iPon Hírek

Megállíthatatlan az Antarktisz nyugati jégmezőjének olvadása

Dátum | 2014. 05. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A héten két olyan tanulmány is megjelent, amely az Antarktisz nyugati részét borító jégmező sorsával foglalkozik. A szerzők, két egymástól függetlenül dolgozó kutatócsoport tagjai, nagyon hasonló következtetésekre jutottak: a jelek szerint a jég olvadásának üteme olyan szinten felgyorsult, hogy gyakorlatilag megállíthatatlanná vált a folyamat. A tetemes vízkészleteket tároló jégtömeg a következő évszázadok során legalább három méterrel fogja megemelni a tengervíz szintjét a bolygón. A NASA és a Kaliforniai Egyetem közös kutatócsoportjának tagjai 40 év megfigyelési adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy az Amundsen-tenger gleccsereinek sorsa megpecsételődött. Ezek a jégfolyamok már jelenleg is nagyban hozzájárulnak a vízszint globális emelkedéséhez, hiszen évente annyi vizet adnak vissza az óceánnak, mint amennyit a teljes grönlandi jégmező. A gleccserek jege legalább további 1,2 méterrel növelheti a vízszintet, és az olvadás üteme messze meghaladja azt, amit a klímakutatók többsége elképzelhetőnek tartott. A kutatók elmondása szerint a gleccserek menthetetlen eltűnésének tényét három különböző jelenség is alátámasztja: a folyási sebesség fokozódása, a tengerbe lógó vég kiterjedésének növekedése, illetve a gleccserágyak topográfiája. Korábbi kutatások minden kétséget kizárólag igazolták, hogy az elmúlt négy évtizedben fokozatosan felgyorsult a jégfolyamok áramlási sebessége.
A tengerben végződő gleccserek esetében az olvadás túlnyomó része azon a vonalon túl következik be, ahol a jég a kőzetágyhoz kapcsolódik. Az ezen túli részek a víz színén lebegő selfjeget alkotnak. Az antarktiszi gleccserek tengerbe lógó vége az elmúlt évtizedek során vékonyodni kezdett, tömegük lecsökkent, így már azokon a helyeken is lebeg, ahol a korábban az alacsony tengerfenéken ült. A gleccserek kőzetágyon nyugvó része tehát egyre inkább a szárazföld belseje felé húzódik vissza. A sebesség növekedése és ez a visszahúzódás kölcsönösen erősítik egymást, hiszen a gyors folyás következtében még jobban elvékonyodik és szétterül a jégár vége, a könnyű jégrétegek pedig felemelkednek a kőzetágyról. A benyomuló víz alámossa a jeget, amely még szabadabban áramolhat előre, hiszen immár nem korlátozza a kőzetágy lehorgonyzó hatása. Ahhoz hogy a folyamat lelassuljon, olyan felszíni formákra lenne szükség, amelyek képesek megakasztani az egymást gerjesztő eseményeket. A gleccserágyban megbúvó méretesebb dombok például alkalmasak lehetnek erre, viszont a NASA jégvastagsági vizsgálatai alapján a Nyugat-Antarktisz hat legnagyobb gleccsere esetében nem léteznek ilyen kiemelkedések. Az egyetlen kivételt a Haynes-gleccser jelenti, amely azonban csak egy viszonylag kisebb régióból táplálja magát jéggel, így esetleges lelassulása nem sokban befolyásolná az események végkimenetelét. A nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása megállíthatatlannak tűnik, mondják a szakértők. A folyamatokat valószínűleg a tengervíz felmelegedése indította be, amely a selfjég alá áramolva megkezdte annak felgyorsuló kiolvasztását.
A Washingtoni Egyetem kutatói topografikus mérésekkel és számítógépes modellekkel szimulálták az egyes gleccserek jövőbeli sorsát. Számításaik szerint a Thwaites-gleccser a következő egy-két évszázad során teljesen eltűnhet, önmagában több mint fél méterrel növelve meg a globális tengerszintet. Ez a jégár pozíciója miatt gyakorlatilag dugóként szolgál a teljes nyugati jégmezőhöz, és eltűnésével semmi sem állja útját annak, hogy ezek a részek is beleolvadjanak a tengerbe. A jégmező annyi vizet raktároz, amely a világtenger szintjét 3−4 méterrel emelheti meg. A pesszimista becslések alapján a jégmező teljes összeomlása 200 éven belül bekövetkezhet, az optimistább változat pedig nagyjából 1000 évre teszi a folyamat lezajlását. Egy dologban azonban nincs vita a kutatók közt: az események leállíthatatlanok. A szakértők a mérés és a modellezés során semmi olyan mechanizmusra nem akadtak rá, amely akár átmenetileg is stabilizálhatná a gleccserek visszahúzódásának folyamatát. A Thwaites-gleccser lehorgonyzott vége jelenleg egy 600 méteres mélységben található alacsony kiemelkedésen ül. Ahogy visszább húzódik, mélyebb vizek felé ér az öbölben, és esése hirtelen meredekebbé válik majd, ami instabillá teszi a víz fölötti részeket. Innentől kezdve a jégvesztés fokozott ütemben folytatódik tovább, magyarázzák a kutatók.
Thwaites-gleccser
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. dongo84
2014.05.13. 13:50
Van egy olyan érzésem, hogy a jégmezők végleges elolvadásával, a levegő is nagyobb mértékben fog melegedni az eddigieknél....akár globális szinten is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. R3LaX123
2014.05.13. 14:03
Hát, lehet hülyeség amit mondok, de aha a jégmezők elolvadnak, akkor a hideg, jeges víz bekerül a különböző áramlatokba amelynek következtében lehűlés lesz. Bár annyit értek ehhez mint a lovakhoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Kajafun
2014.05.13. 14:18
Amikor felnézek az égre, meglátok mindig minimum egy utasszállítót ami egy orbitális nagy füstcsíkot húz maga után és belegondolok hogy azokat kéne lelőni a g*c*b*!!!
Mennek épp nyaralni, de ha hazaérnek rinyálnak a környezetszennyezésért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. dongo84 R3LaX...
2014.05.13. 14:32
Sajnos a víznek jobb a hőmegtartó képessége mint a levegőé.
Abban a pillanatban mikor elolvad a jég ott északon lehűl a víz.. az áramlatok délre viszik, ahol a nap felmelegíti.....majd mikor északon nem lesz mi hűtse a vizet az óceánok hőmérséklete is drasztikusan emelkedik és szerintem a levegői is.

