iPon Hírek

Medfield alapú okostelefon és tábla PC: gyors próba

Dátum | 2011. 12. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel jövőre mutatja be a Medfield platformot, így akkoriban megérkezhetnek majd az első olyan x86-os processzort használó okostelefonok és tábla PC-k, amelyek végre versenyképesek lehetnek az ARM alapú termékekkel szemben – legalábbis jó ideje ezt ígéri az Intel.

A napokban a Technology Review munkatársai kipróbálhattak egy Intel Medfield referencia okostelefont, valamint egy Medfield alapú tábla PC-t is, a velük kapcsolatos tapasztalatok pedig meglepően pozitívak.

Medfield alapú referencia okostelefon.
A referencia okostelefon méretét tekintve akkora, mint egy iPhone, de érezhetően könnyebb annál. Az Android 2.3-as mobil operációs rendszert futtató újdonság könnyedén tud HD tartalmakat továbbítani HD televízióra, de emellett sorozatfelvételre is képes: tíz darab nyolc megapixeles felbontású fotó elkészítése nem jelent különösebb kihívást neki. Hab a tortán, hogy az említett okostelefon gyors és zökkenőmentes webböngészést is kínál, azaz elsőre tényleg igen jónak tűnik. Utóbbi kijelentés azért is furcsa, illetve azért ad bizakodásra okot, mert az Android 2.3 nem kínál 2D-s hardveres gyorsítást, valamint a többmagos SoC egységeket sem támogatja, ellentétben az iOS 4/5 és az Android 3.0-s és 4.0-s mobil operációs rendszerekkel.

A referencia okostelefonnal az Intel célja az, hogy felkeltse az okostelefon gyártók érdeklődését és megpróbálja rávenni őket arra, hogy Medfield alapú készülékeket gyártsanak.

A referencia tábla PC-n már az Android 4.0-s kiadása futott. Az Intel megoldása az Apple készülékénél nagyobb képátlójú érintőkijelzőt alkalmaz és a tesztelők szerint érezhetően zökkenőmentesebben, hatékonyabban lehet használni, mint a napjainkban forgalomban lévő, ugyancsak Android alapokon nyugvó táblákat.

Sajnos a próba alkalmával a tesztelők nem tértek ki az akkumulátoridővel kapcsolatos tapasztalatokra, valamint azzal kapcsolatban sem árultak el semmit, hogy az újdonságok nagyjából mennyibe kerülhetnek majd. Márpedig ez a két tényező rendkívül fontos, ugyanis ezektől – is – függ, hogy a platform végül sikerre vagy bukásra lesz-e ítélve. Amennyiben az újdonságok minden tekintetben versenyképesek lesznek a konkurens termékekkel szemben, úgy 2012 könnyen lehet az x86-os mobil eszközök éve.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. gamer81
2011.12.22. 17:50
Egész jól néz ki csak kár hogy 170 000 lesz ez is!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Taragas
2011.12.22. 18:15
Sztem az egyest az elején át lehet írni 2-esre vagy 3-asra az árnak amit írtál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mada
2011.12.22. 18:23
"A referencia okostelefon méretét tekintve akkora, mint egy iPhone..."

meg úgy is néz ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Meteorhead
2011.12.22. 18:23
Csak azt felejtik el az emberek, hogy egy x86-os okostelefon igazából egy telefon méretű laptop. Win 8-cal minden létező x86-os bináris el fog futni rajta, és mindenre lehet használni, ami ARM-os testvéreiről nem mondható el, ugyanis a Microsoft kategorikusan kijelentette, hogy nem csinál emulatort egyik irányban sem, és annyira nem erősek ezek a cuccok hogy emulátoron keresztül is emészthetően fussanak a dolgok.

Én lehet kiadnék érte 300.000 Ft-ot, ha munkába egy okostelefonnal mennék, rákötném mini-HDMI-n vagy WirelessHD-val egy monitorra, Bluetoothe-os egér és billentyűzet, és Visual Studion fejlesztenék OpenCL-es progit, és futtatni is tudnám.

Szóval ezek nem telefonok, hanem tetű kicsi notik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svidi
2011.12.22. 18:26
Persze hogy nem írtak akkumulátoridőt, mivel végig hálózatra voltak kötve az eszközök. Akkumulátorral meg se próbálják. Valahol ez a sanda gyanúm, ha nem is ennyire túlozva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. MikE016
2011.12.22. 18:43
"A referencia okostelefon méretét tekintve akkora, mint egy iPhone..."

