iPon Hírek

Megdőlt a kvantumteleportálás távolsági rekordja

Dátum | 2015. 09. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A coloradói NIST kutatói több mint száz kilométeres távolságba továbbítottak kvantuminformációkat egy optikai szálon keresztül, ami négyszerese a korábbi rekordnak. A kísérlet megerősítette, hogy a kvantumkommunikáció nagy távolságokban is működőképes ezzel a módszerrel. Más kutatók ugyan már távolabbra is teleportáltak információt a levegőn keresztül, de az optikai szálas megoldás sok szempontból kedvezőbb lehet, ha hálózatok tervezése és létrehozása a cél. A tudományos-fantasztikus művekben megjelenő teleportálással szemben a való életben folyó hasonló kísérletek során nem az anyagot sugározzák át a tér egyik pontjából egy másikba, hanem a kiinduló oldali kvantumállapotot továbbítják és rekonstruálják a célban egy másik részecskén. A továbbítani kívánt információ ennek megfelelően az anyag vagy a fény kvantumállapotába kódolható bele. A módszer mind a kommunikáció, mind a számítógépek jövőjében nagy változásokat hozhat, hiszen elképesztő biztonságot és gyorsaságot garantál. A kvantumteleportálás alapkoncepcióját több mint 20 évvel ezelőtt dolgozták ki, és azóta már több kutatócsoport is sikerrel vitte véghez a műveletet. A mostani kísérlet során a NIST szakértői egy foton kvantumállapotát továbbították sikeresen egy 102 kilométer hosszú, felcsavart optikai szálon át.
Az eljárás lényegileg úgy zajlik, hogy egy foton és egy kristályprizma segítségével két kvantumszinten összefonódott, egyforma állapotú fotont hoznak létre. Ezek egyikét beküldik az optikai szál egyik végén, a másikat pedig egy másik, vele vagy azonos, vagy ellentétes fázisú fotonnal (az inputtal) eresztik össze. Mivel a fotonok összefonódott állapotban vannak, az input-fotonnal találkozó foton állapotának megváltozásával az output-foton, vagyis az optikai szálon végigszáguldó foton állapota is meg fog változni, vagyis az információ átkerül az optikai szál másik végére, és ott észlelhető lesz, anélkül, hogy ténylegesen bejárta volna a távolságot. A kísérlet sikeréhez elengedhetetlenek voltak a nemrégiben kifejlesztett új egyfoton-detektorok, ezek hiányában ugyanis nem lehetett volna megmondani, hogy sikerrel járt-e a próbálkozás, mondja Marty Stevens, a kutatás résztvevője. A fotonoknak ugyanis mindössze egy százalékuk teszi meg sikeresen az utat, ilyen gyenge jelet pedig a legutóbbi időkig lehetetlennek tűnt észlelni. Az új műszerekkel viszont már 80 százalékban sikerült detektálni a beérkező információkat. A kvantum teleportálás távolságát egyébként pontosan ez, vagyis az adatátviteli veszteség korlátozza leginkább. Az új technikával és az új detektorokkal azonban már egészen tisztességes távolságokba eljuttathatók az információk, és észlelni is lehet ezeket, ami nagyon fontos lépést jelent a kvantuminternet kidolgozása felé. A következő időszakban a szakértők még hatékonyabbá szeretnék tenni az adatátvitelt, a jelenleg elért szint ugyanis még mindig kevés ahhoz, hogy ténylegesen alkalmas legyen különféle adatcsomagok biztonságos továbbítására
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

65. ChoSimba
2015.09.25. 08:38
És mikor lesz belőle kereskedelmi termék ? Most a vwgate miatt amúgy is esedékes lenne egy alternatív közlekedési megoldás

Egyébként csak nekem esik nehezemre ezt a módszert teleportálásnak hívni ? Itt se anyagot se energiát nem vittek át távolra. "Csak" kvantumállapotot. Arról nem is beszélve, hogy szerencsétlen ikerpárt el kell utaztatni 100km-re, tehát sérül a teleportáció azon kitétele, hogy a köztes távot nem teszik meg.
Értem én hogy ez milyen tök jó, de ez nem teleportáció
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.25. 08:59
Ez most számomra sem teljesen egyértelmű.

A képen szereplő szöveg quantum entanglement-re utal, viszont annak esetében nem kell fizikailag utaztatni semmit, mivel azonnali és távolság-független a változás.

