iPon Hírek

Még ebben az évszázadban eltűnhet a kávé

Dátum | 2012. 11. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A globális klímaváltozás nyomán jelentkező hőmérsékletnövekedés egyik következményeként hetven éven belül kihalhat a világ legtöbbek által fogyasztott kávéjának cserjéje, a Coffea arabica vadon élő változata. Bár a mesterséges ültetvényeken a kedvező körülmények biztosításával még egy darabig ezt követően is termeszthető lesz a kávé, a szakértők szerint a vad arabica genetikai sokszínűségének hiányában hosszabb távon ezek a telepek sem lesznek képesek megmaradni, és egyre inkább alulmaradnak majd a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni harcban.

A brit Királyi Botanikus Kertek szakértői és etióp kutatók által közösen végzett felmérés szerint 2080-ra a kávégyártás egyik legfontosabb nyersanyagának élőhelyéül szolgáló területek mérete optimista becslések szerint 65, a legrosszabb esetben pedig 99,7 százalékkal csökkenhet, mely utóbbi gyakorlatilag totális kihalást jelentene még ebben az évszázadban.

Dél-szudáni gyerekek egy vadon élő kávécserje mellett
A kávé rendkívül érzékeny az éghajlati változásokra, így már néhány fokos átlaghőmérsékletben bekövetkező változás is termelésre alkalmatlanná tehet egy addig virágzóan termékeny területet. A vad arabica kihalása, de akár visszaszorulása is nagyon nyugtalanító lehetőség, mondta el Aaron Davis, a kutatás vezetője. A szakértő szerint ezek az eredmények még inkább növelik az olyan szervezetek fontosságát, mint amilyen a World Coffee Research nevű együttműködés, amelynek célja a termesztett arabica génállományának minél ellenállóbbá tétele a vadon élő fajták megőrzése révén.

A kutatók prognózisukat számítógépes modellek segítségével fogalmazták meg, ezekben a hőmérsékleti növekedés függvényében vizsgálták a vad arabica földrajzi elterjedésének lehetőségeit. A szimulációk alapján a globális klímaváltozás rendkívül negatív hatással lehet az arabica számos alapvető fontosságú populációjára.

Brazil kávéültetvények
Davis elmondása szerint ezek az előrejelzések kizárólag a várható hőmérsékleti változásokon alapulnak, és nem veszik figyelembe a növényfajt fenyegető egyéb veszélyeket, például a hihetetlen mértékű erdőirtást, és az újfajta kártevőket vagy betegségeket sem. Hasonlóan problémás pont lehet a jövőben a virágzási időszak eltolódása, és a madarak számának csökkenése, mely utóbbiak nagyon fontos szerepet játszanak a magvak elterjesztésében. „A modellek érintetlen természetes vegetációval számolnak, holott Etiópia és Dél-Szudán hegyvidéki erdői minden pillanatban fogynak” ‒ mondják a kutatók.

Az évente globálisan betakarított kávémennyiség több mint 60 százalékát a termesztett arabica teszi ki, ez nagyjából 4,86 millió tonnát jelent évente. A legfőbb termelő országok, Brazília, Szudán és Etiópia gazdaságában kulcsszerepet játszik a kávé exportja, így ezekre katasztrofális következményekkel lehet a termelés visszaesése. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az éghajlatváltozás jelentősen befolyásolja a kávébabhozamot és az ízminőséget, ami a kávé árának meredek növekedésével jár, ahogy azt a saját bőrünkön tapasztalhattuk az elmúlt években. A világ egyik legnépszerűbb itala jelenleg az olaj után a második legkeresettebb kereskedelmi cikknek számít. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Norbert09
2012.11.09. 09:09
Inkább a dohány tűnne el..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 5hR3kY
2012.11.09. 09:11
Ezt én már úgy sem élem meg. Addig is hétvégente vedelünk egy-két tequila kávét a sok sör + rövid közben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabest
2012.11.09. 09:18
"egyre inkább alulmaradnak majd a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni harcban"

Az ilyen ragadozó fajták mindig annyit fogyasztanak áldozataikból, hogy maradjon utánpótlás. Ha túlfogyasztás van, akkor együtt csökken mind a két faj létszáma. Ha valamiért kihal egyik-másik, azt az ember fogja okozni, nem létszükséglet neki a kávé, legfeljebb teát iszik ezután.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.11.09. 10:16
Sajnos ez csak megfelelően lassú változás esetén, vagy nagy területre igaz, különben bőven képes kiírtani magát a ragadozó állomány is azáltal hogy túlfogyaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dzsuz87
2012.11.09. 10:48
Tíz éve is ugyanezt mondták a banánról, de még mindig ugyanúgy lehet venni...
Ez csak ürügy, hogy tovább emeljék az árát. Kinek ismerős a forgatókönyv?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zodiac83
2012.11.09. 10:49
"Ez inkább csak egy kis elő magyarázat, hogy miért kell majd árat emelni."