Az azt követő években szerintem sokan fogunk éhen halni. A szerencsésebbeket időben elviszi majd a hőguta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. eriol Kajaf...
2014.05.13. 14:57
Mielőtt lelövöd őket, jó ha tudod, az a csík túlnyomó részt vízpára... Gyakorlatilag felhő.
De néha én is szoktam utálni őket, mert mennek nyaralni, én meg itt rohadok a dugóban. ^_^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. NimKorko Kajaf...
2014.05.13. 14:58
Az nem füstcsík amit húznak, hanem kondenzcsík...
Ami a szárnyakon lecsapódó kondenzvíz miatt keletkezik (ami ugye a hőmérsékletkülönbségből fakad), ahogy leszakad a sebesség hatására és ideiglenes felhőt képez a légkörben.
Vagy valami ilyesmi, de hogy füst lenne, az egy jó nagy ...

De látom már megelőztek.

Amúgy meg ha egy repülő füstcsíkot húz, na azt úgy hívják, hogy éppen lezuhan, mert kigyulladt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. eriol NimKo...
2014.05.13. 15:04
A kiáramló égéstermékre csapódik ki, aztán megfagy, és arra még csapódik ki, stb... A felhők is hasonlóképpen képződnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. NimKorko eriol
2014.05.13. 15:10
Majdnem eltaláltam
főleg, hogy csak tippeltem, mert lusta voltam utánanézni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. enzob
2014.05.13. 15:18
fasza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. xcomman NimKo...
2014.05.13. 15:48
Latszik nem olvasol facbookot, az chemtrail...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. kagei
2014.05.13. 16:25
Bárcsak érdekelne mi lesz ezzel a bolygóval 200 év múlva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kiskoller
2014.05.13. 16:31
Az autók a legnagyobb levegőszennyezők, aztán a háziállatok, majd ez után jönnek csak a gyárak, és a repülők már szinte elhanyagolhatóak ehhez képest.

Szóval ahelyett, hogy a repülő embereket szapulod, nem ártana magadba fordulnod, mert te okozod ezt.

4-5 éve súlyos depresszión mentem át amikor megtanultam, hogy mennyire retardált a társadalom amiben élek, és hogy ennek a daganatnak én is része vagyok.
Ma már elfogadom, hogy ez van, ezt a degenerációt már nem lehet visszafordítani.