El kéne olvasni az eredeti tanulmányt de most nincs rá időm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. zoomon
2015.09.25. 09:07
Információ teleportálás. Ebben a formában tényleg az a gond, hogy hiába az azonnali állapotváltozás, az összefonódott pár egyik felét még mindig el kell vinni fénysebesség alatti tempóval, de ha már ott van onnantól kezdve nincs köztes szakasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. gombabacsi
2015.09.25. 09:21
és ha "elromlik" az összefonódott pár egyik tagja?
már látom a jövőt, nem internet kábeleket fognak lefektetni az óceánok fenekére, hanem hatalmas tankhajókkal szállítnak összefonódott fotonokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Ch00ler
2015.09.25. 09:27
Ismét egy jó példa arra, hogyan hívjuk fel a figyelmet valamire.
Köze nincs a teleportációhoz, legalábbis ahhoz, amit mindenki előre gondol róla és ahogy az elmúlt 40 évben használták a kifejezést:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. dzsuz87
2015.09.25. 10:02
A kvantum-titkosítás is jól hangzik, és az rögtön el is árulja, mire szeretnék használni ezt.
Az amerikai hadseregnek tudtommal már van ilyen működő berendezése, amit most tesztelnek. Mindenki megnyugodott?


szerk: Csak ezen nem lehet titkosított adatot továbbítani, kell hozzá egy másodlagos vonal is, viszont a kulcsok megadásához már éppen használható ez a technika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. CyberPunk6...
2015.09.25. 10:05
Nem igazán értitek, pedig ezzel (jelen ismereteink szerint) 0 idő alatt tudunk átvinni információt két tetszőlegesen távoli pont között (nyilván a detektálás minősége korlátoz, ahogy a cikkben is olvasható), ráadásul ezt a mostaninál sokkal gyorsabban. Egy ilyen rendszernél a feldolgozás sebessége messze nagyobb korlátozó tényező lenne, mint az adatátvitel maga, ami manapság fordítva van.

A biztonság is nagyságrendekkel jobb, mert az információ csak azután kerül rá, hogy már célba ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. ChoSimba Cyber...
2015.09.25. 10:42
Na ezt hívják félinformációnak.
A Holdra például ezzel most nem tudsz eljuttatni semmit.
Ahhoz előbb oda kell vinni azt a szerencsétlen iker fotont. Ez meg nem nulla idő. És pont ezért nem teleportálás.
Az oké hogy utána már instant oda tudunk juttatni információt.
De másik fotont nem, ha az első esetleg elfáradna. Ahhoz megint kell egy űrhajó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Asagrim
2015.09.25. 10:46
Megláttam a címet, mondom magamba "na, lássuk, hány centivel". Kissé meglepődtem!

CyberPunk666

A végpontokat még mindig ugyanúgy le lehet hallgatni, sőt, el lehet téríteni, hogy más végpontra érkezzen az információ, és tekintve hogy még rendkívül veszteséges az egész, tehát rengetegszer el kell ismételni a küldést, hogy koherens legyen a teleportált információ, a fogadó soha nem is jön rá, hogy nem ő kapta meg a csomagok egy részét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. CyberPunk6... ChoSi...
2015.09.25. 10:53
Igen, egyszer oda kell vinni, de utána az INFORMÁCIÓ már teleportál.
Például a marsjárót real-time lehetne vezérelni és hasonlók. Ez is hatalmas lépés.

Most tényleg az a problémád vele, hogy előbb a rendszert "ki kell építeni" hozzá és nem csak a semmiből lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. CyberPunk6... Asagr...
2015.09.25. 11:01
Nyilván a jelen állapot még fejlesztendő, de az elvi működésre igaz.

A kommunikáció pedig kétirányú, szóval le lehet csekkolni, hogy mi érkezett meg és mi nem. Nyilván ehhez kellenek megfelelő eljárások és kulcsok, de innentől csak a végpontok hallgathatóak le, de a vonal maga nem. Ami előrelépés a mostanihoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Asagrim Cyber...
2015.09.25. 11:09
És hogyan állapítod meg, hogy a forrásnál eltérített csomag, ami nem érkezett meg a szándékolt célhoz veszteség volt-e vagy más? Sehogy.

Azzal, hogy nem lehet lehallgatni a csatornát, alig lett biztonságosabb az adatküldés, a legritkább esetekben szokták a csatornát figyelni, állandóan a szervereket éri a támadás, ahol a küldött információ tárolva van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. CyberPunk6... Asagr...
2015.09.25. 11:13
Nem kell megállapítani, a kommunikáció kétirányú, és így a fogadó tudja jelezni, hogy mi érkezett meg, a többit meg elvetik és arra nem küldik el az információt, így lényegtelen, hogy ellopták vagy elveszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.25. 11:26
Ha a quantum entanglement jelenséget kihasználó kommunikációról beszéltek, akkor ahhoz nem nagyon férhet hozzá más, mivel az párban (pontosabban zárt rendszerben) működik csak. Nincs mit eltéríteni, csak az fér hozzá az információhoz, aki rendelkezik az "adó-vevő" állomásokkal, amikből csak egy-egy lehet, illetve az eredeti rendszer megbontásakor létrehozott részegységekkel. Utólagosan ehhez hozzáférni lehetetlen.

