iPon Hírek

Már jövőre jöhetnek a chippel ellátott tabletták

Dátum | 2013. 11. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A világ öregszik, és vele együtt mi is egyre idősebbek leszünk. A teljes emberiséget tekintve még sosem volt olyan magas a 60 (vagy 80, vagy 100) év fölöttiek aránya, mint napjainkban. A várható élettartam növekedésének pedig a pozitívumok mellett megvannak az árnyoldalai is. Súlyosbítja a problémát, hogy bár mindannyian tudjuk, hogy mitől lehetnénk egészségesebbek, mégsem feltétlenül tesszük meg ezeket a dolgokat, nem étkezünk megfelelően, nem alszunk és nem mozgunk eleget. A szakértők többsége egyetért abban, hogy ebből rövidesen komoly gondok lehetnek: a tökéletes vihar készülődik a globális egészségügy horizontján, és itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk kitörésének elodázására. Az egyik potenciális út a gyógyászat digitalizálása lehet: egy olyan rendszer kialakítása, amelyben a jelenlegi orvosközpontú, betegségre fókuszáló ellátásról egy páciensközpontú, megelőző jellegű, személyre szabott szisztémára váltanánk át. Ehhez persze adatokra és ezeket begyűjtő szenzorokra lesz szükség, a rengeteg hordozható elektronikus berendezésnek köszönhetően azonban ezt talán nem is lesz olyan nehéz megvalósítani. Ahogy Arna Ionescu, a Proteus Digital Health egyik igazgatóhelyettese elmondta, a gyógyászat jelenleg úgy néz ki, hogy ha rosszul érezzük magunkat, elmegyünk az orvoshoz, aki igyekszik megoldani a problémát. Ez a rendszer akut gondok esetén jól működik, hiszen az orvos csak felírja az antibiotikumot vagy sínbe teszi karunkat, és már mehetünk is utunkra. A krónikus betegségek esetében azonban a hatékony kezeléshez folyamatos, napi szintű állapotfelmérésre lenne szükség, hogy a kezelőorvos az aktuális helyzetnek megfelelő legjobb döntéseket tudja meghozni.

