iPon Hírek

Meddig bírja a terhelést egy SSD? Az extrém tesztből kiderül

Dátum | 2014. 12. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A háttér Az SSD meghajtók kapcsán sokan adnak hangot azon félelmüknek, hogy tartanak a gyors elhasználódástól, vagyis attól, hogy kevés írást fog kibírni az adott termék. A gyártók a garanciaidőn belül elviselt teljes írásmennyiséget (TBW) rendszerint feltüntetik az adott SSD meghajtó specifikációs táblázatában, ám ezekre az értékekre sokan gyanakodva tekintenek. Pont a fentiek miatt döntöttek úgy a The Tech Report munkatársai jó egy évvel ezelőtt, hogy fognak hat SSD meghajtót, majd ezeket folyamatos terhelésnek teszik ki – a cél az, hogy vizsgálják, hogyan viselik a termékek az extrémebb használatot. Természetesen a tesztelők azt sem titkolják, kíváncsiak voltak, melyik adattároló mennyi írást visel majd el, azaz ki mikor dobja be a kulcsot. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ez a teszt extrém, azaz sokkal több írást kellett elviselniük ezeknek a termékeknek, mint ha egy átlagfelhasználó gépében dolgoztak volna több évig. A probléma oka Az SSD meghajtók esetében, mint ismeretes, véges számú írási ciklus áll rendelkezésre, amelynek pontos értéke nem csak az adott NAND Flash memóriachip típusától, de attól is függ, milyen csíkszélességgel készítették. A nagyobb csíkszélességgel készülő példányok strapabíróbbak, ahogy haladunk az egyre kisebb gyártástechnológiák felé, úgy kell egyre több trükköt kitalálniuk a gyártóknak, hogy kitolják a NAND Flash chipek élettartamát. A NAND Flash memóriachipek belsejében található cellákat, amik a biteket tárolják szigetelőréteg választja el egymástól. Ez a szigetelőréteg alap esetben megakadályozza az elektronok ki és beáramlását, ám ha a cellára feszültséget kapcsolnak, megindul az elektronáramlás, avagy a "tunneling". Amikor adatok írására kerül sor, akkor az elektronok befelé áramlanak, mikor törlésre, akkor pedig kifelé. Az írási és törlési folyamatok során a szigetelőréteg elhasználódik, így az elektronok áramlása egyre nehézkesebb, ami a cella használható feszültség-tartományát egyre szűkíti. Minél inkább elhasználódik a szigetelőréteg a sok írástól és törléstől, a cella tartalmát annál nehezebb lesz olvasni és írni. Ahogy ez a romlás elér egy bizonyos szintet, amikor már nem éri meg az adott cellát tovább terhelni, az SSD vezérlő a tartalék tárhelyről pótolja a kieső cellát, így a rendszer hibátlanul, normál teljesítmény mellett működhet tovább. Persze ahogy egyre több cella öregszik el, egyre több tartalék tárhelyet kell bevetni, ennek mennyisége pedig véges. Idővel a helyrehozhatatlan hibák is megjelennek, amelyek adatvesztést okozhatnak – az első ilyen alkalmával azonnal le kell cserélni az SSD-t. A szereplők
Fotó: The Tech Report
A TechReport tesztjében (az egész itt található) összesen hat SSD szerepel, amelyek között két Kingston HyperX 3K modell, egy Intel 335 Series példány, egy Corsair Neutron Series GTX SSD, valamint egy Samsung 840-es és egy Samsung 840 Pro SSD található. A kiszemelt meghajtók 240, 250 vagy 256 GB-os adattároló kapacitással rendelkeznek, legfontosabb tulajdonságaikat pedig az alábbi táblázat összegzi. Különösen érdemes megjegyezni a TBW sort, ami a garanciaidőn belül elviselt írásmennyiséget jelöli – később még lesz jelentősége. Sajnos a versenyzők közül csak kettőnél ismert a hivatalos TBW adat.