Lényegét tekintve az adatátvitel és az adatküldés és fogadás teljesen biztonságos és zárt rendszert alkot, hozzáférni csak a már fogadott információhoz lehet, de ez már nem a kommunikáció, hanem az adattárolás biztonságán múlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. ZSORRO
2015.09.25. 11:48
Ahhoz a teleportáláshoz is amire itt sokan gondolnak(köztük én is) ahhoz is ki kell építeni a fogadó rendszert. Tehát ha bele vesszük a felépítési időt is akkor az sem azonali továbbítás. Bár nem lenne rossz teleportálgatva közlekedni csak úgy a nagyvilágba...
Az meg csak nekem furcsa, hogy volt neki 102 km feltekert optikai kábel csak úgy . Vagy külön ehez rendeltek ennyit, mert akkor a főnök fejét megnéztem volna amikor mondják neki, hogy miből mennyi kellene. Mert azért az optikai kábel nem olcsó cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. zoomon Asagr...
2015.09.25. 11:48
Az összefonódott fotonpár másik fele nélkül, sohasem fogod megfejteni az üzenetet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. CyberPunk6...
2015.09.25. 11:51
Nem értitek asagrimet.

A jelen technika szerint egy csomót el kell küldeni, hogy sikerüljön a dolog, mert csak a 80% ér célba kb.
Ezért többet küldenek és ezekre mondta, hogy nem tudod melyik ért célba, és melyiket lopták el.

Azt ő is tudja, hogy kell hozzá egy pár, de itt sok pár van, amiket küldenek és ezek közül ellopva 1-t lehetne elvileg hallgatózni, deez kiküszöbölhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. zoomon ZSORR...
2015.09.25. 11:52
Szerintem meglévő rendszert használtak a kísérlethez, de én úgy gondolom, hogy ez egy kiemelt kísérlet lehet, tehát ha nem tudtak meglévő rendszerre támaszkodni, simán rendeltek 100km optikai szálat, nem olcsó valóban, de a kérdés mindig az, hogy mennyi hasznot kecsegtet az adott dolog. Gondoljunk a LHC-ra az picivel többe volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Asagrim FaL
2015.09.25. 11:54
Olvastam hogy el lehet, már nem tudom hol. Aki a cikket írta biztosan jártasabb a témában mint én, így nem fogom kötni az ebet a karóhoz, nekem mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. zoomon Cyber...
2015.09.25. 11:54
Szerintem az összeset ellopva is teljesen kizárt a "hallgatózás" lehetősége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Asagrim Cyber...
2015.09.25. 11:55
Ott a pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.25. 11:59
Ti nem értitek, hogy ha nem rendelkezel a megbontott rendszer valamelyik tagjával, akkor a küldözgetett "adatok/jelek" számodra foghatatlanok, nincs más módja a rendszerrel való interakciónak, mint rendelkezni valamelyik tagjával. Az meg a rendszer megbontásakor adottá válik, hogy kihez kerül.

A valódi összefonódásra épülő kommunikációban nincs klasszikus értelemben vett küldés. Instant módon változik a rendszer, távolságtól függetlenül, hogy a végösszege mindig az eredeti legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Asagrim FaL
2015.09.25. 12:03
Nem veszed észre, hogy egy csak elméletben létező ideális folyamatot veszel alapul annak a megcáfolásához, hogy a jelen pillanatban megvalósítható folyamatot miért nem lehet kijátszani.

A jelenlegi összefonódáshoz vezető eljárás vérzik több sebből, nem az elmélet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.25. 12:07
Nem nyilatkozom tovább, amíg nem olvastam el a publikációt, mivel amiről én beszélek, az lehet nem az, amiről ez a kísérlet szólt. Lehet megtévesztett a képen az 'entangled' szó és igazából nem is ezt alkalmazza ez a kísérlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Asagrim FaL
2015.09.25. 12:10
Az hogy mit érnek el az egy dolog. Az, hogy hogyan érik el, az egy másik. Az utóbbi jelenlegi formájában nem tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. kiskoller
2015.09.25. 12:10
Adott egy fizikai elmélet, amely alapján tudtak épp-hogy fizikai kísérletet végrehajtani.

Ez még nagyon messze áll attól, hogy mi mérnökösdit játszva megállapítsuk, milyen haszna van, főleg, hogy mi (a fórumozók) feleannyira nem értjük, mi hogy működik, mint a fizikusok.

Persze beszélgetni róla azért még hasznos. Csak fontos odafigyelni a nézőpontunkra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. ThePoweR
2015.09.25. 12:21
Tehát ha jól értem. Van egy optikai szál. Mindkét végén egy fotonnal amik összefonódott állapotban vannak. Ha az egyik végén megtámogatjuk a fotont egy fotonnal és megváltozik az állapota, akkor a másik végén lévő foton (az összefonódás másik párja) állapota is megváltozik?

Nem valami ilyesmi volt használva a Mass Effect-ben is?

" Communications: Quantum Entanglement Communicators (QEC)

When a pair of quantum-entangled particles is separated, a change to one particle will affect the other instantaneously, wherever it lies in the universe...."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. CyberPunk6... kisko...
2015.09.25. 12:23
Ez azért nem annyira bonyolult (mármint a jelenség).

