iPon Hírek

Már idén elindulhat a Hayabusa−2

Dátum | 2014. 09. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A japán űrügynökség (JAXA) bejelentése szerint elkészült, és még ebben az évben útjára indul a Hayabusa−2 nevű űrszonda, amely az 1999 JU3 katalógusjelű aszteroidát veszi célba. A vándorsólyomról elnevezett űreszköz küldetése nagyban hasonlít elődje, a Hayabusa missziójához. Ez utóbbi szonda 2003 májusában indult útjára, és 2005-ben érte el célpontját, a 25143 Itokawa jelű kisbolygót. Bár a küldetés eredeti célja, vagyis a nagyobb mennyiségű mintavétel a landolóegység korai elvesztése miatt nem sikerült, az űrszonda végül sikerrel begyűjtött némi port az aszteroidáról, és 2009-ben ionhajtóműveivel újra a Föld felé vette az irányt. A szonda végül 2010 júniusában visszajuttatta a Földre a port tartalmazó kapszulát. A küldetés különlegességét talán semmi sem szemlélteti jobban, mint az a tény, hogy az emberiség űreszközei mindezidáig mindössze három égitest anyagából hoztak vissza sikerrel anyagmintákat: a Holdról, a Wild 2 üstökös csóvájából, illetve a 25143 Itokawáról.
Az elődjéhez hasonlóan ionhajtóművekkel ellátott Hayabusa−2 a tervek szerint idén decemberben indul útjára. A szondán egy európai gyártmányú landolóegység, és három „minirover” is utazik majd, amelyek azonban nem a mars- és holdjárókhoz hasonló, kerekekkel ellátott űreszközök, hanem az első Hayabusa landolóegységére hajazó, helyben maradásra tervezett egységek. A szonda egy aprócska ágyút is magával visz, amelynek segítségével a Deep Impact küldetéséhez hasonlóan egy kisebb krátert üt majd az aszteroida felszínén a felszín és a mélyebb rétegek vizsgálata érdekében. A szonda alegységei segítségével a felszín több pontjáról és a mesterségesen létrehozott kráterből is mintákat vesz majd, amelyeket a központi egység egy erre a célra kifejlesztett kapszulában juttat vissza a Földre 2020 tájékán. Ami a célpontot illeti, az 1999 JU3 egy C-típusú, vagyis szénben gazdag aszteroida, így a szakértők azt remélik, hogy vizsgálata fontos információkat tárhat fel az élet eredetével kapcsolatban. A NASA Stardust nevű űrszondája aminosavakat talált a Wild 2 üstökös kómájában, így nem lenne meglepő, ha a Hayabusa−2 hasonló molekulákat azonosítana a kisbolygó anyagában, megerősítve azt az elméletet, miszerint az élet építőkövei üstökösök és kisbolygók hátán, a világűrből érkeztek a Földre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Fratello
2014.09.04. 12:57
Akit érdekel (némileg "áldokumentarista" stílusban) az első Hayabusa története, annak ajánlom a róla készült japán filmet, marha érdekes és aranyos.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!