Szerk: A felmelegedést okozó listám nem teljesen pontos, de a lényege igaz: A legtöbb kárt nem a nagy csúnya gyárak okozzák, hanem az emberek maguk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. qwertzzui kagei
2014.05.13. 16:42
...és sokan csak így fogják fel...majd azért ezt az információt, amit itt olvashattál, kérlek oszd meg a gyermekeddel, mert ha még őt nem is, de az ő gyereke már érezni fogja a mostani "lesz@rom" változásokat

Szerk: Bár, ha továbbra is ilyen fogyasztói társadalmat élünk....akkor valóban tök mind1. Sokáig itt már úgy se lehet meglenni. Kezdve az éhezéssel (Afrika), míg mások, 1000 termék közül válogathat, egyéb probléma nélkül (Amerika, Németország) és ez még csak 1! a sok probléma közül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Kajafun kisko...
2014.05.13. 16:56
"Szóval ahelyett, hogy a repülő embereket szapulod, nem ártana magadba fordulnod, mert te okozod ezt."
Ez kicsit erős... Ugyanis nem járok nyaralni és üzemanyagot is akkor használok ha dolgozok!
Szerintem Te fordulj magadba, biztos voltál már párszor nyaralni, nekem nincs rá időm sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Ronan kisko...
2014.05.13. 17:48
Végül is hiba a fejekben van azok fejében akik befektettek atom és más egyéb olajos hülyeségekbe.Persze könnyű leseperni azt ami más mond azzal hogy ez hülyeség, jó, legyen így.Én egyébként azt is hallottam hogy természet is közre játszik benne és napnak is köze van hozzá mivel erősödik és gyengül most ha minden igaz egy erősebb korszakát éli a napunk..Lehet nem így van nem tudom,mondom csak hallottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. edemke007
2014.05.13. 17:59
Ezt én mind elhiszem, hogy nem jó az, hogy olvad a jég, mert tudjuk mi okozza. vagy talán mégsem?
16. századi töröki Piri reis hajós készítette el világtérképét, amelynek csak 1 darabja található ma is meg, és ezen ábrázolva van Antarktisz, amit elvben csak rá 300 évre fedeztek fel, na de a lényeg, hogy ekkor Antarktiszt nem fedte jég!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kiskoller
2014.05.13. 18:01
"Én egyébként azt is hallottam hogy természet is közre játszik benne és napnak is köze van hozzá mivel erősödik és gyengül most ha minden igaz egy erősebb korszakát éli a napunk"

Jah, 20 évente periodizál, a mi mostani kilengésünk ennél sokkal jelentősebb

"Végül is hiba a fejekben van azok fejében akik befektettek atom és más egyéb olajos hülyeségekbe"

Ez így nem teljesen állja meg a helyét.
Akkor Ronan kapcsold ki a gépedet, add oda valakinek, ne használj gáz, elektro, vagy távfűtést, ne használj izzót, ne hordj vásárolható ruhát, ne vegyél csomagolt kaját, ne használj semmilyen elektronikai készüléket, ne használj semmilyen barkácseszközt, ne lépj fel betonútra, stb stb.
Konkrétan nincs olyan eszközünk, ami manapság ne az olajra épülne. Atom ehhez képest áldás volt, az kvázi tiszta energia az olajhoz/szénhez képest.

"Szóval ahelyett, hogy a repülő embereket szapulod, nem ártana magadba fordulnod, mert te okozod ezt."
Ez kicsit erős... Ugyanis nem járok nyaralni és üzemanyagot is akkor használok ha dolgozok!
Szerintem Te fordulj magadba, biztos voltál már párszor nyaralni, nekem nincs rá időm sem...

Nem sikerült megértened mondanivalódat, újra próbálkozom:
Hacsak nem vagy full vegán, nem utazol csak és kizárólag gyalog/kerékpárral/villamossal,nem használsz bármilyennemű, tömegesen gyártott terméket ( például : műszálas ruha, műanyag csomagolás, a mai kézieszközök 99%a, cipő, számítógép, zenelejátszó, mikro, hűtő)
akkor bizony te is ugyanúgy okozója vagy ennek a felmelegedésnek.

