iPon Hírek

Második generációs Hitachi-LG hibrid optikai meghajtók

Dátum | 2010. 10. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS


A Hitachi és az LG együttműködéseként létrejött Hitachi-LG Data Storage bemutatta legfrissebb termékét, ami nem más, mint a hibrid optikai meghajtó második generációs kiadása. A gyártópáros által kifejlesztett megoldás lényege, hogy a szokásos DVD-író vagy Blu-ray olvasó mellett a nyomtatott áramköri lapon NAND Flash chipek is helyet kapnak, így az egységre operációs rendszert is lehet telepíteni. A HyBrid Drive főleg olyan konfigurációknál lehet előnyös, ahol fontos a helytakarékosság, ugyanis ezzel a módszerrel az adattároló (SSD) és az optikai meghajtó egy egységként lehet jelen a rendszerben. Ezeket a termékeket noteszgépekben és nettopokban hatékonyan lehet alkalmazni, sőt, akár még egybegépekben is helyet kaphatnak majd. A termékek a hagyományos optikai meghajtókkal megegyező formátummal érkeznek.A Hitachi-LG Data Storage legújabb hibrid optikai meghajtóján, a második generációs HyBrid Drive-on már a Micron 25 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipjei teljesítenek szolgálatot. A koncepció lényege, hogy optikai meghajtóként DVD-írót vagy Blu-ray kombó meghajtót egyaránt lehet alkalmazni, amelyhez 16 GB-nyi, 32 GB-nyi vagy 64 GB-nyi adattároló kapacitást nyújtó NAND Flash tömb tartozhat modelltől függően.


A NAND Flash chipek ugyanazon a PCB-n helyezkednek el, amelyen a hagyományos optikai esetében csak az optikai meghajtó vezérlőegysége található. A gyártó többféle felhasználási módot is megemlített a termékek esetében. Az SSD tömb egyrészt gyorsítótárként is funkcionálhat például Blu-ray film lejátszásakor, azaz a rendszer előre beolvashat egy nagyobb részt a filmből, így az optikai meghajtónak nem kell folyamatosan üzemelnie, ami energia-, illetve akkumulátoridő megtakarítást eredményez. A termék hagyományos merevlemez mellett is helyet kaphat egyszerű SSD meghajtóként: az operációs rendszer ekkor az optikai meghajtón belül található NAND Flash tömbre, a sok helyet foglaló fájlok (képek, videók, dokumentumok) pedig a merevlemezre kerülnek. Ezt a módszert noteszgépeknél, és a különböző asztali gépeknél (nettop, htpc) egyaránt lehet alkalmazni.A gyártópáros az újdonságokat a CEATEC alkalmával mutatta be, ahol néhány első generációs hibrid optikai meghajtót is lencsevégre lehetett kapni. A termékek várható megjelenésével és árával kapcsolatban azonban nem osztottak meg információkat az illetékesek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. pjszilard
2010.10.07. 18:27
Ha eldomlik az optikai resz akkor a NAND Flash resz se megy ???

Mint a multinyomtatoknal festek nelkul nem scannel !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sleepingdr...
2010.10.07. 18:33
Már a korábbi hírnél is jeleztem, hogy azonnal akarok egy ilyet!

Sajnos baromi drága lesz, pedig ideális lenne bármilyen notiba rendszerparticiónak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2010.10.07. 23:19
Milyen kár h a notimban a csatoló romlott el és nem a meghajtó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. iteq47
2010.10.08. 10:05
sztem ha valaki aktivan használja az optikait, akk az ne vegyen majd ilyet tapasztalataim szerint jóval kevesebbet húz egy olvasaó... de hely szempontjából tényleg jó lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!