iPon Hírek

Megérkezett a Chromium alapú Opera webböngésző

Dátum | 2013. 07. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Opera Chromium alapú webböngészője május óta érhető el béta változatban Windows-ra és Mac-re. Az új szoftver az Opera állítása szerint alapjaitól épült újjá, méghozzá a Google Chromium motorjára támaszkodva. A felhasználók számára jó hír, hogy az új Opera friss Speed Dial oldalt kapott annak érdekében, hogy a kedvenc weboldalak elérése még gyorsabb lehessen, de emellett egy Discover lap is rendelkezésre áll, ami az új tartalmak közötti szűrést hivatott megkönnyíteni.

A maces kiadás
Az új webböngésző most végre kilépett a béta fázisból, végleges kiadása így már bárki számára letölthető. Az új Opera fentebb említett Discover szolgáltatása a Flipboard-hoz és a HTC BlinkFeed-hez hasonlóan működik, azaz megpróbál témába illő, releváns találatokat produkálni, amelyek abszolút beleillenek az adott olvasó érdeklődési körébe. A fő kategóriák és a helyszínek kiválasztásával a felhasználó szűrt híreket, illetve egyéb tartalmakat kap, így kényelmesen, gyorsan csillapíthatja információ-éhségét. A repertoárban a Stash is jelen van, ami a mentett weboldalak esetében Evernote stílusú "jegyzetek" készítését teszi lehetővé. Ez a megoldás az Opera szakemberei szerint különösen jól jöhet, ha valaki utazással kapcsolatos tervezést folytat: ekkor az utazással és szállással kapcsolatos információk egyetlen helyen, rendezetten foglalhatnak helyet. A szolgáltatás emellett receptekhez, DIY projektekhez és hosszabb olvasmányokhoz is hatékonyan használható.

A windowsos kiadás
A mobil felhasználók ezzel egy időben Off-Road módot is kapnak, ami a havi adatforgalom csökkentésében vállal aktív szerepet. A szolgáltatásnak köszönhetően szerveroldali adattömörítés történik, mielőtt a mobil webböngésző az adott tartalmakat letöltené, így csökken az adatforgalom. Persze az Opera szakemberei szerint nem csak akkor jön jól a szolgáltatás, ha a letöltendő adatmennyiséget szeretnénk csökkenteni, hanem akkor is, ha éppen alacsony sávszélességű internetkapcsolaton keresztül vagyunk kénytelenek internetezni, hiszen ilyenkor a tömörített adatok gyorsabban lejönnek, a felhasználói élmény tehát lényegesen jobb lesz.
Az Opera egyébként ugyanúgy Blink motorra fog átállni, mint a Google Chrome webböngészője, azaz a WebKit alapú Chromium motor nyugdíjba megy. Mikor a Google április folyamán bejelentette, hogy Blink névvel új webböngésző motort fejleszt, arra is ígéretet tett, hogy az átállás zökkenőmentes lesz, emellett a kompatibilitás és a sebesség is javul. A korábbi hírek szerint a Google szoftvermérnökei már alaposan bele is vetették magukat a munkába. Az Opera legfrissebb, windowsos vagy maces kiadásának letöltéséhez ide kell elfáradniuk az érdeklődőknek. Az iOS-re, Android-ra és egyéb mobil operációs rendszerekre szánt kiadások itt találhatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. r800
2013.07.03. 16:27
Az Opera olyannyira a Blink motorra fog átállni, hogy már azon is van. Pontosan ezért történt ismételten veriószám léptetés, de a 28-as Chromium alap is erre mutat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Kirrr
2013.07.03. 16:31
Az első képen lévő Blogger gyorshívót hol találom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim
2013.07.03. 16:38
A cikkből kimaradt az a nagyon fontos információ, hogy még egyelőre csak az eddigi funkciók egy töredéke került át, de ahogy kiadják az újabb verziókat, úgy kerül vissza bele több funkció!

Valamint érdemes lett volna megemlíteni hogy az Opera Mail végleg kimarad belőle, de az meg megjelent külön programként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gab78
2013.07.03. 17:10
Lehet megérkezett, csak nekem nem működik. Semmi se jön be, egyetlen oldalt nem jelenít meg, az opera link sem érhető el. A 12.15-ös verzió meg remekül működik. Igaz, ha a 15-ös verziót elindítom a korábbinál is megáll az élet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim gab78
2013.07.03. 17:16
Én most Opera 15 alól vagyok szóval nem tudom mi lehet nálad a gond.

Az opera link meg a következő verziótól lesz teljes egészében implementálva.

Na ezért húz fel egy félkész cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gab78
2013.07.03. 18:45
Leszedtem, újratelepítettem... most már ott tart a dolog, hogy a 12.15 sem működik. FF-ról vagyok fent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim gab78
2013.07.03. 19:03
De legalább máshova telepítetted az Opera 15-öt, nem rá a 12.15-re ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.07.03. 19:38
Skacok, az operat mar evek ota lehet portable valtozatban telepiteni, amik kulon profilt is jelent, ne, ronditja ossze a mar fennlevot. En mindig igy probalom ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zsoli91
2013.07.03. 20:11
Szerintetek érdemes váltani Chrome-ról Operára? Mobilon Operát használok, nagyon tetszik. PC-n viszont még nem próbáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Zsoli...
2013.07.03. 20:29
Egyelőre nem. Még az átváltás nagyon korai szakaszában tart ez az új opera, még alig tartalmaz az eddig megszokott operából olyan fukciókat ami egyedivé tenné.

Viszont azt ígérték, hogy a Chrome és Firefox frissítésének üteméhez igazodva, tehát kéthetente fog megjelenni frissítés, amikkel fokozatosan bevezetik az eddig megszokott dolgokat ebbe a változatba is. 1-2 hónap múlva érdemes lesz kipróbálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gab78
2013.07.03. 23:12
Asagrim: Igen, külön telepítettem.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. freyr
2013.07.04. 04:29
Érdekes, azt hittem csak a cikkíró hagyta ki a Linuxot a nagy Windows és Mac emlegetés közben, de tényleg nincs linuxos Opera 15. Ahogy olvasgattam fórumokat, köztük az Operáét is, nem is várható, legalábbis mélyen hallgatnak a fejlesztők, hogy mi van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vakpal
2013.07.04. 09:45
Hát kipróbáltam, de csak egy nagy csalódás. Ameddig a saját útjukat járták jobb volt. Telefonos verzió is vacak lett... Kár érte. A chrome is addig volt jó ameddig kicsi egyszerű volt, azóta csak egy nagy állat és már nem jó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyerek01
2013.07.04. 11:03
#vakpal
Két böngészőt kilőttél a négy közül (4 nagy), akkor te mégis mit tartasz jónak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2013.07.04. 12:47
vakpal: A chrome egy "nagy állat"? Továbbra is kb. 40mp-en belül települ. Az egyes funkciókat pedig óvatosan bővítik, olyan tempóban, hogy ne legyen egyszerre sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim freyr
2013.07.04. 13:47
freyr

"We are planning to release a Chromium-based Opera for Linux, but it's not ready yet."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!