A kezelés hatékonyságát pedig nagyon gyakran maga a beteg sem segíti elő. Egy elhúzódó probléma mentálisan is megterhelő lehet, valami mindig történik az életben, és a korábbi szokásokon is nehéz felülemelkedni. Mindezen tényezők együttes eredményeként a krónikus betegek 60 százaléka nem megfelelően szedi felírt gyógyszereket. A Proteus, a Fatigue Science, a Recon Instrument, a Misfit Wearables, a Medeo és társaik pedig pontosan ezen szeretnének változtatni, megtéve az első lépéseket az orvoslás digitális forradalma felé. „Ahelyett, hogy tízmilliárd dollárt költenénk egy új hatóanyag kikísérletezésére, miért ne áldozhatnánk félmilliárdot annak biztosítására, hogy a már létező kezelési módszerek megfelelő alkalmazását biztosítsuk?” – teszi fel a kérdést Don Cowling, a Proteus másik igazgatóhelyettese. A londoni székhelyű cég tablettákba rejtett szenzorok és bőrre ragasztható érzékelőtapaszok révén javítaná a létező kezelési metódusok hatékonyságát. A cég többek közt egy olyan rendszer fejlesztésén dolgozik, amely tablettákba rejtett érzékelők révén rögzíti az egészségügyi személyzet és a páciens gondozói számára, hogy a gyógyszerek mikor kerültek bevételre. A mindössze 1 milliméter élhosszúságú, négyzet alakú chipek, és általuk a beteg gyógyszerbevitele bármilyen Bluetooth-kapcsolatra alkalmas eszközzel követhető lehet, így rögtön kiderül, ha valamilyen okból rendszertelenné válik a gyógyszerszedés. Egy ilyen információ pedig nagyon hasznos lehet, hiszen egyrészt megmagyarázhatja, hogy miért rosszabbodnak a páciens tünetei, másrészt a gyógyszerek nem megfelelő szedése önmagában is tünet lehet, és a beteg állapotának romlását jelezheti, különösen idősebbek és/vagy mentális problémákkal küzdők esetében. A tervek szerin már 2014-ben piacra kerülő okostabletták azonban csak a kezdetet jelentik. A szintén fejlesztés alatt álló tapaszszenzorok rengeteg információt gyűjtenek majd be a páciens állapotával kapcsolatban a szívműködéstől kezdve, a légzésszámon és az alvási szokásokon át, a testhőmérséklet változásáig. Ekkora adatmennyiséggel pedig a fejlesztők szerint vélhetően rövidesen egy sor egészségügyi probléma számszerűsíthetővé válhat, ami nagyban elősegítheti hatékonyabb kezelésüket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. FRK
2013.11.21. 17:56
Jó lehetőséget rejt magában a kezdeményezés. A jövőben eljuthatunk a teljes állapotfelméréshez, például megemelkedik a trombózis esetén termelődő enzim, azt érzékeli az eszköz és időben meg lehet akadályozni, hogy a tünetmentes mélyvénás trombózis súlyos károkat okozzon. Esetlegesen egy tumor felfedezését is megkönnyíthetné, nem beszélve a cukorbetegség, pajzsmirigyproblémákat és még lehetne sorolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95
2013.11.21. 18:04
Jó ötlet, miután az amerikai oktatás szifonizálásának főpróbája és az egészségügy teljes digitalizálása is elég nagy fail volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Vageir
2013.11.21. 19:43
Mikrobi:
Nem kell összerágni és kész.
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mi lesz ha a chip tönkre megy, vagy már nem szükséges? Nem hiszem hogy megtudná emészteni a gyomor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. enisherpa
2013.11.21. 19:53
Aztán majd kitalálják, hogy megelőző jelleggel a tarkónkba ültetnek vércukorral üzemelő chipet, ami az orvos tájékoztatása mellett célzott reklámokat, kormányszóvivői tájékoztatókat is közvetíthet az agyunkba, és - ha rosszul viselkedünk- le is kapcsol a rendőrök érkezéséig.
Szép új viláÁÁÁ!..
The system is going to shut down..
Waiting for brain swith off.. /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. birmar2
2013.11.21. 20:21
Chippezzék az anyukájukat, ne engem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hympyke
2013.11.21. 21:01
Jah, chip a tablettába. Én speciel cukorbeteg vagyok, és sokszor nem emlékszem hogy oltottam-e. Valaha volt olyan pen ami megjegyezte az utolsó oltás dátumát.
Ilyet már rég nem gyárt egy cég se azok közül amelyiknek az inzulinjait használom.
Szóval ne bogyóchipet gyártsatok idióták....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tb.smile
2013.11.21. 21:38
Aha. Egy ilyen technológiát első körben, csak és kizárólag az emberek megsegítésére , egészségük megőrzésére, életük könnyebbé tételére és életminőségük javítására akarják használni. Ezt egye meg nagy kanállal az akinek ellágyult az agya. Soha, de soha nem volt még olyan a világtörténelemben ,hogy egy új és modern technológia a köz javát szolgálta volna a kezdeti stádiumában. Ugyan is erre a kutya nem költene pénzt így a fejlesztés is kizárt. Vajon mire is lehetne még ezt a kis chip-et használni ha már bent van az emberben? Hmmm... nem is tudom. Elmennek a búsba ezekkel. Még ,hogy a betegért...ja. Akkor nem a pénz a lényeg mégsem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cannapeace
2013.11.21. 22:07
Ha már úgy is költeni akarnak akkor ott a természet gyógyászat és a gyógy füvek abba s lehetne feccölni néhány milkát! Chipek a gyomorban aztán majd ha a vékony belet felhasítja jajgatva fogsz meghalni belső fekáliás fertőzésben vagy rosszabb gyomrot vágja ki nem is tudom elképzelni hogy milyen kárt tud okozni egy kis gyomorsav az élő szervezetben!
Ez is csak a mégtöbb pénzről szól és megint elfognak kérni sujos pénzeket a betegektől egy főlös és undorító technikáért de ha enyire fontos hogy szervezetünket figyelje egy gép akkor arra ott van a karóra építsék abba és még praktikus is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KisDre
2013.11.22. 00:52
Pff...

Már van egy rendszerünk az egészségünk fenntartására és ellenőrzésére, ezt pedig úgy hívják hogy idegrendszer és fájdalom.
Ha ennél tovább megyünk azzal végérvényesen elismeri az ember, hogy alapjáraton hibás lény. Pedig nem így van ez.
A helyzet az, hogy nem vettem el a technológiát, azonban az emberiségnek fontos megtanulnia azt jól kezelni.
USA 100x annyit költ hadiiparra mint egészségügyre. Ha megakarod őrizni a családodat, akkor letámadsz egy másikat ahelyett hogy élelmiszert szereznél a sajátodnak?

Ha az alapjáraton működő rendszert vizslatjuk, sok minden dolog a fordítottjára fordult mint ahogy az logikus lenne. Sajnos ilyen a mai világunk identitása.