A megvalósítás nehézségei is elsősorban méréstechnikai jellegűek. Maga az elv és a haszna elég tiszta. Csak eljuttatni a megfelelő helyre és kimérni megfelelő pontossággal, ez már nem olyan könnyű.

Szóval, ha magáról a mérés mikéntjéről beszélgetnénk, akkor igazad is lenne, de az alapelv és a haszna, az egy jóval könnyedebb téma. (persze nem belemenve, az ikrek összefonódásába, csak pusztán a jelenséget véve).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. ChoSimba
2015.09.25. 12:27
Elmegyünk az eredeti kérdésem mellett
A tesztben alkalmazott eljárás szerintem NEM teleportáció, hanem 100km távolságból is működő kvantum összefonódáson alapuló információküldés.
Teleportációról ebben az esetben nem beszélhetünk, mert se anyag, se energia nem került el a forrástól.
Ilyen alapon a WiFi is teleportáció, mert 100km-re lévő célállomáson veszik azt, amit itt feladtak a forrásnál ?
Ez a teszt csak egy új információs "közeget" jelent, aminek nulla a késleltetése 100km-re. Vagy akármennyire, mert elméletileg nem távolságfüggő.
A teleportáció lényege nem az, hogy instant történik, hanem hogy anyag vagy energia kerül át egyik helyről a másikra. Azt soha senki nem mondta, hogy ennek instant kell történnie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. ThePoweR ChoSi...
2015.09.25. 12:29
Információ kerül teleportálásra. WiFi nem az mivel nem instant a továbbítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. ChoSimba ThePo...
2015.09.25. 12:30
Most írtam, hogy a teleportálás nincs időhöz kötve !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. CyberPunk6... ChoSi...
2015.09.25. 12:31
Akkor viszont miért nem teleportálás az, ha lemegyek a boltba gyalog?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. ThePoweR ChoSi...
2015.09.25. 12:31
"A teleportáció művelete anyag, energia és információ átvitele két térbeli ponthalmaz között valamilyen sugárzás vagy fázisátmenet használatával, a tárgyak szokásos mozgásának sebességét jelentősen meghaladó módon."

Wiki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. ChoSimba ThePo...
2015.09.25. 12:36
Ez eltér az angol verziótól
Amiben ugye az van, hogy
- a köztes távolságot nem teszted meg
- csak anyag és energia esetén
A mozgási sebesség túllépése sem stimmel, hiszen két szoba között gyalog hamarabb átérnél, mint egy teleporttal az USS Enterprise-on


"Teleportation, or Teletransportation, is the theoretical transfer of matter or energy from one point to another without traversing the physical space between them."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. ChoSimba ThePo...
2015.09.25. 12:40
És azért sem jó a magyar megfogalmazás, mert az alapján a WiFi is teleportáció:
- információt visz át két pont között sugárzás használatával
- a tárgyak szokásos mozgásának sebességét jelentősen meghaladó módon
Ugyanis fénysebességgel terjed, ami a tárgyak szokásos mozgási sebességét jelentősen meghaladja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. ThePoweR ChoSi...
2015.09.25. 12:55
Wifivel nem anyagot továbbítunk. Ha a wifit hasonlítjuk a kvantumteleportáláshoz akkor pedig igaz hogy gyorsabb. Mivel instant.

"without traversing the physical space between them"

Ez viszont igaz a jelenlegi koncepcióra is. Ha úgy vesszük fotonokat küldünk a hagyományos módszerrel. Itt viszont ez nincs mivel nem mozog semmi a térben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. ChoSimba ThePo...
2015.09.25. 13:31
De mozog
Teleportálni akarok a Holdra ? Oda kell küldenem űrhajóval az ikerfotont.
Ja ne, inkább a Marsra ? Akkor "újratervezés", irány a Mars.
Mindenképp kell "végeszköz", amit oda kell vinni, meg kell tenni az utat vele.
Egy StarTrek filmben viszont akárhova lehet teleportálni, nem kell odavinni semmit sem.
Ez a módszer sokkal inkább hasonlít egy csillagkapura. Azt is oda kellett vinni, ahova menni akartunk, de utána már lehetett használni kvázi instant anyag vagy energia továbbításra.
De attól a csillagkapu még nem teleportál.
Egyébként lehet hogy a kvantum összefonódás is Einstein-Rosen híd alapon működik, ki tudja. Lehet hogy nagyobb távolságon mérve már nem instant, mondjuk galaxisok között.
Ezt persze az én életemben több mint valószínű, hogy nem fogják tesztelni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. zoomon ChoSi...
2015.09.25. 14:42
Szerintem nem E-R híd alapon működik, Einstein amúgy sem hitt az összefonódás azon következményében, hogy a másik fél a fénysebességnél gyorsabban, azonnal reagál a másik állapotváltozására. Szerintem valahogy úgy kéne felfogni, hogy az összefonódott pár között nincs tér. Mókás dolog lenne egy teleportáló gép, még akkor is ha a másik kaput oda kell valahova vinni, mert az idejük is lehet különböző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. eriol
2015.09.25. 15:45
Elméletben amennyiben biztosítjuk a folyamatos, ikerpárokkal lekövethető fotonáramlást az optikai szálon, az adatátvitel sebessége tényleg gyorsabb mint amennyi idő alatt a két pont között a fény átutazik. Ahogy én értem: legyen I és O oldal (input/output), amin elindítjuk az ikerképzést és a fotonáramlást. O oldalon pontosan tudjuk, hogy a vevőnk 1000 méterre van, ezért I oldalon megjáratjuk a fotonokat egy feltekercselt 999 méteres szálban (vagy egyéb más értelmes megoldás), aminek a végére berakjuk a beam splitter -t. Mivel az ikerfotonok már folyamatosan áramlásban vannak, ha most elkezdjük változtatni I oldal fotonjait a splitter -rel, az rögtön replikálódik O oldal 999. méterére, azaz az információ valóban átteleportálódott 999 métert, 0 idő alatt, és onnan már csak 1 métert utazik a vevőig.
Így elméletileg csak a rendszer "inicializálásakor" kell megvárnunk a teljes 1000 méter lefutási idejét (amíg az első foton átér), utána már csak az 1 métert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim ChoSi...
2015.09.25. 15:52
A csillagkapu féreglyukat csinál, a Star Trek transzporter technológiája meg kvantumszinten scannel, szétbont, fénysebességgel eljuttatja a célba a szétbontott anyagot, majd újra felépíti.

