iPon Hírek

Már jövőre elérhető lesz a moduláris mobil

Dátum | 2014. 04. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google az előzetesen kihirdetett menetrendnek megfelelően, túl van az első Project Ara fejlesztői konferencián. A modulokból felépülő okostelefon immáron tárt karokkal várja a fejlesztőket, az ATAP részleg munkatársai pedig mindenben próbálják segíteni az érdeklődőket. Ezzel hatalmasat lépet előre a fejlődés útján a tetszőlegesen kialakítható okostelefon.
Mostanáig egyetlen moduláris mobil sem tudott jelentősebb sikereket elérni, pedig kezdeményezések akadtak szép számmal az elmúlt évek során. Öt évvel ezelőtt a japán NTT DoCoMo már kísérletezett ilyen telefonnal, de ott még csak néhány alkatrész lett volna cserélhető, illetve hozzáadható az alapokhoz. Nem sokkal később érkezett Izraelből a Modu, ami szintén egy kevésbé módosítható készülék, viszont legalább elkészült, és még kereskedelmi forgalomba is került. A 2009-es indulása óta ráadásul fejlődött is, valamint a honlapja szerint még napjainkban is. Végül említést érdemel még, hogy a Microsoft 2011-ben olyan szabadalmat védetett le, ami egy szétcsúsztatható mobiltelefont írt le, melynél a billentyűzetes rész cserélhető lenne eltérő kezelőfelületekre (D-Pad, QWERTY, érintőkijelző), szükség esetén pedig akár egy pótakkut is befogadna. A Modu az egyetlen kézzel fogható alternatíva a moduláris mobilok kínálatában, de az izraeli szerkezet sem említhető egy lapon a mostani alanyunkkal a testreszabhatóság tekintetében.
A Project Ara lehet tehát az első olyan termék, ami valóban sikeres és piacérett megoldássá avanzsál, és teszi ezt igencsak gyorsan. Az első fejlesztői konferencia még a frissen közzétett modul fejlesztőcsomagról (MDK) szólt, és persze közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők a telefon felépítésével. Az első benyomások rendkívül jók a mostanáig napvilágot látott beszámolók alapján. Többen is megjegyezték, hogy a modulok – és ezekkel együtt az egész eszköz – tapintása rendkívül kellemes, vagyis a 3D nyomtatással készülő felületek jól vizsgáztak. Elsőre voltak, akik szkeptikusan fogadták az alkotóelemek rögzítési mechanizmusát (mágnesek tartják bent a modulokat), de miután élőben is megtapogathatták a kész gépet a látogatók, ez is jobbára elnyerte a tetszésüket. Azonban nemcsak a szépet és a jót árulták el a rendezvény során, hanem szó esett olyan negatívumokról is, amit eddig nem igazán hangoztattak. Ilyen például, hogy a három Project Ara mobil mindig is rosszabb lesz kicsivel, mint a hasonló méretű és kategóriájú, de készre gyártott termékek. Átlagosan hozzávetőleg 25 százalékos veszteséget jelent minden téren a variálhatóság. Ezt úgy kell érteni, hogy példának okáért a Project Ara csúcsmodell negyedével rövidebb üzemidő elérésére lesz képes, míg ennyivel nagyobb lesz a térfogata és a tömege is, mint a hagyományos vetélytársainak. A legózásnak ára van.
A Google berkeiben tevékenykedő ATAP (Advanced Technologies and Products) csoport munkatársai a kétnapos eseményen aktívan próbálták segíteni az érdeklődőket azért, hogy minden a lehető legsimábban menjen az Ara háza táján. Annak ellenére ugyanis, hogy egy kis létszámú részlegről van szó, nagyon szűk határidőkkel dolgoznak – a kezdéstől nagyjából 2-3 éven belül akarják piacéretté tenni az újdonságot. Mint azt már többször is hangoztatták, nem csak egy prototípust szeretnének létrehozni, egy komplett iparágat építenének a telefon köré, és elhivatottan meg is tesznek ennek érdekében mindent. (Többször is hangoztatták, hogy ez az elv a DARPA-tól lett „átmentve”.) Céljuk, hogy a különböző konfigurációk megfeleljenek, és ami még fontosabb, elérhetőek legyenek több mint 5 milliárd ember számára. A kicsi, a közepes és a nagy Ara mobilok a kiszemelt árkategóriákat figyelembe véve is így oszlanak majd el – a modulok száma függ a vázak méretétől, így meghatározza a költségeket is. Az Arákhoz éppúgy készülnek majd kiegészítők is, mint a hagyományos gépekhez, gondolunk itt elsősorban a tokokra, melyek 3D nyomtatással készülnek hozzá, de maguk a modulok is egyedi borítással láthatóak el, így tokok nélkül is egyéniség adható a masináknak.
Jelenleg úgy fest, hogy már csak az idei ünnepi szezont kell várakozással telve átvészelnie azoknak, akiknek egy Arára fáj a foguk, mert 2015 januárjában bárki számára elérhetővé válhat. Ekkor lép a projekt béta fázisba a most elért alfából. A jövő év elejére a Google reményei szerint már lesz választék az olyan alkotóelemekből, amik az UniPro csatlakozási felület révén 10 Gbps-os sebességgel kommunikálhatnak egymással, legyőzve a mostanáig ismert korlátokat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. Enno
2014.04.18. 16:29
ennek értelme is van ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. vorosokt
2014.04.18. 16:33
hmmm... a google 2020-ra elkészíti az első terminátort, vagy replikátort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. myckie2
2014.04.18. 16:33
A PC-nek van értelme? Van. Akkor ennek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. atti2010
2014.04.18. 16:34
Minden attól függ menyibe fog kerülni és utána menyiért lesznek kiegészítők, értelme van de csak értelmes áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. skateout
2014.04.18. 16:48
Aki nem látja az értelmét az nem tudja mit vesz, csak követi a bírkákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim atti2...
2014.04.18. 16:52
A modularitása egymagában nem teremti meg a versenyképességét. Kell lennie a modularitáson felül olyan extrának, amivel túlmutat egy ár/teljesítmény tényezőn, különben kapásból elvérzik.

