iPon Hírek

Már többen használnak Windows 7-et, mint Windows XP-t

Dátum | 2012. 09. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az augusztusi adatok szerint a Windows 7 – ha picivel is, de – megelőzte a Windows XP-t, azaz az elmúlt hónap folyamán már többen használtak webböngészéshez Windows 7-es operációs rendszert, mint Windows XP-t. A Net Applications statisztikái egyébként havi 160 millió weboldal látogató adatainak elemzésével készülnek, ami több, a cég által monitorozott weblap forgalmából tevődik össze.


Ahogy az a fenti diagramból is kiderül, a Windows 7 népszerűsége lassan, de magabiztosan növekedett az elmúlt hónapok során, augusztusban pedig már a Windows XP-t is be tudta előzni, igaz, kettőjük között csak minimális különbség volt. Ezzel egy időben az igencsak korosodó operációs rendszer, a Windows XP népszerűsége egyre csökken. Az Apple Mac OS X 10.6-os operációs rendszerének népszerűsége csökken, a Mac OS X 10.7-et viszont egyre többen használják.

Azt azért mindenképpen jó látni, hogy a Windows XP helyét a Windows 7 személyében végre kezdi átvenni egy modernebb, biztonságosabb operációs rendszer. A Windows XP egyébként másfél hónapja múlt 11 éves. Az öreg operációsrendszer népszerűségének csökkenését a hamarosan megjelenő Windows 8 tovább fokozza majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

60. ingyom007
2012.09.05. 20:11
hát remélem hogy a win8 tényleg kevésbé eszi majd a gépem mint a win7 mert akkor végre otthagyhatom az xp-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. DogTheDog
2012.09.05. 20:17
Meg igy is tul sokan sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Terror
2012.09.05. 20:26
Engem nem zavar, felőlem használhatnak Win 95 OSR2-t is, már ha mindenképpen kínozni akarják magukat. Viszont amire kíváncsi lennék, az a Mikorszopsz sales trend analysisért felelős mukijainak az arca, amikor megnézik, hogy hogyan fogy a Win8.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. hegyitaho
2012.09.05. 20:28
milyen vasad van h win 7 eszi??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Vanek_ur
2012.09.05. 20:32
ingyom007: Ha váltanom kellene majd, akkor sem Win8-at vennék majd, hanem inkább Win7-et. Sokkal kezelhetetlenebb, vacakabb a Win8 kinézete; így azt a Vista mellé teszem ("egy oprendszer, amit csak akkor használok, ha tényleg nem lesz más lehetőség".

Vagyis XP-m van, és nem váltok/nem váltottam. Nem használom ki a Win7 előnyeit sem, akkor meg minek adjak ki érte több tízezer forintot (mellesleg az XP-t már a 3. alaplapon használom - Win7 esetében már a harmadikat kellett volna megvennem, mert olyan a felhasználási feltétele)?! Ja, és a PCTV Pro tunerkártyám nem megy Win7 alatt egyáltalán - vagyis majd akkor lesz új oprendszerem, ha lesz új gépem; ami a közeljövőben nem várható a pénzügyi helyzetünkre nézve.

Ja, a hírhez kiegészítés: itthon (Magyarországon) még mindig vezet az XP.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. thedevelop...
2012.09.05. 20:42
Terror: Véleményem szerint 4500Ft-ért több Win8 licence-t adnak majd el februárig, mint amennyit nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Fzoltan
2012.09.05. 20:44
Vanek_ur: Francokat. Nem kell újat venned minden egyes alaplaphoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. myckie2
2012.09.05. 20:51
A windows8 előzetes tesztekben jobban eszi a gépet mint a win7. A másik dolog, hogy tableten lesz igazán használható a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Terror thede...
2012.09.05. 20:56
thedeveloper - upgrade-del, esetleg, meg oem mobil termékekre. De az hótziher, hogy egy embertől sem fogom azt hallani, hogy kérek egy dobozos Windows 8-ast.

Amúgy ami használható fejlesztés van abban a vacakban, azt egy service packel benyomhatták volna a Windows 7-be is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. lorddiablo
2012.09.05. 21:22
Azért az utolsó kijelentést nem mondanám biztosra. Gyanítom, hogy pl. sokan a 7-et el fogják dobni a 8-ért. Itt az egyedi felhasználók táboráról beszélek. Így egy időre ismét az XP lehet a legnépszerűbb rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. gab78
2012.09.05. 21:25
Én szeretem az újításokat, a Vistával is elkínlódtam, illetve kicsit fejlesztettem a gépen (több memória), hogy kevésbé legyen kínlódás a dolog, a Win8-nak különféle kiadásainak is többször nekifutottam, de ha ingyen adnák, vagy a halántékomhoz szegeznének egy fegyvert, hogy na ezt használd, akkor sem kell... mindenhol azt a "metro" vagy "modern" (de mindegy minek is nevezzük) sz.rt erőltetik... PC-n HASZNÁLHATATLAN!

