iPon Hírek

Marihuanára is szűri majd a játékosokat az ESL

Dátum | 2015. 08. 13.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Ahogy arról mostanában rendszeresen írunk, a különböző szervezetek egyre komolyabban veszik az eSportolók drogok elleni vizsgálatát. Az egészet elindító eseménysorozat akkor robbant ki, amikor a profi játékos, Kory "Semphis" Friesen és csapata bevallotta, hogy Aderall (amfetamin-származék) hatása alatt játszottak a legutolsó versenyükön. Az ESL nem sokkal később bejelentette, hogy véletlenszerű teszteket fognak elvégezni a játékosokon, ahol leginkább a teljesítménynövelő drogok használatát szeretnék kiszűrni. Most azt is megtudtuk, hogy az első esemény, ahol ilyen jellegű vizsgálatra lehet számítani, az a most augusztusban megrendezendő ESL One Cologne, ahol a Counter-Strike: Global Offensive játékosai 250 ezres fődíjért küzdhetnek meg egymással. Az ESL részletezte továbbá, hogy a - többek között - a sportolók drogtesztelésének részleteit is előíró World Anti-Doping Agency (WADA) hivatalos ajánlásai szerint fognak eljárni a jövőben. A WADA listáján számos szteroid, hormonális és metabolikus drog vagy gyógyszer szerepel tiltottként. Ez azt jelenti, hogy egyetlen játékosnak sem szabad a listán szereplő drogokból fogyasztania, ezekre ugyanis a teszt pozitív eredményt mutathat ki. Az ESL közölte, a a verseny napjai alatt bármikor és véletlenszerűen kérhetnek be játékosokat egy külön, kifejezetten a tesztelésre kialakított helységbe, hogy elvégezzék a szűrést. Érdekes azonban a kannabisz, vagyis a marihuána fogyasztására vonatkozó szabályzat. Az ESL itt is a WADA által meghatározott szempontok szerint jár el, ami azt írja elő, hogy a marihuána fogyasztása tilos a "verseny időtartama alatt". Az ESL tehát ennek megfelelően nem mondja azt, hogy teljesen tiltott a fű, annak rekreációs célú fogyasztása az ESL szempontjából megengedett a versenyzők számára, csak éppen nem a verseny alatt. Ennek érdekében az ESL által felkért szakemberek a bőr vizsgálata helyett a nyál vizsgálatát preferálják majd, ami képes kimutatni, ha az alany az utóbbi 24 órában fogyasztott marihuánát. Az ESL továbbá közölte, hogy amennyiben a játékosok olyan, orvos által hivatalosan felírt gyógyszereket fogyasztanak, melyek tartalmaznak a tiltólistán szereplő adalékanyagokból, akkor ezt mielőbb közölniük és bizonyítaniuk kell a szervezet felé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

30. Arbor
2015.08.13. 14:17
Egy fontos dolog lemarat a cikkről.

A pozitív eredmény nem minden esetben jár eltiltással(nem csak a marihuánánál). Pontokat és pénzdíjat veszthetnek.
Ez szerintem őrült nagy hülyeség az ESL részéről. Hiába csak minimális mértékben mutatható ki a szervezetében akkor is az eltiltást kéne alkalmazni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Resike Arbor
2015.08.13. 15:40
Miért kéne eltiltani ha legális drogot használ? Annyi lesz a változás, hogy most már majd szereznek hozzá receptet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. mikej95
2015.08.13. 18:32
Elég sok értelmetlen szerre is szűrnek. Vagy mégis létezik a mágikus bong?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Renhoek
2015.08.13. 18:53
Fű alatt szerintem nincs az a gamer aki megnyerne egy versenyt Teljesen felesleges pénzkidobás, mert THC-t nem fognak tolni az tuti. Ki az az állat, aki egy gondolkozást lassító asszociációkat eltérítő, reakció időt is csökkentő, rövidtávú memóriát resetelő kábszit fogyaszt egy tétmeccs közben mikor tűpontosan kell kattintani, és gondolkozni mint a villám...Nem is olcsó egy ilyen teszt...és csak azokkal kicseszés akik félévente egyszer elpattintanak egy mókacigit tábortűz és sütögetés mellett, mert hótziher, hogy nekik lesz pozitív. (Bár ha nem vérből vagy pisiből veszik akkor mindegy)

