iPon Hírek

Megépült a világ legnagyobb mesterséges neurális hálózata

Dátum | 2013. 06. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia egy meglehetősen érdekes projektbe vágott, amelynek célja, az emberi agy tanulási folyamatának modellezése GPU alapú mesterséges neurális hálózat segítségével. Az Nvidia szakemberei a Standford Egyetem kutatócsoportjával léptek együttműködésébe, így elkészülhetett a világ legnagyobb mesterséges neurális hálózata. A számítógép-alapú mesterséges neurális hálózatok képesek "megtanulni", hogyan modellezzék az emberi agy viselkedését, azaz miként ismerjenek fel különböző tárgyakat, karaktereket hangokat és zenéket úgy, mint az emberek. Az Nvidia Tesla gyorsítókártyái újabb területen tűntek fel Nagyobb méretű, számítógép-alapú mesterséges neurális hálózatokat nem egyszerű létrehozni, ugyanis az ilyen hálózatok extrém módon számításigényesek. Például a Google nemrégiben egy nagyjából 1000 processzort, illetve 16000 processzormagot alkalmazó szerverpark segítségével alkotta meg saját mesterséges neurális hálózatát, amely megtanulta felismerni a macskákat egy sornyi YouTube videón. Ez a mesterséges neurális hálózat 1,7 milliárd paraméterrel rendelkezett, amelyek a neuronok közötti kapcsolatok virtuális megfelelőinek tekinthetőek. Ehhez képest az Nvidia szakemberei és a Stanford Egyetem kutatói által készített mesterséges neurális hálózat hat és félszer nagyobb, mint a korábbi rekordtartó, a Google 2012-ben kifejlesztett mesterséges neurális hálózata. A rekorder konfigurációt létrehozó csapat, amelynek vezetője Andrew Ng, az egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumának igazgatója, mindössze három szerver használatával is képes volt a Google-éhez hasonló nagyságú mesterséges neurális hálózat létrehozására. A szerverekben Nvidia GPU-k feleltek a hálózat által létrehozott hatalmas adatmennyiség feldolgozásának gyorsításáért. 16 darab Nvidia GPU gyorsítással ellátott szerverrel már egy 11,2 milliárd paramétert alkalmazó mesterséges neurális hálózat született, ami csakugyan hat és félszer nagyobb, mint a Google 2012-ben készített rendszere.

Mivel a GPU-k jelentősen nagyobb számítási teljesítményt kínálnak, mint a CPU-k, így a GPU alapú gyorsítókártyákkal ellátott rendszerek szélesebb kör számára teszik elérhetővé a nagyméretű mesterséges neurális hálózatok modellezésében rejlő lehetőségek kiaknázását. Nagyméretű mesterséges neurális hálózatok már néhány GPU gyorsítást alkalmazó szerverből is építhetőek, amelyekkel az élet minden területének problémái megoldhatóvá válnak a gépi tanulásnak, illetve a mesterséges intelligenciának köszönhetően. A gépi tanulás a mesterséges intelligencia területének egy rendkívül gyorsan fejlődő csoportját képezi, amelynek lényege abban rejlik, hogy a számítógépek anélkül reagálnak bizonyos dolgokra, hogy azt konkrétan "beléjük programozták volna". Az elmúlt évtized folyamán a gépi tanulásnak köszönhetően létrejöttek a saját magukat vezető intelligens autók, hatékonyabbá vált a webes keresés, sőt, az emberi génállomány megértése felé is komoly lépések történtek. Több kutató is úgy véli, hogy ez a módszer, illetve a terület idővel elvezet az emberi szintű mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez. A Nuance egyike azoknak a vállalatoknak, akik ezen a területen GPU-alapú mesterséges neurális hálózatokkal dolgoznak. A cég vezető szerepet tölt be a beszédfelismerés és a természetes nyelvi technológiák területén. A Nuance szakemberei arra tanítják a cég mesterséges neurális hálózatát, hogy több terabájtnyi audió anyag felhasználásának segítségével megértse az emberi beszédet. A tanulási fázis végén a rendszer a megtanult mintákhoz társítva felismeri a kimondott szavakat. A GPU alapú mesterséges neurális hálózatoknak azért van nagy jelentőségük, mert a GPU-k jóvoltából jelentősen felgyorsul a nagymennyiségű adat feldolgozása, így gyorsan feltérképezhetőek az új algoritmusok és az új tanítási technikák. Az így készített modellek minden területen nagyobb pontossággal dolgoznak, legyen szó a gyógyászati, az üzleti vagy akár mobil eszközök piacára szánt termékekről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. thatsofemr...
2013.06.23. 08:49
SkyNet hamarosan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ThompsoN
2013.06.23. 10:08
Mindjárt megalkotják a Geth-eket is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. deadsnow44
2013.06.23. 10:36
Az ember nem tökételes, ezért nem tud tökéleteset alkotni. De olyan gépet talán majd tud alkotni ami képes lesz arra, hogy kijavítsa a saját hibáit és ezáltal teljesen tökéletes lesz. Onnantól fogva pedig minden lehetségessé válik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. xilence
2013.06.23. 11:03
Igen ha AMD lenne benne, már életre kelt volna, és valószínűleg nem élnénk ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. myckie2
2013.06.23. 11:21
deadsnow44

Azta! Egy tudományos cikk alatt micsoda hozzászólás.

thatsofemre

Nekem is ez ugrott be hirtelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2013.06.23. 11:45
Amíg macskákat ismer csak föl több évnyi tanulás után a Google AI-je, addig nem nagy veszély egy 6x akkora szerver sem. Állambácsi pedig a kiberbűnözést szponzorálja világszerte, nem a macskakereső svábbogár szintjén vegetáló gonosz robotokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arin
2013.06.23. 16:10
Majd fellázad a Google gépe, mert rájön, hogy kutyapárti, és nem bírja a macskákat De közben begolyózik a sok macskától, kialakul nála egy macska komplexus és leigázza az emberiséget. Később mikor megszületik John Connor, akkor meg már senki sem emlékszik rá, hogy ez miatt indult az egész. Ezért kellenek majd a kutyák akik a Terminátorban is felismerik az ember alakú gépeket.

Sötét jövő előtt állunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. palacsa
2013.06.23. 16:51
akkor miért vannak még cpu-k?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LechooEdy
2013.06.23. 17:19
Már csak a Reaperek hiányoznak A Proci azért kell, hogy a gragikus számolások helyett a többit végezze... persze van ezerféle cpu-gpu-apu...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cooley
2013.06.23. 17:29
palacsa: Mert ha egy GPU-nak lenne is hozzá utasításkészlete, akkor is ha olyan feladatokat adsz neki, amik 1 szálon futnak, akkor megőszülsz, mire eljut 1-ről a 2-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gerrrrry
2013.06.23. 23:40
"mesterséges neurális hálózat"
Túl sokszor olvastam a cikkben ezt a kifejezést. Tessék újraolvasni, és húzni egy strigulát, ha szembekerültök ezzel a kifejezéssel. Meglepő lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thatsofemr...
2013.06.24. 08:10
@Gerrrrry
Csak gyors átfutottam a cikket és 14-et számoltam, de lehet van benne még több is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.06.24. 10:29
@thatsofemre: Kimásolod szöveges fájlba és futtatsz egy keresést, esetleg paraméterekkel, hogy a ragozottakat is megtalálja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!