iPon Hírek

Még mindig kevés SSD-vel szerelt notebook fogy

Dátum | 2009. 06. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD meghajtók a noteszgépek esetében rendkívül hasznosnak mondhatóak, ugyanis segítségükkel a konfiguráció akkumulátorideje a merevlemezes megoldásokkal szemben növelhető, de a mozgó alkatrészek hiánya, a nagyobb sebesség és hangtalan működésük miatt is ideálisak ezek a szerkezetek a notebookokba. Az SSD-k egyetlen negatív hátránya, hogy alkalmazásuk a felhasználók pénztárcáját terheli: a noteszgép árát jelentősen megdobja egy SSD meghajtó alkalmazása. Gyakorlatilag ezzel is magyarázható lassú elterjedésük a piacon.


A DRAMeXchange elemzői készítettek egy kis piaci körképet, amelynek keretein belül feltérképezték, hogy jelenleg hogyan is állnak jelenleg az SSD meghajtók a notebookok szegmensében. A szakemberek szerint az idei év folyamán a NAND Flash alapú adattárolóval szerelt noteszgépek aránya 1-1,5%-ot tehet majd ki a teljes notebookszállítási-mutatókból.

Ez az állítás az 2009-es évre vonatkozik, azaz szinte biztos, hogy idén már nem növekszik jelentősen az SSD-vel szerelt notebook konfigurációk aránya. Az elemzők szerint ennek oka az SSD-k árában és ehhez mérten kissé alacsony adattároló kapacitásukban keresendő. A jövőt tekintve már lényegesen bizakodóbbak az előrejelzések: az egyes vállalatok a gyártástechnológia fejlesztésével egyre olcsóbb SSD-k előállítására lesznek képesek, amelyek már vonzóbbak lehetnek majd a felhasználók és a rendszerépítők számára is. Ezzel egy időben az SSD meghajtók között is egyre több és egyre kedvezőbb árú modell tűnhet majd fel, amiből nem csak a notebook piac, hanem az asztali számítógépek szegmense is profitálhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. jadam92
2009.06.26. 20:17
VISSZA A HIRHEZ

Mert drága.?. Elsődlegesen a címre válaszolva..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pluto
2009.06.26. 21:16
Meg kevés fér rá. De a cikk is pont ezt írja le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.06.26. 21:23
Én pl. vettem volna SLC SSD-s notebookot, de már annak örültem hogy majdnem olyan konfigurációt tudtam venni, amit szerettem volna. Még MLC SSD-s sem volt kapható, van hova növekedjen a választék.

Tudom, külön megvehetem, de akkor meg a drága SSD ára mellett kidobtam a hagyományos vinyó árát is, ráadásul pl. az OEM oprendszer sincs rögtön rajta, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Movolif
2009.06.27. 09:57
hát igen, nincs mit ragozni, majd jövőre felpezsdül a piac (én monnyuk már idén karácsonyra is reménykedek, h észbekapnak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.06.27. 12:25
A szőnyeg alá söprünk egy fontos problémát: a megbízhatóságot.

Vételár számít, de indokolt esetben szóbajön az előteremtése.

A kapacitás sem érdektelen, de indokolt esetben szóbajön a kompromisszum kialakítása.

Megbízhatóságról azonban csak közvetett és nem túl bíztató információink vannak. Márpedig a megbízhatóság nem olyan mint a vételár vagy kapacitás, mert a megbíhatóság nemigen tűr kompromisszumot.

(1) SLC húzósabb árának indoklásaként itt-ott néha meg-megjelenik, hogy az MLC-hez képest lassabban megy tönkre az írástól, és megbízhatóbb a Single Level Cellák szintjeinek elkülönítése, mint a Multi Level Celláké. Magyarul: a kinálat zömét adó MLC-hez képest az SLC-t jobbnak tartják a gyártók.

(2) Wincsinél számottevően gyorsabb ZÓNA SZINTŰ elnyűvődésből adódó problémát megpróbálják orvosolni azzal, hogy hardware, pontosabban firmware szinten igyekeznek a valóságos szektorokat véletlenszerűen szétszórni ahhoz képest, ahogy te használod. További óvintézkedés, mert hiszen úgy néz ki, hogy az SSD a szoftver gyártókat is óvatosságra készteti, hogy olyat emlegetnek, hogy egyik másik újabb oprendszer verzió már támogatja az SSD-k számára szükséges, egyenletes szétoszlású felhasználást. Mindezzel csak az a bibi, hogy mi van akkor, ha a firmware szintű, az oprendszer szintű és a te saját felhasználási szokásaid annyit ügyeskednek egymással párhuzamosan, mígnem a sok ügyekedés egymást kioltja, és az SSD valamely zónáját mégis hülyére nyúzod viszonylag rövid idő alatt?

---

Vitathatatlan a kábító sebesség, amely a wincsi-fejek hiánya miatt, a sok zóna egymással párhuzamos írása és olvasása tesz lehetővé. De előszöris nem írható szektoronként, hanem egyetlen szektor kedvéért is nagyobb zónát nyúz az SSD. És másodszor is pedig az őrült sebességek mögött pedig az van, hogy mint írtam, sok zónát használ egyszerre a gyors SSD. Ez pedig azt jelenti, hogy egy-egy írás kedvéért nem egy-egy, hanem sok-sok zónát nyúzol.

Gyártók élettartam kijelentéseiről nem tudjuk, hogy valójában milyen felhasználási feltételekre vonatkoznak. Viccesen hatalmas üzemórára vonatkoznak. És nem az SSD halálát okozó írási hozzáférésekre.

Márpedig érdkes egy oprendszer, ahol a fájlok utolsó hozzáférési dátumának frissítését letiltják, hogy az SSD-t ne nyúzza a frissítés. Sokan nem gondolnak arra, hogy komolyabb oprendszer esetén az olvasási hozzáférés is ír, méghozzá igen gyakran ugyanabba a szektor-láncolatba. Ez letiltható, de akkor olyan háztartási irányba megy a dolog.

Összegezve: az SSD-ről még azt sem mondhatom, hogy nem érett, mert még annyi megbíhatóan hiteles információnk sincs a valóságos megbízhatóságáról, hogy legalább egy sommás itéletben összefoglalhatnánk a helyzetet.

Nem olcsó SSD-re ezekután egy óvatosabb ember hogyan költsön ilyen körülmények között?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.06.28. 11:06
Igen a flash technológiának megvannak a korlátai.
- MLC adatbiztonsága (megtartó képessége) exponenciálisan romlik a tárolt bitek számával. (És némileg lassabb is.) Drága az SLC, de megvan az oka.
- Zónák számát minél nagyobbra kell venni.
- Csak a firmware-ben nem managelt flash-t szabad oprendszerből optimalizálni, mert egyébként a firmware-ből kell. Hasonlóan az NCQ-hoz, a fizikai szintet ismerő eszköz kell vezérelje a fizikai szintet. Win7 ebből a szempontból még növelheti is a hibákat, ha bármit csinál az írások számának csökkentésén kívül.

De: Hordozható eszközben megvannak a vitathatatlan előnyei:
- Hiába a leesésvédelmek a winyó firmware-ében, ha leszakad a több G-től a fej.
- Mágneses érzékenység is, nekem ment már tönkre notebook winyóm miatta, bukva mindent ami rajta volt.

És az apróságok: zaj és fogyasztás, esetleg a sebesség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!