iPon Hírek

Már jövőre piacra kerülhet az első repülő autó

Dátum | 2014. 11. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Újabb lépéssel vagyunk közelebb az első repülő autó forgalomba kerüléséhez, mivel a szlovákiai székhelyű AeroMobil egy bécsi rendezvényen pár napja bemutatta legfrissebb prototípusát, amely a tervezők elmondása szerint már nagyon közel áll a végső produktumhoz. Az AeroMobil 3.0 az előző verzióhoz képest új kinézettel, a korábbinál jobb leszállórendszerrel, és átalakított irányítórendszerrel rendelkezik, amelyben a kettős kormányszerkezet már egyszerre alkalmas a jármű földön és levegőben történő irányítására is. Ahogy a cég kereskedelmi vezetője, Stefan Vadocz elmondta, némileg változtattak a jármű transzformációs mechanizmusán is, többek közt új szoftver gondoskodik a szárnyak megfelelő hajtogatásáról.
Ahogy az előzőekből kiderül, a szó szoros értelmében nem egy repülő autóról van szó, hanem egy olyan gépjárműről, amely képes áthajtogatni magát egy kisméretű repülővé, és a rátelepített rendszereknek köszönhetően a levegőbe emelkedni. (Vadocz elmondása szerint is inkább úton használható repülő, mint repülni képes autó a fejlesztés.) Az autó formájában meglehetősen méretes jármű a földön benzinnel megy, és a tervek szerint „hagyományos” használatra is alkalmas lesz. Ha azonban a levegőbe akarna emelkedni használója, a jármű két perc alatt egy gombnyomással könnyű repülővé alakítható át. A repülőmód használatához egy nagyjából 150 méteres füves vagy betonozott kifutópályára van szükség, a leszálláshoz azonban 50 méternyi tér is elég. A földön 160 km/h, a levegőben 200 km/h a kétszemélyes jármű maximális sebessége.
Vadocz szerint a jármű több okból is praktikus lehet azok számára, akik meg tudják fizetni. Egyrészt nem kell a reptérre kivezetni, repülőre szállni, majd leszállva újabb autóról gondoskodni, hanem mindez egy járművel megoldható, amennyiben rövidebb utakról van szó. Másrészt nem szükséges hangárbérlésre pazarolni a pénzt, mivel a repülő autó egy méretesebb garázsban is elfér, így a sportrepülőkkel ellentétben tulajdonosa akár saját otthonában is tarthatja azt. A jármű levegőben való használatához ugyanakkor pilótaengedélyre lesz szükség, hiszen az irányítórendszer a sportrepülők rendszerén alapul. Az AeroMobil nem az egyetlen cég, amely különleges repülő autóival be szeretne törni a piacra. Az amerikai Terrafugia első kereskedelmi forgalomba szánt járműve jövőre készülhet el. Arról ugyanakkor egyelőre nem sokat lehet tudni, hogy mikor kerülhetnek az utakra és a levegőbe az első ilyen rendszerek, hiszen ez már nemcsak a fejlesztőkön, hanem a szabályozó szerveken is múlik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Phantomstr...
2014.11.05. 12:14
Kétlem, hogy a repülő autó alkalmas lenne tömeges egyéni közlekedési eszköznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. chris-v
2014.11.05. 12:57
Jól néz ki. Mi az ára?
Egyébként a cikkbe még bele lehetett volna írni 1-2 adatot, többek között a hatótávot (700 km levegőben, 875 km földön) és a fogyasztást (15l/h a levegőben, 8 l/100 km földön).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95
2014.11.05. 13:28
A készítői sem a mindennapokra szánják. Speciális helyzetekben viszont tényleg használható lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Yodamest
2014.11.05. 13:34
Na majd ha lézeresen fel lesznek festve a levegőbe az utak és azokon is lehet közlekedni ilyenekkel több szinten az lesz fincsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gab78
2014.11.05. 13:53
Nekem ez kifejezetten tetszik (az ára már biztos nem fog). Itt még lenne is hol felszállni, de a leszállás már problémásabb lenne a városban. Kicsit meglepődnének, ha mondjuk az Árpád hídon egyszer csak elkezdene ereszkedni egy ilyen! Fejeket kéretik behúzni! Bocsi, dugó volt az M3-ason!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp
2014.11.05. 14:01
Akkor van cumi, ha véletlenül repülés közben rossz gombot nyomsz meg és becsukod a szárnyakat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95 tibai...
2014.11.05. 16:40
Erre csak gondoltak a mérnökök. Ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Avisto
2014.11.05. 16:49
Épp elég pszichopata sofőr van a földön, nekem nem hiányzik még a fejem fölé is néhány
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. shteer
2014.11.05. 16:58
faja. vajon mélyládának van benne hely?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pdx06
2014.11.05. 17:04
Ilyen baromságba pénzt is kár volt fektetni. Repülő autónak akkor lenne értelme, ha helyből tudnának fel és leszállni, plusz tudnának állni a levegőben. Ebben a formában nem ér többet egy akármilyen kis repülőgépnél, mert elég Kvák kapitányosra sikerednének a leszállások. Elmegy a paraszt a nagyanyjához vele, és bekéretszkedik a padlásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. crowly
2014.11.05. 17:49
Ez még mindig nem repülő autó hanem behajtható szárnyú repülő. Láttam már róla videókat, de nem győzött meg. Minimum azt várnám, hogy helyből felszállós legyen és tudja mindazt amit egy kocsi. Tehát ez nem tud helyből felszállni és relative nagy, lassan is nyílik szét. Nem olyan mint amiket az ember egy scifiben lát, hogy gondol egyet és már repül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kerty
2014.11.05. 18:22
Szlovákok által készített repülő autó? Ideje leköltöznöm a föld alá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Balucsek
2014.11.05. 18:31
Azért még ne féljetek az idióta légi sofőröktől, mert mint a cikk írja is, hogy pilóta jogsi kell hozzá amit azért nem osztanak minden vakegérnek aki megtud venni egy Bömöst. És bár nem vagyok biztos benne, de tudtommal Magyarországon fel és leszállni csak reptéren lehet, hiába autó vagy sem amint a levegőbe emelkedik a repülőkre vonatkozó jogszabályok érvényesek rá.
Tuti hogy nem a magyar viszonyokhoz készült inkább a kietlen ausztrál vagy izlandi stb... területekre ahol minden falvacskának van leszállópályája.
Valamint előnye, hogy az óccsó és könnyen beszerezhető hagyományos benzint használja nem 100-as oktánszámú repülőbenzint ami bő 2x annyiba kerül, így már az itthoni hobbirepülőknek is meggondolandó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!