iPon Hírek

Már játszani is lehet a Facebook Messengerben

Dátum | 2016. 11. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Facebook gyakorlatilag különálló platformot nevelt mostanra a Messengerből, melyen belül rengeteg olyan funkciót lehet már találni, ami nem éppen egy klasszikus üzenetküldő alkalmazás kereteibe passzol. Ezúttal is egy ilyen lehetőség került az alkalmazásba: megjelentek az instant játékok.
Az Instant Games néven bemutatott funkció pontosan arra lesz alkalmas, amire a neve is következtetni enged. Gyors játékokat lehet majd indítani benne, amiket nem magában, hanem párban vagy még több ember becsatlakozásával játszhat majd a felhasználó. A legtöbb játék egyszerű kialakítású lesz, nem komplex dolgokra kell itt gondolni, régi játéktermi klasszikus köszönnek majd vissza a kínálatban, valamint népszerű modern darabok és szimpla társasjátékok digitális változatai is fel fognak bukkanni az Instant Gamesben. A Messenger természetesen nem vérre menő küzdelmek színhelye akar lenni, de tökéletesen megteremti az egészséges versengés feltételeit. A felhasználók kapnak például egy ponttáblázatot is, amiben folyamatosan nyomon lehet majd követni, hogy a beszélgetéseken belül kinek hány pontja van a különböző játékokból, vagyis ki a jobb.
A fejlesztés során nagyon fontos volt a keresztplatformos megoldás kialakítása, ennek köszönhetően a játékokat nemcsak az okostelefonokon és a táblagépeken lehet majd előcsalogatni, hanem a webes felületen is megjelennek majd. A megfelelő átmenet érdekében a HTML5 használata mellett döntött a Facebook csapata. Az Instant Games ennek köszönhetően elérhető lesz a Facebook hírfolyamáról is, ahol lehet egymásnak ajánlani a játékokat, láthatóak mások posztjai és kihívásokat is fel lehet fedezni. A könnyebb használat érdekében ez kap egy dedikált könyvjelzőt is, amit kiválasztva azonnal csak az Instant Games-szel kapcsolatos dolgok jelennek majd meg. Kezdetben 17 különböző játék közül válogathatnak a felhasználók, ami egészen korrekt induló kínálatnak tekinthető, és a Facebook folyamatosan dolgozik majd a partnerek bevonásán, akik újabb játékokkal járulhatnak hozzá a funkcióhoz.
Hogyan lehet elkezdeni a játékot? Nos, ehhez be kell lépnie a felhasználónak abba a beszélgetésbe, amelynek a résztvevőjével, illetve résztvevőivel játszani szeretne. Ezt követően pedig a szövegbevitelre szolgáló mező fölött, ahonnan egyebek mellett a matricák és az üzenetküldő elérhető, a kontrollert formáló piktogramot kell megérinteni, ami a sor végére került. Ekkor feljön a beszélgetés keretében elérhető játékkínálat, ami eltérő lehet, mert befolyásoló tényező az, hogy mennyien vesznek részt a kiválasztott társalgásban. Itt már csak rá kell tapintani a kívánt játékra és azonnal indulhat a móka. Fentebb már szó volt arról, hogy van egy ponttáblázat is, ez mindig megjelenik majd a játékok végén az éppen aktuális állásra frissülve. Többszemélyes csoportokban a szókirakó nyújthat tökéletes szórakozást, párosban pedig például régi élményeket lehet újra feleleveníteni a Pacmannak köszönhetően.
A Facebook Messenger Instant Games funkcióval kiegészített kiadása egyelőre még várat magára. A lehetőség jelen pillanatban a zárt bétatesztelés folyamatánál tart. Ha valaki szeretne csatlakozni a tesztelők csoportjához, az az alábbiakban mellékelt linken található adatlap kitöltésével teheti meg, de nagyon fontos azt leszögezni, hogy a Facebook elsősorban most még csak a fejlesztőkre számít. Olyanoknak szeretné leginkább megadni a kipróbálás lehetőségét a vállalat, akik érdemben hozzá is tudnak járulni az Instant Games-hez. Na meg a vállalat valószínűleg annak is örülne, ha a jelenlegi játékkínálat – amire egyébként nem különösebben lehet panasz, hiszen már több mint egy tucatnyi van ezekből – még szélesebbé válna, mire az újítás debütálhat a Messenger végleges verziójában. Az Instant Games jelenleg 30 országban érhető el, és legalább az Android 5.0 vagy az iOS 8 operációs rendszer szükségeltetik hozzá mobileszközön.
A nagyközönség akkor tudja majd próbára tenni a friss opciót, ha elérhető lesz a nyílt bétája a Play Áruházban. Ezt azok telepíthetik majd, akik korábban feliratkoztak tesztelésre a Google rendszerén keresztül – egy ideje már szinte minden alkalmazásnál megtehető ez. Ha a nyílt bétateszt során mindent rendben talál a Facebook, akkor kaphatja majd meg mindenki az Instant Games funkciót a végleges kiadással. Remélhetőleg nem kell már sokat várni rá, és még idén mindenki számára elérhető lesz az újdonság. Instant Games: Zárt béta
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!