iPon Hírek

Megérkezett a Firefox 6.0-s kiadása

Dátum | 2011. 08. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla kínálatában a várakozásoknak megfelelően végre megjelent a Firefox legfrissebb, 6.0-s kiadása, amely ezúttal mérföldkőnek számító, komolyabb újításokat nem vonultat fel, inkább kisebb, de hasznos újdonságokkal szolgál és természetesen számos javítást is tartalmaz, amelyek mind a webböngésző stabilitására, mind pedig  annak biztonságra pozitív hatással vannak.

Firefox 6.0 asztali konfigurációkra és noteszgépekre

A rendkívül népszerű Firefox legfrissebb változata továbbfejlesztett renderelő motorral érkezik, ami a korábbinál jobb képminőséget biztosít a betűkészletek esetében. A navigációs eszköztárnál is történt egy-két kisebb változás: a címsorban ezentúl kiemelve jelenik meg a betöltött weboldal domain neve, de ezzel együtt az identitás doboz (Identity box) megjelenését is megváltoztatták, így most már egységes, "áramvonalas" részét képezi a címsornak. Ez utóbbiban jelenik meg egy-egy weboldal saját ikonja (Favicon), illetve a biztonsági státusszal kapcsolatos információ is.


Az új webböngésző számos hasznos újítást is kínál, amelyek már inkább a weboldal fejlesztők számára lesznek hasznosak. A szoftverben megjelent az EventSource, amelyben a szerver által küldött események listája található, de ezzel együtt window.matchMedia támogatással is bővült a repertoár. A weboldal fejlesztők munkáját a továbbfejlesztett webkonzol is segíti.

További fontos információ, hogy a Mozilla szoftvermérnökei a Firefox Sync szolgáltatással kapcsolatban is elvégeztek némi optimalizációt, plusz a webböngésző mostantól a korábbinál gyorsabban indul a Panorama használatával is.

Aki szeretné saját maga is kipróbálni, hogy milyen lett az új Firefox, látogasson el ide és töltse le az operációs rendszerének megfelelő változatot.

Firefox 6.0, Androidra is

A Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerek mellett az Android mobil operációs rendszerre is elkészült a Firefox legfrissebb kiadása. Az új változat tovább finomított felhasználói kezelőfelülettel, jobb teljesítménnyel és hatékonyabb memóriakezeléssel érkezik, sőt, néhány  olyan optimalizációt is tartalmaz, ami a tábla PC felhasználók mindennapjait könnyíti meg.

Az újítások között a jobb képminőséget kínáló renderelő motor mellett a korábbinál zökkenőmentesebb kicsinyítést és nagyítást kínáló szolgáltatás is helyet kapott. A friss kiadás jobban együttműködik az érintőkijelzőkre optimalizált weboldalakkal, amilyen például a Google Maps és egyes játékok weboldalai. A szoftver továbbfejlesztett űrlapkitöltés-segítővel is rendelkezik.

A legfrissebb, 6.0-s Firefox-ot az Android Marketen keresztül szerezhetik be az Android alapú okostelefonok és tábla PC-k tulajdonsosai.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. prohlep
2011.08.17. 11:16
"Ninite egyszerű!" című iponos cikkemben bemutatott NINITE segítségével frissítem környezetemben a windows-ok tengernyi sok kis apró kiegészítőit.

Ma hajnalban, amikor is egy laptop kérdés miatt meg kellett néznem az egyik windows-os laptop teljesítményét, ... rutinból rányomtam az elindított laptopra a seperc ideig tartó Ninite frissítést, ...

... aminek eredményeként megérkezett hajnalban arra a laptopra az itt most emlegetett Firefox 6.0-s kiadás.

Mindezt azért írom itt most le, mert mindenkinek ajánlom a Ninite megnézését. Nagyon sokat dobott a windows használhatóságán. Sokat segít abban, hogy aminek a frissítése a windowsban megoldatlan állandó probléma volt korábban, azok közül sok tucat népszerű dolog most egy kattintásra megy.