Azt kellene tudni hogy a készülékre rakható modulok helye fix, tehát meg van-e szabva hogy melyik slotba milyen részegység mehet, vagy lehet-e esetleg halmozni ugyanolyan egységeket, ez már erős fölényt jelentene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. ramboshows...
2014.04.18. 17:00
A Google megcsinálta azt, amit a 80-as években az IBM a PC esetén. A gyártók elvesztették a termékeik felett az ellenőrzést, sima beszállítókra degradálta őket. A legárulkodóbb ez:
Átlagosan hozzávetőleg 25 százalékos veszteséget jelent minden téren a variálhatóság.
Éppen mint a PC/Mac esetén. Míg az Apple vásárlói továbbra is hajlandóak lesznek megfizetni a +$-t, addig sokan fogják a (sokkal) olcsóbb moduláris változatokat választani. Persze nem véletlenül szórakozik a Samsung sem a Tizennel, érezték ők is, hogy az Androiddal az iparágnak hosszútávon ez lesz a vége...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Asagrim rambo...
2014.04.18. 17:13
"Éppen mint a PC/Mac esetén."

Ja, hát aztán marhára 25%-kal gyengébb egy moduláris PC mint egy kijelző egy mögé csapott, gyakorlatilag notebook alaplappal ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. csul1
2014.04.18. 17:22
Jó és szép is ez de kérdem én, erre operációs rendszert ki fog csinálni?
Már az android esetében is elég nagy problémát jelent, hogy sokféle hardwerhez kell alkalmazkodnia. Egy rendszer amit egyfajta vasra terveznek sokkal megbízhatóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Asagrim csul1
2014.04.18. 17:29
Már most is ezernyi android készülék van, szóval innen már annyira mindegy, hogy a ROM egyetlen készülékhez tartalmazza az eszközillesztőket, vagy úgy töltöd le netről egy újan csatlakoztatott eszközhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Szefmester csul1
2014.04.18. 17:44
Hű de nagy gondban van az android... Kérlek keress már rá hány különféle, cpu, soc, memórai, kiejlző felbontás, kamera, hang és miegymás szabvány van forgalomban.

De ha gondolod megnézheted a windowst is. Te most jelenleg kb úgy gondolhatsz a droidra mint a win95-win98-ra ahol ha nem raktad fel a drivereket akkor jóformán csak csökkentett módban tudtad használni a géped, ma meg összedobálod az alkatrészeket felrakod a win7-w8.1 valamelyikét és minden működik ahogy kell.

