iPon Hírek

Megérkezett a dupla kijelzős YotaPhone új generációja

Dátum | 2014. 02. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Yota neve nagyon gyorsan vált ismertté az okostelefonok világában, pedig egy orosz vállalatról van szó, és mindössze egyetlen modellel rendelkeztek mostanáig. A YotaPhone annak köszönhette a hamar jött hírnevet, hogy egy különleges hibrid a készülék. Az elején egy hagyományos, színes kijelző van, és szemből nézve nincs is rajta semmi különleges, ám megfordítva egy újabb megjelenítő üdvözli a felhasználókat, ami már E Ink technológiát használ. Ennek köszönhetően elektronikus könyvolvasóként is megállja a helyét.
Nos, a Yota a generációváltással sem szeretne más útra áttérni, így egy hasonló konstrukció képében tetszeleg az új YotaPhone is, aminek még a nevét sem változtatták meg – hasonló stratégiát már láttunk az Apple-nél az iPad esetében. A második YotaPhone hatalmas előrelépést jelent, nagyobb és erősebb lett az egész szerkezet. Korábban a készülékház egy viszonylag könnyen beazonosítható, szögletes dizájnt kapott, de az újdonság már kerekded, sokkal általánosabb külsőbe bújt. Az előlapot egy 5 hüvelykes AMOLED megjelenítő tölt ki, ami 1080p-s felbontással operál – jó eséllyel a Samsung Galaxy S4-ből ismerős egység került bele. A hátlapon pedig egy 4,7 hüvelykes, E Ink technológiás, qHD felbontású panel van, ami ezúttal is csak néhány szürke árnyalatot különböztet meg. Az operációs rendszer szerepében az Android 4.4 KitKat tetszeleg, amin természetesen némi változtatást kellett eszközölni, hogy hozzá igazítsák a különleges környezethez. A végeredmény azonban kétségtelenül meggyőző. Rengeteg tevékenység űzhető valamilyen formán az extra alacsony fogyasztású E Ink kijelzőn is; alkalmazások tehetőek ide, vagy akár egyedi háttérképekkel is díszíthető.
A belbecs sem elhanyagolható már, ugyanis a Qualcomm Snapdragon 800 termékcsalád egyik tagja lesz benne felfedezhető, ami komoly teljesítménnyel szolgál. Ez a chip négy darab Krait 400 processzormagot tartalmaz, amelyek 2,3 GHz-es órajelen dolgozhatnak, a társuk a munkában pedig egy Adreno 330 grafikus feldolgozó. A készülék háttértára egészen nagy, 32 GB-os lett, ám éppen ezért a microSD bővítési lehetőségről már le kell mondani. A rendszermemória 2 GB-os méretben képviselteti magát, ami szinte mindenre elegendő már. Két kamera kapott helyet az új YotaPhone fedélzetén. Előre, a videócsevegések bonyolítása végett egy 2 megapixeles tekint, míg a főkamera szerepét egy 8 MPixeles megoldás tölti be. Videózáskor mindkét irányba Full HD felbontásra lesz képes, a főkamerához pedig LED villanó is társul. A kapcsolati képességei között van 4G LTE modem, 802.11ac szabványú Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő GLONASS-szal (ha már az oroszoktól érkezik), ráadásként pedig még FM rádió is, amiről a felsőkategóriában sajnos sokan „megfeledkeznek”. Azt gondolhatnánk, hogy a hátsó ablak miatt irreálisan vastag lesz, de ez nincs így. Mindössze 8,9 milliméterre emelkedik ki a síkból. A vas tömege 140 gramm, ami szintén rendben van. Végül lássuk, mi látja el mindezt árammal. A házba egy 2550 mAh-s kapacitású akkumulátort zsúfoltak, amivel átlagos üzemidőre lehet képes, de az E Ink aktív használatával jobb produkció is kisajtolható belőle.
A Yota azt szeretné elérni, hogy a következő YotaPhone már egy sor olyan alkalmazással kerüljön ki a dobozából, amik teljes mértékig kiaknázzák a dupla megjelenítőben rejlő lehetőségeket. Ennek érdekében elkészítették a saját SDK-jukat (szoftverfejlesztő készlet), aminek a felhasználásával a külsős fejlesztők optimalizálhatják a termékeiket. Az új YotaPhone érkezésére még sokat kell várni, de a jó munkához idő kell – szokták volt mondani. Remélhetőleg egy minden tekintetben hibátlan ökoszisztémát fognak azok kapni, akik az év második felében megjelenő készülékre lecsapnak. A forgalmazást Oroszországban és Európa kiemelt pontjain kezdik, később pedig Ázsiában és az Egyesült Államokban is felbukkanhat a különleges készülék.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. djbundy
2014.02.27. 12:18
Várjuk meg a telefonok oldalán végigfutó ledes fényújság megjelenését, hogy 3 kijelzősnek mondhassuk majd szuperokosteflonunkat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. DemonDani
2014.02.27. 12:26
Nem értem, hogy ezzel mi a gondod. Ez valóban egy baromi hasznos fejlesztés, és ha megengedhetném magamnak, be is szereznék egyet barátnőm részére azonnali hatállyal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. btomi1980
2014.02.27. 12:40
Általában teszünk a telefonokra szilikonos védőtokot! Ha erre ráteszem, akkor hogyan olvasom a hátulját?
Ha átlátszó valami lesz ott, az nem megoldás az e-könyveknél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. benstone32...
2014.02.27. 12:40
Nekem kifejezetten tetszik az ötlet. Sőt még vennék is belőle, ha nem lenne 150.000 Ft Tetszik ez a kombináció!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. benstone32... btomi...
2014.02.27. 12:41
Az ájfónhoz is kitaláltak olyan szilikonos védőtokot, ami csak az oldalán fut végig, az előlap és a hátlap teljesen kilátszik. Biztos itt is lesz ilyen megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Merwenus
2014.02.27. 12:42
1) Hogy rakod le a telefont, hogy ne karcolja meg valami kis porszem?
2) Mivel oldják meg, hogy ne merüljön le ugyanúgy 2-3 nap alatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DemonDani Merwe...
2014.02.27. 13:15
Én bőrtokban hordtam a telefonom egész életében, ha pedig nem tettem vissza, akkor rá teszem és úgy rakom le. 2,5 éves Nexus S-em fényes hátlapján csak mikrokarcokat találhatsz, semmi mást.