Terror: Mindenféle statisztikákkal próbálják majd kimagyarázni, hogy elq.ák! Még azt is el tudom képzelni, hogy összemossák majd a telefonokkal és hogy a WP8 milyen jól fogy, vagy hogy mennyi táblát adtak el W8-al... Bár ebben is valahogy kételkedem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. thedevelop...
2012.09.05. 21:26
Terror: azt nem is mondtam, hogy dobozosat vesz majd bárki is (legalábbis MO.-n), viszont aki most vesz/vett notit (pl.: iskolakezdés miatt), az erősen elgondolkodhat, hogy ennyiért simán megéri frissíteni.

Én is azt gondoltam, hogy nincs semmi értelme ennek a felületnek egy desktop PC-n, de az az igazság, hogy nem zavaró.
Start gomb sem kell, ugyanúgy megy minden, mint Win7 alatt. Windows gombot megnyomása után csak gépelni kell, hogy mit keresel, aztán ütni egy enter-t.

btw.: dobozos Windows 7-et sem vette a kutya sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Terror thede...
2012.09.05. 21:38
Azért nem egy embert ismerek, aki professzionális célra kénytelen volt a 7-est megvenni.

Engem nem is a start menü idegel, hanem a jobboldali beugró nemtudomminekhívjam, ami akkor is a képembe jön, ha csak görgetni akarok vagy be akarok zárni egy ablakot. Az azért elég zavaró. Szerencsére Start8-val eléggé vissza lehet varázsolni értelmesre, csak az nem világos, hogy miért nem adott erre eleve lehetőséget a Májkrémszaft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. thedevelop...
2012.09.05. 21:41
Terror: Valóban, az a jobboldali fekete menü kissé zavaró tud lenni. Ami viszont engem jobban idegesít, hogy "Metro UI"-s alkalmazást nem lehet bezárni, csak Alt+F4-gyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. thedevelop...
2012.09.05. 21:57
myckie2: Az mit jelent, hogy "eszi a gépet"? Win7 óta az már semmit nem jelent, hogy ha a 4GB RAM-ből 3-at elfoglal. Ez az új memóriakezelési stratégia következménye. Röviden: Egyszerűbb átadni a már map-elt memóriát egy program számára, mint hagyni, hogy ő maga kezdeményezze a memóriafoglalást, arról nem is szólva, hogy gyorsabb is.
Ráadásul elég jóféle garbage collection folyik a háttérben, a bezárt alkalmazások által fel nem szabadított memóriát egy idő után a Windows automatikusan megjelöli szabadnak, de nem szabadítja fel, stb..

Abban viszont van némi igazság, hogy egy régebbi gépen, ahol a processzor nem ismer néhány fejlettebb utasításkészletet (SSE2, AVX), a HDD sem érti az NCQ-t (tipikusan az IDE meghajtók), stb.. ott kb. semmi előnye nincs a Win7 használatának, sőt, talán valóban vissza is foghatja a gépet.

(Én pl. belefutottam az MS által nem nagyon reklámozott, Win8-ra vonatkozó megszorításokba, konkrétan csak olyan gépre telepíthető az új rendszer, melynek processzora támogatja az SSE2-t és az NX-et (Execute Disable Bit).)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Balucsek
2012.09.05. 22:14
Nem hinném, hogy olyan sokan fognak élni a frissítéssel mivel csak júni 2 után vásárolt win7-el felszerelt PC-k re érvényes (szal elvileg csak a gyári OEM). A többség vagy külön vesz gépet és oprendszert vagy az irodák már egy ideje használják a vásárolt gépeket és ha mégis utána vették volna, eszükben sincs kiadni további 14€-t/gép, hogy frissítsenek amikor tökéletesen megfelel a win7-is ahhoz, hogy a helpdeskes kolléga emailezzen vagy válaszoljon a ticketeck-re, ill az officet futtassák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. zsolt200
2012.09.05. 22:32
Használnék én win7-et de sajna nincs hozzá gép ami tudja is megfelelőem futtatni Most a gépemen legalább 3 hónapig rajta volt, tény hogy gyorsabban kapcsol be meg alapból minden gyorsabb vele, de múltkor bekaptam egy vírust ami törölhetetlen volt így úgy voltam vele felteszem az xp-t megnézem h mennek rajta a játékaim és csodálatos módon ezen még crysis2-n is tudtam játszani meg gta4-en nem úgy mint win7-en, szóval ismét xp használó lettem. Config(már ha ezt még annak lehet nevezni) :2,9es celeron proci, 1,5gb ram + egy gta430 1gb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Vanek_ur Fzolt...
2012.09.05. 22:54
Fzoltan: Persze. Mond el ezt az ismerősömnek, aki egy alaplapcsere után nem tudta aktiválni a megvásárolt Win7-ét. De hát ilyen az OEM: ha jelentősebben változik a hardver, akkor nuku aktiválás. A dobozosért meg nem fizetek 2-3X-os árat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. mythbuster
2012.09.05. 23:23
Véleményem szerint normális ember nem ad pénzt a Microsoftnak az operációs rendszerért(a windóz 7 -ért azért elgondolkodtató mert bár drága de az MS legjobb OS -e), a windóz 8 meg egyenértékű egy halánkékra célzott lövéssel. Ami a cégeket illeti ha csak a gyártó nem kényszerití rá a termékeivel(számítógépek), a windóz 8 használatára, akkor inkább megveszik a gépeket rendszer nélkül, azért van a rendszergazda hogy fölhúzza a dolgokat, és egy cégvezető szerintem ha csak nem a Microsoftnál halmozza a javakat, akkor nem fog windóz 8 -at rakatni egyetlen gépre sem, hogy majd a kedves és mélyen tisztelt munkatársakat szopassa vele, akik napokat töltenek majd az új rendszerben rejlő lehetőségek megkeresésével. A windóz 8 a világ legelb@szotabb rendszere, és ne hasonlítsátok a Vistához mert semmi köze hozza! A Vista egy jó rendszer ha nem xp -s gépen akarod futtatni! Régen azért rinyáltak az emberek, mert nem voltak fölkészülve az érkezésére, ez nem az MS hibája hanem a felhasználóé! Tanuld meg, hogy szar hardverrel nem lehet minőségi programot futtatni és kész! Ne rinyálj mikor a memória modulokat két kézzel dobálják utánad, félreteszel napi két cigit tartalékba és egy hét alatt bejön az ára. A windóz 8 nem azért szar mert nagy a gépigénye, hanem azért mert anti-felhasználóbarát, használhatatlan szar ami az asztali szegmenseket illeti.

