iPon Hírek

Masat−1: itt a vége

Dátum | 2015. 01. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az első teljes mértékben magyar fejlesztésű műhold a legfrissebb számítások szerint 1061 űrben töltött nap után péntek 22 óra és szombat 15 óra között lép vissza a Föld légkörébe. Ahogy Dudás Levente, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének egyetemi tanársegédje az MTI-nek elmondta, a megsemmisülés folyamata nagyjából 15 percet vesz majd igénybe, és legnagyobb valószínűséggel szombat hajnalban, 6 óra tájban kerül rá sor. Az új előrejelzést a kisműhold által sugárzott adatokon túl a Masat−1-gyel együtt felbocsátott, de azóta már megsemmisült CubeSatok légköri visszatérésének elemzése alapján állapították meg a fejlesztők. A műhold megsemmisülése akkor kezdődik meg, amikor a saját meghajtással nem rendelkező űreszköz eléri a légkör 100 kilométeres magasság alatti, sűrű rétegeit, ahol erősen fékeződni kezd, ennek következtében pedig jelentős hőhatás éri. Az emelkedő hőmérséklet következtében először a fedélzeti rendszerek állnak le, majd a rádió is elhallgat, végül pedig a műhold szerkezeti egysége is megbomlik, darabjai pedig nyomtalanul elégnek a légkörben. A Masat−1 rendkívül sikeres éveket tudhat maga mögött, és ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ahogy a fejlesztést vezető Gschwindt András, a BME nyugalmazott adjunktusa pár hónappal ezelőtt megfogalmazta, az egész kisműholdas programnak az a célja, hogy praktikus problémák megoldása révén lelkesítsék és tanítsák a leendő mérnököket. Egy-egy ilyen projekt három-négy szemeszterig tart, így a hallgatók a kezdetektől a fellövésig, és az üzembe állásig nyomon tudják követni az általuk fejlesztett rendszer sorsát.
Mivel a Masat−1 nem űrkutatási, hanem mérnöki-oktatási céllal fejlesztett eszköz, nem elsősorban környezetéről, hanem saját magáról gyűjt adatokat, és a különböző alrendszerekben mérhető feszültségeket, illetve hőmérsékleteket továbbítja a Földre. Különösen érdekesek lesznek ezek az információk a légkörbe való belépést követően, hiszen remélhetőleg követni lehet majd, hogyan melegednek fel és válnak működésképtelenné az egyes részek, ami fontos információkat szolgáltathat a következő kisműholdak fejlesztői számára. Dudás Levente éppen ezért mostani nyilatkozatában felhívást intézett a rádióamatőrökhöz, akik kezdettől fogva fontos szerepet játszottak a műholddal való kommunikációban. A fejlesztők azt kérik, hogy akinek lehetősége van, még egyszer utoljára próbáljon belehallgatni a Masat−1 adásába (az ehhez szükséges információk itt érhetők el), és segítsen rögzíteni az űreszköz által lesugárzott utolsó adatokat. Ahogy azt a csapat tagjai korábban elmondták, a Masat−1 megsemmisülése egy sikeres küldetés lezárását jelentő, örömteli, előre eltervezett esemény, hiszen a fejlesztők semmiképp sem akarták újabb darabokkal gyarapítani a Földet körülvevő űrszemét-halmot. Ami folytatást illeti, a kisműholdas program nem fejeződik be a Masat−1-gyel a BME-n, hiszen jelenleg is zajlik a korábban BME−1 néven futó, azóta SMOG−1-re átkeresztelt 5 x 5 x 5 centiméteres űreszköz fejlesztése, amely 2016-os fellövését követően azt fogja vizsgálni, hogy tévéadók sugárzásából mi jut ki a bolygónkat körülvevő űrbe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. pdx06
2015.01.09. 16:42
Vicc kategória a 21. században, de egy kis szegény országnak is el kell indulnia valahol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. valikund pdx06
2015.01.09. 19:03
nem értek veled egyet, mondjuk lehet félre is érted ez egy civil kezdeményezés, a bme oktatói és diákjai dobták össze tudtommal, nekik hatalmas teljesítmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gargoyl pdx06
2015.01.09. 19:14
Még mindig jobb mintha új stadion épülne.
Különben meg hatalmas műszaki teljesítmény ennyi ideig életben tartani ezeket a műszereket.
Nagy kár hogy államilag nem ezt támogatják "tudjuk hogy híjjjják helyettt".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp pdx06
2015.01.09. 20:25
Szerintem meg óriási teljesítmény...
Nagyon szép munka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. RealDreamQ
2015.01.09. 20:51
Nem vagyok benne biztos , de egy nemzetközi verseny volt és a magyarok nyerték el ezzel . Többi valami ok folytán megbukott/elbukott valami tesztelésen , vagy valamin ... szerintem volt is valami hír itt is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. djkakukk pdx06
2015.01.09. 21:17
Várom válaszként a te 'viccedet'.
Hja, hogy neked annyi IQ-d sincs, mint annak a mérőszalagnak a képen?
Na, ez a vicc.