Jó kérdés, hogy amennyiben felhasználóbarát rendszer a windows, akkor miért nincs benne alapból a Ninite!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Ipadnak
2011.08.17. 11:29
Jó az a ninite. Nini Te, milyen jó! Csak nem tud magyar cuccot, ez a hátránya. Amúgy a firefox most SEM hozott forradalmi újításokat, azt kellett volna írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ájPon
2011.08.17. 11:39
Semmi újdonság nincs benne, viszont megint emelik a verziószámot, így a pluginjaim fele "inkompatibilissá" válik. Valójában csak egy kurva szövegfájlt kellene átírni 5-ről 6-ra és máris kompatibilis lenne, mert csak a metaadatok szerint nem támogatott.
Rohadtul elegem van már ebből.

Úgy fogok minden plugint telepíteni mostantól, hogy leszedem az xpi fájlt, maxVersion-t átírom 99999-re és úgy telepítem. Bár a 99999 verziót sztem még idén elérjük...

Emellett a böngésző egyre lassabb és fagyotagatós is, de arra szarnak rá. Firefox használó voltam eddig de már egyre nehezebb annak maradni. Mintha minden erővel próbálnának eltaszítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Krityu
2011.08.17. 12:16
ájPon: about:config, elfogadod hogy óvatos leszel. Jobb gomb, új logikai és hozzáadod ezt: "extensions.checkCompatibility.6.0" érték false.
Ezzel letiltottad az inkompatibilitás esetén az automatikus letiltást, a pluginjaid működnek újra. A 7-es aurora esetén "extensions.checkCompatibility.7.0a"-t kell beírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. P100
2011.08.17. 12:31
Jó lett A fedő alatt sok újdonság van benne és kevesebb memóriát is használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. ájPon
2011.08.17. 12:32
Krityu igen ezt már megtaláltam, de nem szeretném teljesen kikapcsolni a kompatibilitás-vizsgálatot, csak azokra a pluginokra, amiket már ismerek és használok nap mint nap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. DaiMOn007
2011.08.17. 12:46
Az a baj, hogy én ezt a "kevesebb memóriát" szöveget már nem nyalom be... A Firefox jelenleg szerintem a legelmaradottabb böngésző, még az IE9 is jobb lenne nála ha normálisan támogatná a CSS3-at.

Mondom ezt úgy, hogy a 3-as érában én is csak ezt használtam. A baj az hogy azóta amellett hogy gyönyörűen elkezdték majmolni a Chrome/Opera felületét meg a hülye számozást a fő pontokban ugyanott vannak ahol 4 éve. Lassú és sok memóriát eszik, kiegészítőkkel még rosszabb a helyzet. Egyszerűen az utóbbi időben elmentek mellettük a többiek. Az esztelen másolgatás és foltozgatás helyett jobban tennék ha fognák és alapjaiból újraírnák az egészet, ahogy az Operát a 9.5 előtt...

Fejlesztői szemmel fényévekkel jobb a Webkit sőt a Presto is az új szabványok terén. Egy példa: elég csak belegondolni hogy hogy néz ki egy komplexebb CSS3 színátmenet kódja Mozillán és hogy Webkit-en. Persze egy átlag user ebből nem vesz észre semmit, talán ennek köszönhetik hogy még mindig népszerű.

Ha figyelembe vesszük, hogy olyan cégek, mint az Apple, a Google vagy most nemrég az Adobe a Webkit mellett tette le a voksát, rókáéknak igen csak össze kell szedniük magukat ha megakarnak maradni piacvezetőként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. twollah
2011.08.17. 13:04
Kijott a hordozhato verzio is a FF-bol.
Bovebb info itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. P100
2011.08.17. 13:20
A Firefox 6 messze a leggyorsabb és legstabilabb böngésző, széles szabványtámogatással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ormester
2011.08.17. 14:32
@P100
Leggyorsabb? Nézd csak meg a sunspider tesztet, az IE9 lazán odaveri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Krityu
2011.08.17. 14:40
ormester
FF Total: 406.5ms +/- 0.5%
IE Total: 1783.5ms +/- 0.5%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. DaiMOn007
2011.08.17. 15:00
@Krityu

