iPon Hírek

Médialejátszóval jön a hangtalanul működő QNAP NAS

Dátum | 2014. 07. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A QNAP hálózati adattárolói ismertek és elismertek a piacon, ugyanis remek teljesítményt kínálnak, plusz szolgáltatások tekintetében is rendkívül versenyképesek. A vállalat a klasszikus NAS-ok mellett nappaliba szánt termékekkel is képviselteti magát – remek példa erre a HS-210-es modell, ami nemrég nálunk is járt.
Az említett modellnél kifogásoltuk, hogy nincs médialejátszó funkció, pedig igen jól jönne, ha már egyszer a nappaliba szánták. Most megérkezett a QNAP HS-251-es kiadás, amely médialejátszóval és HDMI videó kimenettel egyaránt rendelkezik, így házimozihoz vagy HD televízióhoz egyaránt csatlakoztatható. A HS-251 XBMC alapú médialejátszó rendszert alkalmaz, ami már bizonyított a piacon. A hangtalan hűtéssel ellátott NAS MCE kompatibilis távirányítóval, illetve a Qremote mobilalkalmazással egyaránt távirányítható, ami nagyfokú kényelmet jelent. Extra, hogy a rendszer videó átkódolásra is képes, így az okoseszközöket a számukra megfelelő felbontású és formátumú videóval szolgálhatja ki. Természetesen a helyi tartalmak mellett akár online tartalmak megtekintésére is van mód, azaz a NAS segítségével YouTube videókat is nézhetünk, sőt, akár internetezhetünk is. Az internetezés hatékonyságának fokozásához billentyűzetet és egeret egyaránt csatlakoztathatunk a NAS-hoz – ezek természetesen vezeték nélküliek is lehetnek. Az új NAS a QNAP QTS 4.1-es operációs rendszerét használja, ami remek testre szabhatóságot biztosít. A QNAP HS-251 az Intel Bay-Trail platformjára támaszkodik, processzorként pedig egy kétmagos példányt használ. A processzor 2,41 GHz-es alap- és 2,58 GHz-es Burst órajelen ketyeg, így nem nehéz kitalálni, hogy egy J1800-as központi egységről van szó. Az új NAS 1 GB-nyi DDR3L rendszermemóriát és 512 GB-nyi FLASH DOM tárhelyet kapott, adattárolókból pedig kettőt fogad, méghozzá Hot-Swap fiókokban. Az adattárolók 2,5" vagy 3,5" hüvelykesek lehetnek, csatolófelület tekintetében pedig csak a SATA jöhet szóba. A rendszer RAID 0,1 és JBOD támogatással egyaránt rendelkezik.
A csatlakozók között két darab Gigabites Ethernet port, két darab USB 3.0-s és két darab USB 2.0-s port, valamint egy HDMI videó kimenet lapul. Az előlap mögött egy MCE kompatibilis infra vevőt találunk. A termék USB-s DVB-T vevőt is fogad, szám szerint maximum kettőt, ami nagyon jól hangzik. Az új NAS 302 x 220 x 41,3 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 1,56 kilogramm. A tápellátásról egy 60 wattos külső tápadapter gondoskodik, a fogyasztás pedig kedvező: két darab 3 TB-os HDD-vel üresjáratban 8,96 wattos, üzem közben pedig 15,64 wattos fogyasztást mértek. A QNAP HS-251 Turbo NAS már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára pedig 549,99 dollár.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Riddick77
2014.07.02. 13:49
Khhmmm 120e Ft ezért? Röhej....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kobaljov
2014.07.02. 14:14
Kicsit túlárazták, egyébként a vas úgy nézem ugyanaz mint a TS-x51-es szériájukban, erről nemrég volt cikk az Anandtechen (a QuickSync-et kiemelve, ami úgy tűnik csak a legújabb steppinges Bay Trail-ekbe került be)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!