iPon Hírek

Másik PC-ről is kaphat frissítést a Windows 10?

Dátum | 2015. 03. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Kiszivárgott egy újabb Windows 10 build, amelyben meglehetősen érdekes újítást találtak a szemfüles tesztelők. A jelek szerint hamarosan nem csak a Microsoft szervereiről, hanem egyéb felhasználók számítógépeiről is érkezhetnek a Windows Update frissítések, sőt, az adott PC akár a helyi hálózaton keresztül, másik Windows 10-es PC-ről is frissíthető lesz.
A The Verge által készített fotó alapján egyértelműen látszik, hogy a Windows Update beállításainál új opciók jelent meg, amelyek lényege, hogy a Windows frissítéseket egynél több helyről is be lehet szerezni, ha bekapcsoljuk a szolgáltatást. Ezután persze továbbra is a Microsoft szerverei lesznek a fő frissítési források, de rajtuk kívül egyéb, alternatív forrásokból is letölthetővé válnak a frissítések. Az alternatív források között egyéb felhasználók internetre csatlakozó számítógépei éppúgy jelen vannak, mint a helyi hálózatra kapcsolt Windows 10-es PC-k – utóbbi opció a forgalomkorlátos és/vagy alacsony sávszélességű internetkapcsolattal rendelkezők számára lesz rendkívül hasznos. Plusz akkor is jól jöhet, ha a Microsoft szerverei éppen leterheltek, így alacsony sávszélesség jut egy-egy felhasználóra, amit ellensúlyozhat a frissítéssel már rendelkező felhasználóktól érkező extra sávszélesség. A Microsoft ötlete kétségkívül frappáns és hasznos, ám használata némi biztonsági kockázatot is hordoz magában, ugyanis az új szolgáltatáson keresztül elméletben – megfelelő technikai felkészültséggel – akár hamis frissítések is terjeszthetőek lehetnek, ami komoly problémák forrása lehet. Persze erre minden bizonnyal a Microsoft szoftvermérnökei is gondoltak, így remélhetőleg kellő mennyiségű biztonsági megoldást is beépítettek a technológiába. Az új szolgáltatással kapcsolatban alighanem a következő nagyobb publikus bemutató kiadás megjelenésekor kapunk bővebb tájékoztatást.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. pdx06
2015.03.17. 17:29
Kutya nem fogja használni ezt a baromságot, még az kell hogy ilyenek szívják le netem sebességét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. regener
2015.03.17. 17:32
Szerintem másik gépről frissítést fogadni elég merész, mivel a hackereknek itt elég sok előnyt adnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tarkatehen regen...
2015.03.17. 17:37
Elég meredek az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Tafuh pdx06
2015.03.17. 17:40
Pediglen ez nem hülyeség. Attól még, hogy neked nem kell, hisz nem te vagy ennek a célközönsége.
Szerintem kifejezetten hasznos. Főleg vállalati környezetben ugyan, de azért előfordulhat máshol is.
Gondolj csak bele, ha több gépet kell frissíteni egy adott hálózaton, mennyivel gördülékenyebb lehet, hogy nem mindig a szerverhez fordulnak a gépek (#leszívva a netet)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Tafuh
2015.03.17. 17:43
Illetve hozzátenném, hogy nem minden funkcióját kell használni egy adott rendszernek. De nem elhanyagolható tényező, hogy benne van-e vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6...
2015.03.17. 17:45
Aki töltött már le nagyobb mennyiságű frissítést az MS szerveriről (tipikusan friss install egy már ideje kint lévő OS-nél), az nagyon jól tudja, hogy ez a szolgáltatás mennyire hasznos...

Aki szerint hülyeség, az nem töltött még órákig frissítéseket egy 10 perces telepítés után...

De egyébként a lassú net, megbízhatatlan net, forgalomkorlátos net esetén is nagyon hasznos lesz. Meg eleve csökkenti az internet terheltségét, ha mindenki csak egy gépre szedi le otthon és a többi arról frissít. Az MS szerverei is kevésbé lesznek leterheltek, és aki kénytelen onnan tölteni, annak is hamarabb lejön.

Ez a szolgáltatás nagyon hasznos sok embernek. Azért mert neked nem, még nem lesz automatikusan hülyeség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6... regen...
2015.03.17. 17:46
Nem veszélyesebb a másik ezer netes szolgálgatásnál, ami fut a gépeden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tafuh Cyber...
2015.03.17. 17:46
ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ncc1701
2015.03.17. 17:57
Cégnél elég sokszor kell gépeket újratelepíteni, ezért is izzítottam be egy transzparens proxyt. Most ezzel rögtön lennt van minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. FaL pdx06
2015.03.17. 18:13
Szinte látom magam előtt, hogy te az az ember vagy, aki ha letölt valamit rögtön törli is seedből, mivel "még az kell hogy ilyenek szívják le netem sebességét"