Aderall, ritalin, speed, kokain ezekre érdemes, mert sok előnyt adhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim Renho...
2015.08.13. 19:13
Nekem is ez volt a véleményem de megvártalak téged, mert te jobban ki tudod fejteni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thestock
2015.08.13. 21:15
Ha tol mellé mást is akkor nem lehet hogy kedvező hatása lesz?
A komoly sportolók sem egyféle doppingot tolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Ronan
2015.08.13. 22:05
Pff...Ami a rákot is megöli azt persze tiltják gratulálok...De az ESL korbács az engedélyezett mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. raiden Renho...
2015.08.13. 22:05
a thc vérből 12 óra elteltével nem mutatható ki, ellenben vizeletből akár 2-3 hónapig is. szóval pisikéből szopika lesz. lehet majd óvni orrba-szájba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Terror
2015.08.13. 22:20
Betépve ki a bánat tud játszani? Még nem láttam ilyet, de biztos lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Renhoek Ronan
2015.08.13. 23:39
(Azért halkan megjegyzem, a rákot nem öli meg, max petricsészében...ez egy urbán legend inkább. Itt elég jól összeszedték:

http://daganatok.hu/rakkutatas/marihuana-kannabisz-rakellenes-hatas

Illetve ha ezerrel befecskendezed a tumorba. Bizonytalan eredmények vannak eddig, persze érdemes további kísérleteket végezni, hátha kijön valami nano coatingbe csomagolt molekula, ami eljut oda és egy CB receptoron hat. Kemoterápia mellé viszont nagyszerű étvágynövelő cucc. Esetleg annyi negatívummal, hogy szívbetegeknek és alap mentális betegségekkel küzdőknek nem ajánlott mert súlyosbítják/indikálhatják ezeket. THC-t se kell azért túlmisztifikálni, mert csak egy minimálisan káros rekreációs szer. (annak ellenére szinte semmi káros hatása nincs, hogy hurrikánként lesöpri a receptorokat a neuronokról... na ez a csoda az agyban! )

Raiden: Cikkben van, hogy lehet fogyasztani, csak a verseny alatt ne, ezért tesztelik csak bő nyállal Nem pisi-kaki-vér kombóval
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. corzi Terro...
2015.08.14. 00:43
En lattam olyat aki beallva brutalis dolgokra volt kepes. Volt ilyen ember FPS-be is mellettem es MMo-ban is. Valami brutalis milyen gyorsan reagalt mindenre. Szamara belassul a vilag, de a valosagban viszont brutalis reakcioi voltak mindkettonek es kb jobban jatszottak beallva mint tisztan. Erdekes dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Arbor Resik...
2015.08.14. 08:07
Nyílván nem a legális drogokról volt szó....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6...
2015.08.14. 08:24
A fű hatása alatt sokkal jobban lehet teljesíteni, mert javítja a koncentrációt. Kizáródik a külvilág és nem izgul, nem vonja el a figyelmét semmi...

Lekapcsol minden más és az agy teljesen rááll arra, amit csinálsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sarkozig
2015.08.14. 08:42
Az idősebb CS-sek biztos emlékeznek Ola "elemeNt" Moumra. Az ő fogyasztásában még nem feltétlenül volt szándékosság (-:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror Cyber...
2015.08.14. 08:48
Ja. Pl. az én esetemben semmi sem tudja elvonni a figyelmemet arról, hogy leülök a kanapéra és nem csinálok semmit, csak nézek magam elé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. raiden Renho...
2015.08.14. 09:38
és nyálból is kimutatható mindaz, ami pisiből? (ami van a listán?) mert akkor nem sok értelme van a WADA-ra hivatkozni ha egyszerűen nyálból fele sem mutatható ki

