iPon Hírek

Már licencelik a forgó hűtőtömbre alapozó hűtőt

Dátum | 2012. 06. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Sandia National Laboratoties speciális hűtőjét tavaly júliusban mutattuk be. Az újdonságról – amely még jelenleg is fejlesztés alatt áll – akkoriban azt állították, hogy forradalmasíthatja a processzorhűtőket. Az új, innovatív hűtő azóta a jelek szerint már néhány vállalat érdeklődését is felkeltette.


Az újfajta hűtő lényegét korábbi hírünkben már összefoglaltuk, de dióhéjban azért leírjuk, mit kell róla tudni. A szerkezet a processzor felületével egy fémlapon keresztül érintkezik, amelyben hőcsövek végződnek. A talpazat és a benne futó hőcsövek a felettük lévő fémkeretnek, illetve fémlapnak adják át a CPU által termelt hőt. A fémlap felett, mindössze 0,03 milliméteres magasságban egy hűtőbordákat tartalmazó forgórész pörög, amit egy kefe nélküli – brushless – motor hajt. A hűtőbordákat tartalmazó forgórész és az alatta lévő fémlap között hidrodinamikus levegő csapágyazás helyezkedik el.

A fenti rendszer így összességében harmincszor hatékonyabb, mint a tradicionális hűtőborda-ventilátor típusú megoldások, ezzel együtt pedig halk is. A 2000-es percenkénti fordulatszámmal pörgő forgórész szinte semmi zajt sem bocsát ki, az a zavaró zaj, amit a lenti videón is hallunk, a motorból jön. A fejlesztők szerint a kész terméken lesz majd egy borítás, ami ezt a zajt is elnyomja, így a végeredmény egy rendkívül halk, hatékony megoldás lesz.
 


Közel egy év távlatából most már szívesen látnánk, hogy egy felsőkategóriás, normál felépítésű processzorhűtővel szemben mire képes az újdonság, valamint arra is kíváncsiak lennénk, hogy függőleges helyzetben is ugyanolyan hatékony-e a termék, mint vízszintes helyzetben. Reméljük, ezekre a kérdésekre hamarosan választ kapunk.

Egyelőre még az sem derült ki, hogy mikor válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban az első olyan hűtő, amely a Sandia dizájnjára alapoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. nyunyo19
2012.06.29. 10:22
Ha eddig csak a passziv hűtőket ismertük volna, és ugyan így egy ugyan ilyen videón bemutatnák a ventillátorral felszerelt hűtőt ugyan igy igaz lenne rá az összes állítás, és ugyan ilyen csodálatos lenne. Ez semmivel sem jobb csak el kell adni... érdekes mellesleg, de én nem dölök be neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. cworm
2012.06.29. 11:19
Ha eddig csak a passzív hűtőket ismertük volna, és ugyanígy, egy ugyanilyen videón bemutatnák a ventillátorral felszerelt hűtőt, ugyanígy igaz lenne rá az összes állítás, és ugyanilyen csodálatos lenne. Ez semmivel sem jobb, csak el kell adni... Érdekes mellesleg, de én nem dőlök be neki.
- Ez az első hozzászólás magyar fordítása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. csokosz
2012.06.29. 11:22
de vajon, hogy vezeti el a hőt?? ez egy egyszerű ventillátor. személy szerint semmi értelmét nem látom. felemelkedik mikor elkezd pörögni, de ha hőt akarnak vele elvezetni, akkor hogy adják át azt neki? max ha surlódik, de akkor a saját surlódásából adódó energiát is el kell vezetnie...
aki érti világosítson már fel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. dusinnhht
2012.06.29. 11:23
Az a baj, hogy így az egész egy motor, amit ugye ha bedobozolnak, attól nem lesz halkabb.
Ha jó a csapágyazása, akkor viszont a függőleges használattal nem lehet gond.
Ha a megfelelő hőátadást meg tudják oldani az álló és a forgórész között, akkor szerintem jó lesz ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. tracer
2012.06.29. 11:29
Egy videó alapján elítélni/lehúzni ugyanolyan rossz mint dicsőíteni. Semmit nem tudsz róla, csak amit eléd tesznek. Majd ha forgalomba hozzák és lehet tesztelgetni akkor objektívabb véleményeket fogunk kapni. A fejlesztés akár sikeres akár nem, mindig hasznos, mert ha jó akkor az nekünk jó, ha rossz akkor meg úgysem vesszük meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. zord01
2012.06.29. 11:30
Szerintem nem hülyeség magát a hűtőbordából venti lapátot csinálni, viszont nehezen hiszem, hogy csendesebb lenne, mint egy mostani topp léghűtő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zord01
2012.06.29. 11:34
csokosz

