iPon Hírek

Másképp van huzalozva a női és a férfi agy

Dátum | 2013. 12. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Csaknem ezer emberi agy képalkotó eljárásokkal való vizsgálata után a Pennsylvaniai Egyetem kutatói igazolták, ami régóta sejthető volt: a női és a férfi agy „huzalozása” közt alapvető eltérések vannak. Az idegsejtek összeköttetéseinek vizsgálata alapján az átlagos női agy konnektivitása a két agyfélteke közt a legjelentősebb, míg a férfi agyban az elülső és hátulsó régiók közt akadnak a legerősebb kapcsolatok. Ahogy Ragini Verma, a kutatás vezetője elmondta, megdöbbentő volt, hogy az általuk feltárt különbségek milyen mértékben megerősítik a női-férfi agy különbségei kapcsán a múltban megfogalmazódott sztereotípiákat. A férfiak agya valóban inkább az észlelésre és a koordinált cselekvésre van „programozva”, míg a nők esetében jóval hangsúlyosabb szerepet kapnak a társas interakciókkal és az emlékezettel kapcsolatos funkciók, amelyek együttesen megkönnyítik az egyszerre több dologra való koncentrálást is. A funkcionális, tehát az agyat működése közben figyelő vizsgálatok alapján régóta tudjuk, hogy a bal agyfélteke aktívabb, ha logikus gondolkodásról van szó, a jobb agyfélteke működése pedig az intuitív gondolkodás során hangsúlyosabb, mondja Verma. Ha egy feladat során mindkét fajta megközelítésre szükség van, a nők jobban teljesítenek, mivel a féltekék közt erősebb kapcsolatokkal bírnak, mint a férfiak. A mostani kísérletsorozat azt is megerősítette, hogy a nők valóban intuitívabbak, jobban emlékeznek a velük megtörtént eseményekre, és mivel érzelmileg intenzívebben belebonyolódnak mindenbe, figyelmesebb hallgatóságnak bizonyulnak, mint a férfiak, teszi hozzá a kutató.
Felül az átlagos női agy, alul pedig az átlagos férfi agy tipikus összeköttetései láthatók
A Verma és kollégái által elvégzett vizsgálatsorozat egyike az eddigi legnagyobb hasonló projekteknek. A kutatók úgynevezett diffúziós tenzor képalkotással (DTI) vizsgálták az alanyok agyát, amely a mágneses rezonancia képalkotó eljárás (MRI) egyik fajtája, és alkalmas a működő agy idegi kapcsolódásainak feltérképezésére. A projekt során 428 férfi ás 521 nő agyát vizsgálták meg, a résztvevők mindannyian 8−22 év közöttiek voltak. Ahogy már korábban elhangzott, a felvételek alapján a női agyban jóval több a kapcsolat a két agyfélteke közt, mint a férfi agyban, míg ez utóbbiban jóval erősebbek az egy agyféltekén belüli kapcsolódások. Az egyetlen régió, ahol a férfiak erősebb konnektivitással rendelkeztek az agyféltekék közt, mint a nők, a kisagy területe, amely az akaratlagos mozgások koordinálásának központja. Ami az életkori sajátosságokat illeti, a jelek szerint 13 éves korig nem sok eltérés mutatkozik a két nem agyának összeköttetései közt, 14−17 éves kor közt azonban gyors változások zajlanak le, így a fiatal felnőttek agyában már megfigyelhetők mindazon nemi jellegzetességek, amelyekről az előzőekben beszámoltunk. A kutatók abban reménykednek, hogy az agy konnektivitásának térképe révén nemcsak a női és a férfi gondolkodásban rejlő különbségeket fejthetik meg, de fényt deríthetnek számos neurológiai kórkép hátterére is, amelyek esetében nagyon gyakran figyelhetők meg nemi különbségek is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. kiskoller
2013.12.03. 14:52
Annyira nem szeretem az ilyen feminim hangvételű cikkeket. Ne értsetek félre, nem magával a tartalommal 8a kutatás eredményeivel), sem az ipon cikkíróval sincs bajom (gondolom angol interjú/cikk lett lefordítva).

