iPon Hírek

Mate 9 Lite – költségcsökkentett társ a mindennapokra

Dátum | 2016. 11. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei a Mate 9, a Mate 9 Porsche Design és a Mate 9 Pro után újabb Mate szériás termékkel rukkolt elő. Ez a készülék sajnos már leginkább csak a nevében fogja emlékeztetni az embereket a remekbeszabott csúcsmodellekre, a képességeiben nem sok egyediség fedezhető fel.
A Mate 9 Lite meglehetősen nagyra nőtt, 5,5 hüvelykes a megjelenítője. A vállalat itt IPS technológiára épülő panelt alkalmazott, ami 1920 x 1080 képpontos felbontással társul. Az egész előlapot egy karcálló üveg fedi le, ennek a pereme 2.5D kialakítású. A Mate 9 és a Mate 9 Pro egy igazán különleges kamerarendszerrel lett megtoldva, és első blikkre a Mate 9 Lite esetében sincs ez másként, viszont a szomorú valóság sajnos nem ez. A tervezők itt a legegyszerűbb és legolcsóbb dupla kamerás felállást alkalmazták, nem a színes-monokróm párost, amit a Leica nevével illet a Huawei. A főkamera 12 megapixeles, a szenzort 1,25 mikronos képpontok jellemzik és támogatja a fáziskülönbségen alapuló AF eljárást, ami 0,3 mp alatt képes lesz belőni az élességet a kiválasztott pontra. A hozzá tartozó segédkamera mindössze 2 MPixeles szenzort kapott, ennek a fő feladata a szoftveres mélységélesség előállítása lesz. A hátlapra került még LED-es villanó is, ennek hála akár este is lehet majd fotózni a készülékkel. Az előlapi kameráról is érdemes megemlékezni, ez 8 megapixeles önarcképek készítésére alkalmas, a videóhívások során pedig Full HD támogatást nyújt.
A motortérben a Kirin 655 központi chip fedezhető fel, ezt a HiSilicon a Kirin 650 órajelének megnövelésével alkotta, ami olyan telefonokban van jelen, mint a Honor 5C és a P9 Lite. A Mate 9 Lite esetében a négy-négy Cortex-A53 magból az elsődleges klaszter már 2,1 GHz-es órajelig skálázódhat, az energiahatékonyabb üzemelést elősegítő feldolgozók pedig 1,7 GHz-en üzemelhetnek. A 16 nm-es lapkában az integrált grafikus vezérlő szerepében a Mali-T830 MP2 van jelen. A rendszernek a Mate 9 Lite-nál 3 vagy 4 GB-nyi memóriával kell dolgoznia, amihez az előbbi esetben 32 GB-os tárkapacitás társul majd, az utóbbi kivitelnél pedig már 64 GB-tal lehet számolni. A 4/64 GB-os konfiguráció nyilván jobban mutat, mint az olcsóbbik variáns, de igazából probléma valószínűleg a szerényebb gép esetében sem lesz a teljesítménnyel, a helyre pedig minden esetben megoldást jelenthet egy microSD kártya, ugyanis bővíthető masináról beszélhetünk. A kapcsolati lehetőségek terén nem nyújt derék teljesítményt a Mate 9 Lite, az egyetlen dolog, amit ki lehet emelni a neve mellett, az a VoLTE támogatással is szolgáló 4G LTE hálózati modem, ami 300 Mbps-os letöltési sebesség elérésére biztosít lehetőséget. Dual-SIM-es a masina, ám hibrid módon, szóval a második SIM-fiók egyben a memóriakártya helye is.
Az Android 6.0 operációs rendszerrel szerelve jön a Mate 9 Lite, amire az Emotion UI 4.1 grafikus felhasználói felület lett ráhúzva. Az eszköz szép dizájnt vonultat fel, de az eddigi Mate 9 modellek szintjét ilyen téren sem tudja megugrani. A mobil kontúrjai letisztultak, az ívek pedig úgy lettek kialakítva, hogy a Mate 9 Lite minél kényelmesebben simuljon bele a felhasználók tenyerébe – a hátlap peremei szélesen lekerekítettek. Az egész szerkezet fémből készült és unibody kialakítás jellemzi, így az anyaghasználatra és a felépítés minőségére sem lehet majd panasza az érdeklődőknek. Az okostelefon elérhető lesz szürke, ezüst és arany színben is. Az ujjlenyomat-olvasó sem hiányzik a kelléktárából, ez a biometrikus szenzor a hátoldalán található a mobilnak. A fizikai jellemzőket tekintve 150,9 x 76,2 x 8,2 milliméteres térfogatról és 162 grammos tömegről beszélhetünk. A energiaellátás felelőse 3340 mAh-s kapacitással várja, hogy munkába állhasson, ez pedig mindenképpen kellemes üzemidőt vetít előre. Az átlagon felül teljesítő mobil ráadásul támogatja a gyorstöltést, így hamar menetkész állapotba hozható akkor is, ha a gazdája elfelejtette időben töltőre csatlakoztatni.
A Huawei Mate 9 Lite árazásáról egyelőre nem esett szó, és sajnos azt is csak a későbbiekben hozza majd nyilvánosságra a gyártó, hogy mikor kerülhet ez az újdonság kereskedelmi forgalomba. Ha szolid áron fogja kínálni a Huawei az okostelefont, akkor biztosan sokak érdeklődését keltheti fel, de ha a nevet kell majd megfizetni, miközben a kamerája közel sem azon a szinten mozog, mint a nagytestvéré, akkor nem valószínű, hogy érdemben labdába rúghat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Benny
2016.11.22. 13:04
Nekem Honor 8-ra fáj a fogam. Á-érték arányban nincs párja ha jól tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!