iPon Hírek

Márciusban vagy áprilisban jönnek az Ivy Bridge CPU-k

Dátum | 2011. 05. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A korábbi információk alapján már egy ideje tudható, hogy az Intel az idei év végén megkezdi 22 nm-es csíkszélességgel készülő Ivy Bridge processzorainak gyártását. A korábbi információk még arról szóltak, hogy az LGA-1155-ös Sandy Bridge processzorok utódjául szolgáló Ivy Bridge központi egységek - amelyek ugyancsak LGA-1155-ös tokozással érkeznek - a következő év elején debütálnak, ám a friss értesülések szerint mégsem így lesz: az újdonságok év eleje helyett majd csak valamikor márciusban vagy áprilisban kerülnek forgalomba.


A következő év első negyedévének végén, illetve második negyedévének elején esedékes rajtra az Intel már megfelelő mennyiségű processzort tartalmazó raktárkészlettel készül, így a termékek elegendő mennyiségben, fennakadás nélkül elérhetőek lesznek, remélhetőleg a hozzájuk tartozó friss alaplapokkal együtt. Az LGA-1155-ös tokozással rendelkező Ivy Bridge processzorok használhatóak lesznek a hatos sorozatú, jelenleg is forgalomban lévő alaplapokkal is, de persze csak akkor, ha az adott alaplap gyártója biztosít majd az adott alaplaphoz BIOS frissítést. Az új processzorokhoz egyébként új, hetes sorozatú lapkakészleteket is piacra dob az Intel, amelyek között átlagfelhasználóknak szánt H77-es, Z75-ös és Z77-es, illetve üzleti felhasználóknak készített B77-es, Q75-ös és Q77-es megoldások lesznek jelen.

Természetesen a gyártó addig sem ül tétlenül, míg az Ivy Bridge processzorok és a hetes sorozatú alaplapok megjelennek. Az idei év folyamán több új Sandy Bridge processzor érkezésére is számíthatunk, valamint az év utolsó negyedévében megérkeznek az LGA-1366-os tokozással ellátott processzorok utódai is, amelyek Sandy Bridge-E kódnévre hallgatnak. Ezek a processzorok LGA-2011-es tokozással kerülnek a boltok polcaira és az X58 utódjául szolgáló X79-es lapkakészlet köré épülő alaplapokban kapnak majd helyet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Georg17
2011.05.27. 11:38
Tehát P77-es már nem lesz. Aminek a Z77-es mellett sok értelme nem is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. noPublicFG
2011.05.27. 12:57
Azon kívül, h. nem fog annyira melegedni, az átállás hoz valami pluszt is, vagy csak a név lesz a szép?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zvigh
2011.05.27. 13:05
Igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun
2011.05.27. 13:15
Ááá ezek nekem nem jöttek be eddig. Majd talán a Bözske, vagy Marcsa vagy még az Ödön nevűek már jók lesznek...
Na szép napot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. polarx
2011.05.27. 13:28
noPublicFG: értelem szerűen ha nem melegszik annyira, akkor alapból nagyobb órajellel tudják kiadni, de jobban húzható is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. _DiEGO_
2011.05.27. 14:15
Márciusban vagy áprilisban jönnek....

Épphogy elmúlt Április addig még sok-sok víz lefolyik még a Dunán is 1 év
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010
2011.05.27. 14:37
_DiEGO_ Ne feledd hogy ez lehet marketing is, még lehetnek 1-2 hónapos csuszások is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2011.05.27. 15:07
Ez érdekes,ha ilyen korai fázisban már látják hogy késni fog,valamit nagyon ujra kell hogy gondoljanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gezu1025
2011.05.27. 16:25
Szóval akkor több mint fél év, és egy karácsony is a Bullok meg a Llanok ajándéka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kisza25
2011.05.27. 17:04
úgy fest a 22nm-el is vannak gyártási problémák ami nem is csoda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fuxy0322
2011.05.27. 17:32
Na kiváncsi leszek hogy mennyi pluszt tudnak fölmutatni a Sandy/Bull-Llanoval szemben és hogy érdemes lesz rájuk várni.Ha meg tudnak győzni szerintem kivárok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.05.28. 07:24
Átgondoltak ezek mindent. A Sandyk értékesítéséből kimaradt 2-3 hónap a chipset-hiba miatt, ez az egyik (kb. pont ennyivel csúszik). A másik: eleve fölösleges volt 2011 elejével dobálózni, amikor a hatmagos Sandy-E pl. év végén érkezik. Már többen latolgatták, hogy a 22 manóméteres Ivy mellett (az új 3d-s tranzisztorokkal) közel sem olyan biztos, hogy az LGA-2011-es processzorok annyira hű meg hák lesznek... Egyszerűen az intel csak megmutatta, hogy neki már a 22nm sem probléma, csak hogy az AMD (pontosabban a Global Foundries) tudja hol a helye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm Fada
2011.05.28. 08:19
Ez is lehet egy verzió,össze csúszott volna gyors egymásutánban a 3 uj sorozat amit emlitesz,(mégha ebből az LGA-2011 nyilván nem a széles vásárlóközönség számára készül is)és igazából egyik se tudta volna kifutni magát,ami most már jól látszik a Sandy esetében.
Eltekintve a kezedeti bukdácsolásoktól, távolról sem olyan ütemben megy az userek átállása- még a fő célközönségnek tekintett LGA-775 tulajajdonosok körében sem- mint ahogy azt prognosztizálták, még ugy sem ahogy az uj i3- i5 Inteltől szokatlanul felhasználóbarát árazását látva ez a jelenleginél mindenképpen gyorsabb ütemben feltételezhető volt,mivel számukra valóban minőségi előrelépési lehetőséget biztosit.
Csakhát itt jön a képbe a stratégia hátulütöje, lévén hogy nekik alaplapot processzort memóriát egybe kellene cserélni. Tovább lassitja a tapasztaltabb réteg döntését(más fórumokat is olvasgatva) ,hogy pillanatnyilag, a nem érzelmi alapon döntők körében van egy bizonyos kivárási szándék, a konkurens AMD uj processzorainak teljesitményének megismerésre.
Ezek megjelenése még jelentősen modosithatja az Intel stratégiáját az elkövetkező időszakra nézve,ha adott esetben versenyképes alternativa lesz ugy teljesitmény mint fogyasztás és árazás tekintetében .
Itt lehet döntő a teljes platform ára,mivel mint feljebb is irtam aki már uj lapot CPU-t RAM-ot kell vegyen ha Sandy-ra akar váltani,annak versenyképes alternativa esetén tulajdonképpen mindegy hogy Intel vagy AMD,-a vételár és a teljes platform szolgáltatása lesz a döntő érv,a pénztárca mellett.
Nem volt az véletlen hogy az Intel is sietett leszögezni ,hogy az uj Ivy kompatibilis lesz az LGA 1155-el,ahogy az AMD is előre jelezte az uj AM3+-os foglalata legalább két processzor generáció támogatását.