Akárhányszor előveszek egy női kutató által írt könyvet ami a férfi-női agy különbségéről szól, egyből minden sorból kitűnik az, hogy mennyivel jobbak a nők mindenben.

Holott maga a kutatás azt mondja ki hogy csak különbözünk, de a női elnyomás miatt a szöveg hangvétele már korántsem ezt sugalja. Valszeg ez nem akaratlagos az író által sem, de mégis ez jön le az olvasónak.

Konkrétan ezt a könyvet se bírtam végigolvasni, mert egyfolytában ódákat zengett a női agyról, a férfiakat meg úgy állította be, mint akiknek az agysejteinek 99%át a tesztoszteron-túltengés nyírta volna ki.

Nyílvánvaló, hogy a nők szeretnék kompenálni az évszázados elnyomást, és jó érzés olyan könyvet olvasni, ami megnyugtatja őket, de sokszor ez (számomra) komolytalanná teszi az elvileg ismeretterjesztő könyvet.

Pedig mondom, a kutatás eredményeit nem áll nekem sem szándékomban megcáfolni, és valószínűleg az adott könyv szerzőjének sincs.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. kiskoller
2013.12.03. 15:06
Csak hogy valamivel alá is támasszam a mondandómat, az alábbi hírben 5ször, max 6szor esik szó valamilyen pozitívumról a férfiak esetében, és 11szer a nők esetében.

De mondom, ezzel nem Jools-t akarom szapulni (inkább szeretném megköszönni a hírt), valszeg a forrás is ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. tokyofej
2013.12.03. 15:46
A férfi-felsőbbrendűségi tudat legszebb példája lenne, ha nem bírnál megbirkózni azzal, hogy a nők esetleg tényleg okosabbak. És akkor mi van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. MZperX75
2013.12.03. 16:09
Okosabbak vagy sem,nem számít az ,hogy másképpen működnek azt már tudtuk,és?

Szerintem szinte nincs egyforma ember egyforma huzalozás.
Vannak okosok és vannak hülyék,és ezt nem kell férfire vagy nőre lebontani.

Nagy az "isten"állatkertje csak kicsi a kerítés.

Ha a cikk úgy kezdődött volna,hogy a Brit tudósok,akkor el sem olvasom....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. palacsa
2013.12.03. 16:22
én sajnos nem azt tapasztalom hogy okosabbak lennének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. palacsa
2013.12.03. 16:22
a nők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. BadDevil tokyo...
2013.12.03. 16:27
Nem hinném hogy bármikor is felsőbbrendű lehet majd az az agytípus, ami adott érzelmi hangulattól függően például egy színre vagy egy emlékre többféle elképzeléssel reagál, töltettől függően...vagyis ha jó kedvem van, akkor így emlékszem rá, ha rossz, akkor úgy...
Inkonzisztens, érzelem-módosított/érzelem-vezérelt logikára nem lehet egzakt dolgokat, tudományterületeket építeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. kiskoller tokyo...
2013.12.03. 16:44
Akkor nem érted mire akartam kilyukadni. Ha egy ilyen eredmény jönne ki a kutatásokból, elfogadnám. Csakhogy nem ez jön ki, és elvileg nem is erről szól egyik könyv/hír sem. Ellenben az ember benyomása az olvasás során ezt támasztja alá.

Amúgy ez az egész nyílván általánosítás. Egyedek között nagy az eltérés, ezt remélem mindenki belátja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Gpety
2013.12.03. 17:15
Hah, még szép hogy más, hisz a nők agya kisebb is. Ráadásul azt a két működő agysejtet nem nehéz összehuzalozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. prohlep
2013.12.03. 17:31
"nők szeretnék kompenálni az évszázados elnyomást"

Feministák elvették sok generációnyi nő becsületét és megbecsülését.

Feministák leértékelték a női erényeket és női érdemeket.

Feministák elveszik a lányainktól hogy igazi nők lehessenek.

Feministák felforgatták a családok életét.

Feministák túlhajszolttá és sikertelenné tették a nők többségét.

