iPon Hírek

Másodpercenként 300 liter vizet veszít a Rosetta üstököse

Dátum | 2015. 08. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája augusztus 13-án páholyból figyelhette meg a 67P/Csurjumov−Gerszimenko-üstökös napközelségét. A perihélium pontos ideje kelet-európai idő szerint hajnali 4 óra 3 perckor volt, az üstökösmag ekkor 186 millió kilométerre közelítette meg a Napot. A Rosetta tavaly augusztusi üstököshöz érkezése óta az égitest 750 millió kilométert tett meg pályáján, és ahogy a napfény egyre erősebben sütötte felszínét, egyre aktívabbnak mutatkozott. A meleg nyomán elszökő gázokból és vízgőzből, valamint az ezekkel távozó porszemekből lassan kialakult a Csurjumov−Geraszimenko légköre, a kóma, és ahogy a napszél ezt elnyújtotta, a csóva is.
Az üstökös aktivitásának csúcspontját a napközelség idejére, illetve az ezt követő hetekre várták a szakértők, akik nem is csalódtak. Mind az előző hetekben készült fotókon, mind a mindössze egy órával a perihélium előtt készült felvételen látszik, hogy milyen viharos események zajlanak a pályájának Naphoz legközelebbi szakaszán járó égitesten. A másik kamera kicsit korábban készült felvételein több anyagkitörés is látszik, és az aktivitás várhatóan hasonlóan magas lesz a következő néhány hétben is. A Rosetta mérései alapján az üstökösmag ezekben a napokban másodpercenként 300 liter vizet (durván két teli fürdőkádnak megfelelő mennyiséget) párologtat el. Ez pontosan ezerszerese annak az értéknek, amit a Rosetta tavaly ilyenkor mért, amikor még csak két kispohárnyi víz távozott az égitestről minden másodpercben. A vízen kívül azonban más is távozik a magról, amely másodpercenként 1000 kilogramm port dob le magáról, nagyon veszélyes munkakörnyezetet teremtve a Rosetta számára. „Az utóbbi napokban kénytelenek voltunk még inkább eltávolodni a magtól. Jelenleg 325 és 340 kilométer között vagyunk, mert a Rosetta csillagkövető rendszere csak ebben a távolságban képes megfelelően dolgozni” – mondja Sylvain Lodiot, a Rosetta-projekt műveleti igazgatója.
Az utóbbi hónapokban megváltoztak az üstökösön az évszakok is: a déli féltekén 5 és fél évnyi tél után beköszöntött a 10 hónapos nyár, és a beeső napfény az üstökösmag olyan részeit kezdte megvilágítani, amelyek a Rosetta megérkezése óta sötétségbe burkolóztak. A kutatók tehát lázasan dolgoznak azon, hogy kiegészítsék a Csurjumov−Geraszimenko térképének hiányzó részeit. Eddig négy új geológiai régiót azonosítottak a déli féltekén, így az üstökös felszíne immár 23 területre van felosztva. A Naphoz közeledve a felszín átlaghőmérséklete is növekedésnek indult. A Rosetta megérkezését követően az égitesten mínusz 70 °C uralkodott, aztán április-május táján fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, jelenleg pedig 10−20 °C honol az üstökösmagon, és ez így is marad a következő hónapokban.
Az üstökös változásait nemcsak a Rosetta, hanem számos földi távcső is figyelemmel követte az elmúlt időszakban. Ezek felvételeiből lehet tudni, hogy az égitest csóvája már több mint 120 ezer kilométer hosszú. A képeken kirajzolódik a magot körülvevő, kissé féloldalas kóma is, amely sűrűbb anyagával jól elkülönül a csóvától. A szakértők úgy tervezik, hogy amint lehetőség nyílik rá, ismét közelebb irányítják a Rosettát a felszínhez, és megvizsgálják, hogyan változtak meg annak különböző részei. És persze a kutatók továbbra sem adták fel a reményt, hogy az üstökösre novemberben leszállt Philae folytatni tudja tudományos megfigyeléseit, és részletes elemzést adhat azon változásokról, amelyek közvetlen környezetében történtek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. ChoSimba
2015.08.19. 16:49
Azért az érdekes és egyben fejvakaró tényező is számomra, hogy 25%-kal messzebb van a Naptól, mint a Föld, de így is 10-20 fok van rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.19. 19:22
gondolom nem fogja fel egy legkor meg hasonlok (szerintem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz7630
2015.08.22. 20:20
"Másodpercenként 300 liter vizet veszít a Rosetta üstököse"
Nem kicsit izzados a srac...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... ChoSi...
2015.08.22. 23:05
Akkor gondolom a hold +/-180°C fokos váltakozásai miatt lekaparod a helyéről a fejed
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!