iPon Hírek

MateBook X és MateBook D néven érkeznek a Huawei notebookjai

Dátum | 2017. 05. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei tavaly indította el a MateBook kettő az egyben gépet, ami annyira meggyőző szereplést mutatott be világszerte, hogy a vállalat idén már egy helyett három MateBookkal állt elő. A MateBook E lényegében a tavalyi eszköz utódjának tekinthető (és külön hírben foglalkozunk vele), a MateBook D egy olyan laptop, ami a diákokat és az üzleti felhasználókat veszi célba 15 col feletti képátlóval, a MateBook X pedig egy ultrahordozható eszköz lesz kompakt és prémium kivitelben. A MateBook termékvonal két teljesen új tagja a Windows 10 operációs rendszerrel lesz ellátva. Ez persze aligha meglepő figyelembe véve a sorozatot indító tavaly készüléket, aminek éppen az Androidtól való elszakadás és a Microsoft rendszerének alkalmazása volt az egyik fő újítása. Most pedig lássuk, milyen noteszgépeket álmodott meg a Huawei. Huawei MateBook X
A MateBook X egy olyan ultrabook lett, amit a bemutatót követően sokan azonnal az Apple Macbookjaihoz kezdtek méregetni, egyáltalán nem ok nélkül. A Huawei célja valószínűleg tényleg az, hogy a cupertinói alakulat eszközeinek állítson riválist a jobb ár-érték arány mutatóval rendelkező készülékkel. Ez a noteszgép alumíniumötvözetből készült burkolattal rendelkezik, szóval remek minőségérzetet fog nyújtani rögtön az első találkozáskor. A dizájnerek arra törekedtek itt, hogy minél kisebb helyre legyen összezsúfolva a gombsor, a megjelenítőt pedig nagyon vékony káva ölelje körül, ennek eredményeként a 13 colos laptop mindössze 286 x 211 x 12,5 milliméteres térfogatú lett, és ha már a fizikai méretnél tartunk, akkor érdemes azt is elmondani, hogy csak 1050 grammot nyom a notebook. Az eszköz egy csúcsminőségű panelt vonultat fel, 2160 x 1440 képpontos a felbontása, IPS technológiára épül, 350 nites lehet a fényereje, és ami nagyon fontos még, hogy lefedi az sRGB színtér 100 százalékát. A videohívások bonyolítására szolgáló kamera csak 1 MPixeles. Az eszköz remek hangzással fog szolgálni a beépített hangrendszernek és a Dolby Atmos támogatásnak hála.
A prémium notebook a hetedik generációs, Kaby Lake processzorcsaládra épül, az i7-7500U vagy az i5-7200U közül választhatunk. Ezek már akár 7,5 és 9,5 wattos TDP konfigurációval is használhatóak, de alapvetően 15 W TDP besorolásúak. A grafikus egység szerepében a HD 620 IGP teszi tiszteletét. A MateBook X elérhető lesz 4 vagy 8 GB-nyi LPDDR3 rendszermemóriával is, a Huawei minden esetben kétcsatornás kivitellel dolgozik. A háttértár tekintetében pedig 256 vagy 512 GB-os PCIe SSD opciók közül lehet választani. Az eszköz házán kettő C-típusú USB csatlakozó fedezhető fel, az egyik elsősorban a töltés céljával, a másik pedig az adathordozásért. A Huawei egy MateDock 2 nevű kiegészítőt is létrehozott, ami külső kijelzők csatlakoztatását teszi lehetővé. Van a gépezeten 3,5 mm-es kimenet is, illetve az ujjlenyomat-olvasó sem hiányzik róla. A Wi-Fi 802.11ac szabványnak megfelelő (2x2 MIMO), a Bluetooth pedig 4.1-es. A notebook egy 41,4 Wh-s akkumulátort kapott, akárcsak a rivális Macbook; a MateBook X üzemideje 10 óra lesz folyamatos 1080p-s videózás esetén (50%-os fényerőn). A készülék egy 40 wattos gyorstöltővel érkezik. A Huawei MateBook X szürke és kétféle arany színben lesz elérhető. 1400 euróba fog kerülni a Core i5 processzorral, 8 GB RAM-mal és 256 GB-os tárhellyel, de akár 1700 euróig is felkúszhat az ára.