Nagyon nagy a kavar itt a hozzászólásokban ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ChoSimba Asagr...
2015.09.25. 16:00
Csillagkapu okés, én is ezt írtam (Einstein-Rosen híd).
Az ST transzporternél meg nem írtam sebességet, lehet akár fénysebesség is, tulajdonképpen tök mindegy.

Én a kvantumteleportálás kifejezést kritizálom, mert szerintem ez nem teleportálás. Legalábbis StarTrek értelemben semmiképpen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Asagrim ChoSi...
2015.09.25. 16:48
Mivel Star Trekben nincs kvantumteleportálás, ezért ez nem is vitás!

Sőt, az egész franchise nem használja soha sem a kvantumösszefonódást, sem az elvét, sem a kifejezést, de még célzás sincs rá. Szóval nem értem hogy jön ide a Star Trek, még csak nem is teleportálásnak hanem transzportálásnak hívják benne a folyamatot. A "transz-" keresztül, a "tele-" át. Apró, de lényeges különbség.

A kvantum teleportálás az a folyamat, miközben egy összefonódott pár információt cserél egymással. Így függ össze a két kifejezés (az összefonódás és a teleportálás). Semmi más egyéb közük nincs a teleportálás szóhoz, vagy hogy bárkinek az agyszüleménye szerint (Gene Roddenberry) mi az a teleportálás (vagy transzportálás).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. dzsuz87
2015.09.25. 16:54
Az angol wikipédián a kvantum titkosítás szócikket érdemes elolvasni annak, aki nem érti, hogyan lesz az alapelvből működő adatátviteli eszköz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kiskoller ChoSi...
2015.09.25. 17:26
De miért kell a szavakon vitázni? Mindenki felfogta, mi történik itt, most az, hogy te ezt nem teleportációnak neveznéd, más meg igen, nem releváns, hiszen ez már lingvisztika. A szavak jelentésére csak addig érdemes fókuszálni, amíg nem győződünk meg azon, hogy mindenki kb. ugyanazon fogalomra gondol..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bp123 kisko...
2015.09.25. 18:38
De ha mindenki felfogta hogy mi történik itt akkor miért nem hívta fel senki a figyelmet a szép nagy, színes ábra brutális hiányosságára?

A nyalábosztó (4) miatt átlagosan minden 4ik átvitel sikeres, az 1-2 detekotornál kell egy ember telefonnal a kezében aki mondja a 3-4 detektornál lévő embernek hogy melyik kimenetet szabad figyelembe venni.

A telefonos emberkék nélkül nem visz át ez egy qubitet sem, se fénysebességnél gyorsabban, se lassabban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. hunstree Ch00l...
2015.09.25. 19:07
Azért hívják teleportációnak, mert elvileg a fénysebességre van korlátozva a mezők, és az információ terjedése is. De itt miután elválasztották a két fotont, és az egyikbe "beleírták" az információt, ugyanezaz információ megjelent a másikban is 0 idő eltelte után. Szóval nem terjedt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dzsuz87 bp123
2015.09.25. 19:12
Kell hozzá másodlagos vonal, mondtam is, csak átsiklottál felette.(6. hsz. vége)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba Asagr...
2015.09.25. 19:40
További szócséplés következik, mert egyelőre úgyis csak fiktív "készülékről" beszélünk