Feministák számára újdonság, hogy a férfiak és nők agya nem egyforma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Resike
2013.12.03. 18:04
Csak nekem tűnik már az ellentmondásosnak, hogy több női agyat vizsgáltak meg, valamint azt sem értem hogy miért a pisis 8-22 éves korosztályt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim Resik...
2013.12.03. 18:17
Mert kifejlett aggyal születik mindenki, és a maximális idegsejt szám folyamatosan csökken az életkor előrehaladásával, csak a neuronok közti összeköttetések módosulnak? (pár agyi központ kivételével)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. NKing
2013.12.03. 18:30
Hogy pontot tegyünk a vita végére, nekem beugrott egyetemi tanulmányokból a csoportok és a döntéshozatal hatékonyságának a tanulmányozása. Teszem azt, egy egyén adott döntési helyzetben nem feltétlen olyan hatékony, mint egy csoport. Ez persze függ a döntési helyzettől is. Most pedig tegyük fel a kérdést: adott csoportos döntési helyzet megoldására mi a jobb? Azonosan huzalozott agyak csoportja, vagy különféle képpen huzalozottaké?

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre több nő kerül vezető pozícióba - nem mellesleg jobban teljesítenek bizonyos vezetési feladatokban. Mondom mindezt férfiként, megjegyzem! Kár ezen vitázni.

Mindezzel együtt én is elítélem azokat a szónoklatokat, amik bizonyos egyének/csoportok/rasszok/szubkultúrák esetében akarják elhitetni az emberrel, hogy különlegesek, felsőbbrendűek, stb. A puszta lététől senki nem lesz különb, az elért eredményeitől viszont nagyobb valószínűséggel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint
2013.12.03. 18:39
palacsa:
Nekem az a tapasztalatom, hogy az elsővonalas koponyákból valamivel több a férfi (lakosság 0,1%-a), a másodvonalasból nagyságrendekkel több a nő (lakosság 1%-a), a harmadvonalas koponyákból pedig jóval több a férfi (lakosság 10%-a), a többi pedig magamat is beleértve segghülye (azért vannak fokozatok ezen belül is, de már elhanyagolható, mert kizárólag az említett 3 csoport viszi előbbre a világot).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror
2013.12.03. 18:55
Azt észrevettétek, hogy a magyar írástudás képessége mindkét nemnél egyformán szar? Főleg az írásjelek és toldalékok használatának elsajátításában szerepet játszó lebenyek környéke sötét, mint az éjszaka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mzso
2013.12.03. 19:01
Nem! Mindenki egyenértékű nemtől, ethnikumtól, vagyontól függetlenül!*

*Liberalista doktrina.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. palacsa
2013.12.03. 19:37
kedves terror! szerintem ezt a jelenséget vizsgálni inkább a nyelvészek dolga mintsem az agykutatóké. a kommunikáció folytonos változása természetes dolog. nem generációs agysorvadás eredménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Humbuk
2013.12.03. 20:31
Szerintem maradjon minden a saját korlátai között
Akkora marhaság ezen vitatkozni. Azt, hogy más az agya a nőknek és a férfiaknak eddig is tudtuk.
Az újdonság nekem az lenne, ha végre megtalálnák azt a csapásvonalat ahol mindenki magához képest a legjobban érvényesül. Ez kb olyan vita, mint az egynáram - váltóáram. Nem rohadtul mind 1 mi a különbség? A lényeg az, hogy egymást kiegészítve a legjobb szolgálatot tegyék az emberiségnek.

Nah valahogy így kellene tekinteni erre a témára is. Ahol a nők a jobbak, csinálják azt, ahol a férfiak, ott legyenek férfiak. Szerintem sokan félre értik az egyenjogúságot és keverik a szezont a fazonnal. Nem kell a nőknek férfivé változni(mert próbálnak sok mindenben lekörözni, még ott is, ahol esélyük sincs a biológiai okok miatt). Csak legyen mindenki önmaga!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hympyke
2013.12.03. 20:33
Őőőőő...őőőőő...őőőő.... Hodor!

