iPon Hírek

Már minden ötödik androidos eszközön Lollipop fut

Dátum | 2015. 09. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Android szegmentációja továbbra is komoly problémát jelent mind a felhasználók, mind pedig a fejlesztők számára, de a helyzet javulni látszik. Mostanra például elég hosszú idő telt el a Lollipop Android variáns megjelenése óta, és az ötös verziószámmal illetett operációs rendszer már egészen jó piaci pozícióba tudta felküzdeni magát.
A Google legfrissebb kimutatása arról tanúskodik, hogy már minden ötödik androidos okostelefonon a Lollipop valamelyik kiadása teljesít szolgálatot, ami a múltat figyelembe véve mindenképpen jó eredmények számít. Ez két dolognak köszönhetően alakult így. Az egyik az, hogy egészen sok okostelefon frissült kezdetben az Android 4.4-ről az Android 5.0-ra, és így hamar nagy lendületet tudott venni a Lollipop, a másik pedig az, hogy már a gyártók is nagyon hamar álltak át erre a kiadásra, ennek eredményeként az újonnan debütáló mobiloknak és táblagépeknek szinte már mindegyikén ez teljesít szolgálatot. A több száz millió készüléket számláló tortából 21 százalékos szeletet hasított ki magának a nyalókás Android, ami csaknem a kétszerese a két hónappal korábban mért részesedésének, szóval meredeken ível felfelé a pályája. Az Androidos piacot lényegében három főverzió tartja az „uralma alatt”, a Lollipop mellett a 4.4 KitKattel, valamint a Jelly Beannel (4.1-4.3) kell még komolyabban számolni. Ezek már mind a modern vonalat képviselik, ha nem is a legfrissebb formában. Itt már egyik esetben sem kell igazán az alkalmazástámogatás hiányától tartani, a 4.3-as Jelly Beantől kezdve pedig már szinte minden okosórával is képesek együttműködni a készülékek. A piacot toronymagasan a KitKat vezeti (Android 4.4), ami mondhatni beton stabilan tartja a megszerzett 40 százalék körüli részesedését, hiszen immáron zsinórban harmadik hónapja zárt ilyen eredménnyel. A Lollipop növekedése tehát a régebbi kiadások kárára történik.
Egy maroknyi okostelefon és tablet persze jelentős lemaradásban van, a szoftveres oldalát figyelembe véve, sajnos itt ütközik ki igazán a szegmentálódás problémája, és ezekkel is számolni kell. Még most is akadnak például olyan eszközök, amelyeken az Android 2.3 Gingerbread fut, sőt mi több, a 2.2-es FroYo sem kopott ki teljesen az aktív masinák köréből. Végül említést érdemel az Ice Cream Sandwich is, ami szintén tartja magát, és már csak kihalásos alapon fog eltűnni a Google statisztikájából. Az Android 4.0 esetében azért annyi pozitívum van, hogy az már egészen hasonlít az újabb rendszerekre, és ennek már elég jó a támogatottsága is. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy miként alakul az Android jövője, de vélhetően a Marshmallow még gyorsabban nyerhet magának teret az érkezését követően, mint a Lollipop tette. Az Android 6.0 debütálásának időpontjában még nem lehetünk biztosak, de jelenleg úgy fest, hogy már szeptember utolsó napjaiban színre léphet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Bogyoo
2015.09.10. 11:37
Inkább foglalkozzon azzal a gúgli hogy ki lehessen törölni az olyan appokat amik tök fölöslegesek. PL: A play baromságok, smart connect, xperia care, fotók (ott van helyette a gyári album), hangalapú keresés, hangouts, hírek és időjárás, hangtárcsázó, sony select, social life, autós mód, xperia link, xperia longue, google+, frászbuk
Mér kell ezeket lenyomni a vásárló torkán?
Éppen eléggé belassul egy 2 éves telefon a hasznos alkalmazások frissítéseitől. A letiltás meg nem megoldás, mert újraindításnál megint lehet őket egyenként letiltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ChoSimba Bogyo...
2015.09.10. 12:18
Root és törlés. Hol a probléma ?
Ja, a root. Az igen, az tud probléma lenni. Ezt kellene megoldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bogyoo
2015.09.10. 12:31
Ott a problema hogy nem lehet minden telefont rootolni. Tobbek kozt az enyemet sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Krityu Bogyo...
2015.09.10. 13:23
KingRoot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Bogyoo Krity...
2015.09.10. 13:41
Bocs de ez nem mukodik. Es mivel megjartam 4 szakuzletet ahol ugyanazt mondtak. Ezt a telefont nem lehet rootolni. Vegul egy nagyszaju fotelhuszar megmutatta mi a tuti es le is teglazta. Persze nem fizette ki a 12000ft-os helyreallitast.

Xperis sp vodafonos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba Bogyo...
2015.09.10. 14:15
Az SP már amúgy is rég elavult, vegyél új csilivili gigapixeles telefont 200e-ért ! Pörgesd a gazdaságot, miattad van recesszió !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw ChoSi...
2015.09.10. 15:20
Mar a legtobb gyartonak van akar belepo szinten is 5.0-as teloja, amiben normalis hardver van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bogyoo Buste...
2015.09.10. 15:47
Nem fogok ujat venni csak azert mert nem meno a 4.akarhanyas android. Amire hasznalom arra tokeletes, csak az a sok folosleges app nem kell bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!