iPon Hírek

Már Kínán kívül is szolgáltat a Beidou

Dátum | 2012. 12. 28.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Kína saját műholdas helymeghatározó rendszere, a Beidou szolgáltatásai a napokban elérhetővé váltak az ázsiai és a csendes-óceáni térség felhasználói számára is. A Göncölszekér nevét viselő, egy éve működő hálózatot eddig kizárólag a kínai hadsereg és a kormányzat használhatta. A cég szóvivőjének elmondása szerint a Beidou következő célkitűzése, hogy 2020-ra 70-80 százalékban uralja a kínai piacon működő navigációs szolgáltatásokat. Addigra a tervek szerint már a világ minden pontjáról használható lesz az amerikai GPS legnagyobb versenytársának tartott hálózat.

A Beidou 10 méteren belüli pontosságú helymeghatározást, és 0,2 m/s precizitású sebesség-meghatározást kínál a felhasználóknak. A műholdas rendszer jeleit vevő chipek egyelőre többszörösébe kerülnek a GPS-készülékekben található hasonló vevőkhöz képest, azonban a kínai kormány úgy véli, hogy az árak gyors zuhanása várható, amint a navigációs készülékek gyártói ezeket is elkezdik beleépíteni a helymeghatározó műszerekbe az amerikai rendszer használatát lehetővé tevő chipek mellé, mivel mindenkinek érdeke, hogy nagyobb lefedettséget biztosítsanak a felhasználók számára.

Egyelőre 16 műhold van Föld körüli pályán, és a következő évtizedben ezekhez további 19 csatlakozik. A rendszer jelenleg helymeghatározást, navigációt, időmeghatározást és rövid üzenetek küldését teszi lehetővé a felhasználók számára Kínában és a környező országokban.


A saját helymeghatározó rendszerek kiépítésének legfőbb célja, hogy Kína függetlenedjen az amerikai GPS rendszerétől, és persze hasonló indokok állnak az orosz GLONASS és az európai Galileo fejlesztésének hátterében is. A nemrégiben rendezett Kínai Nemzetközi Repülési és Űrhajózási Kiállításon már egy olyan hazai gyártású drónt is bemutattak, amely a Beidou által szolgáltatott adatokra támaszkodva fog működni.

Az orosz-indiai GLONASS már 24 működő műholddal rendelkezik, bár a legutóbbi hírek szerint komoly technikai problémákkal küzdenek. Az EU saját hálózata, a Galileo jelenleg négy működő műholddal a tesztelés fázisában van. A brit BAE Systems pedig a NAVSOP nevű rendszer fejlesztésén dolgozik, amely műholdak helyett létező földi jelforrásokra, vagyis mobilkommunikációs adótornyok cellainformációira, TV-adótornyokra, illetve wi-fi routerekre támaszkodik a helymeghatározás során, vagyis olyan helyeken is használható lesz, ahol a hagyományos GPS-rendszerek nem. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. atti2010
2012.12.28. 16:23
Pazarlás, miért nem lehet egy közös amit mindenki használhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. potkeny
2012.12.28. 16:33
Katonai rendszerekben szerintem lehetetlen közöset csinálni, mindenki olyat akar magának, ami jobb, mint a többieké. Márpedig a helymeghatározás eléggé hadászati célokat szolgál, a drónok elterjedésével ez fokozottan igaz lehet.
Polgári használatra természetesen elég lenne, de az kevésbé érdeke az adott (vagy igazából bármelyik) országnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. benceecneb
2012.12.28. 16:34
Azért mert az hogy nézne már ki hogy Kína egy amerikai típusó helymeghatározó rendszertől függ kéremszépen, Kina ezt nem engedheti meg magának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. grafika95
2012.12.28. 17:37
Akármennyire viccesen hangzott, de tényleg nem !
Egy ekkora népességgel, hadsereggel, és piaccal rendelkező nagyhatalom fejeseként én se hagynám, hogy mástól függjön. Főleg nem ilyen fontos téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.12.29. 12:20
Az amerikai termelés jó része bérgyártóknál és leányvállalatoknál zajlik ázsiai országokban - főként Kínában -, nem hinném, hogy csak úgy háborúznának egyet.

Bár az tényleg érdekes, hogy az amerikai érdekeltségű google maps-on Észak-Korea jórészt dzsungel, az orosz képeken viszont városokban laknak az emberek. Több szem többet lát. Jó példa rá az Apple csodatérképe is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grafika95
2012.12.30. 11:21
Ebben mondjuk igazad van.
Már az apple is ott gyártja, amit lehet.
De az is biztos, hogy nem az amcsik akarnak függetlenedni, hanem maguk a kínaiak.
És ha az emberek nagy részének a fizetése nem 2-3$ lenne naponta, akkor szvsz gyorsan sikerülne is neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2012.12.31. 10:04
Egyelőre 16 műhold van Föld körüli pályán, és a következő évtizedben ezekhez további 19 csatlakozik. ------> Az orosz-indiai GLONASS már 24 működő műholddal rendelkezik, (?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!