Ez az én véleményem de lehet trollkodni, hogy jó csak a forumozók 90% gyökér a szar lapátolásához.

Visszatérve a cikkre, az XP is egy jó rendszer(nekem nem a kedvencem, jobban szerettem a Me/2000 kiadásokat), de összességében az SP3 -al befoltozták a nagyobb lyukakat. Nagyi is XP -t használ adatbáziskezeléshez és könyveléshez, mert a DOSos szar(hála a fogyatékkal élő cégeknek) nem fut a windóz 7 -en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. thedevelop...
2012.09.05. 23:49
mythbuster: A windows 8-cal azt szeretné elérni a Microsoft, hogy a jelenleg még egymástól különböző eszközökön is ugyanaz a felhasználói felület fogadja a felhasználót.
A közeljövőben a netbook-ok, majd a notebook-ok / ultrabook-ok helyét is olyan eszközök váltják majd fel, mint most az Asus Transformer, azaz egy mozdulattal választható ketté a tablet a billentyűzettel egybeépített dokkolótól.
Egy ilyen eszközön fontos, hogy mind tablet, mind desktop módban kiszolgálja a felhasználókat.
A tabletek és a telefonok között is egyre kisebb a különbség (lásd: 4 magos processzorral rendelkező 5"-os okostelefonok), tehát itt is reális alternatíva lenne egy olyan felület, amit már ismer a user.

Ezt a 3-at mind lefedi a Windows 8 új GUI-ja(!), ugyanis amellett, hogy megmaradtak a szokásos, asztali munkához szükséges elemek (asztal, tálca, stb..), kiegészült egy olyan felülettel (Start képernyő), amit már ujjal is kényelmes vezérelni.

Mindez 2-3 éven belül megvalósul, már vannak jelei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. mythbuster
2012.09.06. 00:01
thedeveloper,

Én ezt értem, de elb@szta mert azt amit az asztalon használunk semmi köze a mobil eszközökhöz! Miért kell egy asztali rendszert tönkretenni? Ugyanaz a GUI nem használható sem az asztalon sem pedig a mobil eszközökön és a legnagyobb tragédia hogy ezt ők nem bírják fölfogni! Épp eszű ember nem zsírozza össze a monitort a beláthatatlanságig csak hogy eljusson A -ból B pontba, ezért lett ez elb@szva. Asztali szegmensben el lehet felejteni a kapacitív kijelzőt, tabletba mehet a metró az élet megkönnyítésének érdekében, asztalon nincs mit keressen, csak rontja a helyzetet! Én már attól fejfájjást kapok ha egy ujjlenyomat van a notebookom kijelzőjén, amihez jár billentyűzet ott ne ba@szogasd a kijelzőt. Szerintem a régi startmenü sokkal átláthatóbb, és használhatóbb, nem kellenek 200x200 pixeles ikonok a programok kezeléséhez és ez vonatkozik a szalagos eszköztárra is!(Officeban elmegy, de az explorerben túlzás!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. mythbuster
2012.09.06. 00:09
Én az Officeban is hozzászoktam a szalagos eszköztárhoz, de sokszor hálát adok a jó égnek, hogy az OSX -es verzióban ott van fönt a teljes értékű menüsáv, ha kell valami és nem találod a szalagban akkor nem töketlenkedsz évekig, egyszerűen a menüben oda navigálsz és tádám működik! Ezért szeretem a startmenüt is! Kicsik az ikonok így egyszerre mindent beláthatok, ha keresek valamit nem görgetek végig 100 képen, csak megbököm a start gombot, all programs és ott van szépen minden sorban, rendszerezve! Ha valami olyan kell amit dög vagyok megkeresni(a menüben még mindíg könyebb és átláthatóbb), akkor csak beírom a kis keresősávban és elém dobja. Olyan mint mikor matek órán a diák kimegy a táblához, ahol emeletes törtek és gyökök vannak de nem látja a fától az erdőt. Akkor mondja a tanár, hogy menj kicsit hátrább fiam, és már nem kóvályog mint az elveszett szamár a vadonban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Skorbut
2012.09.06. 01:28
A Win8 is egy újabb Vista lesz. Megvárjuk majd szépen a Win9-et oszt kész! A Metro meg maradjon csak a föld alatt ahová való
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. franc0
2012.09.06. 07:05
Ennek a hírnek egy mély üzenete van, ha belegondolunk.