A ST transporter egy teleport a wiki szerint is:
A transporter is a fictional teleportation machine used in the Star Trek universe.
Ezért ezeket én sem különböztetném meg egymástól, bármennyire is szeretnéd.
A szó természetesen már a ST sorozat előtt is létezett, de népszerűségét gondolom innen szerezte, ezért hoztam be, mint téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zoomon ChoSi...
2015.09.25. 20:21
Szerintem inkább itt csépeljük a szót mint egy nvidia/intel/amd stb értelmetlenvitánál. Ezek a jó értelemben vett viták építő jelleggel is bírhatnak.
Múltkor a kávés posztnál is jólesően meglepődtem a sok válaszon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim ChoSi...
2015.09.25. 23:22
Ha már ragaszkodunk a linkekhez: http://dictionary.reference.com/browse/frame+of+reference

gy.k.: Ha valaki azt mondja egy korongszerű azonosítatlan repülő tárgyra, hogy repülő csészealj, a tárgy még nem konkrétan csészealj, csak az írja le legjobban a formáját. A ST transzporter technológiát teleportálásnak hívni ugyanez a kategória ... nem teleportálás hanem transzlokálás.

https://en.wiktionary.org/wiki/translocation
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba Asagr...
2015.09.26. 09:09
Akkor te most belekötsz és ellenkezel a wiki-vel ?
Minden teleportálás transzlokálás, de nem minden transzlokálás teleportálás.
A transzlokálás sokkal tágabb fogalom.


De visszatérve a fenti kísérletre.
Én azt nem látom, hogy mi ebben a teleportálás ? Mitől különbözik ez bármely kísérlettől, amelyben a kvantum csatolást tesztelik és információt visznek át vele A-ból B-be ?
Mert bármely ilyen kísérletben információt visznek át a pár egyik feléről a másikra. Pont ez a QE lényege és érdekessége.
Szóval ami fáj nekem az az, hogy miért kellett belevenni ebbe a teleportáció szót ?
Mert az a köznyelvben tök mást jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. csabi02
2015.09.26. 10:50
Teleportálásnak én sem nevezném,mert azt kb úgy képzelem el,hogy egy adott pillanatban a fél testem itt van a másik meg már távolságtól függetlenül akárhol, legyen az akár a mars vagy az europa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bp123 ChoSi...
2015.09.26. 13:42
"Szóval ami fáj nekem az az, hogy miért kellett belevenni ebbe a teleportáció szót? Mert az a köznyelvben tök mást jelent."

Rengeteg olyan dolog van ami szakkifejezésként mást jelent mint a köznyelvben. Éppen ez a bonyolult az összes tudományágban, tanulhatod meg a szótárat hozzá.

kvantumteleportáció = kvantumbit átvitele egyik részecskéről másikra
Ennyit jelent, se többet, se kevesebbet. Ráadásul nem is kell egyforma részecskének lenni a feladónak és vevőnek, egy foton polarizációjában tárolt kvantumbitet át lehet vinni egy elektron spinjébe. Ez azért elég gáz lenne egy "klasszikus" transzporternél: bedobsz egy almát, kijön egy kecske.

A vicc kedvéért kvantumIT-ben van egy no-teleportation nevű tétel (egy kvantumbit még végtelen hosszú klasszikus bitsorozattal sem írható le), itt megint teljesen mást értenek a teleportáció alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2015.09.26. 14:17
Lehet itt vitázni mindenféle jelentésről, de az én értelmezésem szerint ez a módszer, leginkább egy kommunikációs relé, amivel egy Marsi kolónián élő személy is -vagy Plútó felderítő, vagy extrasoláris kutató) azonnali kommunikációt folytathat a relé párjával. Ha telepítenek egy relét a földre, a marsra, akárhova, meg egy egy többállomásos központot, akkor meglenne a latency mentes kommunikáció a galaxison belül bárhova.

DE! Ehhez elsőként oda kell menni az egyik felével.... Semmi sem teleportálódik vagy transzpoltálódik, vagy vánszorog oda, amíg a fogadó állomás nincs ott.

Nekem ez elég egyszerű. Pláne ha azt veszem hogy ez inkább információ másolás, és nem puszta átvitel. Beállok a gépbe, elküld a marsi bázisra, majd kilépek ott a gépből, meg itthon is kilépek a gépből? Ez kicsit a Tökéletes trükk tesla gépezetére emlékeztet engem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba Szefm...
2015.09.26. 21:42
Igen, relének tök jó lesz, de már itt a Földön is. Ahol pl. most dolgozok, ott a szerverek Frankfurtban vannak (viva la költséghatékonyság) és bizony elég jelentős késleltetés van. Oda tök jó lenne egy ilyen.