Sajnos a mai világban ez korántsem elképzelhetetlen.

"A kávé rendkívül érzékeny az éghajlati változásokra, így már néhány fokos átlaghőmérsékletben bekövetkező változás is termelésre alkalmatlanná tehet egy addig virágzóan termékeny területet."

És gondolom ezzel párhuzamosan más, eddig alkalmatlan területek válhatnak akár virágzóan termékeny területetekké. Erről miért nem esik szó, hogy ez milyen mértékben jelentkezhet / átmenekíthető-e a populáció (akár magokról) / ...
Így sajnos roppant egyoldalú propagandaszaga van ennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. arin
2012.11.09. 13:07
A Fringe nevű sorozatban (scifi) is a kávé ritkább mint az arany, de inkább nincs is, érdekes meglátás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zaiko
2012.11.09. 21:27
arin: Nekem is ez volt az első gondolatom! DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. piter
2012.11.10. 07:37
Ja akkor monjuk magyarorszag vegre kereshet egy kis penzt!10 ev mulva kavet termesztunk!Es a mi gyerekeink lesznek a kepeken!Csak kicsit vilagosabbak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2012.11.10. 09:48
gabest: egy faj simán kihalhat emberi tevékenység nélkül is, ahogy ez pár ezer fajjal meg is történt az ember léte előtt is.

zodiac83: nekem is ez jutott eszembe, mert az éghajlati övek eltolódásával, a területek is változnak.

Ezek az országok, ha félnek, hogy eltűnik a kávé (valszeg a legfőbb pénzforrás az olaj után) Miért nem figyelnek oda kellő mértékben a környezetvédelemre? Az erdő irtást is lehet okosan csinálni, ahogy azt kanadában és a skandináv államokban teszik. Miért nem lehet megtanítani a fejletlenebb államokban élő embereket a tudatosabb életre?//Mert nem gazdasági érdek// Még a végén "Küldj facsemetét, hogy ihass kávét!" kampányoktól lesz hangos a sajtó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zodiac83
2012.11.10. 12:13
@Humbuk:

Erős a gyanúm, hogy jellemzően fejlett világbeli cégek azok, akik irtják az esőerdőt ezekben a fejlődő országokban, de legalábbis, aki irtja az erdőt, az nagy ívben tesz arra aki a kávéból él (hacsak nem ugyanabban a kézben összpontosul mindkét tevékenység).

Az a baj, hogy szép eszme ez a felelős gondolkodás, de a mai profitorientált kapitalista világban az a helyzet, hogy a nagy halak nem feltétlenül érdekeltek ebben (abban inkább, hogy a pórnép ezt a szép eszmét minél inkább magáévá tegye). Először degeszre keresik magukat mások nyomorán, kizsákmányolva természeti kincseiket, azután ismét degeszre keresik magukat, immár az általuk okozott nyomoron. Mások nyomorán jól lehet keresni. (Uzsora ismerős?) Minél több, minél korlátozottab erőforrás fölött rendelkezel, annál nagyobb hatalommal bírsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2012.11.10. 12:16
Szoval akkor van hetven evuk,hogy a sok milliardos beveteluk egy reszebol genetikailag ellenallobb fajokat kiserletezzenek ki.
Ha nem lesz kave,akkor nem fogunk azt venni,kb ennyi.Egy ujabb addiktiv szer kerul kivonasra majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. budspencer
2012.11.10. 17:17
"Szeretném megosztani Önnel mire jöttem rá az itt létem során. Akkor döbbentem rá, amikor osztályozni próbáltam a faját. Ráébredtem, hogy Önök valójában nem emlősök. Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen természetes egyensúlyra törekszik a környezetével, kivéve Magukat Embereket. Letelepednek valahová és addig szaporodnak míg fel nem élik mind a természeti erőforrásokat, és azután csak úgy képesek fennmaradni, ha új területeket foglalnak el. Van egy másik organizmus is ezen a bolygón, mely ugyanígy viselkedik. Tudja melyik? A vírus. Az emberi faj egy betegség, a bolygó rákosodása. Az ember egy ragály, és mi vagyunk a gyógyszer.
Minden jót, Mr Anderson!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dj
2012.11.10. 19:33
A cikkben említett arabika 1-2 ezer méteren, trópusi éghajlatban és vulkanikus talajon terem. Sajna ezért nem leszünk a világ kávétermelő központja, még 80 év múlva sem. Szahara az leszünk, lehet majd tevét tenyészteni, szürkemarha helyett, de kávét nem. A másik dolog, hogy az arabica mellett van a robuszta fajta, amely sokkal igénytelenebb, kevesebb vízzel beéri és ellenállóbb a kártevőkkel szemben. Valszeg ez veszi át az arabica helyét. Sajna rosszabb minőségű és kesernyésebb és savasabb. Tehát kávé lesz, csak szarabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!