mindazonáltal elég nevetségesnek tartom ezt az egészet. teljesen más a fizikai teljesítőképességet, és a mentálisat boostolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. dbelam raide...
2015.08.14. 10:57
A végeredmény ugyanaz: egy tisztességes (lol az egész téma, mivel valaki mögött vagy van támogató és orvosi csoport aki kimutathatatlanul tuningolja, valaki mögött meg nem) versenyben néhány tabival ideiglenesen tisztességtelen boosthoz jutsz --> nem a te eredményed --> a mindenféle felmenőd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun
2015.08.14. 15:58
WoWozni pl nagyon jó beszívva! Bevánszorogsz a raidre, aztán csak nyomatod a kombókat mint valami robot.!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Ronan
2015.08.15. 13:11
[LINK]Akkor jó videózást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. corzi raide...
2015.08.16. 20:55
ha jo a cucc es bevagy allva nyalad sincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Resike Arbor
2015.08.16. 23:51
Aha, az 50 államból kb. 40-ben már legális a fű. De ha van recepted is akkor 50/50-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.17. 07:27
Figyelj. Olvasd el az első kommentemet mégegyszer.
Oda van írha hogy nem csak a fűről beszélek. Tényleg ilyen nehéz?

Arról van szó hogy nem minden esetben jár eltiltással az ügy, ha valakit bármilyen drog hatása alatt találnak. Egyedileg megnézik az esetet és csak a pénze egy részét és pontot veszít. Ami óriási hülyeség.
Ezzel csak a trükközést fogják erősíteni, és értelme nem volt az egésznek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Resike Arbor
2015.08.17. 11:54
Mivel nem is arra válaszoltam minek olvassam el, tényleg ilyen nehéz?

Semmiféle illegális drogot nem használnak doppingnak, legalábbis aki tényleg csak doppingolni akar az nem. Azt meg nem tilthatják el akinek tényleg szüksége van rá, ezek után szerinted mennyi professzionális játékos lesz hirtelen AHDH-s?

De te tényleg azokat is ki akarod tiltani akinek tényleg betegsége van és kis mértékben kimutatható "aszpirin" a szervezetében amit hetekkel előtte vett be?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller
2015.08.17. 13:26
Minden profi sportoló doppingol. Ettől profi egy sportoló, mindent megtesz azért, hogy első lehessen. Vannak, akik lebuknak, vannak, akik nem.

Ha az e-sport is igazi sport lesz, akkor bizony a játékosok is doppingolni fognak. A tesztek csak azokat szűrik, akik mögött nincs elég doktor. Innentől kezdve nincs értelme szűrni, mindez csak képmutatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.17. 14:26
Elolvastad a erre vonatkozó dokumentumot?
Aki legálisan használhat ilyen szert annak be kell mutatnia az erre vonatkozó receptet a verseny kezdete előtt. Ez nyílván megtehető.
Miért akarnám eltiltani azokat akik legálisan használhatnak "aszpirint". Igen minden sportoló doppingol csak az nem mindegy hogy mit és milyen mértékben.

Ha egy olimpikonról teszem azt kiderült hogy doppingolt akkor elveszít mindent.
Itt meg csak megpöckölgetik a fülét hogy ejnye no nem kellett volna. Az olimpia nem e-sport de ha egy szinten akarják a jövőben kezelni a kettőt akkor nem kéne ilyen felemás megoldáshoz fordulni szerintem. Hiszen ha a sport nem ellenőrzött akkor semmilyen szponzor és komoly befektető nem fog belépni erre a most elég intenzíven növekvő piacra.
Egyértelműen ki kell jelenteni mit szabad és mit nem. Nem pedig ilyen kétes módon. Szerintem.

Naivitás lenne azt gondolni hogy nem fordulnak illegális drogokhoz az e-sportban is.

Mellesleg akkor légyszíves írd le nekem hogy mire válaszoltál. Nem szeretnék vitázni csak próbálom megérteni amit mondani akarsz. Mert tényleg nem tudom. Leírtam hogy nem tetszik hogy pozitív eredmény esetén nem minden esetben alkalmaznak eltiltást. Erre leírtad hogy legális drognál ezt miért kéne. Amikor én egyértelműen mindennemű teljesítménynövelőre értettem. Nem pedig csak a legálisakra.