(postfarmer hympyke)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nedcoleman
2013.12.04. 00:30
....a nők ....egyszerre több dologra való koncentrálás.....

-Hmm a nők túlnyomó része egyáltalán nem tud pld.: vezetni.
Jóval nagyobb részben, mint a férfiak.
-Ez vajon miért van? (Nem arra gondolok mikor sminkelik magukat a visszapillantóban 90-es tampónál...)

Nem is oly régen olvastam egy tanulmányt, melyben pontosan azt a sztereotípiát döntötték meg
miszerint "a nők általánosságban több dologra tudnak egyszerre koncentrálni"...
Elvileg ez már megdőlt vagy akkor most mégsem?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. NKing
2013.12.04. 01:21
nedcoleman: valahol azt olvastam, hogy sok nőnek gyenge a térlátása, ezért megy nekik nehezebben a vezetés, az autó méreteinek érzékelése. De pl. ezért sem nagy FPS gamer a legtöbbjük Ha a való világ térbeli érzékelése még csak-csak, de sík képernyőn a tér érzékelése már egyenesen katasztrófa...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Preditator
2013.12.04. 04:05
jó kis cikk bár én ezen részével nem foglalkozom és nem utolsó sorban adom Humbuk szavait kb így kellene lennie !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim NKing
2013.12.04. 06:49
Nem a térlátásuk, konkrétan a térérzékelésük, nem ugyanaz.

Ez az "egyszerre több dologra képes koncentrálni" meg akkora urban legend, mint hogy a mindenkori agykapacitásunk csak 11%-át használjuk egyszerre.

Minden agytevékenységet igénylő dolognál - írhattam volna azt is hogy mindennél -, a tevékenység végzéséhez szükséges agyközpontok válnak aktívvá.

Arról pedig még nem hallottam, hogy lenne a férfi agyban egy korlát ami kevesebb agyközpont egyszeri aktivitását tenné csak lehetővé, így a női agyat alkalmasabbá téve a multitaskingra ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. VAjZY
2013.12.04. 08:34
Humbuk Jól elmondta a lényeget, nem kívánom megismételni, csak kkiegészíteni:

Szerencsére azt veszem észre, a legtöbben értik, miről szól a cikk, aminek semmi köze az "okossághoz" és különlegességhez. A különbség nem negatív dolog, de sokan mégis annak veszik. A nemi sovinizmust valóban ki kellene nőni, sajnos erre valamiért nagyon kevesek képesek. Egyik sem jobb a másiknál alapvetően. Az, hogy ki mennyire intelligens, multitask stb, egyáltalán nem nem, hanem egyén kérdése. És akkor a tanulásról még nem is beszéltünk. (Kicsit én is furcsállom, hogy csak ezt a kis korintervallumot vizsgálták.) Szinte biztos vagyok benne, ha különböző szakmájú, korú, mentalitású embert vizsgálnak meg, mindig más és más eredmény születne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabesz7630
2013.12.04. 08:46
OFF
Asagrim:

Na ekkora baromsagot regen olvastam.
Az ember az egyetlen aki nem azaz NEM kifejlett aggyal jon a vilagra.
Mivel tul nagy lenne a koponya meret es az eletben nem tudnal megszuletni.
Cirka 3-3,5 fel eves korra fejlodik ki az agy a megfelelo mereture.
Ezert szamit rettemto mod az hogy miylen ingerek erik ez ido alatta a kisgyereket.

