iPon Hírek

Még ebben a hónapban jön a Radeon HD 4550

Dátum | 2008. 09. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD kő kemény harcot indított az Nvidia ellen, a gyártó az utóbbi időben gyakorlatilag a videokártya piac minden szegmensében rendelkezik olyan újdonságokkal, amelyek az Nvidia termékei ellen megfelelő konkurenciának számítanak. A vállalat a tegnapi nap folyamán indította útjára hivatalosan a Radeon HD 4600-as családot, ám most úgy tűnik, hogy újabb videokártyával bővülhet az AMD kínálata, még a hónap vége előtt. Ezzel egy időben az Nvidia helyzete válik egy kissé kellemetlenné: a vállalatot az egyik részvényes beperelte, amiért az hosszú időn át titkolta, hogy egyes GPU-i körül komoly gyártási problémák vannak.


Az RV710-es GPU-val ellátott Radeon HD 4550-es újdonság valamikor a hónap végén debütál A kártya GPU-ja 55 nm-es csíkszélességgel készül, a termék kifejezetten a belépő szintű videokártyát kereső felhasználók számára készül. Az új GPU-ban 242 millió tranzisztor foglal helyet, az egység 80 darab stream processzorral és alig 25W-os TDP-vel bír. Az AMD tervei szerint ebből a kártyából kétféle változat kerül a boltok polcaira: az egyik újdonság egy teljes méretű, 512 MB GDDR3-as memóriával és passzív hűtéssel ellátott modell, míg a másik egy alacsony profilú, aktív hűtéssel és 256 MB memóriával felszerelt újdonság lesz.


Mindkét modell GPU-ja 600 MHz-es órajelen üzemel, a kártyákon található memória órajele pedig mindkét esetben 800 MHz-es lesz. A GPU és a memória között 64 bit széles memória interfész húzódik, a GPU 8 darab textúra címzővel és 8 darab textúra szűrővel lesz ellátva, a renderelő egységek száma pedig 1.

Az 512 MB-os változat ára 49 és 59 dollár között, a 256 MB-os, alacsony profilú modell ára pedig 39 és 49 dollár között fog elhelyezkedni. Az újdonságok az AMD tervei szerint az Nvidia GeForce 9400 GT-je ellen szállnak harcba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.09.11. 21:06
Mert az aktív hűtés olcsóbb.A passzív megoldások úgytudom drágábbak, azt hogy miért nem igazán tudom, de szerintem azért mert több aluminium kell hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!