iPon Hírek

Megakadályozható az opiátoktól való függés

Dátum | 2012. 08. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Adelaide-i és a Coloradói Egyetem kutatói egy nemzetközi projekt keretében sikeresen bizonyították, hogy lehetséges a morfium- és heroinfüggőség megakadályozása úgy, hogy a hatóanyagok fájdalomcsillapító hatása továbbra is fennálljon. A kutatók feltárták ugyanis az immunrendszer azon kulcsmechanizmusát, amely elősegíti az opiátoktól való függést. Laboratórium kísérletekkel korábban már igazolták, hogy a patkányok esetében a plus-naloxone nevű hatóanyag megakadályozza az immunaddikciót.

„Az általunk elvégzett kísérletek bizonyították, hogy az agyi immunrendszeren keresztül lehetséges a függés kialakulásának megakadályozása anélkül is, hogy közvetlenül az agyra hatnánk” ‒ mondta el Mark Hutchinson, a kutatás egyik vezetője. „A függés kialakulásában mind a központi idegrendszer, mind pedig az immunrendszer fontos szerepet játszik, de a mostani kutatás eredményei alapján egyértelműen elmondható, hogy ha az immunrendszer függését megakadályozzuk, az agyban sem alakul ki függőség.”

A kísérletek eredményeiről részletesen beszámoló tanulmány a Journal of Neuroscience oldalain jelent meg. A kutatás újfajta fájdalomcsillapítók megalkotásához vezethet, valamint rengeteget segíthet a heroinistáknak a leszokásban.


„A morfiumhoz és heroinhoz hasonló opiátok a TLR4 nevű receptorhoz kapcsolódnak, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy a normál immunválasz során a baktériumokra reagál a szervezet. A probléma azzal van, hogy a TLR4 ezt követően felerősíti a függést” ‒ magyarázza Hutchinson. A plus-naloxone automatikusan leállítja ezt a folyamatot, leállítja az „opiátéhséget”, és a függéssel kapcsolatba hozható viselkedésformákat. Az agy neurokémiája megváltozik, a drogok hatására normális esetben meginduló dopamintermelődés nem kezdődik meg, így a hatóanyagok nem okoznak eufóriát, folytatja a kutató.

„Ez a kutatás alapjaiban változtatja meg mindazt, amit az ópiumszármazékokról tudunk. Régóta sejtettük, hogy a TLR4 lehet a kulcs a függőség megakadályozásához, és most egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóban így van” ‒ mondja Linda Watkins kutató.

„Az általunk alkalmazott hatóanyag annak az opioid-antagonistának az tükörképe, amelyet Kenner Rice alkotott meg a hetvenes években. Úgy gondoljuk, hogy rendkívül hasznos lehet a morfiummal együtt alkalmazva, így a páciensek nyugodtan élvezhetik az opiátok fájdalomcsillapító hatását a függőség kialakulásának réme nélkül” ‒ folytatja a tudós.

A kutatócsoport reményei szerint az új szer klinikai tesztelése másfél éven belül megkezdődhet. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Fireprism
2012.08.17. 09:52
Kár hogy magyar országot megfosztották máktermelő nagyhatalmi státuszától ...

MÉGIS HONNAN VOLT A SOK ÓPIUM EURÓPÁBA ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Oggy
2012.08.17. 12:57
Mikor lehet rendelni Iponon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2012.08.17. 13:21
Oké a fizikai függőséget sikerült megakadályozni (ami nem kis dolog), de a lelki függőség még így is nagyon erős lehet, szóval nem félek, hogy a patikákban ezt kapjuk majd aszpirin helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2012.08.17. 13:48
Milyen "lelki függőség"?? Az meg mégis mi? "a hatóanyagok nem okoznak eufóriát" - tehát nem érzel majd semmilyen hatását. Ilyen módon használva csak arra jó, hogy fájdalomcsillapítóként működjön. Ha egyszer semmilyen közérzet változást nem okoz, akkor nincs is milyen hatására rászokni. Aszpirin helyett meg miért is árulnák? Akinek olyan keményebb fájdalmai vannak, hogy már erre van szüksége az lehet, hogy kórházban van. Nem arról van szó, hogy egy fejfájásra ópiumot adnak majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Oggy
2012.08.17. 16:04
Már hogy ne lenne lelki függőség kicsit olvassál már utána, az agy a pozitív élményeket beleszövi a kábult állapotba, így amikor használod legközelebb nemcsak a szer hatása fejti ki hatását, hanem előjönnek a kellemes ráhatások az előző alkalomból. Feltételezem ha függő vagy, vigaszt, megnyugvást örömöt is okoz, szóval a lelki függőség nem helytelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MassKilla
2012.08.18. 03:09
te meg olvasd el mégegyszer a cikket, ha az immundrendszer függőségét megakadályozzák, az agyban nem alakul ki függőség, ez nem megelőzésről, hanem kezelésről szól, tehát aki eddig függő is volt, hiába emlékszik arra hogy jó volt, az agya nem küld továbbá olyan kémiai jeleket hogy az neki kell, illetve hogy a használata jó, mert megváltozott az agy neurokémiája, szószerint idézve! nem értem egyes emberek hogy éretségizhetnek le, ha még a magyar szövegértésen is ilyen súlyosan elvéreznének...ha egyáltalán érettségiztél már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.08.18. 17:20
Talán a túlerőltetett irodalom tanítás (aminek egyébként közel 0 haszna van)miatt nem marad idő, fókusz a valóban hasznos dolgokra mint a szövegértés, nyelvtan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... MassK...
2012.08.18. 20:28
Láthatóan neked vannak gondjaid a szövegértelmezéssel. A lelki függőséghez semmi köze az immunrendszer függésének. A pszichés függőséget nem az okozza. Ez az ópiátok elvonásánál jelentkező fájdalmat, hányást, fizikai rosszullétet szünteti meg, mert ezt okozza az immunrendszer pánikreakciója az elvonásra.
A lelki függőséghez nincs szükség semmilyen immunrendszeri dologra, sok olyan lelki függőség van ahol nem is kell semmilyen szert bevenni és úgy alakul ki.
A fájdalom csillapítása pedig örömet okoz, még akkor is ha maga a szer nem növeli a boldogságérzet hormon termelődését és felszabadulását. Maga az érzés, élmény viszont igen. Ha pedig blokkolják, akkor kialakulhat egy a nyugtatókhoz hasonló függés, ahol a tompított állapot után nehéz elviselni a normált.
Sokkal nehezebb és összetettebb dolog ez.
Ez a fizikai függőséget szünteti meg.

Az ilyen stílust pedig legyél szíves hanyagolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!