Opera 11.5 383.8ms +/- 1.4%

Ennek ellenére a 2011 júniusi adatok szerint az internetezők mindössze 2,4%-a használ Operát. Teljesen felesleges egyébként különböző benchmarkokkal érvelni. Egyrészt nagyban befolyásolja őket az operációsrendszer és a gép is, valamint a fejlesztők is előszeretettel hegyezik ki rá a browsereket. Különben is, ezek minimális különbségek, ekkora eltéréseket netezés közben amúgy sem vesz észre az ember. (Bár nem tudom, milyen Explorer-rel mérted ezt, nekem az IE9 is 400 körül teljesít.)

Én mindig azt szoktam mondani az ismerőseimnek a benchamarkok elemzése helyett, hogy használjanak egy hónapig FF helyett Chrome-t vagy Operát azután térjenek vissza a rókához... Mondanom sem kell utána egyiküknek sem kellett többé a Firefox...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Krityu
2011.08.17. 15:29
DaiMOn007
Rendszer: Windows 7 64 bit
IE9 64 bit
FF aurora 7.0a2

Én használtam Opera 11-et és nagyon tetszett, de az egyik kedvenc, gyakran látogatott oldalamat hibásan jelenítette meg. Szerintem amúgy nincs sebességben és tudásban lényegi eltérés már az IE, FF és Opera között. A Chrome kiforratlan, cserébe nagyon gyors. Az ok amiért FF-t használok az, hogy megszoktam és belaktam (pluginek, beállított reklám és egyéb szűrők). Egyébként tény, hogy az FF minden kiadásával gyorsul picit és a memória fogyasztását is sikerül vissza fogniuk szépen lassan.
Az IE-vel csak annyi gondom van hogy még mindig problémás néhány oldal megjelenítése(FF, Opera, Chrome ugyan úgy jeleníti meg egyedül az IE nem.)

Szerk.:
IE9 32-bit Total: 407.2ms +/- 10.9%
Na most vagy ennyivel lassabb a 64 bites, vagy pedig csak a 32 bitest optimalizálták a tesztre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DaiMOn007
2011.08.17. 16:04
@Krityu

Na akkor ezt sasold.

IE9 64-bit Windows 7 : Total: 243.4ms +/- 0.5%

http://kepfeltoltes.hu/view/110817/ie9_0817_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ezért mondom, hogy öreganyámnak - aki azt sem tudja mi a PC - előbb fogok hinni ilyen téren mint a különböző benchmarkoknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint
2011.08.17. 16:21
@DaiMOn007:
Én használtam több hónapig is anno Chrome-ot, és visszatértem Firefoxhoz, és jobb volt visszatérni. Operával már jobb tapasztalataim voltak, számomra az a másodlagos böngésző azóta is(gyorsabb, de egy rakat oldalt szarul jelenít meg).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Humbuk
2011.08.17. 16:45
Érdemes kipróbálni?

3.6 óta nem használok FF-et, csak Operát, ill IE-t.

Különben használ valaki 64-bites flash playert? Mert nekem csinál néha furcsa dolgokat. (IE-ben akad az összes youtube videó 480p felett full screenben a flash gamek viszont jól futnak, az Operában rosszul futnak a flash játékok, de a youtube-on nincs problémám.)
Esetleg valakinek valami ötlet?

Win 7 64-bit, legfrissebb flash, opera és Ie van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror
2011.08.17. 16:46
Én is azonnal elfelejtettem a Chrome-ot, az Operát meg egyszerűen nem találtam kényelmesnek. Tökjó, hogy tele van minden alternatív böngészővel, de a FF übereléséig még sok víz lefolyik a Dunán, feltéve, ha egyáltalán lesz ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DaiMOn007
2011.08.17. 17:09
@Humbuk Kipróbálni mindenképp érdemes, de az Opera után furcsa lesz...