Akit jobban érdekelnek a hasonló gondolat menetek, ajánlom Géczy Gábor előadásait, van jópár videó a youtube-n róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. feketeg5
2013.11.22. 08:10
Vageir: A vastagbeleden keresztül távozik, ergo kiszarod (mint egy rágót, azt sem emészthető, ha véletlenül lenyeled). Kicsit off, de egy ismerősöm lenyelte a nyelvpiercingjét és sehogy sem akart távozni belőle, erre az orvos azt javasolta hogy egyen cérnás szendvicset, hogy a cérnák rátekeredjenek, és úgy majd menni fog. Ment is. A cikkről meg annyit, hogy biztos jók ezek a tabletták gyógyítás céljára is, de hogy nem ez lesz a fő szempont az alkalmazásuk során az is biztos. A google most már szó szerint azt is tudni fogja, ha szarni megyünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djalienecs...
2013.11.22. 08:16
Ez butaság, a szervezet elcseszett egy "gép", a szomjúság és az éhségérzet is sokkalta később érkezik, mint amikor a szervezetnek ténylegesen tápanyagra lenne szüksége. A többiről ne is beszéljünk .... Szerintem jó dolog monitorozni az emberi testet, olyan mint a számítógép, és annyit dolgozok gépekkel, hogy szinte már hiányérzetem van akkor, amikor információ kell a saját testemről. Mennyivel jobb lenne, ha csak ránéznék a telómra, látnám a pulzusszámom, a hőmérsékletem, a hidratáció mértékét, vércukor szintet és sorolhatnám. Nekem, informatikus lévén sokkal hatásosabb és kényelmesebb lenne. Illetve, ha valaki egészségesen akar élni, annak is igencsak jó kiindulási alap lenne, a sportolóknak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hympyke
2013.11.22. 08:53
You need help.. seriously.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FRK
2013.11.22. 09:24
@tb.smile

"Soha, de soha nem volt még olyan a világtörténelemben ,hogy egy új és modern technológia a köz javát szolgálta volna a kezdeti stádiumában."

Jah igen, a pacemaker, defibrillátor, műszív, művese, művégtag, az mind mind a világ leigázását volt hivatott szolgálni. A villanykörtével is világuralomra akartak törni, csak biztos nem pukkant elég nagyot... A gőzgépről nem is beszélek, mert az aztán a tömegpusztító fegyver, a vasút meg már bele se merek gondolni.

Meg se merem említeni, hogy nem kellene összemosni a jó szándékú elgondolást és a rossz szándékú felhasználást. A széket, a tollat sem gyilkolásra tervezték, mégis kegyetlenül meg lehet vele ölni valakit. Akkor a toll és a szék is egy borzasztó dolog ezek szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tb.smile
2013.11.22. 11:40
@FRK

Egy hibát valóban elkövettem a mondanivalómban. Mégpedig, hogy nem emeltem ki azt ,hogy itt leginkább az IT szektor van értve. Nem gondoltam ugyanis, hogy egy IT fórum ,IT hírei között széklábakról és tollakról kell értekeznem valakivel. Bocsi ezért.
Mellesleg az általad felsoroltak jelentős része valamilyen teljesen más irányú kutatás mellékterméke (és így semmi képen nem felel meg az általam említett kezdeti stádiumú felhasználásnak)amit aztán úgy ítéltek meg, hogy piacra lehet dobni mert el lehet adni őket a népnek. De ezek is csak jóval a feltalálásuk után váltak elérhetővé a köz számára. (és itt természetesen nem a tollról és a székről beszélek mert valóban vannak olyan dolgok amiket a praktikusság szül meg, ugyanis írni eddig is írtak csak fejlődött és ülni is ültek valamin amit még nem széknek hívtak )
Továbbá a vasút sem azért épült ,hogy a kedves őslakos indiánok gyorsabban utazhassanak , hanem ,hogy a kibányászott arany ,ezüst miegymás könnyebben jusson el A-ból B-be. De igazad van, tényleg nem a haszonszerzés volt a cél
És csak ,hogy én is példákkal élhessek : internet, mobil technológia, számítógépes vezérlés, érintő kijelző, mikrohullám .... stb... Tévedés ne essék ,ezek nem akkor lettek feltalálva és használva amikor megvehetted sima felhasználóként a boltban. És nem beszélek (mint ahogy eddig sem beszéltem) világ leigázásról meg tömeggyilkolásról, viszont az vitathatatlan tény, hogy az általam felsoroltak mindegyike (és még számtalan más is) a hadiiparban kezdte a pályafutását mert abba hajlandóak milliárdokat ölni a befektetők. Hogy Mari néni időben bevegye a gyógyszerét , meg ,hogy Pista bácsi megfelelően legyen kezelve abba nem túl valószínű De lehet tévedek és minden multimilliárdos befektető csak arra vár ,hogy puszira szétoszthassa a vagyonát a rászorulók között.... esélyes
Tehát engedtessék meg, hogy némi szkepticizmussal szemléljem eme remek hírt és magam dönthessem el, hogy akarok e chip-et a beleimbe vagy sem.
Ennyi és nem több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2013.11.23. 01:06
rf chip
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. budspencer
2013.11.24. 09:52
„Azt is teszi mindenkivel [a hamis próféta], kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. 18: Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.” ( Jelenések könyve 13:16-18 )

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!