A teszt és az eddigi eredmények A The Tech Report tesztje több, mint egy éve zajlik, és a legfrissebb beszámoló szerint a hatból két SSD meghajtó még mindig állja a sarat, igaz, már nem olyan fittek és egészségesek, mint a teszt elején. A szóban forgó SSD meghajtók éppen átlépték a 2 PB-os (2000 TB-os!) szintet – no de ne szaladjunk ennyire előre. Az SSD meghajtókat az általunk is használt Anvil's Storage Utilites segítségével kínozták. A SandForce vezérlős Kingston HyperX 3K SSD meghajtók közül az egyiket úgy tesztelték, ahogy a többi SSD meghajtót is, 100%-osan tömöríthetetlen adatokkal, míg a másikat az említett szoftver "Application" profiljával terhelték, ami részben tömöríthető adatokkal dolgozik. Itt már előjött a DuraWrite eljárás előnye, ugyanis míg a tömöríthetetlen adatokkal bombázott HyperX 3K 738 TB-nyi írást kapott, addig társa csak 501 TB-nyi adatot írt fel, pedig mindkettőjüket 700 TB feletti írásmennyiséggel szórta meg a szoftver.
A tömöríthetetlen adatokkal dolgozó HyperX 3K modell 725 TB-ig jutott, ahol a Windows jelezte, lemezhibát észlelt. A hibáról a HD Sentinel és az Intel adattároló driver is tájékoztatást adott. 3 TB-nyi írással később, 728 TB-nál végleg megadta magát az SSD: a SMART adatok még kinyerhetőek voltak, de újraindítás után végleg kimúlt. Az SSD öregedését a Kingston esetében az SSD Life Left attribútum jelöli: ez 100-ról számol visszafelé 0-ig. 10-nél érkezik a figyelmeztetés, ekkor a gyártó szerint érdemes SSD-t cserélni.
A következő áldozat az Intel 335 Series SSD-je volt, amely 700 TB-nyi írásnál elérte az MWI index 1-es szintjét, azaz elérkezett élettartama végére – ez az index egyébként ugyanazt a célt szolgálja, mint a Kingston SSD-nél az SSD Life Left attribútum. Ekkor a rendszer elvileg lezárja az SSD-t, hiszen az Intel szerint olyan írást nem szabad kezdeményezni, amelynek végeredménye bizonytalan. A The Tech Report munkatársai még ezután is tudták használni az immár megbízhatatlannak minősített SSD meghajtót, de 50 TB-nyi írásmennyiség után végleg tönkrement az SSD. 750 TB-nyi írás után a SMART adatok lekérésére sem volt már mód, az SSD pedig 0 GB-os SATA eszközként jelent meg a rendszerben.
A Samsung 840-es sorozatú, TLC NAND Flash memóriachipeket alkalmazó SSD meghajtója technikailag ugyan 900 TB-ig jutott, a valóságban azonban már 300 TB-nál megbízhatatlanná vált, ugyanis ekkor jelentkezett az első helyrehozhatatlan hiba, ami ugye adatvesztést okozhat. Még meglepőbb, hogy a Samsung 840-es SSD-je már 100 TB-nyi írás után elkezdett tartalék szektorokat bevonni, míg ugyanez a HyperX 3K esetében csak 600 TB-nyi írás után volt megfigyelhető. Ez valószínűleg a kényesebb TLC NAND Flash memóriachipeknek köszönhető. A Samsung 840-es SSD-nél az 1 PB-os szint előtt több ezer szektor átcsoportosítására került sor, és noha tartalék tárhely még lett volna, az SSD meghajtó végső figyelmeztetés nélkül tönkrement. Ezért kell az SSD-t az első "Uncorrectable Error" megjelenése után lecserélni. Az adat változását a SMART értékeknél lehet figyelemmel kísérni, ehhez pedig ajánlott a remek magyar segédprogram, a HD Sentinel használata.
