iPon Hírek

Még az idén frekvenciákat adna el az állam

Dátum | 2010. 08. 11.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az elmúlt idők technikai fejlődésnek köszönhetően ma már elválaszthatatlan egymástól a műsorterjesztés és a tartalom, ezért is vonták össze a hírközlési és médiahatóságokat - mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a tegnapi bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Az elnök egyik legfontosabb feladatnak a 2011-ig megvalósítandó digitális átállással kapcsolatos teendőket tartja.

Még az idén megpályáztatják a 450 MHz-es frekvenciát és hasznosítják a 900-as frekvencia szabad kapacitásait - mondta Mátrai Gábor, hírközlésért felelős elnökhelyettes. Az előző kormányzat is tett egy kísérletet a 450 MHz-es frekvencia eladására, de ez eredménytelenül zárult. Mátrai szerint van érdeklődés a frekvenciatartományra, ennek oka az, hogy viszonylag olcsón lehetne rajta mobilinternet-szolgáltatást nyújtani. A 900-as frekvenciát várhatóan árverésen fogják értékesíteni, de a döntés a minisztérium kezében van, a hatóság csak végrehajtó ebben a helyzetben - mondta Mátrai lapunknak.

Az elnökhelyettes szerint várhatóan nem csak a jelenlegi mobiltelefon-szolgáltatók juthatnának 900-as frekvenciatartományhoz. A 900-as frekvencia azért lenne fontos a szolgáltatóknak, mert az olcsó kiépítés miatt a szélessávú internet sokkal szélesebb körben is elérhetővé válna. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan mekkora összeg folyhat be a szolgáltatásból az idén, a 2010-es központi költségvetésben 20 milliárd forint bevétel szerepel ezen a jogcímen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!