Van egy régi, de frankón működő dolog, ami tökéletesen megfelel a célnak. Már az átlagembernek is jól használható.
Minden ami utána jött, arról a vaknak is látnia kéne, hogy csak a zsebünk ürítésére van.

És ti még azon vitáztok meg fanboykodtok, melyik a jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Gyurkov
2012.09.06. 08:23
A Linux rá sem került a listára, ez is azt bizonyítja, hogy nem jó operációs rendszer. /irónia/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Zabalint
2012.09.06. 08:57
mythbuster:
"A Vista egy jó rendszer ha nem xp -s gépen akarod futtatni! Régen azért rinyáltak az emberek, mert nem voltak fölkészülve az érkezésére, ez nem az MS hibája hanem a felhasználóé! Tanuld meg, hogy szar hardverrel nem lehet minőségi programot futtatni és kész! Ne rinyálj mikor a memória modulokat két kézzel dobálják utánad, félreteszel napi két cigit tartalékba és egy hét alatt bejön az ára."

A probléma csak az, hogy a Vista megjelenése után, kimondottan Vistára fejlesztett laptopok többsége is túl gyenge volt hozzá, aztán csodák csodájára Windows 7-el ugyanezek a gépek hirtelen sokkal gyorsabbak lettek.

Nettó baromság amiről beszélsz, a Microsoft egyszerűen túl magasra tette a lécet a Vista esetében, majd javítva a hibáját, kiadta majdnem ugyanazt, csak optimalizálva, Windows 7 néven.

"A windóz 8 nem azért szar mert nagy a gépigénye, hanem azért mert anti-felhasználóbarát, használhatatlan szar ami az asztali szegmenseket illeti."

Ez viszont igaz. A Vista a túl nagy gépigény miatt volt szar, a win8 viszont azért szar, mert munkára csak nagyon nehézkesen használható egy ilyen felülettel.

De innentől kezdve van értelme felállítani egy párhuzamot, már ha a jóslat bejön, és nagy bukás lesz a win8. Ugyanis akkor elképzelhető, hogy nem sokkal utána megjelenik a Windows 9, ami orvosolja ezt a problémát, csak itt nem az a probléma, mint Vistánál volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. oreg0503 Gyurk...
2012.09.06. 09:02
Azért ez így ebben a formában nem igaz. Tény hogy a programoat főleg Win-re írják, de létezik sok ingyenes alternatíva ami kiváltja ezeket. Az átlag felhasználóknak bőven elég.
Persze a többség most felhördül: és a játékok??? Igen linuxon is lehet játszani(bár én soha nem játszok egyik rendszeren sem)!!
http://ubuntu.hu/node/15269
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint
2012.09.06. 09:05
thedeveloper:
"A windows 8-cal azt szeretné elérni a Microsoft, hogy a jelenleg még egymástól különböző eszközökön is ugyanaz a felhasználói felület fogadja a felhasználót."

Egyszer már megpróbálta, és belebukott. Csak akkor fordítva csinálták, a Windows CE (Windows for Handheld PC, Pocket PC -> Windows Mobile) különböző változatainak a felülete nézett úgy ki, mint az asztali Windows-é. Aztán úgy tűnt a Microsoft tanult ebből a hibából, mert rájött, hogy ami a desktopra jó, az nem feltétlenül jó egy telefon vagy tablet méretű eszközre (aki mégis így gondolja, hajrá, még mindig lehet rendelni Windows CE 6-os tableteket). Így alkotta meg a Windows Phone 7-et. Mostanra kiderült, hogy mégsem tanult semmit a Microsoft, mert elköveti ugyanazt a hibát, csak fordítva, és desktopra erőltet egy mobil eszközre tervezett felületet.

