iPon Hírek

Még idén befuthat a MediaTek az LTE modemes chipje

Dátum | 2013. 10. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Már jóval korábban felröppent annak a híre, hogy a MediaTek tovább kíván lépni a hálózati támogatás terén, de aztán elég hosszú ideig nem történt semmi az ügyben. Most azonban a vállalat egyik első embere ismételten előhozakodott az LTE-s megoldással, amely mint kiderült, hamarosan már mobilok formájában is realizálódhat. Mr. Zhang, a MediaTek egy interjúja során egyértelműen jelezte, hogy a cégérük alatt rövidesen fel fog tűnni a 4G LTE mobil kommunikációs egységet magában foglaló lapka. A termék az elmondása alapján már teljesen elkészült, és még az idei évben le fogják róla rántani a leplet, ettől kezdve pedig minden érdeklődő ráteheti a kezét. Ez nagyon jó hír, hiszen így hatalmas lépést tesz előre a 4G LTE technológia. Eddig ugyanis kizárólag a Qualcomm tudott olyan chipekkel szolgálni, amikben már benne volt ez az egység is, tehát hiába volt magas szintű integráció olcsón a MediaTeknél, csak 3G HSDPA+ támogatást tudtak nyújtani.

Miért fontos az integráltság, mikor utólag is vásárolható ilyen modul? Mert rengeteg apró egységből épül fel egy modern okostelefon, és minden egyes plusz alkotóelem belezsúfolása sok munkát és tervezést, ezáltal pénzt igényel a gyártók részéről. Ráadásul az LTE hálózati modem egy különösen drága pontja ezeknek a masináknak, azért is van, hogy a Qualcommnál is csak a legdrágább megoldások esetében érhető el jelenleg ez a lehetőség. Pont ezért a vállalatok a legtöbb esetben inkább nyúlnak egy konkurens termékhez, minthogy a sajátjukat ötvözzék utólagosan LTE-vel – jó példa erre a Samsung, aki az egyedileg fejlesztett Exynosok helyett, ha LTE-ről van szó, inkább a Snapdragon termékcsalád tagjait hívja segítségül. A mérsékelt áron kínált, villámgyors mobilinternet-kapcsolatot biztosító okostelefonok megszületésében minden bizonnyal nagy szerepe lesz a MediaTeknek. Hasonlóan ahhoz, ahogy nekik köszönhető az alsóbb szériákat elárasztó négymagos megoldások java is, amelyek már szinte minden körülmények mellett akadásmentes élményben részesítik a tulajdonosaikat. Az MT6290 specifikációját illetően továbbra sem engednek belátást a színfalak mögé, ám az már biztos, hogy egy 28 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiát használó megoldással lesz dolgunk, ami támogatja a TD-LTE, FDD-LTE, TD-SCDMA, WCDMA és GSM/EDGE működési módok mindegyikét. A teljesítményéről nagy valószínűséggel Cortex-A7 magok fognak gondoskodni, amelyek ismeretlen számban lesznek jelen (vélhetően az MT6589-hez hasonló alapokkal lesz egyébként dolgunk).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. somakb
2013.10.14. 08:40
Go MediaTek go!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemlehet
2013.10.14. 10:32
Sokan jogtalanul bírálják a MediaTek-et, pedig 6589-es és 6577-es SoC nagyon is ott van a szeren. Persze erősebb a Qualcom vagy Enyxos, de hát nem véletlenül kerül ez felébe/harmadába. Arról nem is szólva, hogy ez is mindenre elég ráadásul a fogyasztása is igen kedvező. Remélem az LTE-s verzióval sem lesz gond
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!