De ha csak a legálisakat nézzük és megengedsz egy személyes véleményt... hiába legális egy drog.. az attól drog hogy tudatmódosító. A munkahelyedre sem mehetsz be alkoholtól befolyásolt állapotban. Hiába hatna rád mondjuk pozitívan, vagy a munkádra. Ugyanez igaz itt is és a fűre is. Tisztességtelen és a sport a tisztességről szól. Vagy kéne.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Resike Arbor
2015.08.17. 18:25
"Hiába csak minimális mértékben mutatható ki a szervezetében akkor is az eltiltást kéne alkalmazni."

Ezek szerint aki a meccs előtt pár órával betol egy citromos sört te azt is örökre kitiltanád, ugyanis az alkohol minden származéka is rajta van a WADA listán.

12-es komment az illegális drogokról, erre reagáltam hogy a cikkben említett fű már közel nem annyira illegál az USA-ban. Ettől függetlenül nem hiszem hogy lenne olyan illegális drog ami érne is valamit az e-sportban és úgy fel tudna menni tőle a csávó a porondra, hogy senki nem vágja le róla. Viszont legálisból millió ilyen található, pont azért mert azoknak nincsenek látható mellékhatásai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.18. 07:02
Munkahelyeden sem lehet alkohol a szervezetben. Akármilyen hivatalos nemzetközi sportesemény közben sem lehet alkohol a szervezetedben.

Légyszíves sarkítsd le a mondanivalómat mégjobban. Igen pont erre gondoltam hogy aki megivott egy citromos sört. 6 órája....
De vagy zéró toleranciát alkalmaznak vagy pedig hagynak alkoholnál egy kis hibahatárt. Ez a legkisebb probléma, mivel az alkohol általában nem a pozitív irányba mozdítja el az ember reflexeit és teljesítőképességét.

De az e-sporton nyílván az alkohol a keménydrog-.- Az a lényeg.

Rosszul hiszed mellesleg. Nem egy olyan drog van ami felturbózza az agyat számszerűsítve akár 5-10%-kal gyorsabban pörög tőle az illető. Ezek pedig nem véletlen illegálisak.
Nagyrészükről kívülről nem lehet megmondani hogy valaki a hatásuk alatt áll.... Épp ezért használják.

Melyik sportoló használna olyan illegális drogot ami meglátszik rajta????

Szép dolog tőled hogy védeni próbálod a fű legalitását csak itt nem erről van szó. A fű annak elennére hogy mennyi pozitív hatása is van.. káros is lehet. Ezért nyílván mértékkel kell alkazmani.
Na most, hogy esélyegyenlőség álljon fel vagy mindenki füvezik e-sport közben.. vagy senki. Szerinted melyik lesz?

Bár mégnéznék egy e-sport meccet úgy hogy mindenki be van füvezve

Attól hogy valami legális(alkohol, fű, némely egyébb drog) attól még nem minden esetben tisztességes a használata. Főleg versenyhelyzetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Resike Arbor
2015.08.19. 12:28
Hát én még nem hallottam agyturbózó illegális drogról, de még ha lenne is ki a franc venné? Recept nélkül kapsz millió ilyet egy mezei patikában.
A másik kérdés, hogy mennyit segítene ez? Én lennék a világon a legboldogabb ha lenne egy olyan játék is a piacon amiben kéne gondolkodni egy cseppet is. A LOL hát az meg közel sem ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2015.08.20. 19:44
Ez csak egy játék hol itt a sport? A sportban mozognak az emberek sérülést szereznek stb megértem ha tiltják de egy játékban??? Aktivitiztél már részegen próbáld ki poénos!
Én is úgy ülök le a gép elé játszani hogy van egy kis valami ellőttem mert tudom hogy így holnap is lesz még használható gépem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.20. 21:43
Akkor tájékozódj
Igen recept nélkül dobálják az agyturbózó drogokat.. milliószámra Egyre jobb :
Mellesleg nem is tudom ki venné. Ja mondjuk a csapat ami millió dollárt akar nyerni. Elenyésző a nyeremény....
Mennyit segítene? Ahol másodpercek döntenek ott sokat....
E-sportról volt szó... nem csak LOL-ról sőt nem is a jelen játékfelhozataláról.


#Cannapeace:
Pff
Próbálkozz erősebben.

Szórakoztatóak vagytok mind a ketten
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!