iPon Hírek

Marshmallow lett az Android M, itt a harmadik előzetes

Dátum | 2015. 08. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google némi késéssel ugyan, de elindította az Android M legújabb fejlesztői előzetesét. A mostani, harmadik kiadásig kellett várni arra, hogy kiderüljön, milyen elnevezést is rejt valójában az „M” betű. A Google mindig valamilyen nyalánkságról szokta elnevezni az Androidokat, és ezúttal sincs ez másként, Marshmallow, vagyis pillecukor lett az újdonság. Érdekesség, hogy bár korábban minden bizonyíték arra utalt, hogy a Google most nem vált főverziót, és az Android Marshmallow csak az 5.2-es kiadás lesz, most mégis hivatalos megerősítést nyert: ez az Android 6.0. A Google már fel is állította a legfrissebb Android kabalát a kaliforniai székhelye közelében, ami egy hatalmas pillecukrot szorongat.
A Google májusban, a Google I/O során leplezte le az Android M-et, és bocsátotta útjára az első béta változatot, most pedig megérkezett a harmadik, és egyúttal minden jel szerint az utolsó előzetes kiadás. A keresőóriás ebbe már beépítette az Android 6.0 szoftverfejlesztő csomagot, és mostantól a partnerek közzétehetik a Google Play Store kínálatában azokat az alkalmazásokat, amelyek a 23-as API szintnek megfelelőek. A vállalat természetesen minden fejlesztőt arra bíztat, hogy tegyék az alkalmazásaikat teljes mértékig Android 6.0 kompatibilissé, és használják ki azokat a lehetőségeket, amiket ez a rendszer nyújt számukra. A hivatalos közleményben foglaltak szerint az Android 6.0 SDK már tartalmaz minden olyan API-t, amit a Google szakemberei be szerettek volna építeni az új operációs rendszerbe. Az Android 6.0 szoftverfejlesztői csomag értelemszerűen már elérhető, vagyis bárki letöltheti az SDK Manager programmal az Android Studion belül. Az alkalmazások könnyedén frissíthetőek ettől kezdve. A Google arra sarkallja a fejlesztőket, hogy ezt minél előbb tegyék meg annak érdekében, hogy az Android 6.0 debütálását követően minél kevesebb fennakadással járjon a felhasználók számára az átállás. Ezt akkor is meg kell lépni, hogy ha a program egyébként nem tartalmaz olyan újítást, ami az API 23 része lenne, mert vannak mindenre kiterjedő dolgok is, így például az automatikus biztonsági mentések készítése, és a megváltoztatott app engedélyek kezelése. Itt már a felhasználó eldöntheti, hogy milyen adatokat érhet el egy adott alkalmazás, és mely információkhoz ne férhessen hozzá a színfalak mögött, ami jelentősen növeli a biztonságot.
Az Android 6.0-val együtt frissült az Android Support Library is a 23-as verzióra. Immár könnyedén lehet integrálni az applikációkba a rengeteg új API-t, így például az ujjlenyomat-olvasót, ami a biztonságot szem előtt tartva az egyik legfontosabb újítása a Marshmallownak. A harmadik fejlesztői előzetes egyébként már csak kisebb változtatásokat eszközöl. Megemlítendő, hogy például az új engedélyezési rendszerben most bizonyos opciók máshogy viselkednek majd, mint korábban, valamint a felület is változott egy kicsit. Az ujjlenyomat-olvasó API-ja pedig kényelmesebben használható, és megbízhatóbb lett. Az utolsó Android 6.0 előzetes kiadást természetesen azok vehetik először használatba, akik valamilyen Nexus eszközzel rendelkeznek. Itt a Google irányelveinek megfelelően támogatott a Nexus 5, a Nexus 6, a Nexus 9 táblagép és a Nexus Player multimédiás lejátszó is. Azok, akik már telepítették a gépükre a korábbi verziókat, OTA kapják majd a frissítést a következő napokban. Természetesen azokra is gondol a keresőóriás, akiknek nincs a birtokukban egyik felsorolt eszköz sem, ők az Android emulátor rendszerében tehetik próbára a fejlesztéseiket. A végleges változat érkezése ősszel esedékes, de pontosabb dátumot egyelőre nem hirdetett ki a Google.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Smooth44
2015.08.19. 09:24
Azt a rohadt, micsoda izgalmak!
Vajon az N mi lesz? Nutella? Nougat? Aztán meg jön majd az Oreo? Meg a Peanutbutter?Bár legalább annyit agyalnának a rendszer fejlesztésén is, mint a hangzatos kis fantázianeveken!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Kajafun
2015.08.19. 10:37
Tök jó.
Ez a 6-os verzió nálam kifog maradni.
Ujjlenyomat olvasóm nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szefmester
2015.08.19. 10:38
Én inkább az W X Y Z nevűekre leszek kíváncsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. djkissmrt
2015.08.19. 11:58
Jobb lenne ha inkább azt csinálnák meg hogy szinte mindenféle telefonra fel lehessen rakni. Most vesz az ember egy 80 ezer forintos telefont amire sohasem lehet majd felrakni ha az adott gyártó (márka) nem írja át a saját készülékére a rendszert. Már pedig nem szokták, csak pár ilyen létezik. Szóval nem tudom hogy milyen átállásról beszélnek. De hát mit is várna az ember, az android csak egy linux változat a 100 féléből. Pedig nem igaz hogy nem tudnák olyanra megcsinálni mint a Windows-t hogy fel tudod rakni bármilyen gépre (androidnál telefonra vagy tabletre) és a gyártó (márka) drivereit rátelepíteni és minden működne rendesen. De á nem, itt minden egyes létező telefonra/táblára külön át kell írni a fél rendszert hogy működjön (éppen ezért kell 95%-ban új telefont/táblát vegyél ha újabb verziójú androidot akarsz használni), pedig lehetne univerzális kompatibilitású rendszer telepítő meg modellenként a driverek hozzá oszt kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. siita djkis...
2015.08.19. 14:09
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. corzi djkis...
2015.08.19. 16:41
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. asdsa djkis...
2015.08.19. 17:05
Az Android mindig is moil OS-nek készül, aminek 3-500MB-ban el kell férnie. Továbbá az, hogy legyen friss driver, az mobil- és az alkatrészgyártók feladata, nem a Droidé.
Ugyanígy nem lesz WP sem olyan telefonra, amire az MS, meg a gyártó nem ad támogatást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Szefm...
2015.08.19. 18:12
Mivel a KitKat-nél már bevetették, hogy fajta helyett márkát használnak, a W lehet Werther's Original vagy Whoppers és így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zotya21 djkis...
2015.08.19. 19:06
hát ez az én is most fogom kapni a huawei p7 re a lollit amire kijön a következő

