iPon Hírek

Már jön is a Samsung első 3D V-NAND alapú SSD családja

Dátum | 2013. 08. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung néhány napja jelentette be, hogy megkezdődött a 3D V-NAND memóriachipek sorozatgyártása, most pedig arról az SSD termékcsaládról érkezett hír, amely elsőként alkalmazza majd az egymásra rétegezett NAND Flash lapkákból álló memóriachipeket. Az első 3D V-NAND alapú Samsung SSD meghajtók Az új sorozat szimplán a V-NAND SSD nevet kapta, tagjai pedig 2,5 colos formátummal érkeznek. A mindössze 7 milliméter magas SSD meghajtók akár 64 NAND Flash lapkát is tartalmazhatnak, adattároló kapacitásuk pedig modelltől függően akár 960 GB is lehet. A V-NAND SSD meghajtók persze nem az átlagfelhasználókat, hanem az üzleti felhasználókat veszik célba, közülük is azokat, akik szervereket, illetve adatközpontokat üzemeltetnek. Ez persze nem is csoda, hiszen az újfajta NAND Flash memóriachipek köré épülő termékek tízszer strapabíróbbak, mint hagyományos, MLC alapokon nyugvó, átlagfelhasználóknak szánt társaik, azaz élettartamuk során nem kevesebb, mint 35 000 írási/törlési ciklust viselnek el. Sajnos a vállalat hivatalos sajtóközleménye nem tartalmaz adatokat azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen teljesítményre számíthatunk a 480 GB-os, illetve 960 GB-os adattároló kapacitással érkező újdonságok esetében. Annyi azért kiderült, hogy az új SSD meghajtók hagyományos alapokon nyugvó társaikhoz képest 40%-kal alacsonyabb energiafelhasználás és 20%-kal nagyobb teljesítmény mellett üzemelnek - utóbbi adat a folyamatos, illetve véletlenszerű írási teljesítményre vonatkozik. Az nem derült ki, hogy az összehasonlítás alapját milyen SSD meghajtók képezték, de nagyon valószínű, hogy szerverekbe szánt, hagyományos MLC NAND Flash memóriachipekre alapozó SSD meghajtókhoz hasonlították a Samsung illetékesei a V-NAND SSD sorozat tagjait.

A V-NAND SSD meghajtók sorozatgyártása már megkezdődött, így a termékek hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. Hogy utóbbira pontosan mikor kerülhet sor? Nos, ez egyelőre rejtély, mint ahogy az is az, hogy az új SSD meghajtók pontosan mennyibe kerülnek majd. Az átlagfelhasználók is hamarosan kapnak 3D V-NAND alapú SSD meghajtókat A végére azért egy igazán jó hírt is tartogatunk: a Samsung hamarosan átlagfelhasználóknak szánt V-NAND alapú SSD meghajtókat is piacra dob, amelyeknél fontos szempont lesz a költséghatékonyság és a nagy adattároló kapacitás biztosítása. Reméljük, ezekre az új SSD meghajtókra már nem kell sokat várni. A vállalat tempóját elnézve idén jó eséllyel megérkezhetnek a V-NAND alapú, átlagfelhasználóknak szánt SSD meghajtók is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. mtrx220
2013.08.15. 10:08
"... így a termékek hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. Hogy utóbbira pontosan mikor kerülhet sor? Nos, ez egyelőre rejtély, mint ahogy az is az, hogy az új SSD meghajtók pontosan mennyibe kerülnek majd."
minek akkor a cikk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Phantomstr...
2013.08.15. 11:32
Üzleti célú, exzrém élettartamú SSD-kről van szó, szóval minden bizonnyal méregdrágák lesznek.
Jó lenne azért, ha leszivárogna a mainstreambe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lazahunter
2013.08.15. 12:31
Phantomstranger - 2013-08-15 11:32:03

Lásd utolsó bekezdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2013.08.15. 12:55
Lazahunter nem ér súúúgni

Az átlagfelhasználók is hamarosan kapnak 3D V-NAND alapú SSD meghajtókat

A végére azért egy igazán jó hírt is tartogatunk: a Samsung hamarosan átlagfelhasználóknak szánt V-NAND alapú SSD meghajtókat is piacra dob.... A vállalat tempóját elnézve idén jó eséllyel megérkezhetnek a V-NAND alapú, átlagfelhasználóknak szánt SSD meghajtók is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr... Lazah...
2013.08.15. 14:02
Ez nem pont ugyanaz, amire én gondoltam. A 840PRO is fölé van érazva a sima 840-nak, amia mainstream... bár annyira már nem, mint régebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Crytek01
2013.08.15. 17:54
Átlagfelhasználoknak!... Hihető!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gamerod
2013.08.15. 18:48
Fél éven belül teljesen elterjedt lesz elérhető áron. Már most szólok. Megnyírbálják a konkurenciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hans648
2013.08.18. 11:17
Biztos lesz átlagfelhasználóknak. De ha úgy szabják az árat, akkor is ki fogják fizettetni azt, hogy új technológia, nagyméretű, hosszú élettartamú. Így biztosra veszem, hogy 840 Pro felett lesz a listán, mert ez még nagyobb élettartamot ígér, mint a PRO, amit inkább nem annyira az átlagfelhasználóknak szántak. Ez így ellenmondás. De majd meglátjuk mi lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!