iPon Hírek

Mától mindenki számára elérhető a Windows 10 Creators Update

Dátum | 2017. 04. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft ma megkezdte a legújabb Windows 10-es frissítőcsomag terjesztését, így a Creators Update (Alkotói Frissítés) mostantól a Windows Update rendszerén keresztül is kényelmesen beszerezhető. Aki szeretné, manuálisan is beszerezheti a frissítést, ehhez csak a Windows 10 Update Assistant névre keresztelt alkalmazást kell letölteni, ha Home vagy Professional kiadást szeretnénk frissíteni – Enterprise és Education kiadásokhoz nem jó.
A 2015 közepén piacra dobott Windows 10 operációs rendszer az előző kiadásokkal ellentétben már más utakat jár, már ami a funkcióbővítést illeti, hiszen újabb nagy számozott kiadások helyett nagyobb ingyenes frissítőcsomagok formájában érkeznek az új szolgáltatások és az új alkalmazások – az addig megjelent biztonsági frissítésekkel karöltve. Az első nagy frissítés, azaz a Fall Update már 2015 novemberében elérhetővé vált, igaz, nem hozott túl nagy változásokat. Majd ezt követte 2016 közepén az Anniversary Update, a Creators pedig a harmadik a sorban, ami ismét egy kisebb frissítés. Ráadásul nem is tartalmaz mindent, amit korábban beharangoztak – nem készült el például a OneDrive igény-alapú szinkronizációs funkciója, de az Action Center radikális átalakítása is elmaradt, valamint dizájn terén is csak apróbb előrelépések történtek.
Az ígéreteknek megfelelően megújult viszont a Paint alkalmazás, amelynek friss kiadása a Paint 3D nevet kapta. Ebben a szoftverben már nem csak kettő, hanem akár három dimenzióban is rajzolhatunk. A 3D-s alakzatokat aztán akár 3D-s nyomtatóra is kiküldhetjük, a View 3D app segítségével pedig meg is lehet őket tekinteni. A 3D-s tartalomfogyasztást segíti a Windows Mixed Reality Platform is, ami a következő generációs AR/VR headsetek érkezésére készíti fel a Windowst. A játékosokat a Game Mode veszi célba, amelynek bekapcsolásával optimális teljesítmény érhető el játékok alatt, de őket célozza a Beam integráció is, ami a játékmenet közvetítését segíti.
Fontos, hogy adatvédelmi beállítások terén történt némi előrelépés, valamint a biztonsági funkciók áttekintése is könnyebb lett, hála a Windows Defender Security Centernek. Utóbbi a biztonsági beállítások mellett a friss Windows telepítésben segítő Fresh Start alkalmazásnak is helyet ad, így könnyen és gyorsan lehet tiszta telepítést végezni. Biztonság szintjén említésre méltó újítás, hogy a Windows Defender Advanced Threat Protection már a kernelszintű, illetve a memóriában megbújó kártevők felismerésére is képes, ami jótékonyan hat a rendszer biztonságára.
Frissült a Windows Upgrade Analitycs is, ami leginkább a vállalati rendszergazdák érdeklődésére tarthat számot – például könnyedén összeállítható egy statisztika akár arról is, milyen hardverkomponensekből áll az aktuális cég gépparkja, milyen szoftverek vannak használatban, illetve a driverek verziója sem marad titokban.
Az éjszakai számítógépezést segíti a Night Light funkció, ami csökkentett kékfény-kibocsátással gondoskodik a szemeink védelméről, valamint arról, hogy a munka és a kikapcsolódás végén jobban aludjunk. Témák szintjén is történt némi frissítés, valamint bekerült a repertoárba a Dynamic Lock funkció, ami automatikusan lezárja a rendszert, ha azt érzékeli, hogy telefonunkkal eltávolodtunk tőle.
Természetesen a Microsoft Edge is fejlődött, hiszen érkezett egy e-book áruház, illetve egy olvasó, valamint a böngészőfülek kezelése is sokat fejlődött, hála az új lehetőségeknek – a böngészőfüleket például félretehetjük, ha szükséges. A Microsoft Edge összességében ütőképesebb lett, de igazából gyorsabban is fejlődhetne – bőven lenne hova. Változott a Windows frissítések terjesztésének módja is, ahogy arról korábbi hírünkben már írtunk. Ez annyit jelent, hogy a Creators Update telepítését követően takarékosabban bánik majd a rendszer az adatforgalommal, így csak azokat a fájlokat tölti le egy-egy frissítés során, amelyeket feltétlenül muszáj. A Windows 10 Creators Update tehát mától mindenki számára elérhető, így akit érdekel a frissítés, már most kipróbálhatja azt. Aki inkább biztosra akar menni, várjon 1-2 hetet, hogy fény derüljön az esetleges hibákra, már ha vannak ilyenek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Gunther
2017.04.11. 22:42
Ilyen nehéz használni a keresőt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. siriq
2017.04.11. 23:11
Nalam minden rendesen mukodik. Ahogy eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Busterftw
2017.04.11. 23:15
Olyan jogon, hogy az ő termékük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. siriq
2017.04.11. 23:59
En alapbol pinelem a control panel-t, igy ha kell , ott van lent a taskbarban. Egy klick es mar indul is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hympyke
2017.04.12. 05:58
Várok pár hetet és felrakom lassan én is a Win 10-et. Bár a gyermeteg megjelenése(pont-pont-vesszőcske ikonok) nem túl vonzó számomra és a fehéren virító ablakjai sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. qwertzzui
2017.04.12. 07:49
A fehér ablakos rész: Pipa! Creator előtti win10 pro.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lightplaye...
2017.04.12. 08:31
WIN+r, control, enter

Keresni sem kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MrZeno
2017.04.12. 09:35
Igazad van abban, hogy nem jó, ha folyton variálnak, de a legegyszerűbb szerintem a bal alsó sarokba tenni az egeret+jobb klikk. Innen elérhető a vez. pult is.
A frissítést még nem tettem fel remélem ez a funkció megmaradt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lazahunter MrZen...
2017.04.12. 12:13
Pont ezt tüntették el ... pedig tök jó volt, hogy a fontosabb rendszer alkalmazások/menük itt elérhetőek voltak, erre ide is beteszik a nyomorult Gépház-at ...

Mindegy, kikerestem és kitűztem a kezdőképernyőre, onnan amúgy is leszedtem anno mindent, csak a fontosabb cuccokat raktam ki, most már ez is itt fog figyelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!