Engem is az érdekelne hogy lehet e halmozni a modulokat. mert ha igen akkor bizony jöhet a két kamerás dupla aksis kis 3d fényképező szoftveres okosság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. BigGeri83
2014.04.18. 17:54
Minek ez? Legótelefon.. nagyobb is, lassabb is, akkor minek?
Myckie2: Ezzel a logikával akkor: Van értelme a biciklinek? Van. Akkor a szalmaegérnek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. djgeg
2014.04.18. 18:30
Minek ez, Legotelefon, lassabb, nagyobb veszteség...
Ezekre nem lehet mit reagálni, mint, hogy PC ről írogattok most? Annak mi értelme? Miért nem vesz mindenki csak laptopot amire teljesen rá van forrasztva minden?
Annyira fejlődik, az okos eszköz piac, hogy már x64 procikat kezdtünk belepakolni. Mára már bőven a PC piacot fenyegeti az eladásokkal és az onnan elszipkázott userekkel. Egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet egy moduláris mobil.
Óriási felesleges elektronikai hulladék keletkezik nap mint nap az okos telefon piacból. Igaz ez köszönhető a fogyasztói társadalomnak és a jelenlegi gazdasági rendszernek, hogy a tömegfogyasztás tartja fent a gazdaságot.
Azonban sokkal kevesebb hulladékot, generálni a moduláris mobil, mivel nem az egészet dobod, ki max 3-4 évente pl.(őj szabványnál pl) Vagy mint PC nél 3-4-5 éves ciklusban fejlesztgetheted, nem lecseréled 1-2 évente.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. 0rigami
2014.04.18. 18:45
Rengeteg buktatója van, sztem valahol el fog vérezni, de azért kíváncsi vagyok, mi lesz belőle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. NagyAttila...
2014.04.18. 19:05
Kapásból kikapnám a kamerát, az akksit, és vennék egy 2 slotos brutál akkumulátort. Sok okostelefonom volt, és részemről nem tudtam kibékülni az 1, másfél napos üzemidőkkel. Jelenleg egy K800i-t használok, és várok 2015-ig, vagy erre a moduláris dologra (bár mivel akkor jön be, biztos piszok drága lesz), vagy várok egy elérhető árú (max 80.000) minimum 2GB rammal, de inkább 4-gyel szerelt telefonra. Szóval nagyon kíváncsian várom, mi lesz ebből. És mikor jut el hozzánk is, albániába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Tschyp
2014.04.18. 19:16
Egy ugyanolyan képességű készre gyártott masinánál lehet hogy drágább lesz.
Viszont te választod meg mi legyen benne. Például ha főleg játékra és netezésre használod, akkor fölösleges bele a 9 megapixeles kamera és fordítva.
Az emberek pedig szeretnek válogatni, összerakosgatni, kicserélni egy alkatrészt egy újabbra, jobbra. Ilyen az emberi természet. Nem írnám le ilyen gyorsan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim djgeg
2014.04.18. 19:22
Ennyire ne igyunk előre a medve bőrére, lehet hogy éppen a SoC lesz integrálva, akkor meg ugyanúgy dobod ki az alap készüléket 2 év után, max a modulokat tartod meg, és így nem kell annyit kiadni az újért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. slayer007
2014.04.18. 19:31
Nekem 3 dologra kell 1 telefon: Telefonálás, GPS, Zenehallgatás. Ezek fölött én mindent szeretnék kikukázni 1 okostelefonról, ezért nekem a moduláris nagyon érdekes lehet. Ha ez a 3 megvan, jöhet az összes többi lehetséges helyre akkumulátor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ramboshows... Asagr...
2014.04.18. 19:39
ugyanazon a konfigon a mac nagyobb számítási kapactiásra (pl renderelés esetén, amire nekem kell/kéne) képes mint a win, nem azért mert jobb oprendszer lenne (persze ettől még lehet az), hanem mert kevés alkatrészre kell optimalizálni.

