iPon Hírek

Már szemptemberben jönnek a Nehalemek?

Dátum | 2008. 07. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A dolgok jelenlegi állása szerint most úgy tűnik, hogy az AMD egy pillanatig sem pihenhet, ugyanis az Intel egyre fokozódó nyomást helyez a gyártó vállára. Az elmúlt hetek és hónapok folyamán úgy tűnt, hogy az Intel Nehalem processzorai majd csak az idei év negyedik negyedévében jelennek meg, de a helyzet most változni látszik: a gyártó előre hozta az újdonságok megjelenésének időpontját, így már szeptember folyamán találkozhatunk az új processzorokkal, ha helyesek az információk.


Az alaplapgyártó vállalatok információi szerint az Intel Nehalemjei nem novemberben vagy decemberben, hanem már szeptember folyamán megjelenhetnek. A Bloomfield processzorok bejelentésére azonban hiába kerül sor, az első alaplapok, amelyek az egységek kezelésére képesek, majd csak október folyamán kerülhetnek forgalomba leghamarabb. Ezek az alaplapok már az új, 1366 tűs processzorfoglalattal és az X58-as lapkakészlettel lesznek ellátva.

A korábbi hírek szerint a 2,66 GHz-es órajelen üzemelő Bloomfield egység 284 dollárba, a valamivel gyorsabb, 2,93 GHz-es verzió pedig 562 dollárba fog kerülni. A Nehalem család legerősebb tagja, a 3,2 GHz-es órajelen üzemelő processzorért 1000 dollárt fog elkérni a gyártó. Az AnandTech korábbi tesztje alapján a 2,66 GHz-es Nehalem processzor a szintén 2,66 GHz-en üzemelő Core 2 Quad Q9450-es processzornál átlagosan 33,5%-kal volt gyorsabb. Érdekesség, hogy korai tesztben szereplő 2,66 GHz-es Nehalem processzor memóriavezérlője még nem működött teljesen hibamentesen.

A fejlemények alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Intel a lehető leghamarabb akar újabb nagy erejű csapást mérni a jelenleg is gyengélkedő riválisára, az AMD-re.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. polarx
2008.07.24. 20:56
Nekem elég lesz az E8400-as is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pluto
2008.07.24. 22:15
Nekem most Prescott magos 3GHz-es P4-em van,de ha megjeleni a 45 nm-es AMD Phenom már az AM3-as foglalatra tuti hogy váltok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2008.07.25. 01:59
Nem értem, hogy miért kell autómatikusan az AMD halálhírét kelteni, mikor felmerül a Nehalem téma. Védhetném az AMD-t minden alap nélkül, és hájpolhatnám az Intelt, ugyszintén minden alapnélkül, de nem teszem.... Hogy miért nem? Mert nem láttam még igazi teszteket.

Lehetett már hallani arról, hogy csak 10%-al múlja felül a C2Q-okat azonos órajelen, lehetett (most is) hallani, hogy 30%-al. Nagyon kíváncsi leszek, hogy hol, miben, mennyire múlja felül a jelenlegi CPU kínálatot.

Amit biztosnak tartok, hogy nem kell akkora forradalomtól tartani...már csak azért sem, mert gyanusan alacsony árakon kezdenek, pedig tudtommal nem éppen a legolcsóbb előállítani őket. Arra is kíváncsi leszek, hogy mennyire lehet majd őket húzni, mert kétlem, hogy megközelítenék ezen fronton a Core2 architekturát. Valószinűleg hasonló akadályokba fognak futni a felhasználók tuning során, mint amilyenekbe az AMD tulajok futnak, tehát kb. oda is várható tuningban, ahol a Phenomok vannak (lesznek 45nm-en).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. polarx
2008.07.25. 09:48
R e d i x: Crysis hamarabb kihasználja a procid mint a szutykos UT3.. már boccs..

egyetértek Altair véleményével.. nekem még sajna 3g-s 1 magos procim van 88GT-vel meg 2g rammal.. és bőven maxon toltam a játékot.. már amennyit toltam.. nem az volt ahol elfért volna 2 mag de nem kell aggódni megy eggyel is..

leviske: én nem híresztelem a halálát.. sőt nem is akarom hogy vége legyen mert versengés nélkül nincs árcsökkenés stb stb.. viszont jelenlegi állás szerint eléggé úgy tűnik nem sok remény van.. az meg hogy egyik helyen azt írták hogy 10%-al gyorsabb másikon hogy 30%-al akkor már 1 biztos.. GYORSABB mind1 mennyivel de gyorsabb más kérdés hogy árba nem biztos hogy jobb lesz ár/érték arány.. de gyorsabbra mondják ahogy mondtad bárhol nézted.. akkor lassabb tuti nem lesz.. (remélhetőleg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2008.07.25. 10:52
Meg hát a szomszéd asszony is meg volt háton...

Igazából a Vista azért terheli a videokártyát jobban, mert Aero felület, ami miatt ATI is legalább 50%-on fogyaszt alapjáraton, és nV is. Mivel Aero a 3D-t kihasználja, még ha észre se veszed, hogy az ablak kereted 3D-s áttetsző csilicsálé. Ehhez viszont egy Radeon 9200-es meg 9250-es kevés. Az 1 magos procikon az XP teljesít jobban, a többmagosokon meg a Vista... Haveromnak átvittem XP SP3-at, erre kiderült a gép még az XP SP1-et is nyögve kezeli, nem hogy a 3-at... Sima alap XP-t bír el a gépe és kész.
Szóval SP1,2,3 is fokozatosan jobban terheli a gépet, de a többmagos procikezelést XP-be nem tudják beleintegrálni és már nem is valószínű, hogy fogják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2008.07.25. 15:51
(Alamos @ 2008 Jul 25, 09:52) Jah... P4-nél (meg asszem a D-nél is) jobb volt az AMD, aztán az Intel kihoztad a Core szériát, és az AMD már nem tudott "új procival" el?rukkolni, amivel felvehette volna a versenyt és lemaradt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!