A következő áldozat a 240 GB-os Corsair Neutron GTX SSD meghajtó volt, amely 1,1 PB-nál, azaz 1100 TB-nál kezdett el komolyan gyengélkedni, de még a következő 100 TB-ot is kibírta, igaz, már nagyon vergődve. Az utolsó szakaszt több, mint 3400 szektorhiba kísérte. A SMART figyelmeztetés már nem sokkal 1,1 PB után megjelent, így várható volt, hogy az SSD rövidesen kimúlik. Ebben az esetben a Raw Read Error Rate attribútum lépte át elsőként a kritikus szintet, ami várható meghibásodásra utalt. Hatból ketten még talpon vannak Most már csak két versenyző küzd: az egyik a Samsung 840 Pro, a másik pedig a második Kingston HyperX 3K, amelyen egy speciális, 46%-ban tömöríthető adatokkal dolgozó teszt fut. A többi SSD tömöríthetetlen adatokkal dolgozik, csak úgy, ahogy az első HyperX 3K SSD, amely 728 TB-ig jutott. Erre a módszerre az esélyegyenlőség miatt van szükség.
Most a friss beszámoló szerint a Samsung 840 Pro már 5591 átcsoportosított szektornál tart, ami valamivel több, mint 8 GB-nyi tárhelyet jelent, ez a 256 GB-os adattároló kapacitást nézve nem tragikusan sok – főleg úgy, hogy még csak a tartalék tárhely 61%-a van használatban. A NAND Flash cellák egyébként 600 TB-nyi írásmennyiség után kezdtek el tömegesen meghibásodni. A Wear-Leveling Count érték 500 TB-nál 100-ról 0-ra ért – ez a szám valószínűleg az SSD élettartamát jelöli. Az adattároló persze még mindig működik, így élettartam szempontjából ebben az esetben a fentebb említett Use Block Reserve érték, ami a tartalék tárhelyről ad információt, mérvadóbb. A Samsung Magician szoftver szerint a 840 Pro még hibátlan egészségnek örvend, igaz, a 900 TB-nál kipurcant 840 Series meghajtó is egészséges volt a szoftver szerint, mielőtt végleg tönkrement. Jó hír, hogy a 840 Series családot erősítő társával ellentétben a 840 Pro teljesen mentes a javíthatatlan hibáktól, pedig már átlépte a 2 PB-os, azaz 2000 TB-os szintet.
A másik strapabíró versenyző a második Kingston HyperX 3K meghajtó szintén átlépte már a 2 PB-os szintet. Az SSD Life Left attribútum 900 TB környékén állt be a 10% körüli szintre, ami közelgő meghibásodásra hívja fel a figyelmet. Ez eddig nem következett be. Az elmúlt 2 PB alatt mindössze 31 átcsoportosított szektor jelzi a hibás NAND Flash cellákat, ami mindössze 124 MB-nyi tárhelyet érint. Rosszabb hír, hogy picivel az 1 PB-os szint elérése előtt jelentkezett két javíthatatlan hiba, amelyek miatt normál rendszerben már nem lehetne használni az SSD-t az adatvesztés lehetőségének veszélye miatt. A teszt tehát folytatódik, így most az a kérdés, a két versenyző közül melyik tudja majd elérni a 3 PB-os szintet, amit átlagfelhasználók, átlagos munkaterhelés alkalmával egészen biztosan nem tudnak ilyen rövid idő alatt produkálni. A fentiekből remekül látszik, hogy az SSD meghajtók bőven túl tudják élni a garanciaidőn belül elviselt írásmennyiséget. Azaz a specifikációs táblázatokban szereplő TBW adat az esetek többségében probléma nélkül teljesíthető, sőt, mint az a The Tech Report tesztjéből is kiderül, az SSD-k rendszerint ennek az értéknek a többszörösét is kibírják, azaz nem kell velük túlzottan óvatosan bánni. Ha nincs megadva TBW érték, akkor is jó eséllyel évekig használhatjuk hibátlanul az SSD-t. A teszt margójára Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a fenti teszt elég kis mintával készült, azaz inkább érdekességnek tekinthető, mintsem komoly tudományos beszámolónak, de ez persze semmit sem von le az