komolyan mondom elmegyek ügyvédnek az Applehöz mert már idegesít ez a sok szifon koppincs telefon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. SANDBERG
2011.12.22. 19:09
Mikrobi, azért valljuk be, hogy apró túlzással, de etalont teremtett az Apple és itt nem csak a telefonra gondolok, hanem a hordozható számítógépekre is, amihez hasonlót szinte minden gyártó készített. Ez nem baj persze, de így van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alessandro...
2011.12.22. 21:40
A konkurencia mindig jót tesz a piacnak Régen álmomban se hittem volna hogy egyszer megélem azt hogy amit a pc-men csinálok, azt a telefonomon is megfogom tudni csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. polarx
2011.12.22. 21:48
SANDBERG: azt is valljuk be hogy autót is gyártottak már az 1800-as évek végén mégse perel a ford minden gyártót hogy ennek is 4 kereke van mint a T model-nek -.-" nem érziktek szánalmasnak ezt az apple f@szszopást? Lehet hogy valamit alkotott de hogy az alternatívák már régen jobbak az is tuti.. amúgy meg másik élő példa amd intel.. amd is hamarabb csinált 2magos procit mégis szart se érnek évek óta. olcsobb ugyan de teljesítménybe sehol nincs.

szerk.: ja és bocs de kanyarba nem hasonlít egyik szifonra se.. max annyira hogy ez is tégla lap alakú.. hurrá, micsoda hasonlóság..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. piter
2011.12.22. 23:57
Ez az eljen a gazdasagi tultermeles!Es egy ujjabb keszulek ami draga es nem kell!
Ma mar senki nem vesz uzleti eletben 3.5-os telot!Aki igen az meg majd megbanja!4-tol felfele az mar igen!
Majd kivarjuk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Xmister Meteo...
2011.12.23. 01:11
Meteorhead: Nem hiszem, hogy lenne benne akkor teljesítmény, hogy elbírjon egy win8-at, és élvezhetően lehessen benne VS-ben fejleszteni.
Legalábbis ha normális fogyasztást akarnak elérni, akkor sztem egyelőre az Atom procik szintjére tudták belőni teljesítményt, és ha megnézünk néhány netes összehasonlítást, azok nem igazán gyorsabbak a mai ARM prociknál.
Csak egy példa: http://www.osnews.com/story/22704/Intel_Atom_vs_ARM_Cortex-A9 - Az 1.6GHz-es Atom GPU-s HW gyorsítással, alig volt gyorsabb weblap renderelésben, mint az 500 (!) MHz-es Cortex-A9.
És ugye ez az Atom is jóval többet fogyaszt, mint egy ARM proci.

Egy szó, mint száz, én szkeptikus vagyok mind fogyasztás, mind teljesítmény terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pjszilard
2011.12.23. 05:35
Tokeletes lessz mindenkinek akinek nincs szuksege mozgo es/vagy szines kep megjelenitesere (pl vakok) kulonben a videokartya lassu lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mada
2011.12.23. 09:46
polarx

Nézzük csak meg közelebbről ezt a nem copy/paste telefont! A felül a bekapcsológomb és a jack bement pont ugyanaz csak fordított sorrendben van a telefonon. Ugyanezt elmondhatjuk az oldaláról. A sim kártya fogadót kicsit lentebb tolták (amit itt megjegyeznék pont ugyanaz mint az i4 esetében) és máris átkerülhetett erre az oldalra a hangerőszabályzó. Az alját nem látom de fogadjunk hogy alul 3 lyuk van két kicsi a szélén és egy hosszabb középen A funkcióit már tudjuk ezeknek a lyukaknak. Aztán a design egy fém keret, elől-hátul(?) zafir üveg. Annyi a különbség hogy az előlapján 4 érintő gomb van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Crytek01
2011.12.23. 10:43
De jó már telokkal is az lesz mint ssd-vel a sarki kocsmáros is kiad már mindent kb.

