iPon Hírek

Márkaboltokat zár be a Nokia

Dátum | 2009. 12. 10.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Kénytelen bezárni több márkaboltját a Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, mert nem nyerték el a vásárlók tetszését. A finn nagyvállalat lakatot tesz egy New Yorkban és egy Chicagóban lévő butikjára, emellett felszámolja két londoni és a brazíliai Sao Paolóban lévő saját üzletét is. A Nokia 2005-ben nyitotta meg első márkaboltját Moszkvában, amelyet további 11 exkluzív üzlet követett, a hálózat kiépítésével le akarta koppintani az Apple sikerét, amely részben saját márkaboltjainak köszönheti, hogy az elmúlt években sikerült kialakítania az Apple mint prémium márka imázsát. A Nokia mostantól inkább még szorosabbra fűzi kapcsolatát a telefonszolgáltatókkal, illetve a kiskereskedelmi hálózatokkal, mert ezek segítségével könnyebben értékesítheti termékeit.

A Nokia ugyan az egyik legismertebb és legmagasabbra értékelt márka a világon, ám ezt főként Európában és a feltörekvő piacokon elért népszerűségének köszönheti. Miközben világpiaci részesedése 40 százalékos, az USA-ban csak az eladott mobiltelefonok kevesebb mint 10 százalékán látható a Nokia felirat. Az elemzők jónak tartják a vállalat döntését, szerintük a saját márkaboltok üzemeltetése túl drága ahhoz képest, amit imázsban hozhat a Nokiának. Butikhálózatokat a divatcégek működtetnek - az Apple ilyen vállalkozásnak tekinthető, míg a Nokia tipikus fogyasztói elektronikai vállalat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. zolkabolka
2009.12.12. 22:56
Nagyon nem lep meg.... A Mamutban lévő mintaboltjukban is többször jártam. Mikor már pontosan kikerestem, milyen Nokia tartozék kell, akkor is közölték, hogy már nem gyártják. Előtte még azt is tagadták, hogy létezik olyan.
Kimentem egy pár száz méterre lévő gsm boltba, ahol megrendelték (aktív termékről volt szó), pár nap után meg át is vettem.
Ha a többibe is ilyen elzavarós-érdektelen a hozzáállás, akkor felesleges őket fenntartani (főleg mivel még drága is ott minden). Akkor már inkább "minőségi" önkiszolgálás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!