iPon Hírek

Már Mac-re is kell vírusirtó?

Dátum | 2008. 12. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple egyik legújabb technikai megjegyzése arra buzdítja a felhasználókat, hogy szerezzenek be vírusirtó alkalmazást, hogy a rendszerük teljes biztonságban legyen. Ez a kijelentés már csak azért is érdekes, mert a vállalat hosszú időkön keresztül folyamatosan azzal érvelt az OS X mellett, hogy a Windows-zal ellentétben erre a rendszerre nem írnak vírusokat, így teljesen biztonságos. Korábban az Apple mindössze annyit tanácsolt a maceseknek, hogy folyamatosan frissítsék a rendszert, kapcsolják be a tűzfalat, valamint frissítsék a különböző szoftvereket is (Adobe Flash, Reader, stb...), így biztonságban lehetnek.


Az Apple technikai megjegyzése nem kapott túl nagy nyilvánosságot, de ez talán - többek között - azért van, mert a veszély jelenleg még nem jelentős, ugyanis még mindig kevés a rosszindulatú, kártékony kód Mac-re. A helyzet romlását mindenesetre jól jellemzi, hogy idén megkétszereződött, illetve megháromszorozódott a veszélyes, ún. "malware", OS X-re írt kódok száma. Az Apple kétségtelenül tudja, hogy a felhasználók nem védettek a kártékony kódok ellen, de ez eddig nem volt fontos, ugyanis nem sok vírus létezett Mac-re. A kártékony alkalmazások többsége csak úgy kerülhetett a rendszerbe, ha azt a felhasználó programként telepítette. A Windows esetében az antivírus programok már alap kellékeknek számítanak, ezek segítségével a felhasználók a támadások nagyon nagy részét ki tudják védeni.

A szakemberek már régóta hangoztatják, hogy előbb-utóbb a Mac-et is utolérik a vírusok, úgy tűnik, lassan igazuk lesz. Az Apple jelenleg három különböző szoftvert ajánl a védekezéshez, amelyek között a Intego VirusBarrier X5, a Symantec Norton Anti-virus 11 for Macintosh és a McAfee VirusScan for Mac névre hallgató alkalmazásokat említi a vállalat. Ingyenes, de hatékony alternatíva lehet a ClamXav nevű szoftver is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. leslieke
2008.12.03. 12:25
vissza a cikkhez

"így biztonságban lehetnek".. ha ők is így fogalmaztak, akkor ez álszentség.. mert nem voltak benne biztosak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vardar
2008.12.03. 18:22
Ahhh. Látszik, hogy ügyvéd vagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!