Egyébként az egységesítésre eddig az a megoldás a legjobb, amikor a telefonon android fut, de van rajta egy Ubuntu is, amit monitorra kötve lehet használni. Persze ez is messze van a jó megoldástól, hiszen ott meg a szintén felhasználóbarátnak egyáltalán nem nevezhető Unity-t erőltetik. Ha a win8-nál maradt volna a Start gombos, Start menüs desktop felület, akkor az x86-os Surface is valami hasonlót nyújtana, de így viszont nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Zabalint
2012.09.06. 09:06
thedeveloper:

"Ezt a 3-at mind lefedi a Windows 8 új GUI-ja(!), ugyanis amellett, hogy megmaradtak a szokásos, asztali munkához szükséges elemek (asztal, tálca, stb..),"

Megmaradt egy része!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Zabalint
2012.09.06. 09:12
mythbuster :
Nagyon jól körbeírtad azzal az emeletes törtes példával, miért is nem jó egy ilyen felület nagy monitorra.

Azzal is egyetértek, amit az Office-ról írtál. Én ritkán használok Office-t, így számomra teljesen használhatatlan a (Windows-os) Office 2007-2010, mert rengeteg funkcióról csak tudom hogy van, de nem tudom pontosan hol, a hagyományos menüben meg van esélyem belátható időn belül megtalálni, a szalagoson nincs. Nyilván aki sokat használja, annak jobb a szalagos, de legjobb tényleg Mac-en, ahol van hagyományos menü is a szalag mellett. Viszont mivel én Windows-t (és Linuxot is) használok, ezért számomra a LibreOffice a legjobb megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. thedevelop...
2012.09.06. 09:25
mythbuster:
"Ezért szeretem a startmenüt is! Kicsik az ikonok így egyszerre mindent beláthatok, ha keresek valamit nem görgetek végig 100 képen, csak megbököm a start gombot, all programs és ott van szépen minden sorban, rendszerezve! Ha valami olyan kell amit dög vagyok megkeresni(a menüben még mindíg könyebb és átláthatóbb), akkor csak beírom a kis keresősávban és elém dobja.
"
Win8-nál is megteheted, hogy elkezdted gépelni, amit keresel, majd ütsz egy enter-t...


Zabalint:
"Megmaradt egy része!" Pontosabban minden része megmaradt a Win7-nek, kivéve a Start menü-t, amit kigyomláltak a kódbázisból, mert már nem kellett.
Szerintem 2-3 nap használat után abszolút szokható az új felület.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Zabalint
2012.09.06. 09:39
thedeveloper:
"Win8-nál is megteheted, hogy elkezdted gépelni, amit keresel, majd ütsz egy enter-t..."

Azaz a sokféle (nálam alapvetően 3) használati eset közül egyikre majdnem ugyanaz, azaz majdnem, mert Start gomb sincs. Ellenben a gyakran használt programok 1 klikkre elérése és a csoportból való kiválasztás esetét nem fedi le, pontosabban lefedi, de egész képernyősen és átláthatatlanul.

"mert már nem kellett."

Szerinted nem kellett. Sokunk szerint viszont kellett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. thedevelop...
2012.09.06. 09:45
Zabalint: Start billentyűt kell lenyomni, majd elkezdeni gépelni. Nem tudom, hogy ez miért olyan nehéz.

"Ellenben a gyakran használt programok 1 klikkre": A tálcán rögzíthető ikonok pontosan az "1 klikkre" indítást szolgálják.

Továbbra sem látom értelmét a klasszikus Start menühöz való ragaszkodásnak.

De most komolyan, Ha pl. el akarom indítani a Total Commander-t, csak nyomok egy Windows gombot, elkezdem gépelni, hogy "Tot" és nyomok egy enter-t. Ez olyan nehéz? Vagy nem értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. thedevelop...
2012.09.06. 10:03
Ja és még egy apróság. Ez az új Start oldal legalább a widget-ek problémáját is megoldja.
A Micorosft a Vista óta nem tudja megoldani azt, amit az Apple egyszerűen megoldott, miszerint azt, hogy egy gombnyomásra előtérbe kerüljön az összes widget.
Először a sidebar-ra, majd össze-vissza kellett rakosgatni azt az 1-2 widget-et, ami még kulturáltan elfért az asztalon. De egy teljes-képernyős alkalmazás viszont elfedte az összeset.