És igen, én is bűnös vagyok e téren, ugyanis ilyen társadalomban élünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Mackosajt edemk...
2014.05.13. 19:34
Azon a térképen van valami szokásos Terra Incognita, amiben senki nem ismerné fel az Antarktiszt, ha nem lenne _nagyjából_ ott. Piri Reis csak a Terra Incognita rajzolás régi hagyományait folytatta, és az a tény, hogy meleg éghajlatúnak hitte a tájat, és ennyire köze sincs a valósághoz a partvonalnak, jól mutatja, hogy valójában fogalma sem volt mi van ott.

Az antarktiszi jégmező több millió éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Kajafun kisko...
2014.05.13. 19:41
Nem, megértettem, csak Te nem tudsz fogalmazni normálisan! Figyelj oda, ennyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozef8
2014.05.13. 23:10
Volt olyan az elmúlt évmilliók során, hogy elolvadt az összes jég a Földön. Volt olyan is amikor egész Európa vastag jégpáncél alatt lapult. Voltak ezek régen is, és lesznek is. Az ember csak annyit tett, hogy kicsit felgyorsította. Remélem sikerül majd nekünk is alkalmazkodni a környezethez, az őseinknek sikerült átvészelni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. krutyifix
2014.05.14. 01:08
200 év múlva úgy szabályozhatjuk a klímát ahogy csak akarjuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim
2014.05.14. 03:40
Ha a cikk szövegével kapcsolatban van valakinek megjegyzése, azt személyes üzenetben intézze a cikkíró felé!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gabesz7630 kagei
2014.05.14. 08:30
Semmi. Kosszonni fogja szepen, jol lesz.
Az elovilag ami ki fog halni.


"Megállíthatatlan az Antarktisz nyugati jégmezőjének olvadása"
Helyes!
Lehet majd buzat termelni rajta.
Most csak ugy ott van azt feher,de semmi ertelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gabesz7630 jozef...
2014.05.14. 08:33
A vicc az egeszben az, hogy raketakat lonek ki tomkelegevel (egy ursiklo kulso tartalyaban kb 1,5-2 uszodanyi genyo van es ez csak a folyekony cucc es ott a ket booster is) ,meg atomot robbantanak csak ugy a "latvany" kedverert a foldon es a legkorben is.
Mindenfele genyot fecskendeznek a legkorbe kiserlet keppen.
Te meg otthon ulsz a kornyezetkimelo szatyroddal, meg a hajtogaz mentes spray-iddel es hallgatod, hogy orditanak veled, hogy te vagy a hibas.

Ez egy rohadt nagy biznisz ra kene mar jonni vegre.
Van tozsde ra, ahol fogadasokat lehet kotni.
Na kb ennyire hiteles.
Meg utana kene nezni ki volt a 80 evekben aki ezt a parat beinditotta...

Elmennek az budos jo anyjukba, oda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gabesz7630 kisko...
2014.05.14. 08:45

"Szerk: A felmelegedést okozó listám nem teljesen pontos, de a lényege igaz: A legtöbb kárt nem a nagy csúnya gyárak okozzák, hanem az emberek maguk."
Echte faszsag.
Latom bevalt az agymosas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gabesz7630 dongo...
2014.05.14. 08:47
"Az azt követő években szerintem sokan fogunk éhen halni."
Nekem nem lesz gond ezzel siman hajlando vagyok embert enni ha kell.
A vegahus meg egeszseges is lesz mert franko sovany.
Evolucio..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. btomi1980
2014.05.14. 09:17
3métert emelkedhet a víz! Még így sem fogja három tenger mosni Magyarország partjait!

Komolyra fordítva a szót!
Honnan tudja bárki is, hogy mi lesz 100-200-300év múlva!
Azt viszont tudni, hogy volt a földön legalább 2x teljes eljegesedés, még a dinók előtt!
Aztán jött a felmelegedés, lehűlés, jégkorszak, pólus-váltás, birodalmak, stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.14. 12:51
Ezt komolyan gondolod, hogy kimoderálod a cikk hibájavítását a fórumból, a cikkben meg meghagyjátok a durva hibát??? Nóóórmális?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. MJA
2014.05.14. 13:21
meg nemtudok üzenet küldeni ebben a tök jó új dizájnban, annyira béna, hogy megírt üzenet elküldéséhez nincs "elküld" gomb az opera böngészőben... vagy mittudomén milyen néven nincs...