Az uj 3D tranzisztoroknak- az általam eddig olvasottak alapján- nagyobb a marketing értéke, mint az alkalmazásukkal elérhető valós ekőrelépés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.05.28. 08:39
Egy biztos, nem valószínű, hogy komoly gond lenne az Ivy-val. Már egy ideje viszont azon agyalok, hogy milyen memóriákat fog kezelni a Bulldozer vezérlője. Lesz valami változás mondjuk a feszültségértékekben, vagy mehetnek 2V körül, mint a Phenomokban? Mert akkor memcsere is befigyel.

Másik: ha valóban sokkal gyorsabban lehet változtatni az on- és off-állapotot a tranzisztorokban, elméletileg nagyobb frekvencián tudnak üzemelni (nem mellesleg a szivárgás is sokkal kisebb). Most egy komolyabb léghűtővel röhögve mennek 4,5 GHz-et a Sandyk, de nem ritka, hogy 5-öt is. Nem is értem, erről miért nem beszélünk többet, egyszerűen elképzelhetetlen lett volna két éve mondjuk. Na most ha ezekhez jön még némi plusz...döbbenetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.05.28. 08:52
Amúgy az LGA-1155 is valószínű csak egy generációt fog kiszolgálni. Az Ivy die-shrink (tick) , nem új generáció. A "tock" az új architektúra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm Fada
2011.05.28. 12:25
A K10 IMC-je mint tudjuk azért kellett ilyen feszültségértékkel müködjön ,mivel az még alakalmas a DDR-2 RAM-ok kezelésére is,ahol ugye a 2V feletti üzemi feszültség még természetes volt.Erre a Bull.esetében már nem lesz szükség,de mióta a hirek arról szólnak hogy az AM3-ban is müködni fog ,(bizonyos megkötések mellett)illetve az AM3-as processzorok is müködni fognak az AM3+-ban ezért ez jogos felvetés,mivel az AM3-ban ugye elméletileg az eddigi feszültséget fogja kapni az uj vezérlő is,illetve a "frissitett" BIOS által engedélyezettet,de a régi tipusu feszültségszabályzási lehetőségek mellett.
Mivel az uj architektura müködési feszültségeiről még kevesebb értékelhető információ látott napvilágot,mint a feltételezett teljesitményéről, így elég nehéz itt bármit is előre látni.Az is nyilvánvaló,hogy a vezetők nem tesznek külömbséget Intel és AMD architektura között,tehát amivel az Intelnek meg kellett küzdeni a csikszélesség váltás kapcsán az az AMD-t ugyanugy érinteni fogja.
Mindazonáltal,ha megnézzük a mostani DDR-3-as memória piac müszaki paramétereit ,akkor jól látható,hogy a döntő többségük,1,65V mellett ,és inkább felette ,képes az 1600MHz.-nél magyobb sebességre,ezt a tényt nyilvánvalóan nem hagyhatták figyelmen kivül a mérnökök,illetve a már AM3+-os foglalattal szerelt alaplapok RAM támogatási listája is erre enged következtetni.


Most egy komolyabb léghűtővel röhögve mennek 4,5 GHz-et a Sandyk, de nem ritka, hogy 5-öt


Elég sokat olvasom a Sandy tuajok tapasztalatait ezzel kapcsolatosan a topicjukban,azért a 4,5GH-z már nagyon komoly tuning 24/7-re,nem pedig általános, az 5GHz pedig egy-egy bencmark lefuttatására szolgál inkább,mintsem huzamosabb használatra ,beszámolóik alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!