Eddig az android gyártók minden esetben az adott készülék hardware konfigjához igazították az adott android verziót. Ez a moduláris mobillal megszűnik, és mindenki csak egyszerű alkatrészgyártóként vesz majd részt a folyamatban. Vagyis megszűnik a mobilpiacon az oligopol versenyhelyzet, ez pedig a profitráták csökkenéséhez fog vezetni. Habár eddig is csak a Samsung és az Apple volt képes tőzsdei szinten értékelhető pénzt kihúzni a dologból...
( Nem rendelkezem apple termékkel, pedig megtehetném. Egyszerűen a cég filozófiája nem tetszik.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. deviant01
2014.04.18. 19:59
Kérdés, hogy pár geek-en kívül mennyi embert fog érdekelni az, hogy Legózzon a telefonjával. Ha már modularitás, annó az IPhone-nál is ment a hatalmas sírás az Interneten, hogy "jájjdeszar, nemkivehetőaksis!!!!" aztán kiderült, hogy a vásárlóközönség 99%-át hidegen hagyja ez a probléma...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. fofoka rambo...
2014.04.18. 20:05
Ha ugyanarról a hardverről beszélünk, akkor nem az alkatrészre optimalizálás lesz a nagyobb számítási teljesítmény nyitja (ha ez egyáltalán létező dolog). Sokkal inkább az OS API felhozatala, meg az, hogy az adott program ezt mennyire képes kihasználni. Vagy a programodat eleve azon a platformon kezdték el fejleszteni, később portolták win-re és ahogy az lenni szokott inkább csinálták gyorsan, mint jól. Optimalizálás egy adott hardverre 2014-ben? Nem ismerem ezt a renderelő bizniszt, de elég valószínűtlennek tűnik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. fofoka devia...
2014.04.18. 20:08
Ugyanaz lesz, mint a pc-vel. A modularitás magával fogja vonni az árak csökkenését. Az viszont már elég vonzó feature. Nem biztos, hogy a legózni vágyó júzerek miatt csinálják ezt az egészet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim devia...
2014.04.18. 20:11
Ha azt vesszük alapul hogy temetik a PC ipart már egy ideje az OEM gépek gyér eladási statisztikái miatt, miközben még mindig sokan vesznek PC-t csak úgy rak(at)ják össze maguknak ... szerintem elég sok embert fog érdekelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester devia...
2014.04.18. 20:19
Sok embert fog ez érdekelni. Talán csak a divatvásárlókat nem. Túl sokszor volt olyan az ismeretségi körömben hogy azért vettek új telefont mert az újnak jobb kamerája és egy kicsivel gyorsabb procija volt. De ismerek olyat is aki az aksi miatt vett újat, mert egy új aksi a telefonjába annyiba került majdnem mint egy új telefon kis ráfizetéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Core62
2014.04.18. 20:46
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010 Szefm...
2014.04.18. 20:56
Más előnyök is vannak, attól függően hogy milyen dolgod akad éppen a telóval úgy konfigurálod, ha tű éles képek kellenek akkor nem a legnagyobb aksit rakod be meg ilyesmik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ricsykeee
2014.04.18. 22:36
Nagyrészt az oprendszeren fog mulni a dolog.
Az iphone-t se divatból veszi a vásárlók 80%-a.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DooM
2014.04.19. 00:40
"Az iphone-t se divatból veszi a vásárlók 80%-a."
Nem hát...

Aki szerint rengeteg a buktatója és különben is értelmetlen egy ilyen, annak két betűt mondanék: PC.

"Átlagosan hozzávetőleg 25 százalékos veszteséget jelent minden téren a variálhatóság." Egy ideig lehet. De a szénné variálható PC sem rosszabb, mint egy kompakt gép, sőt...