Mondjuk olyanok, akik nem ennyire énközpontúak, illetve akik vállalati szférában dolgoznak egy ilyen újítást elég örömmel fogadnak. Jelentősen meg tudja könnyebbíteni a rendszergizdák dolgát 50+ gépes cégeknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mullerdavi...
2015.03.17. 18:20
Azért annyira nem egyszerű egy hackernek hamis frissítést terjeszteni, ahhoz a MSnek kell valamit elrontania. Nem fog szignifikánsan nőni a sebezhetőséged ezzel a módszerrel. Csak hasonlítsd össze a torrenttel. Ott sem tudnak akármilyen csomagot küldeni. Elég durva lenne ha mindenféle ellenőrzés nélkül épülne fel egy exe például, erre még sincs lehetőség.
Joker, meg tudnád mondani milyen technikai felkészültségre gondoltál? Nem igazán értem, nekem úgy tűnik hogy ez a saját véleményed. Ha a metaadatokat ugyan úgy a MS update szerverektől kéri, semmivel sem sebezhetőbb mint a sima Windows Update.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozef8
2015.03.17. 18:40
Nem sok értelmét látom a dolognak. Mi az értelme?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kunrichard jozef...
2015.03.17. 19:27
Lentebb már leírták.
Amúgy a másik dolog az hogy nem mindenhol érhető el szélessávú internet gondoljunk itt pl indiára vagy egyéb fejődő országokra.
Nem abból kell kiindulni hogy nálunk hasít a világháló hanem onnan hogy valamelyik ország 20 év lemaradásban van. Tehát ott igenis jó megoldás az hogy nem az internetről kell leszedni a frissítéseket. főleg ahol több gép megtalálható egy munkahelyi hálózaton.
Mellesleg nemhiszem hogy sebezhetőbb lenne ettőll. Gondoljunk csak a külső forrásokból származó alkalmazásokra. vagy akár egy Android APK fájlra. Persze vannak vírusosak de ugye nyilván az átlag felhasználó nem az állítólagos haverjától fog frissítést kérni. viszont egy munkahelyen simán megoldható hogy ne netről hanem a központi gépről frissítsünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemlehet jozef...
2015.03.17. 19:33
Pl iskolai infoterem ahol le vannak tiltva a netről a gépek, mert csak word-öt meg excelt oktatnak rajta. Gyakran csak belső háló van, meg 1 gép amiről a rendszergazda tudja kezelni őket. Így simán megoldható a frissítés, egyébként meg macerás, vagy nem is foglalkoznak vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djgeg Tafuh
2015.03.17. 20:01
Bizony... Sok száz kliensgéppel rendelkező cégeknél egyre letöltöd a frissítést aztán a windows updatet, csak helyi hálózatról engeded, így tudod managelni, hogy milyen update mehet fel és szépen végigmegy minden gépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LavX
2015.03.17. 20:08
Remek! Gigabites net is meg tud izzadni, ha ráengedjük a netre őket nagyjából egyszerre a 100-200 vagy akár több fős gépparkot. Persze erre már volt eddig is alternatíva (WSUS), de dicsérendő kezdeményezés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. PPPatrik
2015.03.17. 22:47
Szép, bár az egy hálózatban lévő gépek, ha mind egyszerre van bekapcsolva ( lásd infóterem, vagy egyszerre hazaérkező család) akkor előnyös lenne, ha nem mind kezdene frissítést szedni netről, hanem megvárnák amíg 1 leszedi és utána arról menne, mert végülis annyira nem kell ezekkel sietni. De hát majd meglátjuk, hogyan oldják meg.
Nameg gondolom a telepített frissítés és a frissítés telepítője nem ugyan az, és csak akkor tud a gép másoknak frissítést osztani, ha a telepítő van meg. De pl én a táblagépemen nem akarom, hogy bármilyen felesleges dolog legyen, 64gb-ből(48gb a partíció) minden mega értékes. (Nem is értem, miért nem nyomtam egy FORMAT C:-t )
Nameg ott a kis ssd + hdd esete...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2015.03.18. 17:39
Hát nem nagyon vagytok magatoknál ahogy elnézem a kommenteket. Át se gondoljátok hogy mit írtok, csak ömlik belőletek a hülyeség mint tehénből a trágya. Ha eddig működött a hagyományos módon, akkor ezután is fog. Ha Seedről van szó egy torrentnél ott legalább tudom hogy az mikor történik, nem pedig önkényesen töltöget fel adatokat a gép úgy hogy azt még nem is látom. Vállalatoknál sem volt gond eddig sem az update, felhasználóknak nem létszükséglet. Itt csak arról van szó hogy a Microfosnak költségcsökkentésen jár az esze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.18. 18:00
Hát ja, majd India egyből Windows 10-re fejleszt, abból kiindulva hogy én például világcégnél dolgozok, és még ők is húzták a szájukat mikor XP-ről kénytelenek voltak Win7-re nagy nehezen átállni. Rendszergazdák pedig majd ütemezik továbbra is a frissítéseket, ígyse csinálnak semmit hónapokig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!