szóval a bugfixet törlöd, üzenetet meg nemtudok küldeni, ti meg mosolyogva terjesztiktek a hülyeséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MJA
2014.05.14. 13:29
"A jégfolyamok már jelenleg is nagyban hozzájárulnak a vízszint globális emelkedéséhez, hiszen évente annyi vizet adnak vissza az óceánnak, mint amennyit a teljes grönlandi jégmező tárol. "

ez a hülyeség, újra beírom ide, hátha olvassa a cikkíró is, mert a grönlandi jégmennyiség 6,5 méterrel emelné a vízszintet, miközben évente "csak" néhány centiméterrel emelkedik a tengerszint.
Ennek bárki utánanézhet max 5 perc alatt, pl a wiki-n is ott van a kb 6 méter, grönland leírásában, de tudományos alaposságú kutatóanyagokat is lehet keresni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Mackosajt MJA
2014.05.14. 16:24
Ezek után biztosan nem fogom arra pocsékolni az időmet, hogy hibákra hívjam fel a figyelmet, akár a fórumban, akár személyes üzenetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim MJA
2014.05.14. 16:44
A bejelentéssel mindaddig nincs gond, míg ez olyan stílusban nem történik, hogy maximálisan eleget tesz a Fórum Szabályzat 2.2-tes pontja elleni vétségnek!

Mackósajt

"Ezek után biztosan nem fogom arra pocsékolni az időmet, hogy hibákra hívjam fel a figyelmet, akár a fórumban, akár személyes üzenetben."

Kevesebb erőfeszítésbe telik, mint hozzászólásban fölényeskedni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozef8 gabes...
2014.05.14. 20:28
Na igen, ebben sajnos igazad van Hova jutott ez a világ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog R3LaX...
2014.05.14. 20:52
Ez nem egeszen igy lenne,de legalabb jo iranyba indultal.
A hideg viz ugyanis edes viz lenne,elegge mas a tulajdonsagokkal.
Jelenleg az a bevett nezet,hogy a tengeri fo aramlatok erosen befolyasoljak az idojarast,meg kb mindent.
Modellezgetik itt hogy ez meg az lesz,de soha nem ugyanaz az eredmeny,igy kb semmire sem lehet alapozni az elmeleteket.Egy tuti,ha nagy mennyisegu edes hideg viz kerulne az Atlanti es a Csendes ocean vizebe,az nem tenne jot senkinek sem.
Az ilyen minden megolvad a kozeljovoben es ez mar visszafordithatatlan,csak egy bulvar pletyka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.15. 07:58
az igazság soha sem "flame", főleg nem valaminek a hibajavításaként

de ha téged irritált is az én nyersebb egyenes beszédem, Mackósajt hozzászólása 100%-ig korrekt volt, mégis törölted. (ebből látszik, hogy azt a 2.2-es szabályt, ami elég gumi, az esetre csak utólag "húztad rá"... egyáltalán nem is illett Mackósajt hibajavító hozzászólására...)

Bocsánat, hogy ilyennel zavarlak, de mivel te írtad, hogy ezt személyes üzenetben kell megbeszélni a cikk írójával, szeretnélek megkérni arra, hogy személyes üzenetben írd meg, hogyan lehet opera 12.14-gyel, mert tényleg nem tudom!
Abban is segíthetnél, hogy a "szerkesztés"-t, hogyan lehet megvalósítani, mert szintén nem találok semmilyen gombot, amivel elküldhetném a hozzászólásaim esetleges elgépeléseinek javítását, vagy utólag javított helyesírási hibáit (pedig van mindkettőből bőven)

Szeretném betartani a szabályokat, ha van rá lehetőség!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pcmagic gabes...
2014.05.15. 09:33
""Megállíthatatlan az Antarktisz nyugati jégmezőjének olvadása"
Helyes!
Lehet majd buzat termelni rajta.
Most csak ugy ott van azt feher,de semmi ertelme."


Ez nagyon tetszett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim MJA
2014.05.15. 10:23
"Szeretném betartani a szabályokat, ha van rá lehetőség!"

Használj kompatibilis böngészőt.

Tudom, hogy mai napig olyan funkciókkal rendelkezik az Opera 12, amivel egyetlen másik böngésző sem, én magam is több mint egy évtizedig használtam Operát, de mióta csináltak belőle egy lecsupaszított chrome klónt, a Presto motort meg hanyagolják, pont arra nem jó ami az alap feladata lenne, úgy meg nem ér semmit az összes egyedi funkciója.

Azt meg gondolom te is belátod, hogy egy olyan böngészőmotorra weboldalt optimalizálni, aminek a fejlesztésével felhagytak maximális időpazarlás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2014.05.15. 17:12
A hibáért elnézést, javítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!