Ha jól értem, akkor a forgó rész felemelkedik, mikor forog, így nem súrlódik, és nem keletkezik hő. Viszont olyan minimális mértékben emelkedik meg, (tized, századmiliméter?) hogy ebben a parányi "légrésen" keresztül képes az álló rész átadni a hőt a forgó résznek.

Hát én ennyit vettem le, ha tévedek szóljatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. atti2010 csoko...
2012.06.29. 11:34
Az álló és a forgórész között olyan kicsi a távolság hogy gyakorlatilag a levegő elvezeti a hőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. zord01
2012.06.29. 11:44
Mondjuk egy dolgot ne tessék elfelejteni. Az innováció lényege nem mindig az, hogy jobbat hozzon az elődhöz képest. Néha elég, ha MÁST hoz. Ez a megoldás (ki tudja mennyire lesz sikeres a PC-knél, lehet hogy 10 év múlva minden gyári cooler ilyen lesz) ha beváli a PC-knél, ha nem, más területeken még nagyon hasznos lehet.
És abban egész biztos vagyok, hogy tényleg jóval nagyobb a hűtés hatásfoka, ha az egész hűtőborda forog 2000-rel, minta egy 2000-rel forgó venti fújna rá levegőt egy bordára. Szóval szerintem jó ötlet, egyedül a szélzaj az ami kérdéses, (már ha meg tudják oldani, hogy a motornak ne le legyen hangja), azzal szerintem meg nem sok mindent lehet kezdeni.
Bár lehet, hogy képesek optimalizálni a borda aeroakusztikus tulajdonságait, és akkor akár még halk is lehet.

Nem leképzelhetetlen, hogy pár év múlva egy ilyen kis 400 grammos mütyűr felveheti a versenyt a 1,2 kilós, dupla tornyos, 2 ventis szörnyekkel, mind hűtés, mind hang tekintetében.

Ellenben egy probléma továbbra is fenn fog állni. A házban termelt hőt ki kell vezetni onnan, tehát házhűtőre még mindig szükség lesz, és annak is lesz hangja.

De mondjuk az is nagy előrelépés lenne, ha pl egy ekkora ki venti lefelezné a gyári AMD coolerek porszívóhangját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. djgeg
2012.06.29. 12:16
Jó cucc...
Egyébként az apple-nél volt most olyan megoldás hogy az új laptopok hűtőjének ventilátor lapátijait, ami egyébként hasonlított erre, megváltoztatták és párat aszimmetrikusan helyeztek el így jóval halkabb lett talán ezen is lehetne alkalmazni ( kérdés az hogy ezzel mennyi hűtés teljesítményt veszít)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mainframe
2012.06.29. 12:29
cworm: Toldd meg még annyival, hogy a ventilátor magyarul egy l-lel írandó.
ontopic: Nekem is az volt az első, ami a videó láttán eszembe jutott, hogy ez függőlegesen működik-e egyáltalán. Plusz kérdés, hogy mennyibe kerül a technológia a jelenlegiekhez képest, mert ezt a témát láthatóan nagyon kerülte mindenki. Persze lehet, hogy csak azért, mert még nem tartanak a tömeggyártásnál, de ki tudja.
Aztán ha nagyon beválik, lehet, hogy magával hoz majd egy fekvőházas hullámot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. uristen
2012.06.29. 12:46
cworm: inkabb ird be ismet az egesz hozzaszolast, mert nem egy L a ventilatorod. A vesszok es par ekezet miatt ujrairni...

