iPon Hírek

Meditáció segíthet az agyműködés jobb megismerésében

Dátum | 2011. 11. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tapasztalt meditálók képesek „kikapcsolni” az agyuk álmodozásért, elkalandozásért felelős részét épp úgy, ahogy ez egyes pszichiátriai kórképek (autizmus, skizofrénia) esetében történik, állítják a Yale kutatói.

A meditáció segít a pillanatra összpontosítani, és kimutathatóan fokozott boldogságérzetet okoz, így számos egészségügyi problémára lehet válasz, például segíthet a dohányzásról való leszokásban, a rákkal való küzdelemben, vagy éppen a pikkelysömör kialakulásának megakadályozásában, mondja Judson A. Brewer, a kutatás vezetője.

A kutatók funkcionális MRI-vel vizsgálták tapasztalt és kezdő meditátorok agyát három különböző meditációs technika alkalmazása közben. Az eredmények alapján a tapasztalt meditátorok agyának ún. default mode network (DMN) nevű része alacsony aktivitást mutatott a meditációs technikától függetlenül. Ez a terület olyankor mutatkozik aktívnak, amikor például kihagy a figyelmünk, illetve szorongásos megbetegedéseknél és figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) állapotában, továbbá itt rakódnak le az amyloid plakkok az Alzheimer-betegeknél.

A default mode network (DMN) részei

A felvételek szerint a tapasztalt meditátorok agyában a DMN aktiválásával párhuzamosan működésbe a lépnek az önellenőrzésért és a kognitív kontrollért felelős részek is, ez azonban a kezdőkre nem jellemző. Ez arra utalhat, hogy a gyakorlott a meditátorok folyamatosan koncentrálnak arra, hogy megakadályozzák az „én”-központú gondolatok felbukkanását, és az elme elkalandozását is. Patologikus esetben ez a tudatállapot olyan betegségek esetén van jelen, mint az autizmus vagy a skizofrénia.

A meditálók erre való utasítás nélkül, mind meditáció, mind pedig egyszerű pihenés közben eljutottak ebbe a tudatállapotba. Úgy tűnik, hogy kifejlesztettek egy újfajta nyugalmi állapotot, amely inkább „jelen”-központú, és kevésbé „én”-központú, mondják a kutatók. A meditáció segítségével a pillanatra koncentrálás évezredek óta a filozófiai és elmélkedő gondolkodás módszertanába tartozik. Számos mentális kórkép lényege ugyanakkor az, hogy az egyén be van zárva a saját gondolatvilágába. A gyakorlott meditátorok képesek reprodukálni ezt a tudatállapotot, és ők a betegekkel ellentétben befolyásolni is tudják azt. A kutatók reményei szerint ezek az eredmények talán segíthetnek abban, hogy jobban megértsék a háttérben húzódó idegi folyamatokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. tokyofej
2011.11.23. 09:55
Örömömre szolgál, hogy az utóbbi napokban ilyen tudományos cikkek is felbukkannak itt, ezekről a dolgokról személy szerint ugyanolyan szívesen olvasok, mint pl videókártyákról. Talán a kockák érdeklődését is sikerül ezekkel egy kicsit kevésbé szárazabb mederbe terelni. A hardverpiacot figyelembe véve (nem történik túl sok érdekes dolog mostanában) kellenek ilyen írások is afféle hiánypótlásként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. szabtam
2011.11.23. 10:13
ez it hír? gratulálunk.
a szcientológia már itt is nyomul?

szerk: habár ez inkább valami keleti izé.
de mindenképpen vallási eredetű, csak szépen be van csomagolva, álcázva tudományosnak.
de akkor sem az ipon-ra való, az it hírek közé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zulu13
2011.11.23. 10:19
szabtam: a meditacio sokkal-sokkal regebbi dolog, mint a szcientologia. Amugy meg nem latom, hogy a cikkben szo lenne a szcientologiarol Szerintem igaza van tokyofej-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zelbacsi
2011.11.23. 10:21
Én is örülök az ilyen érdekességeknek. Még így is a hírek 90%-a IT, úgyhogy, aki azért sír, hogy "dyeháty esz nyem is ííítéééééj" az olvassa azt a 90%-ot. A többiek szerintem mind értékelik az ilyen üdítő kivételt képező "egyéb tudományos" cikkeket. Én legalábbis feltétlenül. Nem "Editke megcsalta Gézukát" féle hírek ezek, hogy ennyire hőbörögni kellene ellenük. Azok ellen én is hőbörögnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zulu13
2011.11.23. 10:36
szabtam: A cikk nem arrol szol, hogy a meditaciot alcazzak tudomanyosnak, hanem, hogy tudomanyos modszerekkel probaljak vizsgalni a meditacio hatasait. A ketto nem ugyanaz! A meditacionak rengeteg pozitiv hatas van, lenyugtat, pihenteti az agyat, illetve segiti a koncentraciot is, nem veletlenul hasznaljak mar nagyon regota (es olyanok is, akik nem tartoznak semmilyen vallashoz!).
"keleti izé" ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carraroxt
2011.11.23. 12:17
Dicséret a szerkesztőnek az újításért! Szerintem igencsak elkelne, hogy jobban a köztudatban legyenek ezek a technikák, mert rengeteg helyzetben segíthetnek az embereknek. Furcsállom, hogy a tudósoknak eddig tartott kiszúrni, hogy ez egy igenis tanulmányozást érdemlő dolog. Magam is végeztem a nyáron irányított meditációt kb egy hétig, és megdöbbentő eredményei vannak (pedig én még béna is voltam hozzá). Nem csak az adott pillanatban, de az elkövetkező kb 3 napban nagyon érezni a hatását. Tervezem az újbóli gyakorlását, és javaslom mindenkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ronan
2011.11.23. 12:44
Érdekes hogy ilyet találok itt.De ez mindenképpen jó.Meditációt pedig itt meg is lehet tanulni csak én még mindig nem tudok meditálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stranger
2011.11.23. 13:27
Kela.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. b.lajos
2011.11.23. 17:23
Üdvözlégy nem IT hír!
Személy szerint szívesen olvasok ilyen híreket is, mondhatni a patkószegtől a melltartóig majdnem minden érdekel, úgyhogy jöhet még ilyen.
Szabtam néha előfordul, hogy a hallgatás aranyat ér. Ezt a "keleti izé"-t nem összetéveszteni a hajnali műszlim énekének következtében kelet felé térdre boruló és hajbókoló emberkék vallásával !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Flegeton
2011.11.24. 00:02
és ha meditálunk, akkor yogazunk is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rastawicc Flege...
2011.11.24. 01:47
Éljen a jóga!

Bár lehet a kettőt ötvözni is, én meditálok a bige közben jógázik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!