Win8 esetén a minialkalmazások egy gombnyomásra megtekinthetők (az időjárástól kezdve az e-mail-eken keresztül minden), majd ismét egy gombnyomásra visszakapjuk az asztalt. Sőt, egymás mellé is tehető ez a kétfajta felület, tehát a minialkalmazások végre nem kerülhetnek fedésbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. GAdam1992
2012.09.06. 10:21
A "lenyomom a start gombot és elkezdem bepötyögni a program nevét" procedúrával a következő a probléma (vagy mondhatni, ami nekem nem tetszik), hogy: a találatokat három (3) csoportba osztja (Apps, Setting és Files), ami elismerem átlátható, de ha netalan a Settings csoportból akarok elindítani valamit, akkor máris tobb gombot kell lenyomni, mint Win7-nél. Természetesen ott a gyors gomb: windows gomb + W, amely indulásból a Settings csoportba kezdi el keresni a dolgokat, de ha azt vesszük, hogy általában nem csoport szerint kerestünk/kerestem eddig, kicsit nehéz megszokni.
Egy másik dolog amit nagyon szívesen látnék az egy opció, amivel beállítható lenne, hogy milyen formába indítsa el a külonboző programokat: chromenak van desktop es Metro UI-s GUI is, és ha lehet akkor igen is a nekem megfelelő GUI-val induljon.
Remélhetőleg amikor hivatalosan is a polcokra kerül a Windows 8, akkor Microsoft részről majd kapunk pár javítást ilyen téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thedevelop...
2012.09.06. 10:27
GAdam1992: Van benne igazságod. Ez a csoportokra bontás remélhetőleg kikapcsolható (vagy az lesz valamikor). És a második dologban is igazad van, de ennek részben az is lehet az oka, hogy igazából a sw fejlesztőknek kellene felkészíteniük az alkalmazásaikat az új felületre is, és ez még nem történt meg. De ami késik, nem múlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6... Zabal...
2012.09.06. 10:27
csak vizuálisan nincs start gomb, ha oda kattintasz a helyére a sarokba, feljön a menü.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. CyberPunk6... GAdam...
2012.09.06. 10:28
nem tudom, de én a hagyományos chromet beraktam a metro start menube és a hagyományosat indítja el vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. GAdam1992
2012.09.06. 10:33
CyberPunk666 - nekem azt az első kikapcsolás/bekapcsolás után kicseréli a Metrosra (a cselről én is olvastam, de nalam nem akar működni). Szokás szerint, a hiba nálam van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zeratuldan...
2012.09.06. 10:51
"Az öreg operációsrendszer népszerűségének csökkenését a hamarosan megjelenő Windows 8 tovább fokozza majd."

Nálam nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tookmindeg...
2012.09.06. 11:25
http://classicshell.sourceforge.net/

Kinyírja a metrót (helyetted kattint induláskor a desktopra), a balra-jobbra szarokat a képernyő szélén, es meg a start menüt is olyanra rakja, amilyenre akarod. Máris jó a Windows 8.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint
2012.09.06. 11:44
thedeveloper:
"Start billentyűt kell lenyomni, majd elkezdeni gépelni. Nem tudom, hogy ez miért olyan nehéz."

Csakhogy nekem sokkal kényelmesebb megoldás a Start gombra klikkelni, majd gépelni, mint a Start gombbal a billentyűzeten. Ugyanis így amennyiben az általam keresett program nem elsőnek jön ki, akkor klikkelek oda, mint hogy beírjam a teljes nevét. Nyilván az esetek többségében ez nincs, de nem csak az esetek többségét kell lefedni.

"A tálcán rögzíthető ikonok pontosan az "1 klikkre" indítást szolgálják."

Két totál eltérő dologról van szó.

A Start menü a mostanában használt programokat teszi előre, míg a tálcára azt rögzíted, amit te szeretnél. A kettő között van átfedés, de nem ugyanaz. Ráadásul ha 1-2-nél többet rögzítek tálcára, az már kimondottan zavar, mivel nem végtelen a tálca mérete, és futó programból is sok van, de már az is önmagában zavaró, logikátlan, hogy a futó és a nem futó programok egymás mellett, egy szinten vannak, többek között ezért nem szeretem az OS X felületét sem.

Szóval nem, nem helyettesíti a tálca a Start menü ezen funkcióját.

"Továbbra sem látom értelmét a klasszikus Start menühöz való ragaszkodásnak."

Magadnak nem látod értelmét, de másnak szüksége lehet rá. Totál ésszerű lenne a Microsoft részéről, ha lehetővé tenné a választás szabadságát, így viszont csak a felhasználók egy részének az igényeit szolgálják ki, amibe te bele tartozol, én nem.

"De most komolyan, Ha pl. el akarom indítani a Total Commander-t, csak nyomok egy Windows gombot, elkezdem gépelni, hogy "Tot" és nyomok egy enter-t. Ez olyan nehéz? Vagy nem értem."

Még egyszer, legalább 3 használati esetet megkülönböztettem, ebből ez egy, a másik kettőből egyiket ignoráltál, a másikra a tálcát válaszoltad, ami gyakorlatilag nem helyettesít. Egyébként nekem a Total Commander pont azok közé a progamok közé tartozik, amelyeket klikkel érek el Start menüből, mert nagyon gyakran használom. De pl. gimp, paint, cmd amiket kereséssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2012.09.06. 11:46
CyberPunk666 :
"csak vizuálisan nincs start gomb, ha oda kattintasz a helyére a sarokba, feljön a menü."