értékéből. Azt is fontos kiemelni, hogy az egyes SSD meghajtók között családon belül is mutatkozhatnak különbségek, ami a gyártásból eredő szórásnak köszönhető, azaz nincs kizárva, hogy az olvasó SSD-je a tesztben szereplő példányokhoz képest sokkal kevesebb vagy sokkal több írási ciklust visel el élettartama során – ez sajnos természetes. Azt azért remekül bizonyítja ez a teszt is, hogy átlagfelhasználói terhelés mellett sok nyugodt, adattároló-hibáktól mentes évet hozhat egy-egy SSD meghajtó. Persze a folyamatos biztonsági mentések készítését így sem érdemes elbliccelni, ha fontos adatokat tárolunk a meghajtón. Az adott gyártó diagnosztikai szoftvere mellett mindenképpen érdemes valamely harmadik fél által készített SMART monitorozó szoftvert is használni, ami időben jelez, ha valamelyik SMART adat rendellenessége miatt meghibásodás várható – a jelzést saját érdekükben komolyan kell venni, azaz ekkor gondoskodni kell az adatok mentéséről. Ha kockáztatni szeretnénk, folyamatos adatmentés mellett használhatjuk tovább az SSD-t, de tudni kell: Damoklész kardja a fejünk felett lebeg. A SMART adatok kényelmes kiolvasására és hatékony nyomon követésére mi a HD Sentinel alkalmazást ajánljuk, méghozzá azért, mert egyrészt magyar fejlesztés, másrészt pedig tapasztalataink szerint megbízható, könnyen kezelhető és stabilan működik. Aki további részletekre is kíváncsi a The Tech Report extrém SSD tesztjével kapcsolatban, látogasson el ide. A cikk több linket is tartalmaz, amelyek a fontosabb mérföldkövekre mutatnak, így néhány óra alatt az összes beszámoló elolvasható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. gabesz7630
2014.12.10. 15:19
A vicc az, hogy egy hdd nem csak a gari odon belul mukodik jol.
Van olyan sata 2 es vinyom amit bazi sokat hajtottam abbol 3 even keresztul napi 5/8 oraban minimum, de nem gyilkoltam le defraggal meg mindenfele fossal.
Koszoni szepen jol el van mar vagy 7 eve. Egy athlon 5350 mellet csucsul "kenyelmes" munkaidoben.
Az egy allat aki csak ssd-n fontos es negy meretu munkat tart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. markangabo...
2014.12.10. 15:23
Zsír! Köszi a beszámlót!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. habocky
2014.12.10. 15:29
Jah nekem meg volt olyan Seagate vinyóm, ami, ahogy lejárt a garancia fél évre rá beszart a 750 gigányi adatommal együtt... meg 2.5 colos samsungom, ami 1 év után nézte be, kék halál volt, nem indult el rajta semmi stb. De pl a régi 80 gigás maxtorom otthon még most is berreg egy ezer éves gépemben, pedig az már tuti több mint 10 éves. Manapság vinyót és én is félve veszek, mert ki tudja meddig jó, az SSD a gépemben meg tudom, hogy évekig jó lesz és nem kell attól félnem, hogy majd a fontos adataim elvesznek róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. atti2010 gabes...
2014.12.10. 15:29
Az SSD előnyei is megvannak, operációs rendszernek kiváló a HDD nyomába sem ér, a HDD sem jó adattarolásra a legutolsó 1TB kb 8 hónap után befosott vagyis a HDD mellé is kell valami ugyanúgy mint 1 SSD mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Riddick77 gabes...
2014.12.10. 15:31
Nem vagyok benne biztos,hogy a régi sata 2 es hdd biztonságosabb,mint ezek az új SSD meghajtók. Az SSD ben nincs mozgó alkatrész,és ha nem írod rommá,akkor nagyon sokáig működhet. Most rendeltem Samsung 840 Pro-t ,a cikk szerint jó vásár volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Zabalint haboc...
