iPon Hírek

Már laptopokat is hűthetnek az ionszelek

Dátum | 2009. 05. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Hűtetlentől hűtöttig 3 és fél perc alattSikeresen lekicsinyítette laptopokba is beilleszthető méretűre az ionszeles hűtőrendszert a kaliforniai központú Tessera - és bár egy-két részletkérdést még meg kell oldaniuk, abban már biztosak, hogy már jövőre megjelenhetnek az első ilyen hűtéssel ellátott laptopok.

A technika árát illetően persze még jóval szemérmesebben nyilatkoztak; úgy fogalmaztak, hogy az ára "pontosan ott lesz, ahol lennie kell", ami magyarul feltehetőleg annyit tesz, hogy "nem nagyon drága, de azért drága". Tekintve azonban a rendszer képességeit, még az is lehet, hogy tényleg megéri a pénzét.

Egyrészt például teljesen csendes, lévén semmiféle mozgó alkatrész nincs benne. Másrészt feleannyit fogyaszt, mint egy hagyományos ventillátor, viszont annál 30%-al jobban hűt. Harmadrészt - az előbbi folyományaként - igen jótékony hatással lehet a hűtött gép akkujának üzemidejére is.

Már csak az a probléma vár tehát megoldásra, hogy a hűtőrendszer lelkét jelentő két elektródát (amelyek a levegőmolekulák ionizálásával támasztják a hűtő szelet) tartósabbá tegyék; a tesztelések tanúsága szerint ugyanis jelen állapotukban ezek már jóval a laptopok minimális, 30.000 órás élettartama előtt beadják a kulcsot. Szükség lesz továbbá egy előszűrőre is annak érdekében, hogy a rendszert tisztán és pormentesen tartsa, kizárva minden zavaró külső molekulát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Vendég-Ven...
2009.05.22. 22:25
VISSZA A HIRHEZ

Meg bizonyára az is szempont, hogy megakadályozzák az alkatrészek elektrosztatikus feltöltődését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2009.05.23. 00:44
de jó a mikró után lesz ionkró is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MMark
2009.05.23. 01:33
Ez kb. olyan hasonlat, mintha azt mondanád, hogy:
"de jó a dugóhúzó után lesz olajfúró"
vagy,
"de jó a zuhany után lesz paksi atomerőmű"
...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2009.05.23. 02:40
uh...

szerintem a gyémántos megoldás fog bejönni. (lásd korábbi hír)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!