Lassan már a telo az ágyba hozza a reggelit! Álljanak le itt és most.Aksira gyúrjanak már rá ne 4 órát bírjon terhelés alatt egy ilyen "csodafon".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm
2011.12.23. 10:55
Próbálkoznak ...próbálkoznak,nem baj most legalább képet alkothatnak róla milyen is az a piaci verseny ,ha a szabályok vannak, és azt nem ők írják,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fekszi
2011.12.23. 14:53
Csatlakozok mada hozzászólásához. Ha kezembe fogom iphone 4-et és a monitor elé tartom kb ugyan azt látom fel-fel cserélt sorrendben és pici átalakításokkal. Engem nem zavar a konkurencia... sőt örülök neki, mert így az apple még jobb telefonokat fog kiadni, mivel sürgeti a konkurencia fejlődése. Az már más kérdés, hogy szánalmasnak tartom ezt a design másolósdit. Ha valaki siker terméket akar alkotni, megfogja az apple egyik cuccát lemásolja átalakítja kicsit és mehet is a polcokra. Becsülöm azokat a gyártókat, akik ténylegesen saját ötleteket hoznak, nem másokét másolják. Tudom, az apple is volt amikor másolt nem is tartom őket szentnek vagy hasonló. De amíg ilyen terméket alkotnak (és megengedhetem magamnak pénzügyileg), addig őket választom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. polarx
2011.12.23. 16:29
Szóval azt mondod hogy te csak azért veszel ájfost mert bizony ők szarták a spanyol viaszt és róluk másolt mindenki. Szóval te k..va eredeti arc vagy a fírges almás telefonoddal ezért adsz ki a szarodért 2x-er annyit mint sem vegyél egy gagyi másolatot ami bőven jobb.. (most nem erről a szarról beszélek mert ez az egy híg szar.. de egy HTC messze jobb már mint bármelyik ifos, teljesítménybe főleg, de anyag használatba is bőven utolérte almáékat.. az meg hogy ki mit hozott ki elöb.. arra fentebb írtam élő példákat a kocsi, és proci téren, mégse anyáznak a cégek de a felhasználók se.. ezzel az apple 2 dolgot ér el mert biztos hogy ebből is per lesz látom ezt úgy hogy még ki se jött.. egyik hogy lesz egy nagy bevétele a perből amit valszeg megnyer meajd a negyed év végén veri a mellét hogy milyen kurva ügyesek voltunk mennyivel nagyobb bevételünk lett.. JA de miből? ja boccs amcsiba ekkora szar a szabadalom rendszer ha én szarnék egyet szabadalmaztatnám akkor beperelhetnék mindenkit hogy te miért szartál olyat mint én.. na szerintem ez a szánalmas.. ja igen a másik meg az hogy ezzel csak a fejlődést tartják fel, nem engednek mást érvényesülni mert ha valaki hasonlót csinál mint ők akkor már loptak mindent ja persze..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ihi
2011.12.23. 16:54
Én már örülök, ha az Apple perel. Ez is azt mutatja, hogy eladásokkal már nem tudnak elég pénzhez jutni. A perekkel pedig azt is elérik, hogy senki nem fog velük szóbaállni, mint pl. a Samsung, akiktől nem egy alkatrész származik (vagy már lehet, hogy csak származott) az Iphone-ba. Vagy majd most az Intel közli velük, hogy ne rakjanak az ő processzorukból a gépeikbe. Előbb utóbb egyik gyártó sem fog vele leállni tárgyalni, mert valami hülye perrel magukra haragítják őket. Aztán lehet gyártatni a gagyi kínai cégekkel.

Bár itt meg kell említeni, hogy a fenti telefon tényleg egy az egyben koppintás és emellé szar is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Xmister mada
2011.12.23. 17:46
mada: Szóval akkor kimondhatjuk, hogy úgy nagyjából minden máshol van rajta, mint iphone-on

Felül van a bekapcsoló gomb, meg a jack dugó...jó, hogy nem a hátlap közepére rakják, hogy keresztben álljon a zsebben a telefon.
És ugyan olyan...légyszíves tervezz egy jack dugót, ami más, mint a többi, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2011.12.23. 23:45
szerintem egy prototipus eseteben nem mervado,hogy mire is hasonlit,konnyen elkebzelheto,hogy szandekos fricska a hasonlosag.Amugy elso pillantas utan azonnal az iPhone 4 meg a 4S ugrik be meg a legnagyobb anyazo apple gyulolo arcnak is,de nekik genetikailag van egy nor gate az agyukba epitve ami blokkolja az igazlatast.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Xmister
2011.12.24. 15:34
DogTheDog: Hát nem tudom, de nekem az ip4 sokkal lekerekítettebb, akkor ott vannak azok kör alakú hangerő gombok, az alján az a csík a fémkeretben, meg sokkal nagyobb rajta a felesleges terület(ahol nincs se kép, se gomb)...
Szerintem azon kívül, hogy tégla alakú, és fémes kerete van, egyáltalán nem hasonlít, persze az apple fanboyok mindenbe bele tudnak magyarázni bármit, sajnos van az agyukban egy or kapu, ami and-ként van felcímkézve, ha apple termékek összehasonlításáról van szó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2011.12.25. 10:27
polarx:azért az igazsághoz hozzá tartozik az, hogy jelenleg az Apple A5 proci a legerősebb a mobil piacon. Exynos is elmarad tőle. Ha a száraz tényeket nézzük. Persze gondolom egy SGS3-ban lévő SoC majd csúnyán elveri azt, de ez nem túl meglepő.
Mielőtt még jól le oltanál nem vagyok fanboy és Apple hívő sem. Samsung Galaxy Note-om van ez szerintem mindent elárul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2011.12.25. 19:57
OFF Ennyi erővel én meg azt mondom, hogy úgy néz ki mint a wow.

ON szerintem egy ilyenre befektetnék, ha lenne normális üzemideje.(már bocsánat a feltételes módért)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Xmister
2011.12.25. 20:06
Simba: Miből gondolod, hogy az A5 a legerősebb? Én nem találtam erre utaló teszteket.
Én egy ilyet találtam: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2381767,00.asp
Ahol a Tegra2-vel hasonlították össze, ami pedig CPU-ban nem a legerősebb a mostani Androidos telefonok közül.
Egyedül a Linpack-ban volt jobb az A5, ami mondjuk azért érdekes, mert az én O2X-emen 100MFlops-ot mér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dragon3k
2011.12.26. 17:59
Nem értem mit kell így belemagyarázni, hogy iphone másolat. Összehasonlítottam iphone4-gyel és azon kívül, hogy téglalap alakú, fémvázas, lekerekített sarkú és vannak rajta gombok semmi hasonlóság nincs köztük, ennyi erővel szinte minden okos telefonhoz lehet hasonlítani, mert ezen jellemzők mindre igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!