2014.12.10. 15:34
Nálunk a cégnél 2 SSD is tönkrement (olyan 5-6-ból, nem tudom mennyi van), méghozzá elég hamar, még szerencse, hogy volt biztonsági mentés. Nem az írással van a gond, hanem az elektronika adja meg magát, mellesleg a vinyónál is ugyanez a gyakoribb probléma, mint a mechanika meghibásodása (nyilván az ősrégiek más helyzet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Zabalint Zabal...
2014.12.10. 15:36
Egyébként meg alap, hogy az a lemez, legyen az HDD vagy SDD, amin dolgozunk, különösen ha maga az oprendszer is rajta van, ha nincs külön biztonsági mentés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint
2014.12.10. 15:39
Nincs mindenkinek lehetősége raidre, gondolj pl. a laptopot használókra. Ilyen esetben le kell időnként menteni a fontos adatokat, lehet az egyszerűen egy biztonságos helyen tartott külső vinyó is például.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. rasguardo
2014.12.10. 15:41
Hangmérnökként csak jót tudok mondani az SSD megoldásról
Oprendszer és DAW (és játékok ofc) azon futnak, de az adattárolás kizárólag HDD továbbra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Kerty
2014.12.10. 15:41
Csatlakozom az előttem szólókhoz! A retró 20gigás maxtorom mai napig mintha új lenne. Az már más kérdés, hogy a végzet hegyénél is forróbb és mire betöltök róla egy gigát az ssd 10 szer megtölti magát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.10. 15:45
Mi rengeteg SSD-t használunk, nagy terheléssel. Jó pár db-ot még régebbi szériákból, de még egy meghibásodás se volt. Sajnos info-zni nem tudom őket mert mind raid-ben megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. nemlehet
2014.12.10. 15:48
Az cellaöregedés miatti meghibásodástól csak a laikusok féltek eddig is. Aki kicsit is utánaolvas tudja, hogy az elektronika ami nem szoktak pár évnél tovább bírni. Ugyan ez van a LED izzóknál is, ott sem maga a LED ég ki (vagy csak ritkán) hanem a vezérlő áramkörök mondják be az unalmast.

Amúgy azért megnyugtató tudni, hogy egy nem túl drága SSD (HyperX 3k) is simán bírja az írást annyira mint nála drágább konkurensek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tibaimp
2014.12.10. 15:56
Nekem az egyik 3TB-s winyóm nyúvadt ki egy hete kb, óriási mák, hogy még pont garis volt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Terror
2014.12.10. 16:10
Szerintem egy mágneslemez hamarabb csinálja össze magát ilyen masszív használattól, mint az SSD-k. Nézzétek meg az SSD kapacitását, és a ráírt mennyiséget. Az életben nem rohasztasz winyókat ilyen intenzitással. A fél éves Samsung Evo-mon eddig 1,5 terát írtam, hol van még a 100 meg 300...

Különben meg a winyókon is többnyire az elektronika döglik meg, legalábbis az eddigi halott winyóimon sose a lemez hibásodott meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. esteban198...
2014.12.10. 17:25
Adata SX900 mi a véleményetek ? Fél éves, de érdekes dolgokat csinál a gépem mióta ezt használom. Akár milyen böngészőben keresgéltem, egyszer csak megállt mindent, vagy nyitottam volna új ablakot, úgy kifagy a gépem, hogy csak újraindítással oldódik meg, az USB-s egerem optikája sem világít olyankor mikor lefagy. Operációs rendszer sem lehet a gond, mert eredeti jogtisztát használok, valakinek valami ötlete erre a hibára ? Bios-t frissítettem, driverek rendben vannak. lehet, hogy nem is SSD hiba van nálam ? Várom válaszotok srácok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim
2014.12.10. 17:28
Oké, hogy már az iPonnak is van linkelhető tesztje, hogy hány TB-ot lehet írni egy SSD-re míg elszaródik, de eddig még egyetlen tesztet nem láttam ami arra helyezte volna a hangsúlyt, hogy hány TB-ot lehet rá írni míg maga a sebességcsökkenés készteti az embert a cserére, jóval a fizikai meghibásodás előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. siita
2014.12.10. 17:52
esteban1982:

Egy kollégámnak pontosan ilyen hibái történtek a gépével és ott kiderült, hogy az SSD volt a ludas ...