A közszájon forgó teleportáció értelmezésében egy igen nagy morális kérdés, hogy a teleportálás során az eredeti jön létre vagy egy másolat
Maga a StarTrek is foglalkozott vele. Egyesek (talán Dr. Pulaski ?) nem is voltak hajlandóak használni a transzportert, inkább utaztak egy űrhajóval.
És Kirk-öt is meg Rikert is sikerült megduplázni egyszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. siriq
2015.09.28. 00:10
Azert nem artot volna valami ertelmes leiras is. Igaz bele kell feccelni kb jo par orat video es olvasas de mindjart mas lenne a vegen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.28. 00:12
Az adat ugyan az de meg nem bizonyitott, hogy masolat illetve eredeti. Mivel a ket allapot fellep es atvitere alapul, igy megjelenik tokeltes allapotaban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bp123
2015.09.28. 15:29
Fogsz egy körtét, vízszintesen félbevágod. A darabokat bedobozolod, egyiket elküldöd az Északi, a másikat pedig a Déli-sarkra. A félig odafagyott kutató kinyitja a dobozát, látja hogy a körte alja van benne és azonnal tudja hogy a másik szerencsétlen jégkockánál a körte teteje van.
És akkor felkiáltanak, emígyen hogye: Nimárcsak, azonnali adatátvitel.
Kérdeznék csak meg a postásokat akik kivitték a dobozokat a Jegesmedve utcába, meg a Pingvin térre, hogy nekik mi is a véleményük erről a bizonyos "azonnal"-ról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester bp123
2015.09.28. 16:31
De! (ha jól értelmeztem az eddig a témában olvasottakat) Ezek a körték utána módosíthatóak.. azaz ha beleharapsz a körtébe amott is megjelenik a harapásnyom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba Szefm...
2015.09.28. 16:53
Nem egészen. A körte a megtekintés után megsemmisül. Újabb körte kell a harapáshoz.
Itt nem egyetlen fotont küldenek, hanem folyamatosan sokat. Kvázi "bitenként" egyet. Illetve többet, mert vacak a hatékonyság.
De a fotonok nem újrahasználhatóak, a detektáláskor elnyelődnek.
A köztük lévő optikai szál tehát folyamatosan kell, nem csak az elején.

Az "instant" átvitel viszont számomra kicsit kérdéses.
Az ábra alapján ugye a foton-pár egyik felét módosítják, de a másik fele akkor még úton van a 100km-es szálban. Ezért ugyan az információátvitel azonnali, de nem detektálható egyből, mert még nem ért oda a detektorhoz. Mert az nem látszik, hogy a foton pár itteni felét "várakoztatnák" addig, ameddig a másik fele a cél detektorhoz nem ér.
Lehet hogy csak lehagyták az egyszerűség kedvéért, de lényegi elem lenne az "instantsághoz".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim ChoSi...
2015.09.29. 06:44
Lóf@szt tágabb fogalom! Kevered szezont a fazonnal, közben harmadik féltől idézgetsz, én meg már harmadik évtizede tisztában vagyok saját kútfőből is azzal, hogy mi micsoda, nem kell egy fostos mindenki által átszerkeszthető oldal, hogy megmondja nekem mit kell tudnom!

A transzlokálás/transzportálás során fogod a tárgyat, és áthelyezed A pontból B pontba, miközben végigjárod a megtett utat, Star Trekben meg pont ez történik! Star Trek vagy nem érdekel annyira, hogy odafigyelj miközben nézed, vagy még csak hírből hallottál róla! Tanulj (ha már annyira szereted outsourcingolni a tudást, rendelkezni vele luxus, itt egy link, legalább nem kell annyit írnom): http://en.memory-alpha.wikia.com/wiki/Matter_stream

A teleportálásnál nincs megtett út, A és B pont között megszűnik létezni az átvitt információ 3 dimenziós térben, a Star Trek transzportálásnál meg szó sincs erről!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba Asagr...
2015.09.29. 23:32
Na ha már ennyire tisztában vagy a dologgal
Azt mondd meg nekem, hogy az output-foton mikor kapja meg az input-foton állapotát ?
Nyilván akkor, amikor az megváltozik, azaz "reakcióba" lép a helper-fotonnal és ráadásul instant. Ez a QE fotonpár alapvető érdekessége, ugye ?
Második kérdés.
A QE foton-pár létrejötte és az input-foton vs. helper-foton "reakciója" között eltelt idő alatt az output-foton mekkora távolságot tett meg az üvegszálban ?
Mert ugye a teljes távolságot (100km) nem tehette meg, azon egyszerű oknál fogva, hogy bármely foton csak (közegtől függő) fénysebességgel tud terjedni és a helper-foton "reakcióig" megtett útja közelében sincs a 100 km-nek.
Ezért a teleportáció sem történhetett 100km-re.
Ahhoz hogy az input-foton állapota megjelenjen a túlvégen, meg kell várni, hogy a nyomorult kis output-foton odaérjen.
Hiába instant a "teleportáció", az információ továbbra sem terjed fénysebességnél gyorsabban.
Akkor miről is szól ez a felfedezés ?
Avagy hol a hiba a sztoriban ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.30. 15:38
Változtassunk annyit hogy az összefonódott pár Budapesten készül, a kimeneti fotont Debrecenbe küldik az optikai szálon, a helper fotont pedig Sopronba, így azonos időben érkeznek meg egymástól többszáz km-re. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel hogy másodpercenként egy fotonpárt készítünk (tehát amikor elindul a kábelben az aktuális, az előző már végigért rajta), és olyan kicsi a kábel csillapítása hogy valóban tudjuk detektálni ezeket.
Ha a detektorok tökéletesek (a valóságban nem elég gyorsak, de ez csak technikai részlet) a bemenetnél 2 eset lehetséges: egyforma az input és a helper foton (egyszerre jeleznek a detektorok), ill különbözik a két foton (ekkor az egyik detektor hamarabb jelez). Lesz a detektorokpárokból egy bitsorozatunk Sopronban, egy Debrecenben és a XOR-juk egyezik meg a bemenettel, tehát a soproni bitsorozatot hagyományos komm csatornán át kell vinni hogy a bemeneti információt visszakapjuk Debrecenben.
Ez a berendezés akkor sem tud fénysebeségnél gyorsabban átvinni adatot hogyha valóban "tudja" az összefonódott pár egyik tagja hogy mi történt a másikkal (mellesleg nincs is bizonyítva hogy valóban így működik az összefonódás).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim ChoSi...
2015.09.30. 15:50
Bocs, kiszálltam, ezen az állandó wookiepédiázáson besokalltam. Következők nem feltétlenül neked szólnak, de ki kell adnom magamból:

