iPon Hírek

Már videó is van a β Pictoris b mozgásáról

Dátum | 2015. 09. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A mellékelt videón az eddigi legjobb felvétel látható, amely egy idegen csillag körül keringő bolygóról készült. Bár a felbontás még mindig hagy maga után kívánnivalót, a képsor nagyon fontos lépést jelent a Naprendszeren túli világok megismerésében. Az elmúlt évek során rengeteg új extraszoláris bolygót fedeztek fel a csillagászok. Ezek többségét a Kepler űrtávcső észlelte a fedési módszerrel, vagyis a csillag fényében bekövetkező periodikus elhalványodások alapján azonosította a planétákat, kisebb számban pedig radiális sebességméréssel is fedeztek fel bolygókat. Mindkét módszer közvetett, és csak korlátozott információkat árul el az exobolygó tulajdonságaival kapcsolatban.
A 2013 novemberében azonban üzembe állt egy olyan bolygókutató műszer, amelyet kifejezetten az extraszoláris holdak és bolygók közvetlen fotózására fejlesztettek ki. A Gemini Planet Imager (GPI) a Gemini Obszervatórium déli, chilei távcsövén kapott helyet. A 8,1 méter átmérőjű távcső és az infravörös tartományban dolgozó GPI együttes erővel olyan égitestek közvetlen észlelésére is alkalmas, amelyek alig 0,2 szögmásodpercre látszanak csillaguktól és tízmilliószor halványabbak annál, mivel egy koronagráffal ki tudja takarni a központi égitest fényét. A műszert kezelő szakértők tavaly már közzétettek egy egészen kivételes állóképet az exobolygó-kutatók egyik aktuális kedvencéről, a β Pictoris b jelű bolygóról, most pedig egyetlen képsorrá fűzték össze azon felvételeket, amelyeket 2013 novembere és 2015 áprilisa között készítettek az égitestről, így a saját szemünkkel követhetjük, hogy a pályáján 22 év alatt körbeérő égitest mennyit haladt a vizsgált másfél év alatt.
β Pictoris b
A β Pictoris b-t 2008-ban fedezték fel a csillagászok egy 63 fényévnyire található csillag körül. A legfeljebb 10 millió éves, tehát rendkívül fiatal gázóriás 10‒12-szer nehezebb a Jupiternél, és nagyjából a Szaturnusz távolságában kering központi égitestjétől. A bolygó rendszere rendkívül izgalmas helynek számít kutatási szempontból, mivel már üstökösöket és keringő gázfelhőket is észleltek be, ezen kívül egy hatalmas porkorongot is tartalmaz, amely gravitációs kölcsönhatásban áll az említett bolygóval, így a bolygóformálódás vizsgálatára is kiválóan alkalmas helyszínt kínál. „Ez a képsor a legpontosabb méréseket reprezentálja, amelyek a bolygó pozíciójával kapcsolatban eddig készültek” ‒ mondja Maxwell Millar-Blanchaer, a Torontói Egyetem kutatója, az exobolygóról most megjelent tanulmány első szerzője. „A GPI segítségével képesek voltunk egyszerre észlelni a bolygót és a porkorongot is, és az eddig összeszedett információkkal kiegészítve minden eddiginél részletesebb képet kaptunk a bolygórendszer szerkezetéről, és az abban zajló kölcsönhatásokról.” A tanulmányban többek közt pontosították az exobolygó pályájával kapcsolatos információkat, a porkorong helyzetét, és a β Pictoris, vagyis a központi csillag tömegét is. Ezek alapján a szakértők nagy biztonsággal állítják, hogy a β Pictoris b a Földről nézve sosem halad át csillaga előtt, vagyis a jól bevált fedési módszerrel sosem tudták volna észlelni.
51 Eridani b
Bár ez utóbbi égitestet még nem a GPI-vel fedezték fel, idén augusztusban a kutatócsoport bejelentette első „saját” exobolygó-felfedezését is, amelyet remélhetőleg még több hasonló követ majd. Az 51 Eridani b szintén nagyon fiatal, nagyjából 20 millió éves, a Jupiterhez hasonlít, és körülbelül 100 fényévnyire van tőlünk. A GPI-vel a következő három év során 600 további csillag közvetlen környezetét tervezik megvizsgálni a csillagászok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. etejedu
2015.09.24. 19:07
Mindig elmorzsolok egy könnycseppet hogy hol tart az űrkutatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba
2015.09.24. 20:44
Hát ez jó. Öt képet videónak hívni elég merész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ingyom007 eteje...
2015.09.24. 22:34
Én pedig amiatt, hogy hol tarthatna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Realmadrid... ingyo...
2015.09.25. 07:20
Nagyon egyetértek az előttem szólóval(íróval)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. benczeb90
2015.09.25. 15:00
nekem sokkal közelebbnek tűnik szemre, mint a Nap-Szaturnusz távolsága. szemre..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba
2015.09.25. 15:52
Az egy dolog, de az a kijelentés, hogy " ...a β Pictoris b a Földről nézve sosem halad át csillaga előtt, " igencsak érdekes, mert a mellékelt videón tök úgy néz ki, hogy a pályára merőlegesen látunk rá, mert csak simán "balra" halad bárminemű függőleges kitérés nélkül. Így viszont fedésnek is kellene lennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ingyom007 ChoSi...
2015.09.25. 16:18
Igen számomra is olyan mintha a "csillaga mögé" menne a mi szemszögünkből. Valahol vissza kell jönnie és nem hiszem, hogy megfordul és ugyan ott tűnne elő mint ahol el is tűnt 22év alatt ér körbe két éve vizsgálják gondolom majd ~10év múlva előbukkan a másik oldalt Addigra meg már lesz egy JWST ami talán jobb felbontást fog tudni erről lőni feltéve ha megoldják a csillag takarását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!