Huawei MateBook D
A Huawei másik új noteszgépénél már nem volt olyan fontos szerepe a kompaktságnak, így ez már eleve egy nagyobb megjelenítőre épül, de azért itt is vékonyak a panelt övező keretek – a hasznos felület aránya 83 százalékos, ami figyelemre méltó. A MateBook D egy 15,6 hüvelykes kijelzőt kapott, ami szintén IPS technológiára épül, de már „csak” 1920 x 1080 képpontos a felbontása, és a színvilága sem olyan nívós (45% NTSC). A fényerejét és a kontrasztot tekintve pedig 250 nites és 800:1-hez értékekről számolhatunk be. Ezeket a gépeket diákoknak tervezte a Huawei, de irodai vagy üzleti felhasználókra is számít a vállalat. Ahogy a MateBook X, úgy a MateBook D is kapott egy 1 MPixeles kamerát, és a hangrendszere is meg van támogatva a Dolby Atmos szoftverével.
Szintén hasonlóság a MateBook X és a MateBook D esetében, hogy ez utóbbi is Intel Core i5 vagy Core i7 processzorral lesz felszerelve, de itt nem derült ki, hogy mely modellek kerülhetnek képbe. Persze az biztos, hogy a Kaby Lake generáció tagjaival lehet számolni, és hogy a HD 620 grafikus egység lesz ezekben integráltan. Érdekesség, hogy ez a laptop viszont már diszkrét videokártyával is el van látva, az Nvidia GeForce 940MX bukkan fel benne 2GB-nyi GDDR5 memóriával megtoldva – ez sajnos már egy kicsit „öreg” megoldás. A rendszermemória általában 8 GB lesz, de készül egy 16 GB-os és egy fapadosabb konfiguráció is 4 GB RAM-mal, amiből az Nvidia GPU-ja is ki fog maradni. A háttértár esetében nagyon sok összeállítás lesz, 500 és 1000 GB-os merevlemezek és 128, illetve 256 GB-os SSD-k fognak előkerülni mindenféle felállásban. A kapcsolati opciók ugyanolyanok, mint a MateBook X esetében, szóval van egy Bluetooth 4.1 modul, valamint egy 802.11ac szabványnak is megfelelő WLAN 2x2 MIMO antennával.
A MateBook D kelléktárában C-típusú USB port nincs, viszont eggyel több USB került rá: van a kereten kettő USB 3.0 aljzat, valamint egy régivágású USB 2.0-s megoldás is. Itt nem kell adapter a külső megjelenítő számára, ugyanis nem hiányzik róla a HDMI port sem, és persze a 3,5 milliméteres Jack is képviselteti magát. A MateBook X egy nagyon kompakt és jól hordozható gépezet, a MateBook D viszont már nem olyan könnyed. Ez a notebook majdnem kétszer nehezebb, 1,9 kg-ot nyom, és 358 x 239 x 16.9 milliméteres vonalak határolják. Ami pedig az akkumulátort illeti, egy 3800 mAh-s kapacitású, 11,4 voltos telep van benne, tehát 43,32 Wh-ról beszélhetünk.
A MateBook D mindössze 800 euróról indul Core i5-tel, 8 GB memóriával, 1 TB-os tárhellyel és az Nvidia videokártyájával, ami igazán jó ajánlat, és lesz belőle 1000 eurós kivitel is – na meg egy olcsóbb is 4 GB-tal, de erről még nem esett szó mostanáig. A 15,6 colos noteszgép szürke, arany és kék színben kerül a boltokba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!