iPon Hírek

Másolásvédelemmel zargatják az MS-t

Dátum | 2009. 09. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Igencsak rájár a rúd mostanság az MS-re. Legújabban a Windows Genuine Advantage (WGA) másolásvédelmi rendszere miatt perelték be a washingtoni körzeti bíróságnál, mivel az a jelek szerint magánszféra-védelmi törvényeket sért.

Egész pontosan azt sérelmezik a felperesek, hogy az MS megtéveszti a felhasználókat arra vonatkozólag, hogy pontosan milyen adatokat is küld el róluk a WGA a központba a Windows-uk eredetiségének azonosítására. Szerintük ugyanis ezek között olyan adatok is szerepelnek, amelyek alapján konkrétan le is nyomozhatóak az egyes felhasználók.

Bár az MS természetesen állítja, hogy semmiféle személyes adat nem kerül elküldésre, a felperesek szerint valójában a WGA ténylegesen napi rendszerességű jelentéseket küld a felhasználó IP-címéről és más olyan részletekről is, ami egy lenyomozáshoz szükséges lehet. Mi több, nem értik azt sem, miért állította be az MS a WGA-t eredetileg "szükséges biztonsági frissítésként" ahelyett, hogy egyenesen elismerte volna annak igaz valóját, vagyis a másolásvédelmet.

Kifogásolták azt is, hogy a WGA minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében is, hogy meggátolja a felhasználót abban, hogy eltávolíthassa a gépéről anélkül, hogy újraformázná a rendszer-meghajtóját, így sokakra gyakorlatilag egyszerűen ráerőszakolták a WGA-t, mivel nem adtak lehetőséget az utólagos eltávolításra (ám ehhez érdemes hozzátenni, hogy magától nem települ, a felhasználónak azt el kell fogadnia).

Az MS verziója szerint a WGA pusztán rendszeradatokat küld, azonosítással pedig amúgysem foglalkoznak. A WGA valós szerepét pedig már régóta elismerték - és abban sem látnak kivetnivalót, hogy a WGA megakadályozza a fontos frissítések telepítését is az illegálisnak vélt rendszerekre. Ha bíróság előtt is be tudják bizonyítani az igazukat, akkor legalább 5 millió dolláros kártérítési követelést háríthatnak el a fejük fölül.

Bár a WGA körül rengeteg az ellentmondás, az mégis tény, hogy a Vista-ba beépített változata időnként valóban tévesen minősített kalózoknak egyes felhasználókat. Az MS persze megtett minden tőle telhetőt, hogy ezeket a helyzeteket mihamarabb orvosolja, és folyamatosan csiszolták a rendszer, hogy minél kevesebb újabb ügy alakuljon ki. Innentől azonban már, úgy tűnik, a bírón múlik a dolog (mielőtt valaki elragadtatná magát a WGA biztos marad, a rendszernek azonosítania kell magát, mint eredeti példányt).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. raiden
2009.09.07. 13:08
VISSZA A HIRHEZ

Valaki saját story?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2009.09.07. 15:06
Akinek nem tetszik a Windows Genuine Advantage, annak ajánlom a Linux Genuine Advantage kipróbálását. Eléggé mást kap, eléggé más körülmények között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Galileo
2009.09.07. 16:47
Formázás... simán el lehet távolítani, létezik hozzá progi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Hegi88
2009.09.07. 17:30
Az volt a legjobb, amikor MS tanfolyamon voltam, MS előadóktól halgattam órát, az MS saját számítógéptermében, és bejelentkezéskor az az üzenet fogadott, hogy: "Ez a Windows termék valószínűleg nem eredeti, lehetséges, hogy Ön kalózkodás áldozata lett. Kérjük lépjen kapcsolatba... blabla"

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!