iPon Hírek

Megbukott a Windows a vírus teszten

Dátum | 2007. 03. 05.
Szerző | aruboczki
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft Live OneCare biztonsági rendszere csúfos eredményt érte el azon a teszten, amelyen azt vizsgálták, hogy képes-e felismerni és ártalmatlanná tenni az operációs rendszert veszélyeztető vírusokat.

Az osztrák AV Comparatives tesztjén a vizsgált 17 vírusirtó program közül a OneCare volt az egyetlen, amely megbukott. A maximális 500 ezer vírusnak mintegy 82,5 %-át volt képes felismerni és hatástalanítani a Microsoft vírusellenőrző eszköze. Az elmúlt egy hónapban ez már a második olyan teszt, amelyen a OneCare kudarcot vallott.

A Live OneCare egyébként a Microsoft vírusvédelmet biztosító programja, amely a felhasználók számítógépének vírusmentességét hivatott ellátni. Az AV Comparatives negyedévenként górcső alá veszi legjobbaknak mondott vírusirtó programokat, és kideríti, hogy azok képesek-e lépést tartani a gomba módjára szaporodó interneten keresztül támadó vírusok tömkelegével.

A teszt során több fajta vírussal dolgoznak, így az kiterjed a makro, a script, a worm, a backdoor és a trójai vírusokra is. A vizsgált programok legtöbbje, összesen 14 kiváló, vagy jobb fokozatot ért el a teszten, kettő pedig standard képesítéssel zárta a vizsgát. A OneCare volt az egyetlen olyan program, amely minősíthetetlennek bizonyult.


A Microsoct rendszere különösen rosszul teljesített az úgynevezett polimorf vírusok ellen, amelyek rendszeresen megváltoztatják saját kódjukat a felismerés kivédésére. Andreas Clementi, az AV Comparatives egyik vezető elemzője a következőket írta a tesztről szóló összefoglalójában: „A Microsoft OneCare minősíthetetlenül rossz eredményeket produkált a vizsgálat során, így még a alapkövetelményeknek sem felet meg.”

Mitagadás, a Microsoft magyarázattal tartozna a gyatra teljesítmény miatt. Már február elején, a Virus Bulletin független angol szaklap vírusirtó tesztjén is kiderült, hogy a OneCare nem kis hiányosságokkal bír, ugyanis akkor is megbukott.

A sorozatos, csúfos bukások ellenére azonban a OneCare a tekintélyes ICSA Labs független tesztelő minősítése alapján megfelelő védelmet nyújt a vírusok ellen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.03.05. 15:59
A Microsoft Live OneCare biztonsági rendszere csúfos eredményt érte el azon a teszten, amelyen azt vizsgálták, hogy képes-e felismerni és ártalmatlanná tenni az operációs rendszert ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!