Legyszives az enyemet is ird mar ekezettel, mert nincs kedvem angol billentyuzeten ekezettel irni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. carraroxt
2012.06.29. 16:13
Az alapelv figyelemre méltó, és nemigazán vannak kétségeim, hogy működőképes (a két egymáshoz közel nagy sebességgel mozgó felület közt intenzív turbulens áramlás fog kialakulni ami ilyen kis távolságra tényleg hatékonyan vezetheti a hőt), de technológiai szempontból mégsem nyűgözött le. Egyrészt, ezt legyártani egyszerűen túl drága, a bonyolult geometria és a szükséges szigorú tűrések miatt, másrészt tuti gyilkolja a csapágyat a nagy forgó tömeg (ha meg akkora csapágy van benne, amit nem, akkor ne is csodálkozzunk a motor, és csapágyzajokon...), másrészt meg, ha valamilyen okból meg kéne mozdítani menet közben erős nyomatékok ébredhetnek rajta a giroszkóp-hatás miatt (Coriolis erő). Szóval hiába feltételezem, hogy működik, még így is inkább érdekes, mint hasznos (egyébként a 30x-os hatékonyság nagyon durván marketing szagú!!!). Ja, és kösz a feltalálóknak, mert erről eszembe jutott valami, amit én fogok feltalálni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zord01
2012.06.29. 19:05
mainframe:

Bár nem vagyok fizikus, egész biztos, hogy működik a cucc függőlegesen is, mivel forog. A forgó tárgyakon pedig ugye a forgástengelyre merőleges irányú centrifugális erő hat. Olyan ez mint a parittya. Az is lehet függőlegesen és vízszintesen pörgetni a centrifugális erő egyensúlyozza a rendszert.

carraroxt:
A forgó tömeg giro hatásához csak annyit, hogy sztem max 100 gramm a mi forog, ez 4 darab acél csavar simán elbírja. A százszorosát is. Ekkora tömeg nem képes akkora giro erőt létrehozni, ami veszélyeztetni a rendszert, viszont a 2000-es fordulatszám miatt eléggé nagy centrifugális erő hat a cuccra, hogy akkor se érjen a mozgó tömeg a fix talapzathoz, ha megmozdítod a tornyot.
Szóval szerintem nem nagyobb gát, ha egy 100 grammos mütyűrt éri a gravitációs irányváltás, mint mondjuk, ha most megemelem a 1,2 kilós procihűtőmet. Ha nem lenne backplate letörnél az alaplapot lehet.

A csapágyazás tűnik a kritikus pontnak, biztos, hogy a nagyobb tömeg jobban igénybe veszi (mondjuk a csapágytechnológia is fejlődi, manapság néhány gyártó a kerámia porra esküdözik), de ha olcsó lenne a cucc (persze relatíve), és kibírna 3 évet, nem lenne gond...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. carraroxt
2012.06.29. 19:51
Na én sem arra gondoltam ám, hogy letépi a foglalatot az alaplapról, csupán megcibálja a csapágyat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dilofekete
2012.06.29. 22:43
Vajon egy komolyabb hűtőfolyadékkal is elbánna ez a ventilátor, mert akkor amikor pörög, akkor a hőleadó oldal felé kéne inkább hogy húzza a maga súlyát, hogy elbírjon egy plusz mini légkondival is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dilofekete
2012.06.29. 23:00
A két felület közti folyadékhoz, meg egy precíz nyomásszabályzó kéne és akkor lehet, hogy nem kéne állandóan max fordulaton üzemelnie, mert így egy másik rendszer is felül tudja bírálni a másikat és ez kompaktabb, viszont így kéne a légáramlat útjába még hűtőborda, ami nagyobbá teszi ezt a szerkezetet, ami ekkora méretű hűtendő felületnél, nem olyan vészesen nagy felület.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Phantomstr...
2012.06.30. 12:12
Néhány év és a Lian Li előáll egy házzal, amiben a komplett belső tér fog forogni és nem kell bele egy ventilátor sem
Egyébként én sem hiszem, hogy forradalmasítaná az ipart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dilofekete
2012.06.30. 12:51
Néhány év múlva leteszünk az asztalra egy telefont és kivetít mindent 3d-ben, szemüveg nélkül és többet nem fogunk hűtési problémákkal foglalkozni, csak aki szervert épít.
Talán el is kezdhetnék egy ilyen mobilra gyűjteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fagy
2012.06.30. 14:41
Az a bizonyos zavaró zaj ami a motorból jön, sajnos nekem sokkal zavaróbb, mint a jelenlegi ventim szélzaja. A borítás jó duma, de ahol a körkörösen /360°/ kiáramló meleg levegőt elvezetik, ott a zaj is "kiáramlik"...
A harmincszoros hatékonyság kissé vicces és fura, hogy ennyi idő után sincs semmi bizonyíték, mérési adat ennek igazolására.
Tény, hogy működik valami az asztalon és az elv is hihető, de ez még a - nesze semmi, fogd meg jól - kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Whysper
2012.06.30. 15:59
rakjunk rá egy ellentétes irányba lefele fújó szabvány ventit és 2x olyan durván hűt lefele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dilofekete
2012.06.30. 16:47
Én egy olyan gépházat néznék már meg tényleg, amiben tényleg van légkondi és az rá van csövezve mindenre, mert olyat se láttam még soha. Télire tuti ütős cucc volna, de így nyáron, hát kilopnák a ház falából a gépet, átvésnék a falat érte, de lehet, hogy betennék egy adag c4-et alá
Ezt csak azért mondom, mert betörtek hozzám és a gépemet az udvaron le kellett tenni az emberkének, mert lebukott, de már akkor az is fain volna, ha áramot vezetnék a gépházba, hogy ne tudja megfogdosni, lecsavarozni és az aljából tápolni, nem az oldalán, mert azt egy pillanat alatt áramtalanítják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2012.06.30. 21:14
zord01: függőlegesen akkor is húzza a csapágyat ha az pörög, a légpárna sem segít.
A videóban is látszik, hogy excentrikus. További terhelés a csapágynak. Lehet sikló csapágyat használni, vagy bármi mást, azonban a kopást nem kerülhetik el.
A ventiknél ez annyiban jobb, hogy a motornál a mágneses tér is segíti a csapágyat, így az kevésbé kopik.