Próbáld ki egy másik HDD/SSD-ről indítani a gépet és ha megszűnik a hiba (neki megszűnt), akkor az SSD a bűnös.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gabesz9920 esteb...
2014.12.10. 17:59
Ugyanolyan SSD-t használok, semmi ilyent nem tapasztaltam, csak annyit hogy életre keltette a gépem

UI: próbálj meg egy újratelepítést az SSD teljes formázása után
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. predike07
2014.12.10. 18:54
Huzogattam én is a számat mikor még nem volt SSD.Lassan egy éve használok SSD-t a gépemben és annyira hozzászoktam a sebességéhez,hogy mikor más gép előtt ülök minden bajom van mert lassunak tünik.
Megpróbálok vigyázni rá ami abban merül ki,hogy nem feszegetem a határait,mert ugye van neki.Ha elromlik így jártam,akkor se váltanék vissza.
Ha ilyen ütemben fejlődik szerintem nem kizárt,hogy a HDD háttérbe fog szorulni és talán feledésbe is merül................egyszer majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. somakb
2014.12.10. 20:01
szomorúan látom a notimban lévő tlc nandos samu 840 evo tulajként, hogy a vele kb egyárban lévő hyperx 3k mennyivel tartósabb darab. utóbbiból is van egy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. edyzol
2014.12.10. 21:37
Nekem még egy HDD-t sem kellett kidobnom 8 év alatt. Van egy Maxtor HDD-m (még az első pc-ből), mondjuk a tároló kapacitást már nem igen tudja nyomon követni a kicsike. 40 GB-ból 18 GB szabad, a vicc csak az, hogy ha dobok rá egy 5 GB-os filmet, akkor is ezt írja .
Egyébként a munkahelyemen több olyan pc-is van, ami 2,5-3 éve folyamatosan megy és még sem kell szervizelni.

Van egy 1,2 éves Kingston V200 SSD now-om. A legutóbbi windows újrahúzásnál már nem igen akarta az igazat. Leformáztam, de mikor elkezdte volna írni a windowst folyton azt írta ki, hogy sérült kötet. 18. formázás után nagy nehezen ráírta a windows-t és azóta nincs gond, de azért már gyűjtök az új ssd-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. predike07 edyzo...
2014.12.10. 22:02
A v200 szérát tesztekben is leirták rendesen.Volt olyan,hogy a HDD sebességét nem érte el a tesztek során néhol.
Én is azt akartam venni de így szerencsére kihagytam ezt a tipust.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Resike edyzo...
2014.12.11. 02:11
"18. formázás után nagy nehezen ráírta a windows-t."

Ennyi idő alatt kb megkeresed a pénzt egy új ssd-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ghorinka
2014.12.11. 08:36
A 840 Pro táblázatát nem értem. Milyen "500 TB-nál 100-ról 0-ra ért"? Nem lett véletlenül felcserélve a 840 evo-val?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. temp123456
2014.12.11. 09:07
600 napja megy folyamatosan 840 -esem, es 97% -os epseget ir ra. persze nekem ilyen sok TB adatmozgas azert nincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. istvankiss...
2014.12.11. 14:20
Azért azt tegyük hozzá, hogy egy SSD-nek is ideális körülmények kellenek a tartós hibamentességhez. Ha az ember elolvas néhány occó tápról írt tesztet, akkor elgondolkodik, hogy vajon miért is ment tönkre az az SSD, vagy alaplap. Azt meg el kell fogadni, hogy ami nem megy tönkre 8-10 év alatt, az őskövület lesz. Persze vannak selejtek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. esteban198...
2014.12.11. 15:05
Húha Ez most nekem nagyon kínai volt De a gyártó honlapján megtaláltam a legújabb frissítést ehhez amit írtál. Csak sajnos nem csinált vele semmit, folyamatosan error.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. edyzol predi...