Ezt már megtárgyaltuk, és a helye az nem egészen úgy viselkedik, mint az eredeti gomb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint
2012.09.06. 11:48
Egyébként szerintem elég sokan lesznek, akik XP-ről meg fogják venni a Windows 7 upgrade-et, majd ingyenesen downgrade-elik win7-re. Mert tudtommal ez lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim tookm...
2012.09.06. 11:49
Olyan mint szarnak a pofon. Én a Windows 7 start menüt a leggyakrabban használt programok - és azok leggyakrabban használt fájljaik jumplistjének - listája miatt használtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mythbuster
2012.09.06. 13:46
thedeveloper,
Nem tudom, lehet te a Microsoftnál dolgozol és ezért véded ennyire a szarjukat, tudom hogy soha nem fogod belátni hogy a win8 egy rakás fos, talán magadba folytva te is tudod hogy ez egy használhatatlan, anti-felhasználóbarát szar, mivel a felhasználók 90% szerintem nem gyökérségből írja rá hogy fos. Itt nem arról van szó hogy az MS ugyanazt akarja láttatni veled a táblagépeden, telefonodon és asztali PCd-en, hanem arról hogy mindez nem lehetséges és csak ők nem látják be hogy ez amit csináltak egy ritkaszar rendszer. Azt asztalon nincs mit keressenek 200x200 -as képek, ez jó a képgalériába de nem egy operációs rendszerbe! Ez a metrós gépelés nekem nem jön be! Köszönöm inkább maradok az ómódi startmenüs megoldásnál ahol rendszerezve megtalálok mindent ami nekem kell. Remélem ebből lesz az MS legnagyobb bukása, amiből nem tud majd kivánszorogni sérülések nélkül, csak egy letilsztult új rendszerrel amiben már nem lesz sem metró, sem szalagos sáv 100 pixeles ikonokkal, valamint visszajön a startmenü, mert ez így ahogy van egy nagy rakás szar. Aki mást állít az nem látja a fától az erdőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thedevelop...
2012.09.06. 14:42
mythbuster: Ha ott dolgoznék, akkor nem szórakoznék itt veletek.

"talán magadba folytva te is tudod hogy ez egy használhatatlan"
Köszönöm, most már tudom, hogy mit is gondolok. (illetve mit kell, hogy gondoljak)

"Aki mást állít az nem látja a fától az erdőt.":
Tehát: ha jól értem, aki mást gondol, mint Te, az hülye.

Mit is vár az ember a politikában, ha már a kisemberek is ennyire arrogánsak.

Ez csak egy software. Vagy használod, vagy nem. Én elmondtam az érveimet mellette és ellen is.
Te így érvelsz? Gratulálok, idegbajos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester thede...
2012.09.06. 16:16
Akkor sajnos én is hülye vagyok, mert nagyban egyet értek mythbusterrel. Másrészt egy jól rendezett és karban tartott start menü lényegesebben hatékonyabb mint a gépelgetős kiválasztgatós. Önmagában a total commanderes példánál maradva:
start menüs megoldás: katt a start menüre, katt a minden programra, katt a total commanderre
gépelős: win gomb, majd minimum a tot begépelése majd kiválasztani a listából, amibe ugye bekerülnek olyan dolgok is amik csak tartalmazzák azt... szóval az első verzió 3 kattintás, a gépelős verzió minimum 4 gombnyomás, plusz majd a kiválasztás és az enter... valóban.. mennyivel egyszerűbb.

Mondok egy fura példát. Ha át akarok menni a szomszéd városba és megkérdzem a GPS-t hogy merre menjek akkor az 13 kanyarodással fog átjuttatni.. ha megyek az egyszerűbb úton akkor ha a ház elől kijutást s nézem akkor a 4. kanyarnál már a másik városban állok be az úticélomnál a házhoz... hmm.. lehet hogy rövidebb 100m-rel az út ellenben a sok lassítás és kanyarodás körülményesebbé ÉS lassabbá teszi. Szóval míg te gépelgetsz meg léptetsz a menükben addig a start menüs kattintgatós emberke már be is zárta az ablakot mert végzett! Ennyi...

"Mit is vár az ember a politikában, ha már a kisemberek is ennyire arrogánsak."

Valaki meg mintha nagyon magas lóról tekintene a világra nemde? Lehet szerinted az egyszerű embernek téged kellene kiszolgálnia? Hívjunk ezentúl felségnek talán? Vagy őcsászári méltóságnak?

Ez egy szoftver, vagy használjuk vagy nem. Felesleges védeni és támadni. Mi elmondtuk hogy MI miért nem használnánk, majd jött egy "ti hülyék vagytok mert az nem is úgy van, és amúgy is kapjátok be, mert igenis jó az!" szellemiségű hozzászólás... Akkor most mi van? Mégsem CSAK szoftver?