6 ost meg szerintem már nem fogok kapni rá soha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DarStav djkis...
2015.08.19. 23:32
Szerintem meg pont, hogy a gyártók tehetnének egy szívességet. Kell a fenének, hogy minden át legyen variálva a Vanillához képest. Legyen egy stock droid alapból minden telefonon egyedi, az adott gyártóhoz tartozó DRM kulcsokkal. És a Play Áruházba meg mehetnének fel a gyártók cuccai, amit csak akkor lehetne letölteni, ha az adott gyártó DRM kulcsai lennének a telefonon. Ezzel el lehetne érni, hogy minimális módosításokkal legyen minden telefonon egy gyors és stabil rendszer, amiből lehet bloatware-tengert csinálni utána igény szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.20. 07:03
A Google pont úgy csinálta meg az Androidot, hogy azt szinte bármely, nemhogy csak telefonra, de számítógépre fel lehet rakni. A Linux disztribúciók is pont ilyenek egyébként. Az egész más kérdés, hogy a hardvergyártók tesznek erre magasról és nemcsak nem írnak drivereket, de még csak nem is teszik nyílttá a meglévőket és az újak írásához szükséges specifikációkat sem adják ki, mert akkor a közösség átvenné a támogatást és ki is tolnák az élettartamát, az viszont mindkettő rossz üzlet kapitalista nézőpontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer
2015.08.20. 12:18
Ahelyett, hogy simán csak Mars lett volna.Sőt MarsDroid
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dbelam djkis...
2015.08.20. 12:46
Az Androidot bármire fel lehet rakni.
A verzió viszont a hardvergyártón múlik, konkrétabban a SoC gyártóján, ugyanis ők írják a drivereket, ők portolják a kernelt, estébé. És amíg a hardver dokumentációja nem érhető el nyíltan, házilag sose fogod portolni.
Ezért lehet csereberélni különböző gyártók azonos SoC-on alapuló ROM-jait és azért megy ilyen piszok jól a WinPhone támogatása, mert megegyeztek a Qualcommal, hogy senkit sem hagynak az út szélén. Az MTK, AllWinner meg hasonló kínai SoC-gyártók azért tehetnek egy szívességet, mert összetákolnak egy alapot ami egész jó lenne, aztán piacra dobják, és majd a következő generációra kiadják a következő főverziós Droid SDK-t, a korábbiak meg azzal jöttek, amivel.

A dolog még viccesebb, amikor igazán egzotikus gyártó nem is ARM architektúrájú SoC-ját kéne hegeszteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. unknown
2015.08.21. 10:47
marshmallow = mályvacukor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester dbela...
2015.08.21. 11:34
Naív kérdés lesz, de az előző már működő droidból nem lehet kiemelni a drivert és belerakni az új droidba? Ennyire nagy lenne két verzió között a változás?

Mert -laikusként mondva- elég lenne egy asztali gépen valami program ahol összeállítom az alap droid vázra a nekem kellő modulokat, majd bepakolom a szükséges meghajtókat (pl adatbázisos felismertetés után telefon azonosító alapján), egy lefordítani egy telepítő fájlá, és felrakni a készülékre majd mehet a sezrvíz menüs install?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Samanoske
2015.08.21. 16:40
Ezért kell főzött romot használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.21. 18:14
Főzött romosok is szívnak, mert zártak, bugosak a driverek, és ezt nekik kell megoldaniuk sokszoros energiabefektetéssel. A know-howot meg maguktól kell összeszedniük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!