Én meghajolok előtte; ha megzöldülök, sem lennék képes egy ilyet létrehozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thedevelop...
2015.01.09. 21:33
Szerintem is óriási teljesítmény volt a diákok és az oktatók részéről. Amúgy egy hordozórakéta tesztelése céljából hirdette meg a NASA ezt a programot. Sok ország készített ilyen kis eszközt, láttam a fellövést is anno.
És készül a MASAT-2.

És igen, ezt kellene támogatni 40 milliárd forinttal, nem stadionok építést és focisták meg edzők megvásárlását. De kit érdekel a világűr végtelenje és a magyar mérnökség oktatása, ha Felcsúton már nem csak stadion, hanem disznótelep is van ugyebár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pdx06
2015.01.09. 22:15
Ezek csak ilyen sablon válaszok amiket adtatok. Én semmit nem hallottam arról hogy milyen szerepet töltött be ez a kocka a világűrben, esetleg fellövése után volt annyi hír hogy küldött adatokat és képeket. De azt hogy miket arról már nem hallottam semmit. Azzal nincs gond hogy lelkes emberek összeraktak egy ilyet, de attól még primitív szerkezet. Az is felfoghatatlan hogy egyáltalán hogyan lehet ilyen kis dologra ráirányítani a tányért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop... pdx06
2015.01.09. 22:50
Pf, inkább hagyjuk.

Nagyon kíváncsi lennék az életkorodra, de ez már off topic.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2015.01.09. 23:14
Rendes magyar távközlési műholdba kéne fektetni a sok kicsi helyett. Pályázatokra jók az ilyen nano műholdak, de több összeget emésztenek fel, mint amennyi hasznot hajtanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. potkeny pdx06
2015.01.10. 08:58
"hogyan lehet ilyen kis dologra ráirányítani a tányért."
Amennyiben jól értem, az antennáról kérdezel, itt egy rövid összeállítás róla:
http://bss.sch.bme.hu/video/masat-1-antenna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. valikund pdx06
2015.01.10. 09:12
Minek magyar távközlési műhold? Nem tudom hol laksz, de bennem még sosem merült fel, hogy basszsus, de jó lenne a nemzeti dohánybolt mellé nemzeti távközlési műhold is. Amugy meg a masat tudományos célokat szolgál, ha szerinted ez nem ér meg egy nullához nagyon közeli összeget, akkor tényleg nincs miről vitatkoznunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 pdx06
2015.01.10. 10:38
Ez egy nemzetközi verseny volt amiben több ország is reszt vett volt akinek a műholdja már az 1 nap bedöglött, a Mosat működött a leghosszabb ideig, ennyit illene tudni a kritizálás helyett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2015.01.10. 10:57
Sztem még működött volna tovább is csak szóltak nekik,hogy ne Maszatoljanak vele és ezért megnyomják az önmegsemmisítő piros gombot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 csabi...
2015.01.10. 11:00
Ahhoz képest hogy nem egy nagyhatalom vagyunk elég megbízható űreszközöket gyártunk ami azt jelenti hogy a szakembereink jól képzett mérnökök amit nem szabad lenézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thedevelop... csabi...
2015.01.10. 11:43
Ott a kép a cikkben... Mivel a MASAT-nak nincsenek hajtóművei, ezért folyamatosan vesztett a magasságából és most el fog égni a légkör felső részében.
Amúgy ez is szerepel a cikkben..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lorddiablo
2015.01.10. 12:32
1. Ezek a műholdak nem űrminősített alkatrészekből készülnek, hanem kutyaközönséges elektronikai elemekből. Eleve nem lenne képes sokáig működni.

2. A tudományos szerepe ezeknek a cubesatoknak a NASA szerint is jelentős, ők is gyártanak ilyet. Ha nem is készít egy műhold világmegváltó méréseket fent és nem sugározza le a gigabit ethernetet, még akkor is adatokat szolgáltat a későbbi, világmegváltó ötleteket tartalmazó cubesatokhoz. Márpedig az adatszolgáltatás tekintetében maximális fölött teljesített a MASAT-1.

3. Az anyagi vonzata ezeknek a 100 milliós nagyságrendben keresendő. Tehát az országunk rengeteg ilyet megengedhetne magának. Így az itthoni mérnökök zsenialitására és a szponzorokra vagyunk utalva.

Aki többet szeretne tudni a kockáról, vegye fel a fejlesztőkkel a kapcsolatot! Nem volt titkosítva semmilyen adat. Majdnem 3 évig a média sem regélhet erről, az emberek - pláne a többség - ráunna. De megvan minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02 thede...
2015.01.10. 15:45
Nagyon komoly vagy,csak nem bal lábbal keltél..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz9920
2015.01.10. 19:14
R.I.P. Masat-1

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!