iPon Hírek

Még mindig a kalózok költenek a legtöbbet zenére

Dátum | 2009. 11. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Érdekes felmérés látott napvilágot nemrégiben Nagy-Britanniában, amely - egyben egy korábbi, hasonló vizsgálat eredményeit is megerősítve - kimutatta, hogy mindenki másnál többet költenek zenére azok az emberek, akik mellesleg illegális letöltéseket is végeznek.

Konkrét számokat tekintve ez annyit jelent, hogy míg a magát "teljességgel tisztességesnek" valló nagy átlag átlagosan mindössze mintegy 33£-ot költ zenére, addig a kalózok esetében az átlag ennek több, mint a duplája, 77£ évente. (A felmérés 1.000, 16 és 50 év közötti, internet-hozzáféréssel rendelkező alanyt vizsgált; ennek körülbelül a 10%-a, tehát 100 fő ismerte el, hogy letöltés útján is szerez be zenéket)

Ez az eredmény tehát nem kevesebbet jelent, mint hogy Peter Mandelson brit gazdasági államtitkár, valamint általában véve a zenekiadók dédelgetett kis kedvence, a netes "három csapás" törvény valóban nemhogy nem javítana a zenekiadók helyzetén, hanem épp ellenkezőleg, tovább rontana azon.

Csak Nagy-Britanniában mintegy hétmillióra becsülik az illegális fájlmegosztók létszámát. A Brit Fonográfiai Ipar (BPI) becslése szerint ez a temérdek jogsértés 200.000.000£-ba fog kerülni nekik az idén.

Peter Bradwell, a felmérést az Ipsos Mori-tól megrendelő Demos szervezet berkeiből azonban arra mutat rá, hogy a zeneipar így nem fog célt érni - csakis úgy és akkor szedhetik újra össze magukat, ha felismerik végre, hogy alapvető változáson mentek át az emberek zenehallgatási szokásai, és hogy most már mindenki alacsony árakat és gyors, egyszerű hozzáférést igényel a zenékhez.

Alátámasztotta ezt az álláspontot Mark Mulligan, a Forrester Research embere is, rámutatva, hogy épp a fájlmegosztók azok, akik a leginkább érdekeltek a zenében - a fájlmegosztás pedig remek eszköz arra, hogy olyan új zenészeket fedezhessenek fel, akikről soha addig még csak nem is hallottak. Mint mondta, virágkorát éli az a nemzedék, akikben már eleve ki sem alakult a "zene, mint költséges árucikk" fogalma. Így tehát csak akkor fognak fizetni érte, ha az ár tényleg szinte észrevehetetlenül alacsony lesz.

Maguk a zenészek megosztottak a kérdésben. Lily Allen és James Blunt támogatja ugyan a kalózellenes hadjáratot, ám Shakira úgy nyilatkozott, hogy a fájlmegosztás révén közelebb kerül a rajongóihoz.

Idevágó, pozitív érdekesség még, hogy közös vállalkozásban elvileg még az idén beindítja majd a Virgin Media és a Universal Music az első zene-előfizetési rendszert, melynek keretében a kuncsaftjaik 15£ átalánydíj ellenében annyi zenét tölthetnek le és tarthatnak meg az Universal katalógusából, amennyit csak akarnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. axe
2009.11.05. 20:53
Végre rájönnek arra h alapjában idióták? Zenére biztos nem fogok költeni évi 2000-nél többet azér meg nem fogok megvenni egy cd-t 5-ér h 2 számot hallgassak róla a cd-t pedig nehét lenne belerakni a telefonomba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Greathoof
2009.11.05. 21:06
Szerintem hamarosan rájönnek, hogy jobb lenne úgy az üzlet, hogy lenne Donatelés, sok koncert, és ingyen letöltés az oldalukról, nem pedig kalóz hajtóvadászat 0-24/7/365.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2009.11.05. 21:37
úgy is rájönnek, hogy az emberek akárhonnan tudnak zenét keresni több zeneletöltő oldal van mint zeneszám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mtrx220
2009.11.05. 21:41
tönkremegy pár kiadó, eltűnik pár tehetségtelen de nagyra hizott zenész, aztán majd meglátják hogy mire mennek a vevők nélkül. az a baj, hogy elfelejtik, hogy az emberek nekik tesznek szivességet, azzal hogy megveszik a szutykaikat. mi éltetjük a rendszert, de ezt mindenki elfelejti, és itt nem csak a zeneiparra gondolok. nyúl viszi a puskát már megint...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2009.11.05. 22:39
A címet nézte valaki? MÉG MINDIG szóval volt valamikor hasonló statisztika? amúgy igen nyúl viszi a puskát csak nehogy lelőjje magát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. malvoisen
2009.11.06. 11:55
Lily Allennek saját számát küldöm: Fuck You!

Anno az első Robbie Williams számomat még DC++-szal szereztem, azóta a Rudebox kivételével valamennyi album megvan, Knebworth koncert dvd és előrendeltem az új albumot Amazonon. Biztos rommá károsítottam Robbie-t. És a többieket is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gabriel
2009.11.06. 11:57
axe: http://www.ipon.hu/?news=6231
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.11.06. 13:15
Igen, volt hasonló statisztika, hiszen a vita elég régi, és régóta vizsgálják a kérdést felmérésekkel. Természetesen a kalózok költenek többet, nagy átlagban. Ez nem zárja ki, hogy valaki elvből mindig mindent megvesz, és mert sok pénze van ezért sokat vesz. De statisztikailag ő a kivétel. A nagyátlagnál az igaz, hogy kalózkodik is és többet is költ. Itt se a hardcore kivétel kalózt nézd, akinek meg az számít elvi kérdésnek, hogy semmiképp se költsön, csak letöltsön.

Miért költ a kalóz, mármint az átlagos kalóz, többet? Egyszerű. A két cselekménynek, tehát a nagyobb vásárlásnak és a nagyobb illegális letöltésnek közös, és egymást fokozó oka van: az illetőt nagyon érdekli, az illető sokat foglalkozik a dologgal, az illető jólinformált a kinálatról, az illető a jólinformáltsága miatt keveset csalódik, emiatt az illető mégjobban érdeklődik.

És szinte végtelen és hozzáértő éhségét csillapítja azzal, ami éppen a kezeügyébe kerül. Ha éppen a megvétel esik kézre, megveszi. Ha a letöltés, akkor letölti. Tehát nem úgy kéne fogalmazni, hogy a kalózok többet költenek. Hanem hogy az intenzív érdeklődést kalózkodással is és azzal párhuzamosan vásárlással is ki szokás elégíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2009.11.08. 18:37
Miért vesz több digitális anyagot? egyszerű: letölti megnézi és ha üti a mércét megveszi és tudja mit vesz. a másik az hogy tudja mit hol kell venni mer aki már elég jártas warez szakmában az azért neten kereséshez is ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!