Már nagyon elegem van, hogy senki sem a saját tudását állítja szembe a másikéval, hanem olvas valamit, amiről adott esetben nem tudna magától két értelmes mondatot se összehozni, de hozzá akar szólni, szóval elmegy wikipédiát olvasni, és 10 perc múlva már szakértőnek érzi magát! NEM ÉRDEKEL, HOGY KÉPES VAGY OLYAN INFORMÁCIÓT TALÁLNI AZ INTERNETEN, AMI ELLENKEZIK AZZAL, AMIT ÉN TUDOK! AZ ÉRDEKEL, HOGY MILYEN TUDÁSSAL RENDELKEZEL, AMI ELLENKEZIK AZ ENYÉMMEL!

Ennek így mocskosul nincs semmi értelme, ha vagyok én, vagy te, és egy vagy több harmadik fél tudását állítjuk szembe egymással, saját magunkat mint tényezőt teljesen kivonva a párbeszédből! Magadat érvényesítsd egy párbeszédben, ne más által próbálj érvényt szerezni magadnak! Vegyük már észre, hogy ez a totálisan infantilis "az én apukám erősebb mint a tied" viselkedés egy verziója! Arról nem is beszélve, hogy az ilyen könnyen szerzett információ rövidesen elfelejtődik, nincs az információszerzés folyamatában semmi igyekezet az információ megtartására, így mellőzi a tanulási folyamatot amitől rögzülne, szóval 2 hét elteltével elolvasod a saját hozzászólásodat és nem fogod megérteni!

Emiatt marhára nem tudom elfogadni más ellenkező információját ellenérvnek, ha csak linkelgetni tud, mert nem ő rendelkezik vele, másét használja fel, a tanulás folyamatát, és ami mégfontosabb, a validitás vizsgálatát, vagy az adott szituációra levetített érvényességét teljesen mellőzve. Utóbbit csak megalapozott tudással lehet, nem tudod elbírálni, hogy adott helyzetben melyik információ érvényesebb a másiknál, ha nem rendelkezel a megfelelő előismerettel! Ezért nem tudok senkit komolyan venni, aki egy csöppnyi önálló gondolat nélkül a wikipédiát idézi be, gondolkodni meg elfelejt, mert hozzászokik, hogy minden információt készen, kielemezve kap!

Emiatt butul el egyre jobban a társadalom, annyira könnyű információhoz spontán hozzájutni, hogy senki nem veszi a fáradtságot az önálló gondolkodáshoz, a szerzett információ kielemzéséhez, vagy megtartásához!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba
2015.09.30. 17:39
Én azért kérdeztem valamit, mert a SAJÁT tudásommal nem fért össze valami.
Konkrétan a teleportáció szó használata a kvantumteleportáció szóösszetételben.
Azóta kezdek puhulni, mert a teleportációra valójában nem találtam egzakt megfogalmazást. Jó példa erre a wiki, ahol az angol és a magyar nyelvű definíció sem egyezik.
Egy biztos, hogy valami átkerül valahonnan valahova valamilyen módon és roppant gyorsan, beleértve az azonnalt is.
Mivel tudományos oldalról ez a jelenség az egyetlen gyakorlati megvalósítása a teleportációnak, ezért kénytelen és egyben hajlandó vagyok elfogadni a szó használatát ebben az összefüggésben.
És így nem is számít, hogy én mit tartok vagy tartottam teleportációnak, mert jó esetben is csak magánvélemény.
Azt továbbra sem fogadom el, hogy az információ átvitele a két végpont között instant és nem teszi meg a köztes távot. De be kell hogy lássam, hogy ettől még lehet teleportáció
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!