iPon Hírek

MasterLiquid Pro – Új folyadékhűtők a Cooler Mastertől

Dátum | 2016. 07. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Cooler Master új kompakt folyadékhűtő szettekkel jelentkezik, amelyek a MasterLiquid Pro sorozatban foglalnak helyet, legnagyobb különlegességük pedig az, hogy optimalizált folyadék-áramlással dolgoznak, így a hőfelvétel és a hőleadás sokkal hatékonyabban zajlik.
A MasterLiquid Pro család tagjainak alapját a FlowOp technológia adja, amely meglehetősen összetett dolog, ugyanis az újítással sok-sok apró, de fontos részletet módosult a korábbi megoldásokhoz képest, így a végeredmény ígéretesnek tűnik. A processzorra illeszkedő folyadékhűtő blokk, ami a szivattyút is tartalmazza, alaposan át lett dolgozva: a réz talpazat belső felén rengeteg mikrolamellát alakítottak ki, amelyek óriási felületen keresztül képesek érintkezni a hűtőközeggel – a marketinganyag szerint 657%-os a növekmény. A blokk fölé egy átdolgozott, 40%-kal nagyobb teljesítménnyel dolgozó, 12 dB(A) zajszintnél halkabban működő szivattyú került, ami az előző generációs társaihoz képest mindegy kétszer hosszabb élettartammal rendelkezhet.
A szivattyú a mikrolamellákkal ellátott blokk közepére felülről „spricceli rá” a folyadékot, így a lassú áramlásból eredő kellemetlenségek elkerülhetőek. Az „új” ötlethez egyébként a felsőkategóriás DIY folyadékhűtő rendszerekből merítettek ihletet, a megvalósítás pedig meglehetősen jól sikerült.
Az új blokk ráadásul kétkamrás felépítéssel rendelkezik, azaz a meglévő fölé egy extra kamrát terveztek, benne a működéshez szükséges összes fontos komponenssel. Ebbe a kamrába érkezik meg a lehűtött hűtőközeg, a meleg pedig nem tud visszaáramlani, így a kényes alkatrészek sosem kapnak forró fürdőt, ami a gyártó szerint mintegy két és félszeres mértékben növeli az élettartamot. Ez a számok nyelvén annyit jelent, hogy 70 000 üzemóráról 175 000 üzemórára növekszik az élettartam.
Az átdolgozott folyadékhűtő blokktól ezúttal nem gumi, hanem FEP csöveken keresztül jut el a folyadék a hőleadó radiátorhoz – ezek a csövek kevésbé nyelik el a hőt, mint gumiból készült társaik, valamint élettartamuk is jóval hosszabb. A csövek másik végén egy 120 vagy 240 milliméteres hőleadó radiátor található, méghozzá szögletes lamellákkal, ami segít a radiátoron keresztülhaladó légáram növelésében, így végső soron a hűtés hatásfokát is javítja. A hőleadást MasterFan Pro Air Balance ventilátorok segítik, amelyek kifejezetten hőledó radiátorokhoz készültek, így kiváló hűtőteljesítményt nyújtanak.
Az új folyadékhűtő szettek az alábbi processzorfoglalatokhoz passzolnak: •Intel® LGA 2011-3 / 2011 / 1366 / 1150 / 1151 / 1156 / 1155 / 775 •AMD FM2+ / FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ A MasterLiquid Pro család tagjai közül a 240-es modellhez a Cooler Master friss, Master Gel Pro fantázianévre hallgató hővezető pasztája is jár. Az újdonságok közül a MasterLiquid Pro 120 kiskereskedelmi listaára 36 990 forint, míg a MasterLiquid Pro 39 990 forintba kerül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!