Üzemidőre miért nem megoldás az E Ink? Nem oldják meg de nem is az a cél meghosszabbítani viszont meg fogja, ha a tulaj aktivan él is az E Ink lehetőségeivel, ahogy az a hírben is olvasható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nemlehet
2014.02.27. 13:28
150k-ért teljesen helytálló ilyen hardverrel. Ráadásul nyújt is valami egyedit nem csak a nevet kell megfizetni.
Amúgy én pl sokat olvasok telefonon e-könyvet, lévén 5" már elég jól lehet. Elég hasznos az az E-ink hát még ha másra is lehet használni.

Amúgy a karcok ellen tökéletesen megfelel a GG. Nem azt mondom, hogy az atomcsapást is túléli, de amúgy ha normálisan használod többé kevésbé odafigyelsz, hogy nagy porba/homokba ne rakd bele, emeled és nem húzod az asztalon stb akkor egy GG2/3 simán kibírja. Ráadásul még mindig ott van a fólia lehetősége. A régi telómra 450 Ft-ért vettem 10 db fóliát, kitartott 3 évig, mai napig karcmentes a kijelzője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. matyi009
2014.02.27. 13:37
Fu most rendesen elgondolkodtam egy uj telón, csak sajnàlnàm a xperia playemet a fiókba dobni mikor olyat jókat szuper màriozok rajta Amugymeg addig birnà akkuval mint a többi telo, talàn még tovàbb is mert uj technologiàval àltalàban kisebb csikszélesség isàrsul ami kisebb fogyasztàssal is jàr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Pandion nemle...
2014.02.27. 13:47
Egyet értek, végre egy igazi innováció és nem valami parasztvakítás, mint pl a hajlított kijelzős teló. Az ára sem irreális, szétnéztetek már, hogy manapság mennyibe kerül egy felső kategóriás mobil? nem is beszélfe az ájfónról!
Ez a kaorcosodás dolog is kicsit vicces, nekem lassan 3 éves a fő mobilom, sosem volt tokban, igen kicsit karcos, naés? tökéletesen működik, mindent jól látni rajta. Úgysem az idők végezetéig vesz magának az ember telót, pár év múlva mindenképpen cserélni kell, akkor meg miét paráztok a karcok miatt mukodjon az a lényeg. (haverom 1 éve használja a betört képernyőjű HTC-jét, és nem zavarja...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kerty
2014.02.27. 15:19
az már valami. Belegondolni mennyi de mennyi jó programot lehetne kitalálni az e-inkes hátlaphoz, annyi ötletem lenne. Ügyes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ofly222
2014.02.27. 15:19
Kíváncsi lennék, hogyha a fő képernyőt egyáltalán nem használom, akkor meddig bírná akksival. Ha 4-5 napig ellenne az asztalon várva, hogy valaki hívjon, és a gmail-es leveleimet meg tudná mutatni FF-ben, akkor nagyon elgondolkodnék rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2014.02.27. 15:47
Hát a 4-5 nap úgy simán meglenne szerintem.
Nagyon jó kis találmány, bár az olvasás kicsit kancsít ilyen kis kijelzőn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek
2014.02.27. 16:24
Zseniális cucc... Bár az ideális az lenne, ha egy kijelzőn lenne az E-INK és az átlátszó Amoled. Erre is voltak már kísérletek... nem tudom, hogy áll a fejlesztés.

Az ilyen hibrid kijelzők minden általatok felvázolt problémára megoldást jelentenének.

Illetve ezt már csak fűszerezni lehetne pl a jelenlegi csúcs színes, 15 FPS-re képes E-INK kijelzővel. Remélem 5-10 éven belül lesz ilyen. Gyakorlatilag a színes AMOLED-et csak játéknál, videónál, neteznésnél használnánk, amúgy tökéletes az E-Ink, főkijelzőnek. Soha nem kell kikapcsolni, csak az időt, mail-eket frissítené.

Persze ez is jó első lépésnek, grat az oroszoknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani Renho...
2014.02.27. 17:12
Mirasol display lenne a legjobb ami valóban kezd piac érett lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!