iPon Hírek

Még mindig az érdektelenség a gátja az internet további térnyerésének

Dátum | 2010. 03. 26.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Néhány éve még kevesen gondolták, hogy Magyarországon az internet térnyerésének nemhogy abszolút felső korlátot nem állít majd az aktuális pc-penetráció, de éppen a világháló használata fogja indukálni a pc-ellátottság növekedését. A BellResearch infokommunikációs jelentése ugyanakkor rámutat, hogy az utóbbi években lezajlott örvendetes fejlődés ellenére továbbra is az érdektelenség és az ismerethiány a legfőbb akadály a lemaradók számára, márpedig ők teszik ki a hazai lakosság mintegy felét.

Nincs saját élmény A számítógép-használatban több dimenzióban is tetten érhetők különbségek, a legmarkánsabb ezek közül az életkor. Ma a képzeletbeli határvonal azoknál húzódik, akik még a 80-as évek első felében jártak középiskolába, amikor a mai pc-k ősei még COCOM-listás, csak kevés szerencsések számára hozzáférhető eszközök voltak - az ennél idősebbek esetében az informatikai analfabéták vannak többségben. Akik már megtapasztalták a pc-használatból származó előnyöket, rendszerint ragaszkodnak is azokhoz. A felhasználók gyakran és ráadásul számos területen élnek az eszköz kínálta funkciókkal, míg a lakosok másik csoportja jellemzően mereven elzárkózik a használat elől. A számítógéptől való tartózkodás okát ma már csak igen kis részben érdemes az anyagi tényezőkben keresnünk. Sokkal inkább az érdektelenség és a fel nem ismert előnyök alkotják a demotiváció alapját. Ez többek között azért szomorú tény, mert - ellentétben az anyagi korlátokkal - külső támogatásokkal nehezen kezelhető. Hiszen amíg nincs személyes tapasztalat, nincs saját élmény, hiányzik az elhatározás, addig nehéz felismerni, hogy érdemes energiát fektetni az alapok elsajátításába. Az alapvető kompetenciák nélkül pedig nem tapasztalhatók meg a használatból származó előnyök - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

Az ismeretek terén számos fehér folt akad; többek között a felkészültséget jellemző fogalomismeret tekintetében is hiányosságokra derült fény. Az internet a legismertebb fogalom, erről a 15 év feletti válaszadók 94 százaléka hallott ugyan, de csak négyötödük ismeri annak jelentését. Az ismertség képzeletbeli dobogójának második fokán az e-mail áll, míg a vírus a harmadik, amelyről a lakosság valamivel több mint fele tudja, hogy a fogalom hozzávetőlegesen mit takar. A pc-ről és a Windowsról a megkérdezettek kétharmada hallott, de csak alig több mint a felük ismeri behatóbban e kifejezések jelentését. Az ismereteket érintő lemaradás terén különösen a leginkább veszélyeztetett rétegek felzárkóztatása jelent kihívást. Kötött keretek között ugyanis akár "kényszer hatására" is elsajátítható a pc-használat, és megtapasztalhatók bizonyos előnyök, a leginkább veszélyeztetett középkorúak és idősebbek számára azonban legfeljebb a munkahelyi elvárások jelenthetnének nyomást. A munkáltatóktól viszont reálisan kevéssé várható el, hogy az egyébként nem pc-s környezetben dolgozók számára képzéseket indítsanak, így ez a feladat jórészt az államra, esetleg a civil szférára marad. Egyéni elhatározás és tudatos lépések nélkül azonban könnyen hasztalan lehet minden külső segítség. Az "evangelisták" dolga azonban nem lesz könnyű, hiszen az elzárkózók attitűdjét évek óta hasonlóan erős érdektelenség jellemzi.

Kihasználatlan lehetőségek Az egyéni akarat és erőfeszítés gyengeségéről számos adat árulkodik. A valamely helyszínen hozzáférési lehetőséggel rendelkezők között csaknem másfél millió olyan lakost találunk, aki ezek egyikével sem él. Sokan az otthoni pc elé sem ülnek le, a munkahelyeken is csaknem negyedmillióan hagyják kihasználatlanul a lehetőséget, míg barátaiknál-ismerőseiknél ennél is jóval többen. A leszakadók felzárkózásának elvi lehetősége tehát részben adott. A szakadék betemetéséhez kevésbé az eszközökön, sokkal inkább az edukáción keresztül vezet az út.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Vendég-Ven...
2010.03.26. 18:39
"Ma a képzeletbeli határvonal azoknál húzódik, akik még a 80-as évek első felében jártak középiskolába"

Van olyan Műegyetemet végzett férfiismerősöm, aki vegyészmérnökként dolgozik egy nagy gyógyszercégnél, mégsincs otthon internetje, sőt még számítógépe sem. A munkahelyén fejenként havi 50MB forgalom van engedélyezve, neki ez elég. Pedig olyan helyen lakik, ahol havi 2500-ért lehetne 20/10 megabites netje (Digi).


1988-ben kezdte a középiskolát... 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2010.03.26. 20:13
Az én munkatársam meg 60 éves és rendszeresen iwiwezik és azt teljesen alkalmazza is, tehát alkalmazásokat is tud telepíteni.Egyszóval 60 éves korához képest nagyon is jól kezeli a gépet. Ja meg skype-ol is!

Másik dolog, hogy a tv megjelenésekor az idősek sem szerettek tv-zni.
Még csak pár éve az ami a net megfizethető bárki által.

Erre egy dolog van : generációváltás.
még vagy 10 év biztosan kell, hogy megugorjon ez a szám.

Vannak olyan emberek is akik nem szeretnek irányítani,a szabadidőit, tehát tudatosan filmet letölteni, és a tv ennél sokkal kényelmesebb, szórakoztatóbb.

(mondom én aki 6 éve nem tvzik... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. POSEiDON
2010.03.26. 21:13
azt hiszem kissé elhamarkodott az a kijelentés, hogy "veszélyeztetett rétegek"miért? mitől? valamiféle életre veszélyes gondot okozhat, ha valaki abszolút nem törődik a számítógépek világával? rút ferdítés ez az anyagias, profitorientált és sajnos kissé aberrált világmegmondóktól.

nem tudnám elképzelni a mindennapokat a laptop és net nélkül de számomra nincs veszélyben az aki magasról tesz rá. pardon, veszélyes a gyártókra nézve hiszen nem óhajt vásárolni.

remélem soha-soha nem lesz annyira computerizált a társadalmunk, hogy ezen ismeretek teljes hiányában valaki komolyan veszélyben érezhetné magát. mindíg lesz választási lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2010.03.27. 11:58
Igen Okos Meglatas Poseidon

Es a masik ez a tanulmany annyit er mint amit a BKV-nak keszitettek sokmillaert

Ezt akar egy atlagember meg tudja mondani es mivel statisztikus adatokra tamsszkodik informacioerteke kb 0 legalabbis szamomra.

A szamitogep mindig is csak egy eszkoz lesz remelem es nem kotelezo seged es nelkule talan teljesebb eletet lehet elni mint vele de ugye ezt mindenkinek maganak kell belatni hogy mi a fontos mert egyebkent csak egy idorablo sajat boromon tapasztalom. Nagyon ketelu fegyverteny amit leirtam hiszen hogy idorablo nem biztos hogy rossz mivel nekem ez az egyetlen modja hogy tartsam a kapcsolatot az otthoniakkal.

Udv mindenkinek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!