Ennek egyetlen buktatója lehet, ha drágán adják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. axe DooM
2014.04.19. 09:38
"Nem hát..." nem mindenki szeret a fos androiddal az idejét pazarolni még arra is, hogy a 4magos csodán ne laggoljon a telefonkönyv...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DooM axe
2014.04.19. 10:06
iPhone-od van, mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. David1992 axe
2014.04.19. 10:06
off: Ez már nem az android hibája, hanem a gyártóké (samsung, sony), hogy tele raják minden szeméttel, és nem képesek a saját telefonjaukra optimalizálni. Egy normálisan megírt rendszernek (andoird 4.1+) 2 A7-es mag is elég, és semmi sem akad. 2.3-nak 1 mag is bőven elég, 512 mb rammal (tapasztalat, és volt iPhone-om is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. slayer007 DooM
2014.04.19. 10:56
Sajnos abszolut igaza van, az android lagol, lefagy. Instabil maga a rendszer, ami nem a telefon hibája, hanem a szoftveré.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.04.19. 11:46
Aha...
Azért azt megúgom, hogy árban hasonló telefonhoz illene hasonlítani az almás cuccokat.
Az iOS egy fasza cucc, ez nem vitás. (Mondjuk gyakorlatilag csak egyféle HW-en kell futnia [ami mondjuk tök lényegtelen a felhasználó szemszögéből], és az appok telepítése is eléggé korlátozott.)

Viszont azt mondani, hogy az iPhone-t vásárlók jelentős többsége (80%-a) tudatosan vesz almát, nem pedig divatból, az azért elég megmosolyogtató kijelentés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Steadywarp
2014.04.19. 20:50
Előre látom hogy mennyi proci meg hasonló elhagyás lessz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2014.04.19. 21:37
Ezt a -25%-ot egyes esetekben nem tartom reálisnak. Példának millió+1 olyan telefon van aminek a hátlapja egybe van építve az aksival és ugyan úgy vannak beárazva, mint az összes többi. Ennél ugyan ez a helyzet 3 érintkező, egy sínes rögzítési felület és egy hátlap az aksin, pont mint jópár "mezei" okostelefonon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim mikej...
2014.04.19. 23:44
Akksi kapacitásnál a -25% adódhat abból, hogy szimplán nincs a modulnak akkora mérete, mint egy szokványos akkumulátornak, attól függetlenül hogy beépítetthez, vagy kivehetőhöz hasonlítod.

Ha ebbe úgy lesz beépítve az a gyengébb akksi, vagy egyetlen slot lesz áramfelvételre alkalmas, akkor meg úgyis teljesen mindegy, sokaknak nem fog kelleni emiatt, mert nincs szükségük egy olyan moduláris telefonra aminél csak a teljesítményt lehet variálni, az üzemidőt meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2014.04.21. 08:15
64 bit,meg PC szintu modularitas,es erre azon vitatkoztok,hogy x megapixeles kamera helyett dupla aksit lesz jo hasznalni.Pc-n a modularitast azert hoztak letre,hogy ne kelljen semmit bealdozz valami masert.
Ami itt zajlik az teljesen mas.
Ezt igy teljesen felesleges meg eroltetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KatonaKM axe
2014.04.21. 21:15
Ez annyira tökéletes válasz, hogy idézni kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.04.24. 13:03
Már hogy ne kellene?
Egy bika gamer PC nagy és hangos (általában). Egy bizonyos mértékig lehet csökkenteni a méretet és a hangot (miközben a teljesítmény marad), de ez növeli az árat, nem is kicsit.
Aztán ha az ember még kisebbet vagy halkabbat szeretne, akkor már a teljesítményből is kell faragni. Nyílván egy barbone házba nem fog két GT780 Ti beférni (jó, lehet van olyan, amibe igen, de az már nagy jóindulattal nevezhető csak barbone-nak), így aki olyan pici házat akar, annak be kell érnie egy kisebb méretű (és kisebb teljesítményű) változattal.

Továbbá vannak olyan dolgok, amik adott esetben totál feleslegesek. Pl. a front kamera. Nem mostanában fogok én a mobilommal videótelefonálni, akkor meg minek? Ha csak pár ezrest is spórolok azzal, hogy csak valami takaró cuccot teszek a kijelző fölé, nem egy kamera modult, nekem már megérte. Vagy ha netán akksit is lehetne oda rakni, az még jobb lenne. De hátlapi, fő kamerának is untig elég egy 5MP-s, úgysem telefonnal fogom kiélni a művészi hajlamaimat (még akkor sem, ha megfelelő kezekben tényleg csodákra képesek).

Én komolyan nem értem... A PC már réges rég óta moduláris felépítésű. De a miniatürizálás sem újkeletű dolog. Nem értem, hogy a kettő párosítását miért tartják sokan lehetetlennek, erőltetésnek meg értelmetlen dolognak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!