Arra lennék kíváncsi mit csinálna a hűtő ha fordított polaritással üzemeltetnék és oldalt szívná a levegőt és középen tolná ki. Hiszen így a nagyobb felületről jutna levegőhöz.
A videóban említett gyári intel hűtőhöz(tegnap bombáztam szét egy olyat) képest elképzelhető a 30xos javulás. Azonban összevetném pár Scythe, Cooler Master, Zalman stb termékkel is.

Ahogy lent is említették valszeg elég drága lesz az előállítása. Maximum precíziós öntést tudnék elképzelni, de ezt majd ők megoldják.

Innovatív én megnézném közelebbről is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. phild
2012.06.30. 22:39
ez már megint egy baromság. biztos nagyon jól hűl az az alumínium darabka,csak az a baj,hogy nincs ami a forgó alkatrészre vezesse a prociról a hőt. mert nem hinném,hogy a tengely meg a csapágyazás átvinné)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fagy
2012.07.01. 16:12
A ventire semmi nem vezeti a hőt, a dolog lényege, hogy a hőcsöves álló forró részre nagynyomású levegőt kell fújni. A nagynyomás jelen esetben nagy légsebességet jelent, ezt hagyományos ventilátorral nem lehet elérni. Itt a rendkívül sűrűn lamellázott forgórész jelzi, hogy komoly légsűrítés történik, a középre nyomott levegő a forgó és állórész közötti kicsiny résen átpréselődve rendkívül gyorsan szállítja el az állórész felületi hőmennyiségét, sugárirányban 360°-ban kinyomja a meleg levegőt. Az elv ez, a technikai megvalósítás gazdaságossága megkérdőjelezhető, akárcsak a közölt jelentős hatásfok javulás, de biztos hogy a szerkezet működik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2012.07.02. 04:47
Nezegettem es nem rossz, de ha a legparnas feluletre barazdalva lenne, es ahogy irtak froditva lenne a lammelas resz akkor 2 legyet utnenek egycsapasra: Maga a legres lenne hutve, es a legnyomas ontisztitova tenne a rendszert, aminek tobbszoros lenne a felulete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.07.02. 15:40
Öcsém, ennyi "fizikust" egy rakáson. Komolyan, már rég olvastam ennyi baromságot, mint amit itt néhányan összehordtatok. Remélem legalább a 5-es megvolt fizika órán. Én csak 4-es voltam, de negyed ekkora baromásgokat nem mernék leírni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zord01
2012.07.02. 15:41
mármint a 2-es...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!