On:
Ha nem lennek ferfiak nem lenne kerek viszont lenne a barlangban fuggony ez biztos.
Nem lennenek hatalom vagybol inditott haboruk es nem lennek orszagok.
De lenne szoke, voros, fekete, sovany, duci, folde.
Es ha a haboruk az alapjan robbannak ki, hogy masik jobban nez ki nagyobb a melle.
Bar ferfiak hianyaban szerinteme z is lenyegtelenn valna te talalnank mast.
Ez teny a 70es evekben voltak csak noket osszegyujto feminista-hippi csoportok ahol kaosz, mindennapos osszetuzesek, rendetlenseg, szemethegyek, fejetleneseg
agresszio volt az ur.
Ez teny utana lehet nezni.
Amugy meg a nok pl nem tudnak tajekozodni ezt meg a nok is elismerik esnek buknak ez is teny istentelenul hatnak rajuk a reklamok anygreszuk iszyonayt ugyetlen (nem a hazimunkara gondolok).
Aki egyut el novel az tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabesz7630
2013.12.04. 08:55
Zabalint:
Az bizonyitott, hogy a ferfiak agya szelsosegesebb kepet mutat a noke pedig inkabb konvergal az atlag fele.
Sokkal tobb zseni van a ferfiak kozt de sokkal tobb a full gyengeelmeju.
A noknel sokkal kevesebb atlag alatti es feletti van van.
Amuyg egy kiserlet bebizonyitotta mar reges regen ezt es ezt mindenki tapasztalhatta.
Soxor nem veszed eszre azt ferfikent ami mondjuk a hutoben az orrod elott van.
Rohadtul nezed de nem latod erre szoktak mondani a nok "ha pina lenne ott azt latnad ".
De kint vagytok valahol mondjuk kirandulni a feriak a legkisebb mozgast is kiszurjak a legnagyobb susnyasban a nok meg meg ha kidol egy fa is nehezen veszik eszre.
-Nezd, ott egy oz.
-Hol?
-Ott.
-Nem latom.
-Ott. Meg mozog is.
Tipikus eset.
Ez a bogyogyujtogetes vs vadaszat miatt alakult igy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hympyke
2013.12.04. 12:22
Multitaskban a nők biztosan jobbak. Évezredek óta ők nevelik a gyerekeket úgy hogy közben ezer más dolgot csinálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim gabes...
2013.12.04. 12:58
Szerintem meg te írtál baromságot, vagy nem tudsz szöveget értelmezni. Ennyi.

http://www.brainfacts.org/about-neuroscience/ask-an-expert/articles/2012/are-you-born-with-all-your-brain-cells-or-do-you-grow-new-ones
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nPeter65
2013.12.04. 13:10
Nagyon élvezem a hozzászólásokat! Több ilyen cikk kellene.
Bár ilyen "huzalozási" rajzokat a 4 éves kislányom is tud rajzolni filctollal.
Nem tudom komolyan venni az ilyen "kutatásokat". Már olvastam pont ellenkező megállapításokra jutó eredményekről is. Mindkettő féléből kiderül, hogy a nők és a férfiak különböznek. Jé !? Nagyon jó, hogy így van.
A kutatás vezetője Ragini Verma, amúgy nő: [LINK]
No comment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2013.12.04. 13:11
Nem is árt az advanced multitasking, ha egyszerre kell szendvicset csinálni és sört bontani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz7630
2013.12.04. 13:58
Asagrim:
Ezt irtad:

"Mert kifejlett aggyal születik mindenki, és a maximális idegsejt szám folyamatosan csökken az életkor előrehaladásával, csak a neuronok közti összeköttetések módosulnak? (pár agyi központ kivételével)"
Ez igy echte marhasag.
Az ember kb ~500cm3 aggyal jon a vilagra.
Mondjuk lehet nallad az 500 kobcenti volt a csucs aztan onnantol kezzdve csak pusztult.
A lenyege az amire valaszoltam ha meg nem erre gondolsz pontosits.

Az nem az en saram hogy ugy be lehetsz baszva, hogy nem emlexel miket irogatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim gabes...
2013.12.04. 16:12
Akkor értelmezem neked, ha önállóan nem megy:

kifejlett aggyal - teljes idegsejtszámmal
pár agyi központ kivételével - pár kivétellel
az életkor előrehaladásával, csak a neuronok közti összeköttetések módosulnak - új kapcsolatok jönnek létre, sűrűsödik a háló, így fejlődik az agy

Már érted?

Másrészt ajánlom figyelmedbe a fórum szabályzatot, annak is a 2.1-es és 2.2-tes pontját. Legtöbbször ezeket kell kimoderálnom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!