iPon Hírek

Már nem divat a spam?

Dátum | 2011. 01. 07.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A világ három legnagyobb levélszemétgyártója a karácsonyi időszakra visszafogta tevékenységét - véli Paul Wood a Symantec Hosted Solutions hálózati biztonsággal foglalkozó vállalat elemzője. Az okokra egyelőre még nem találják a pontos választ, de a levélszemetek szakértői szerint csak ideiglenes ez a látványos visszaesés.

A világban forgalomban lévő kéretlen levelek döntő többségét a botnetek, azaz a zombi számítógépek hálózata küldi ki. A botnet célja, hogy nagyteljesítményű, gyors, mégis anonim infrastruktúrát biztosítson a spammernek, aki így könnyen és gyorsan tud nagy mennyiségben spamet küldeni. A botneteket hétköznapi - otthoni, iskolai, vállalati - számítógépek alkotják. Egy számítógép anélkül is tagja lehet egy botnetnek, hogy a gép gazdája ezt megengedte volna, vagy akár tudna róla.

Az ilyen speciális, kéretlen üzenettel is terjedő spamküldő alkalmazás a Rustock nevű botnet, amely korábban a világ levélszemét-forgalmának 47-48 százalékát küldte.

Decemberben azonban a Rustock mindössze a spamek fél százalékát küldte, ezzel együtt további két jelentős zombihálózat, a Lethic és a Xarvester is "csöndben volt" - magyarázta Wood.

Hozzáértők szerint az ideiglenes leállásnak az is oka lehet, hogy az eddigi levelekkel már nem érték el a kívánt eredményt, és mivel a spamek küldőit csak a profit érdekli, valószínű, hogy más fortéllyal hamarosan újra jelentkeznek.

A számítógép-használók felvilágosítása és a spamellenes kampányok is nehezítik a levélszemétküldők munkáját - hangsúlyozta Wood, hozzátéve, hogy korai lenne megbecsülni, meddig tart a vihar előtti csend - adta hírül az MTI a BBC-re hivatkozva.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. polarx
2011.01.07. 12:36
de mi értelme van? hogy azt a szutyok vírus írtójukat eltudják adni hát persze.. na azért nem használok én ilyen szutykokat.. olyan mint a mágnes vonza az összes kéretlen sz@rságot.. gmail szűri a spam-et. vírussal teli oldalakat nem látogatok, messengeren küldött hülye linkeket nem nézek alias védve van a gépem? nagyon úgy vélem mert lassúnak nem érzem máshoz bármit ha viszek nem mondja hogy "milyen vírusos sz@rt hoztál" ergó fölöslegesnek tartom az egész vírus, tűzfal, kombó dolgot egy jó router kell, meg megbízható oldalakat kell nézegetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shitcore
2011.01.07. 14:32
Ez ellen lehet tenni valamit? Yahoo mailekről bombáznak naponta többször is.
Mit tegyek? [KÉP]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2011.01.07. 14:37
polarx kevered a spam és a vírús fogalmát.
Gmail nekem szűri a spam-eket, elég eredményesen. Havonta kapok 1-2 darabot, azokat is az ismerőseimtől, akik biztos vírusírtó nélkül szedtek le orosz torrentoldalakról pornót.

Vírusirtó nekem hálistennek nem kell, Linux véd ez ellen is. De win-nél alap szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!