iPon Hírek

Medúzák miatt kellett leállítani egy svéd atomreaktort

Dátum | 2013. 10. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Medúzák miatt kellett leállítani a hét elején a világ egyik legnagyobb atomerőművének egy részét, a Svédország dél-keleti partvidékén található oskarshamni erőmű hármas számú reaktorának hűtőcsöveit ugyanis gyakorlatilag teljesen eltömítették az állatok. A több tonnányi medúzát azóta sikeresen eltávolították a kezelők, és a reaktor újraindult. A svéd erőmű mindhárom reaktora az úgynevezett forralóvizes típusba tartozik. Ennek lényege, hogy az áramfejlesztő turbinákat meghajtó gőzt a nyomottvizes reaktorokkal ellentétben nem gőzfejlesztőkkel nyerik, hanem az magában az aktív zónában keletkezik, vagyis közvetlenül a reaktortartályban elhelyezett fűtőelemek forralják a vizet. Ezt a gőzt aztán a turbinákra vezetik, majd némi hűtést követően visszakeringetik a reaktortartályba, ahol egyrészt alulról hűti a fűtőelemeket, másrészt a gőz forrásául szolgál. A tápvíz csőrendszere teljesen zárt, hűtéséről pedig egy különálló rendszer gondoskodik, amely kívülről folyamatosan hideg vizet keringet a turbinák alatt elhelyezett gőzkondenzátorba. Ezt a csőrendszert tömítették el a medúzák, amelyek komoly problémát is okozhattak volna, hiszen külső hűtés hiányában túl meleg tápvíz áramlott volna vissza a reaktortartályba.

A probléma nem egyedi, tavaly egy kaliforniai reaktort kellett ideiglenesen leállítani a hűtőrendszert elárasztó szalpák (a zsákállatok egyik fajtája) miatt, 2005-ben pedig az oskarshamni erőmű egyes számú reaktorát „szabotálták” a medúzák. A tengerbiológusok szerint a jövőben a hasonló incidensek gyakoribbá válhatnak, mivel úgy tűnik, hogy egyre több medúza található a vizekben, a reaktor leállítását okozó faj, a fülesmedúza pedig különösen elterjedtnek tekinthető. A fülesmedúzák −0,4 és 31 °C-os vízben is képesek megélni, mindenféle környezetet kedvelnek, de nagy előnyben részesítik a partmenti vizeket. Nem zavarja őket, ha alacsony az oxigénkoncentráció, és az sem, ha egy édesvizű folyó torkolatában vannak. Különösen nagy számban fordulnak elő az olyan területeken, ahol a természetes halpopuláció lehalászás miatt vagy más okból kipusztult. Az állatok lárvája legfeljebb fél centis, a felnőtt egyedek mérete viszont elérheti a 45 centimétert is. A medúzákkal szembeni harcban az is komoly problémákat okoz, hogy egészen mostanáig nem igazán figyelték elterjedésüket, az állatok balti-tengeri jelenlétéről például gyakorlatilag semmiféle adat nincs.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. hEngi
2013.10.03. 14:23
Viszont ilyen tök jó képeket lehet róluk készíteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Humbuk
2013.10.03. 15:18
Hajrá medúzák!

Azért kíváncsi vagyok, hogy valami oda vonzotta őket, vagy csak, mint "szívószállal" felszippantotta őket a keringtető rendszer?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2013.10.03. 15:43
Kérdés hogy mi szokta megenni a medúzát, és miért "hagyta" ennyire elszaporodni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zodiac83
2013.10.03. 15:50
benne van a cikkben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. advent
2013.10.03. 17:16
A medúza a legocsmányabb állatok egyike.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Rotyoka
2013.10.03. 17:36
Van olyan állat a földön ami medúzát eszik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2013.10.03. 17:47
Nah már csak az hiányzik hogy rádió aktív mutáns medúzák támadjanak ránk

Amúgy gondolom egyrészt a viszonylag meleg víz is oda csalogatja őket nah meg a nagyobb testű halak amik elpusztítanák nem igazán merészkednek egy atomerőmű melletti fjordba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2013.10.03. 21:50
Majdnem egesz Japant,legalabb is a halaszokat blokkolta a Nomura meduza elszaporodas evekig.Hatalmas anyagi karokat okozva.Es ez csak egy faj,egy orszag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2013.10.03. 23:57
Balucsek: rádió aktív medúzákon keresztül talán AM és FM csatornákat is lehetne fogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabiology7...
2013.10.13. 16:23
thedeveloper: csak felrakod a fülesed
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabiology7...
2013.10.13. 16:29
Úgy hatodikos lehettem, mikor technika órán megkérdezte az egyik kispajtásom, hogy mi történne, ha felúszna egy kishal a Paksi Atomerőmű hűtővizébe? A válasz szerint ha ez megengedhető-fel tud úszni, akkor semmi gond .

Triatlonoztam egyszer egy erőmű hűtőtavában, elég kellemes volt a víz, lehet, hogy a medúzáknak is ez tetszett meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!