iPon Hírek

Máshonnan ered az arany és az ezüst

Dátum | 2012. 09. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az arany és ezüst is csillagrobbanások során keletkezik, de úgy tűnik, hogy különböző csillagok szükségesek a kialakulásukhoz. Erre a következtetésre jutott Camilla Hansen és kutatócsoportja a Heidelbergi Egyetemen végzett méréseik során. A tudósok többféle nagy tömegű csillagok vizsgáltak meg, eredményeiket pedig az Astronomy & Astrophysics oldalain publikálták.

A legkönnyebb elemek kivételével minden más elem a csillagok belsejében keletkezik, vagy ezek rendes életciklusa alatt, vagy abban a szupernóva-robbanásban, ami akkor következik be egyes csillagok esetében, amikor az elöregedett égitest kifogy az üzemanyagból. A csillagok energiáikat fúziós folyamatokból nyerik, vagyis bennük könnyebb elemek állnak össze nehezebb elemekké.

Ilyen módon a csillagok minden új generációja gazdagítja a világegyetem elemkészleteit. A keletkező elemek milyensége főként a csillag tömegétől függ, vas és a nehezebb anyagok szupernóva-robbanások során keletkeznek, amikor a csillag eredeti méretének többszörösére fúvódik fel, majd a képződő elemeket kirepíti a világűrbe. Az égitest eredeti tömegétől függően, ekkor ezüst vagy arany is létrejöhet.

Hansen magyarázata szerint a hasonló tömegű csillagok robbanása során azonos elemek keletkeznek és kerülnek ki az űrbe. Ez a következetesség bármilyen tömegek esetén megfigyelhető. A kutatók azonban azt is észrevették, hogy a csillagokban keletkező ezüst mennyisége független a létrejövő arany tömegétől. Ez pedig azt jelenti, hogy az égitest robbanása során az ezüst más fúziós folyamatok során keletkezik, mint az arany, vagyis különböző tömegű csillagok végtermékeiről lehet szó.


Ezüst és arany persze előfordul együttesen is egyes csillagokban, azonban ezek mindegyikéről kiderült, hogy régi csillagok maradványaiból keletkeztek, vagyis nem első generációs csillagokról van szó. Ilyenkor az ezüst egy korábbi szupernóva-robbanásból származik, az arany pedig egy másik forrásból, egy még nagyobb szupernóva vagy egy ütközési esemény végterméke.

„A robbanás során keletkező elemek kikerülnek a világűrbe, ahol csomókba állnak, lehűlnek, majd új csillagokat képeznek” ‒ mondja Hansen. A kutatás során gyakorlatilag kozmikus „apasági” vizsgálatokat végeztek, vagyis megpróbálták kitalálni, hogy a sokadik generációs csillag milyen első generációs égitestek maradványaiból állhatott össze.

A tudósok szerint az ezüstöt eredményező robbanásban keletkezik a palládium is, amelynek számos felhasználási területe van napjainkban az elektronikától az ékszergyártásig. Ez kutatás szolgáltatja az első cáfolhatatlan bizonyítékokat arra, hogy a csillagrobbanások során a megszokottól eltérő fúziós folyamatok mennek végbe. Egészen mostanáig mindezt csak sejtettük, de nem tudtuk biztosan, mondja Hansen.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. sanyix
2012.09.17. 16:00
[ez is egy csillag(ki)robbanás ]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. arin
2012.09.17. 16:07
Érdekes cikk! De hogyan is mérik pontosan a csillagok összetételét? Meg azt honnan is tudják, hogy mikor milyen anyagból állt össze egy bizonyos csillag 8000 trilliárd évvel ezelőtt? Na és még egy kérdés: mindezt 9000 trilliárd fényévre lévő csillagoknál mérték?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sanyix
2012.09.17. 16:17
Színképelemzés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pdx06
2012.09.17. 16:41
Egyik sem érdekel. Se többet se kevesebbet nem tud sem az arany, sem az ezüst a többi fémnél, csakhát el kellett mosni a világ agyát valamivel aminek nagy értéket adtak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. vivanto
2012.09.17. 17:03
Speciel az ezüst az egyik legjobb elektromos vezető, arany szorosan mögötte, tényleg semmi hasznuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Humbuk
2012.09.17. 17:10
"Erre a következtetésre jutott Camilla Hansen..."

Ennyi

Azért jó, hogy megpróbálták. Poén lenne a földön aranyat "kotyvasztani" a fúziós reaktorokban, ha végre elkészülnek. Mekkora világ válság lenne, ha "korlátlanul" tudnánk aranyat csinálni? MOndjuk az elektronikának jót tenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DaemonPC
2012.09.17. 17:21
Ha nem lenne arany vagy ezüst akkor nem lenne az a dolog amit számítástechnikának hívunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2012.09.17. 18:07
Manapság már nincs semmi valódi szerepe az aranynak vagy az ezüstnek a világgazdaságban. A pénz papírból készül, a papír pedig fából, abból pedig bármennyit lehet ültetni. Az digitális bankrendszerről nem is beszélve. A legjobban bebetonozott valuta pedig a dollár, mivel abban mérik a kőolaj árát(igen, ezt Amerika találta ki - véletlenül).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2012.09.17. 18:52
arin - 2012-09-17 16:07:34

Sehogy , találgatás, elmélkedés , következtetés ... még sok-sok évtized kell minden megértéséhez ... talán egy másképp gondolkodó valóban ÚJ generáció szükséges ehhez ... jelen állapot / tanítás/tudat kevéske , de ez az elfogadott a földön . NEM Világszerte !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2012.09.17. 19:33
mikej95: nem teljesen igaz, mert azt ne feledd el, hogy a dollár mögött meg tetemes mennyiségű aranyfedezet áll!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zodiac83
2012.09.17. 19:54
@mikej95:

Te melyik bolygón élsz? Napjainkban az arany-ezüst 3 fő felhasználási területe:
- Ékszergyártás
- Befektetési/megtakarítási eszköz (főleg arany, de az ezüst is)
- Egyéb ipari/orvosi felhasználás
Egyik sem ölt elhanyagolható méreteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.09.17. 19:54
mikej95:

Az,hogy egyes orszagok penzenek erteke meghaladja az aranyfedezetuk erteket,meg nem vonja ki a nemesfemeket a vilaggazdasagbol.
Az amit leirtal komplett hulyeseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2012.09.17. 20:01
Humbuk:

A technikai fejlődés természetes velejárója. Egy ideig az alumínium is drágább volt az aranynál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Inhaler
2012.09.17. 20:33
_DiEGO_ : Ez nem találgatás. Színképelemzéssel pontosan meg lehet határozni, hogy egy csillag milyen atomokat tartalmaz. Azt meg, hogy milyen volt több milliárd évvel ezelőtt? Hát elég felnézni az égre és megfigyelni a távoli csillagokat. Minél távolabbra nézünk annál inkább a múltat látjuk. Ezt elég az egyre közelebbi csillagokkal összehasonlítani. Így vizsgálható az egész 15 milliárd éves intervallum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Avocadoo
2012.09.18. 09:40
Köszönjük pdx06 és mikej95 üzeneteit. Nagyon is sokat köszönhetünk eme két nemesfémnek. Mind egészségügyben, elektronikában, és informatikában egyaránt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!