@Terror

"de a FF übereléséig még sok víz lefolyik a Dunán, feltéve, ha egyáltalán lesz ilyen"

Én azért erre nem vennék mérget. Ha a webstatisztikákat nézzük (http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp), és a Chrome továbbra is eszerint a trend szerint növekszik, akkor egy éven belül beérheti a rókát. Márpedig hogy most az Adobe új technológiája az Edge is webkit alapú, és a Dreamweaver is vélhetően abba az irányba fog menni a Chrome mégtovább erősödhet. Nem beszélve arról ahogy lentebb is írtam jóval egyszerűbb webkitre fejleszteni mint mozillára, mert jobb a HTML5/CSS3 támogatottsága...

2009 Június: FF 47.3%, Chrome 6%
2010 Június: FF 46.6%, Chrome 15.9%
2011 Június: FF 42.2%, Chrome 27.9%

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror DaiMO...
2011.08.17. 18:21
Nem igazán a felhasználók számára gondoltam, hanem inkább a használhatóságra. Egy Chrome-ból szerintem soha nem tudnám kihozni azt, amit a FF+addonokból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ormester
2011.08.17. 19:03
@Krityu

FF 6.0 Total: 479.4ms +/- 1.6%
IE9: Total: 212.4ms +/- 1.0%

@mikrobi
milyen Firefox 8-ról beszélsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ormester
2011.08.17. 19:05
Egyébként a FF újdonsága, hogy most már a CCNA Discovery is működik rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Krityu
2011.08.17. 22:55
ormesterFirefox nightly már 8-as.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Gabesz144
2011.08.18. 11:04
Nálam észrevehetően gyorsabb a Firefox 6 mint a 3,6-os verzió.
Szerintem jó kis böngésző
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... Terro...
2011.08.18. 11:23
Mondjuk ez baromira szubjektív.

Én anno firefoxról tértem át a chromera, első körben hiányoltam a sok plugint, majd nagyon hamar rájöttem, hogy itt semmi szükség nincs a nagy részére. Egyedül egy ietab plugint használok, azt is azért mert a felvi.hu e-felvételi rendszere azt írta, hogy csak ie6-7-8 verziókkal hajlandó menni, így is volt, nem is adott esélyt másnak, szóval lehet tudta volna, de letiltották. Mivel a gépen ie9 van, így ezzel sem tudtam megoldani, van fent egy ietab, amivel meg tudom nézni. Másra nincs szükség. Rengeteg oldgot tud alapból, amit a firefoxban pluginokkal kellett megoldani.

nálam nagyon stabil és gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... Cyber...
2011.08.18. 11:28
jah és beszállok a benchmarkolásba:
chrome: 238.4ms +/- 1.6%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. twollah
2011.08.18. 11:31
Idokozben kijott a 8.0 Alpha 2-es verzio is.
Bovebb info itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. easy90ride...
2011.08.18. 13:09
múlt péntek óta, azaz 12.óta használom a FF6-ost.
Sunsprider: FF6 13TAB-> 500ms, IE9 1TAB 600ms, Chrome13 1TAB 470ms.
amúgy elég hülye kellene legyek, hogy egész nap teszteljem, h melyik megy gyorsabban.
FF-t használok 99%-ban chrome-t csak a private browsing miatt s IE-t az internetbanking hoz.
Egy kiegészítő van amit nagyon lassan frissítenek, FoxyTunes, lehet akármit cserélni a xpi fileban s úgysem működik ahogy kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Krityu
2011.08.19. 12:35
CyberPunk666
Ha csak az egyiket teszteled nem mérv adó, nézd meg legalább az IE9-et is ugyan azon a gépen(rendszer, internetsebesség), de még úgy is eltérő értékeket kapsz, ha ismételgeted a méréseket, szóval nem igazán lehet hinni ezeknek a teszteknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!