Inkább vagyunk idegbajosak (a lenézű önjelölt kiskirályokkal szemben) mint lesajnáló modorban úrificsúroskodók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zabalint
2012.09.06. 16:28
thedeveloper:
Ahhoz képest, hogy éppen te akarod megmagyarázni, hogy miért nem lenne szükségünk a Start menüre, meg hogy hülyék vagyunk, hogy nem úgy használjuk a Windowst úgy, mint te, elképesztő, hogy most meg miket írsz.

Hogyan lehetne tiszteletben tartani azt a véleményedet, amely szerint nincs szüksége senkinek sem a Start menüre? Ha meg csak neked nincs szükséged rá, milyen alapon akarod megmondani, hogy másnak sincs?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint
2012.09.06. 16:31
Szefmester:
Azért Total Commander esetében tényleg gyorsabb a gépeléses módszer, hacsak nincsen olyan programod, ami Total-ig stimmel (Shogun: Total War pl. lehet ilyen). Meg jó pár programnál gyorsabb, mint menüből előszedni. Menüből én inkább azt szedem elő, aminek nem tudom a nevét.

Na de pont Total Commandert használom olyan gyakran, hogy nem kell előszedni menüből, mert ott van a gyakran használtak között, 2 klikk meg gyorsabb a "tot"-nál is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2012.09.06. 16:34
Szóval szerintem sebességben a Start menüből:
1. Gyakran használtra klikk.
2. Gépelős módszer.
3. Előszedni menüből.

Nyilván van ami csak 3-assal megy (nem ismerem a nevét), így lassabb, de ami 1-essel megy, azt 1-essel érdemes.

Ezek közül 1 és 3 bukta a Windows 8 alatt, mert első esetében az átláthatatlan, elnagyolt Start képernyő kell, második elvileg változatlan, bár vannak a részleteivel gondok, harmadik meg szintén Start képernyős lett, ráadásul ennél fontos lehet hogy ne egész képernyős legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Georg17
2012.09.06. 16:52
"Már többen használnak Windows 7-et, mint Windows XP-t"

Oh, Yeah!!!
Bocs, de nekem ez ugrott be elsőre. Több nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thedevelop...
2012.09.06. 18:11
Látom, szövegértelmezésből sokan buktak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2012.09.06. 18:38
Inkább vagyok hülyegyerek és kattingatok a menüben ha már olyan ritka program után kutatok amit nem használok, esetleg beírom a kis keresőbe a tot -ot, ha nem veszem észre hogy ott a recent menüben, mintsem szopok a metrós felülettel, és görgetem a képeket lefele ha nem jut eszembe a program neve... Na hagyjál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog Terro...
2012.09.06. 19:39
Van itt ez a franya retail szektor.Teledurrantottak az elmult evek alatt az osszes eladohelyet erintokepernyos kijelzokkel,mert a programok azt hasznaljak regota.Ezt latni szinte minden etteremben,boltban,raktarban,stb(nem feltetlenul Mo-n).
Az operacios rendszer viszont borzalmasan mukodik erinto kepernyon,ami legtobbszor XP,de van Win7 is sok mara.
Az osszes upgradelni fog win8-ra.Egytol egyig.
A fonokom mar jelezte,hogy ell kell mennunk win 8 rendszergazdai tanfolyamra januartol(o hamarabb szerette volna) ugyanis a szerverkozpont partnereinek tobb mint 50%-a jelezte az attallasi szandekat.Mi pedig nem kis es kozepes cegekkel foglalkozunk,hanem nemzetkozi oriascegekkel.
A Win8-bol tobb fog elmenni,mint amit a sok otthoni felhasznalo remel.
Ezeken kivul ott lesz a sok OEM is,valamint a mobilos valtozat.Inkabb arra szavaznak,hogy nepszeru lesz,mintsem ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nyerek01
2012.09.06. 20:57
Azért a windows szerver kiadása megint kicsit más, úgy értem hogy össze hasonlítani az asztali gépen futó rendszerrel, nem túl hasznos. Az átlag felhasználó meg azt sem tudja mi az, csak működjön jól. Egyébként én azért merek bátran fogalmazni a windows 8 sikerével kapcsolatban mert amióta elérhető hivatalosan, az első bétától éles rendszerként használtam/használom laptopomon. (nem érintőképernyős)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2012.09.06. 22:46
Egésségetekre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog nyere...
2012.09.06. 23:48
A kliens oldali atallas miatt kell tanfolyamra menni.Nalunk Semmi nem fog valtozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2012.09.07. 14:09
Rendszergazda reakciója az uj Win 8 láttán :

[LINK]

plusz [adalék]

[Disabling Metro In Windows 8 ]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim _DiEG...
2012.09.07. 16:11
A registry megoldás úgy olvastam Developer Preview után már nem működik, a Microsoft szándékosan szisztematikusan irtotta ki az összes ilyen lehetőséget azt RTM megjelenéséig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!