2014.12.11. 15:22
Tudom, de 12000-ért így is megérte. Még ez a lassú ssd-is 70%-al gyorsítja a windows felállási idejét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. predike07 edyzo...
2014.12.11. 15:29
Persze én nem is arra irtam,csak én is ezt a tipust akartam venni,de inkább kihagytam.Ár/érték arányban viszont megfelelő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06
2014.12.11. 16:34
Nem kell azon görcsölni hogy melyik SSD meddig bírja. Az első SSD-m ami egy HyperX volt, fél évet bírt, aztán minden előjel nélkül megpusztult. Pedig szinte csak a Windows futott rajta. Már egy hónap után kezdte azzal hogy váratlanul megállt a kurzor nyíl és lefagyott az egész rendszer. Újraindítás után No Boot Device felirat. Párszor eljátszotta ezt, azután végleg kimúlt. A Mostani Samsunggal egyenlőre nincs gond. De mint derült égből a villámcsapás úgy lehet vége akármelyiknek. Tévhit az hogy feltétlenül fokozatosan mennek ezek is tönkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. alfoldi
2014.12.11. 17:35
Na a következő SSD-m valószínű hogy Samu 850 Pro lesz, ha tíz év után egy nappal bedöglik, s buktam a garit, hát egye fene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pal07
2014.12.11. 19:20
Mindennapos használatra 1-2 játékkal a
HyperX 120GB FURY SSD jó választás ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csabi02
2014.12.11. 19:57
érdekes olvasni,hogy az ssd-ben az "elektronika adja meg magát" jóhogy,mivel más abban már nem játszik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. matyi009 csabi...
2014.12.12. 00:37
Szerintem ugy osztották két részre hogy van a memoria chip és a maradék az elektronika. de amugy nagyon sokat számít az algoritmus amivel kiosztják hogy melyik cella legyen használatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kajafun
2014.12.12. 07:28
Nekem 90gb-os corsair van, nagyon jól szuperál 2éve minden napos használat mellett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror csabi...
2014.12.12. 07:57
csabio2 - értsd: a vezérlő hamarabb patkol el, mint ahogy a cellák elhasználódnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02 Terro...
2014.12.12. 08:16
tudtam,hogy arra gondoltok és ez 1értelmű is az elmúlt pár év tapasztalatai alapján,csak gondoltam jobb a pontos megfogalmazás,főleg profiktól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster esteb...
2014.12.13. 05:43
Nekem az OCZ hasonló anomáliákat produkált már a kezdetektől, megfagyott majd pár perc után újra felengedett az oprendszer. Az MS sata(AHCI) driverével volt a gond, az AMD sata driverével azóta is hasít a rendszer és fagyás nem volt.

Adata 128GB SP 900 Premier Pro van a szerveremben is otthon, 24/7 -ben 100% -s egy éves.

Az elektrónika amúgy nem hal meg könnyen, sőt elég nehéz kinyírni, max a ződ ólommentes BGA adja meg magát egy idő után a hevítés-lehűtési ceremóniától. Ami a megbízhatóságot illeti a vinyókat szerintem ne soroljuk oda, elég egy kissebb koccanás a fejnek a meghibásodásához, onnantól napok kérdése és szépre sikálja a korongokat. Persze vannak a szuperpro hitech mérnökök akik szabadidejükben hülyeségekkel foglalkoznak, többek között nekem is sikerült kinyírnom egy vinyót egy 200W -s elektrómágnessel amit fél méterre kapcsoltam be a laptopomtól... Egy SSD -re rápakolhatod a 100kW -s mágnest is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Laci19
2017.06.15. 11:39
Mindenütt ezt a tesztet hozzák fel, pedig nem ér egy kalap k@kit sem. Ettől még lehet, hogy bármelyik, a tesztben szereplő ssd itthon meghal fél év után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Laci1...
2017.06.15. 12:02
Erre nem vennék mérget, tessék, egy a tesztben szereplő SSD:128GB, 4 év, ~30TB írás, még mindig működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!